agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Kanatlılar
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni51Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-04-2014, 17:06   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-04-2014
Şehir: bursa
Mesajlar: 3
abi soylermisin cok lazim haftaya dogcaklarda

tahalk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2014, 20:38   #32
Ağaç Dostu
 
addo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2010
Şehir: sivas
Mesajlar: 105
hepsi yumurtadan çıktıktan sonra civciv yemi ver. otuda makasla ya da bıçakla küçük küçük kes ver. sularınıda eksik etme yanlız içine girdiklerinde çıkabilcekleri ve devrilmeyecek bir kapla sularını koy. bayat ekmeğide ufalayıp verebilirsin. yağmurda ıslatma birde hava güneşli değilse suya sokma. 10 günden sonra güzel havalarda dışarı çıkarabilirsin.15 günden sonra buğday verebilirsin.

zeyve beğendi.
addo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2014, 21:43   #33
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 266
Sayın arkadaşlar,
geçen yıl kuluçka verimini paylaşamadım çünkü tam bir hayal kırıklığıydı. 30 kadar yumurtadan sadece 5 yavru çıktı onun da 4'ü öldü. sonra 2 dişi kazımı tilki kaptı sonra fark ettim ki kuluçka verimini düşüren tilkinin gece kuluçkadaki kazları rahatsız etmesiymiş
bu yıl (geçem yıl sayın M.Arslan'ın paylaştığı deneyim üstünden) kalan son dişimin tüm yumurtalarını toplayıp buzdolabında +6 derecede sakladım. geçen son dişi de vefat edince yumurtaları makinaya koydum %77 nem ve 37.7derecede günde 3 kez (8saatte bir) 180 derece çevirerek (25 gün) son 3 gün de çevirmeden takip ettim. 3.gün sonunda tüm yumurtaların yuvarlak kısımlarından hafif kırıp yaşayan yavru varsa kırdığım yeri 1tl genişliğinde açarak 2 gün daha çevirmeden bekledim. şu an 24 yumurtadan 12 canlı yavru elde ettim... civciv başlangıç yemi ile birkaç gündür besliyorum. yapabilirsem yakında resim paylaşırım. bir deneyim olarak paylaşmak istedim

addo, zeyve ve kazci beğendi.
dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2014, 22:49   #34
Ağaç Dostu
 
addo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2010
Şehir: sivas
Mesajlar: 105
son halleri

Eklenen Resimler
 
addo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2016, 18:14   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-01-2016
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 1
Merhaba ben yeniyim kazlari seviyorum benim iki tane var dayanikliler yumutalari buyuk olur etleri guzel olur bence bu ise biran once basla

Benim kazlarim su anlik yumurtlamiyor bana bilgiler verirmisiniz

Merhaba ben kaz bakiyorum bilgi verseniz cok sevinirim


Ne zaman yumurtlarlar nezaman ciftlesirler ne zamanyavrularlar

Yeni dogunca civciv yemi verilebilir bir sey olmuyo sicak ortamda tutulmalilar 1kac gun sonra otlari kucuk kucuk dograyip uzerine civciv yemi serpistirerek karistir onu yesin diger 1kac gun sonra otlayabilirler ve yuzebilirler

kazci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2016, 10:51   #36
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-03-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 49
şuanda yumurtlıyorlardır umarım cünkü benimkiler yumurtluyor

hatta 1 tanesi kuluçkada yatıyor

sulo18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2016, 13:14   #37
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-01-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 48




Selamlar arkadaslar
Bunlar bir arkadaşımın kazları erkek ve dişi. Bu arkadaşlar yem yememeye başlamışlar. Ve devamlı böyle yatıyorlar. Erkek olan 3 gundur yem yemiyormuş ve daha dün yatmaya başlamış. Yem olarak bugday veriliyor. Ayaklarını oynatıyorlar ama üzerine basıp durmuyorlarmış. Bugun bir leğene su doldurup suya sokulmuşlar erkek olanı ayakta durmuş suda kanat bile çırpmış çok sevinmiş. Ama sonra sudan çıkarılınca yatmaya devam etmişler. Sorunları ne olabilir acaba..

