![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Tereyağı Yapımı
Son zamanlarda okuduklarımdan, duyduklarımdan etkilenip tekrar evde yoğurt yapmaya karar verdim. Geçen hafta 2 kilo sütten yoğurt mayaladım. Biraz sulu olsa da katkısız olduğunu bilmek bile yeterli. Lezzeti güzel oldu. Sütün üzerinde bir parmak kalınlığından fazla kaymak oldu. Bu kaymağı hemen tüketmeyeceğimiz için kavanozla dondurucuya koydum. Aklıma tereyağ yapmak geldi. Arkadaşlara sordum değişik uygulamalardan bahsettiler. Sütün kaymağından değil de yoğurdun kaymağından tereyağ yaparsam daha doğru olacağını, ancak kaymağı (yayık olmadığı için ya da ev tipi elektrikli yayıklar varmış ondan da olmadığı için ![]() Haftada 2 kilo yoğurt mayalarsam, 2 kilo yoğurdun kaymağını her hafta biriktirirsem, 10 kilo kadar yoğurt kaymağından 100 gr. kadar tereyağ yapabilirmişim. Cam kavanozlara yoğurt kaymaklarını biriktirip dondurucuda saklayacak, yeterli miktara ulaşınca hepsini dondurucudan çıkaracakmışım. Yoğurt kaymakları dondurucudan çıkartılıp çözülünce kavanoza soğuk su eklenip çalkalanacak ve tereyağ elde edilecekmiş. İstenirse tuzlanıp uzun süre saklanabilirmiş. Ben şu an yoğurt kaymağı biriktirme aşamasındayım. İnternette arama yaptığımda mikserle çırparak yapılan tereyağ ile de karşılaştım. Evde tereyağ yapan arkadaşlar var mı? Nasıl yapılıyor? Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Yoğurt üzerinde ki kaymakları az az da olsa mutfak larda kullandığınız el Blenderi ile çok rahat yapabilirsiniz. Beş dk çırpmanız yeterli olacaktır sanırım. ya da biraz daha fazla. Çabuk olmasını isterseniz sıcak ortamda bekletirseniz çabuk olur. Ama oda çok da kaliteli olmaz. Soğuk olduğunda biraz geç olur ama güzel yağ çıkar. Kaymağı Bir bardak Yoğurt ile karştırın çok katı olursa az su ilave edin ayran kıvamına gelince yeterlidir. Blender ile iyice karştırın belli bir süre sonra kaymak bir birine yapışır konuma gelecektir. O kıvama gelince ayranın üsstüne çıkacaktır. Yüzeyden kaşıkla toplayıp başka bir kaba koyun orada kaşıkla sağdan soldan sıkıştırın Tereyağınız hazır demektir. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Ben Yoğurdumu hep evde mayalarım. Süt ve yoğurdun kaymağını robota koyar 2 parça buz atar robotu çalıştırırım. Buzun erimesine meydan vermem, robotu durdurur buzu çıkarır yenisini koyarım.Buz tereyağın daha çabuk toparlanmasını sağlıyor. Daha sonra buzu atarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
Arkadaşlar çiğ sütü kaynattıktan sonra oluşan kaymağı biriktirip tereyağ yapmıştım. Ama tereyağın içinde çok pütür pütür parçalar vardı. Tereyağını ocakta eritirken yağdan çok köpük oluşuyordu ve süt kokuyordu. Acaba yoğurdun yüzü ile mi yapmak daha doğru olurdu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Köyde yaşağdığım zamanlarda ve öğrenci iken aldığım sütlerden yaptığım yoğurdun kaymağından çoğu kez tereyağı yaptım. Santrüfüje edip amaç dairesel hareketle kütleyi yani yağı ortaya toplamaktır. İlk başlarda oda sıcaklığında karıştırıp daha sonra aralıklarla birkaç kez çok soğuk su eklerseniz (az miktarlarda soğuk su olacak) yağınızın birden belirdiğinizi görürsünüz öyle çok uzun süre şişenizi çalkalamıza gerek kalmaz. Önemli olan tereyağındaki pütürleri temizlemek bu sebeple tereyağını yıkarız. Kaseye tahta kaşıkla aldığımız tereyağına biraz soğuk su ekleriz iyice tereyağını süzme yoğurdu açar gibi ezeriz zaten pütürler suyun yüzüne çıkmaya başlar pütürler kalmayana kadar su değiştirip işlemi tekrarlarız. Pütürler kalmayıncada tereyağının içine hapsettiği suyu yine kaşıkla eze eze alırız . Uzun süre saklamayı düşünenler tuz ekleyebilirler yoksa bozulur. Tahta kaşığınızı şimşirden seçerseniz bu işlemleri daha kolay halledersiniz. Hele birde manda sütü bulabilirseniz tereyağınız 4 kat daha fazla olur. Birkaç kez de kaşar peyniri yapmayı denedim bazen başarılı bazende başarısız oldum. İnternette anlatımlar var ama tam anlamı ile tarif yok. eksik bişeyler var sanki tarife göre oluşmuyor. Geleneksel yöntemlerle aramızdaki arkadaşlardan yapan varmıdır? aslında bunun için başlık açılmamış denemeye değer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
Ben tereyağını çokça yıkadım vakıa kaşıklıda baya ezdim ki suyu çıksın diye. Yine de çok pütürlü oldu. Muhakkak birşeyi yanlış yapmışımdır. Diğer seferinde daha dikkat ederek yaparım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
10 kg kaymaktan 100 gramdan fazla yağ çıkar.Karadenizliyim ve köyde yapılan yaygın olan küçük yayıklardan alıp bende yayık tereyaği yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Tereyağı yaparken kullandığım 35 senelik brown marka robotumu bu uğurda mefta ettim. İş tahta kaşıkla yoğurt yapmaya kaldı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Merhaba, merakımı dindirdiniz sağolun.Ama mesela yoğurt kaymağını ve süt kaymağını karıştırıp tereyağ yapmayı denesek, bir bozukluk, biribirine yapışmama gibi bir problem olurmu ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Buyrun size terayağı
Bu sabah yapıldı. Taze taze. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 377
|
Sn. Benol Hazaroğlu çok lezzetli görünüyorlar benim kaymaklar ancak bir küçük kase dolduruyor biriktirip tereyağ yapsam diye düşündüm ama çok az, ben de sütün yüzeyünden alıp kaymak olarak kahvaltıda kullanıyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Flaş parladı resim net çıkmadı. Yapılış aşamasına gelince büyük robotum bu uğurda mefta olduğu için bunu el mikseriyle önce düşük ayarda yarım saatten fazla çırptık. Sonra elle ayni yönde bir müddet daha karıştırdık suyu ayrılmaya başlayınca az soğuk su kattık yine devam en sonunda iyice toparlanmaya ayrışmaya başlaı akan su altında yıkadık bastırarak avuç içinde sıkarak oluşturduk. Tabii bu halis inek sütünden yapılan yoğurdun kaymağından oluştu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Benol Hanım ellerinize sağlık.. Ben yoğurdunuzu kaç kilo sütle yaptığınızı merak ediyorum.. Tabi bu yoğurttan aldığınız kaymağın yaklaşık miktarını.. 5 kilo sütle yaptığım yoğurttan bir çorba kasesi yoğurtla karışık kaymak ayırabileceğimi umuyorum. Sizce bu kadarla deneyebilir miyim? Teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Ben yoğurt kaymağını dipfirizde biriktiriyorum canım. Sonra dışarı alıp çözülünce işleme başlıyorum. Hiç denemediysen 1 kase yoğurt kaymağıyla dene. Az olunca daha kolay olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Bu site bana daha neler öğretecek, neler yaptıracak bakalım? Evet, evet... Ben yaptım ve oldu. Hem de neler neler. Üstelik tek kolumu kullanamazken yaptım! Ağabeyim 10 litre kadar süt getirmişti. annem yoğurt mayaladı sütten. Bu arada aklıma geldi bir ara terayağı yapımını okuduğum. Annem de fikir verdi eskilerden anımsadığı kadarıyla. Azar azar soğuk su koyarak bir pet şişe içinde çalkaladım yoğurdu. Artık yayık ayranımız vardı. ![]() Ve tabii ki üzerinde biriken parça parça mis gibi tereyağı... Bir güzel yıkadım ayranından arındırdırdım. ![]() ![]() Daha sonra ayranın bir kısmının içine bir çimdik tuz atarak kaynattık ve tülbentten süzdük... Tazecik çökeleğimiz de hazırdı artık... ![]() Bu kadar çalkaladıktan sonra yayık ayranının bir kısmını da içmek için ayırmak gerekirdi elbette... Hepsi beraber de poz verdiler böylece... ![]() Annem sıcacık bir ekmek de yapsın, buyrun dostlar yemeğe ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Hey be... rejime denk geldi ama... ben bu davete icabet edeceğim. Bal var mı bal... yoksa söyle onu alıp geleceğim. Ben gelmeden sakın tüketmeyin... Meraklısına not. Sayın loveforlife çok güzel bir yol izlemiş. Bugünlerde koyunların sütü kesildi... koyun sütü olsaydı aynı yoğurttan daha fazla yağ alabiliridi Ama şimdi Keçi ve Manda ( Camız ) sütü zamanı. Eğer bulabilirlerse Keçi ve manda sütünü karıştırıp yoğurt yapsınlar ve 2 litrelik pet şişelerde soğuk su ile çalkalayıp tereyağı elde etsinler. Hadi bakalım kışlık tereyağları. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz geleceğim deyin, gelin de taze taze yeniden yaparım siz geldiniz diye... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Son zamanlarda ev tipi yayık makineleri çıktı... Sütten krema ve yoğurttan tereyağ yapıyor... Minisan Kaymak 15 Litre ( Yourttan Ya - Stten Krema Makinesi ) - AkldaKal : Alveri Sitesi : Uygun fiyat, Gvenli Alveri http://www.minisan.com.tr/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 15
|
Haftada 2 defa 3 litre süt alıyorum. Bunu pişirip soğuduktan sonra üzerinde oluşan kaymağı belirlediğim yarım lt. bir kavonozda biriktirip. Buzdolabında biriktiriyorum. Kaymağın içine bir kaç kaşık yoğurt koyup dışarda bir iki saat bekletip yapınca daha güzel oluyor. İçine biraz tuz atıp bozulmasını geciktirme şansınızda olur.Birazda soğuk su yağın düşmesini hızlandırıyor. Önceden 1 lt. cam kavonozda yapıyordum. Yapımında sallamaktan kollarım yoruluyordu. Geçen günler ucuzlukçudan aldığım 5 lt. plastik turşu yapımında kullanılan bidonda denedim. Anlayıp dinleyene kadar yağ oluştu. Yayık almayı düşünüyordum artık gerek kalmadığına kanaat getirdim. Sizde deneyin çok çabuk oluyor. Bidondan yağı bir kaba koyun, kalan suyu atmayın. Tereyağı yıkadığım ilk suyuda buna ilave edip kaynatıyorum. Tereyağınızın yarısı kadar ekşimik (çökelek) çıkıyor. İşlem sonunda tereyağınızı güzelce tahta kaşık yardımıyla yıkarsanız içindeki pürüzlük yapan kaymak kalıntılarıda gidiyor. Yiyeceğiniz kadarını saklama kabıyla buzdolabına geri kalan olursa onuda buzdolabı poşetlerine koyarak ileride kullanmak için dondurucuya atın. Fırından yeni çıkmış köy ekmeği ve kırmızı pul biberle çok güzel oluyor. Çocuklarım kahvaltıda yağlı ballı istiyorum diye tutturuyorlar. Herkese afiyet olsun... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Canım babaannem, biricik ineğimiz Kınalı'nın sütünü sağar sağmaz el ile çalışan basit süt makinasında çeker. Yani süt ile kaymağı birbirinden ayırır. Sonra da biriken kaymak yeterli miktara ulaşınca yayığa vurulur. Trabzon'da bizimkiler tereyağını böyle yapar. Sapsarı olur. Tabii sarının tonu hayvanın beslenmesine göre değişir. Bugünse Cizre'den tereyağı aldım (sanırım "sade yağ" dedikleri). Biraz fazla pahalı. Trabzon'da 15-17 TL gibi bir fiyat varken buradakinin fiyatı 40 TL. Pahalı olmasına rağmen o kadar beğenmedim. Yoğurttan elde edildiğinden sanırım, hafif bir ekşiliği var. Rengiyse bembeyaz. Bana sorarsanız ben Trabzon yağını tercih ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Sütü elde ettiğiniz hayvanın dönemine göre değişir yağ oranı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2013
Şehir: Sivas
Mesajlar: 1
|
Yayık Makinesi
arkadaşlar ben öncelikle sizlerle tereyağ yapma hakkında bilgi paylaşacağım bana günlük olarak köyden süt gelir 20 kg dışarıdan süt alımı yapmamak için almaya başladım sonradan gittikçe miktarı çoğaltım bu yirmi kg sütle ben önce 5 kg ayarıp süt olarak kullanıyorum kalan 15 kg yoğurt yapıyorum bu yoğurtuda bir yayık makinesi aldım ondan sonra böyle işlerle uğraşmaya başladım hatta size reklam veriyim aldığım siteyi onlarada bi iyiliğim olsun Beyaz Eşya > Yayık Makinaları « Büyük Avm - İnternetteki En Büyük Alışveriş Merkeziniz. burdan ben 25 aldım ama pişmanım çünkü 15 kg yoğurt koyuyorum 10ltde su taşırıyor onun için büyük almanın yararı var evde büyük olmaz diye küçük aldım pişmanım nese arkadaşlar yarısı yoğurt yarısı su olarak koyuyorsunuz sonra makineyi çalıştırın yirmi dk çalışsın gidin bi çay veya kahve için sonra gelin o baya karıştırmış oluyor üstünde köpük yani yağı biriktiriyor o yağı büyük bir kabınız varsa türbent ile süzebilirsiniz veya kaşık yardımı ile ayırın sonra onu dolaba koyun o tereyağ olacak altıylada çökelek yapabilrsiniz onuda anlatırım ama çok uzun olur bilgi verebildiysem ne mutlu bana . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-06-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 204
|
Hoşgeldiniz hatice Terlikçi, bizim memlekette de (bolu) aynı bu şekilde yaparlar köydeki akrabalar.Tadı enfestir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-07-2012
Şehir: İskenderun - İzmit
Mesajlar: 59
|
Minisan 25 Lt. Ultra Yayk Makinas ( ndirimli Fiyat ) - AkldaKal : Alveri Sitesi : Uygun fiyat, Gvenli Alveri Burda kargo ücretsiz. Düzenleyen DEno_12 : 30-11-2013 saat 22:14 Neden: Yanlışlık |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Bu da bir yöntem. Hani tereyağının fotoğrafı diyeceksiniz. Maalesef 10. dakikada kapak darbe etkisiyle açıldı ve tüm ayran harç makinesinin içine doldu. Coci ve Boci'nin (köpeklerim) kısmetiymiş. Bir dahaki sefere su şişesini makineye bağlayarak deneyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 30
|
Arkadaşlar ben anneme yayık makinası alacağım nette biraz bakındım aklıma yatan iki çeşit makina var kargo ücretsiz gönderiyorlarmış siz hangisini tavsiye edersiniz degerli görüşlerinizi bekliyorum. 1) Şahbaz yayık 15 Lt Yayık Ayran Makinası Ev Tipi (Çelik Gövde) - Netvitrinim.com: Online Alışveriş, Cazip fiyatları, Burada 2) Minisan 25 Lt. Ultra Yayık Makinası (Ev Tipi Yayık) Zaman Ayarlı (Çelik Gövde) - Netvitrinim.com: Online Alışveriş, Cazip fiyatları, Burada |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Minisan 5 lt olan makinadan geçen yıl aldım. Bir kere ayran yapmayı denedim ama başarılı oldum deyemeyeceğim ( kullanılan yoğurt önemli- ben market yoğurdu denedim hata ettim). Diğer markayı görmemiştim. Makinayı alır ve kullanarak netice alırsanız lütfen buraya aktarın belki bende tekrar denerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|