Resulgur beğendi.
omorfi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2017, 09:42   #38
Yeni Üye
 
arifkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2007
Şehir: İstanbul Küçüksu
Mesajlar: 15
Makine den kaz civcivi çıkarma

Makine den kaz civcivi çıkarma KAZ YUMuRTASI KULUÇKA MAKİNASI DEĞERLERİ
ısı 37.7 dir nem ise 58 dir. satte bir çevirme motoru ayarı. bu dereceler 27. güne kadardır
çıkım dereceleri ise ısı 37.4 nem ise 70 tir
yumurtaları makinaya koy ilk yedi gün sakın dokunma
8. gün 10 dakika dışarı çıkar soğut , üzerine sipreyle su sık(sipreyl
Sipreyle su sıktığın fısfıs kesinlikle makina içinde beklet hep , yani sıkacağın su ısısıda yumurtalarla aynı olmalı
örneğin , cam sil kapları var ya ona benzer bir şey bul içerisine 20 milim üzüm sirkesi kat , gerisini su doldur , sonra bu kabı hep makina içinde tut .ısısı yumurtalar ile aynı olsun
püskürtmeyi bunla yapacaksın hep
taki 18. güne kadar bu hafif sirkeli suyla yapacaksın püskürtmeyi
bak sakın unutma , bu siprey şişesi kesinlikle makina içinde duracak hep, sıkacağın zaman , sıkıp , yumurtalar ile beraber tekrar makinaya koyacaksın , unutma
şimdi gün gün sana kaç dakika bekleteceğini yazıcam
8. gün 10 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
9. gün 11 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
10. gün 12 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
11. gün 13 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
12. gün 14 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
13. gün 15 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
14. gün 16 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
15. gün 17 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
16. gün 18 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
17. gün 19 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
18. gün 20 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
19. gün 25 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
20. gün 25 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
21. gün 25 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
22. gün 25 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
23. gün 25 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
24. gün 25 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
25. gün 25 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
26. gün 25 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
27. gün 25 dakika yumurtaları çıkar beklet , sonra fısfısla yumurtaları , sonra 1 dk dağa beklet , sonra tekrar yerine koy
28. günde aynı işlemi yapıp çıkım sepetlerine koy yumurları
şimdi dikkat etmen gereken ikinci konu şu
18. günden sonra , yani 19. günde fısfıs şişesini boşaltacaksın , çünkü 18. günden sonra sirkesiz su ile fısfıs yapacaksın
sirkeli suları boşalt şişelerden
saf su koy
aynı şekil su kaplarını makinalarda saklamaya devam et
18. günden sonra sirkeli su yapma , yumurta gözenekleri açılır , içersine az miktarda da olsa sirke girer.
alıntı

arifkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2017, 19:08   #39
Yeni Üye
 
arifkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2007
Şehir: İstanbul Küçüksu
Mesajlar: 15
Afyon Sultandağı civarında saf embden kaz satan yer bilen bir arkadaş var mı acaba?Yaklaşık 20 gün sonra ihtiyacım olacak.

arifkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2017, 02:00   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 168
Sn. dremre, bende hobi amaçlı kaz yetiştirmek istiyorum. Aldığınız embden kazlarıyla ilgili tecrübelerinizi ve son durumları paylaşabilirmisiniz.

ahmetmesut Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2017, 18:32   #41
Ağaç Dostu
 
muratcolak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2017
Şehir: Amasya-Samsun
Mesajlar: 275
Nevsehirde bir yer vardi..

muratcolak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2018, 16:14   #42
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-07-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 25
Kaz yetiştirmek

Arkadaşlar köydeki evin yanına bir kümes yapıp hem biraz ticari hem biraz hobi amaçlı kaz koymayı düşünüyorum. Tavuklar da var. Beraber geçinebiliyorlarmı? 1 kaz kümeste kaç m2 alana ihtiyaç duyuyor? Konya'da güvenerek kaz alımı yapabileceğim bildiğiniz yer veya kişi varmı? Bilgisi olan arkadaşlar yön verirse sevinirim...

bilinebilir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2018, 16:40   #43
Yeni Üye
 
easutay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2018
Şehir: Çorum
Mesajlar: 3
Kaz ve tavuk aynı kümeste olmaz ama aynı alan içerisinde olur.
Çok güzel ticari kazancı olur kaz ve çuluğun.Öneririm kesinlikle.

easutay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2018, 20:12   #44
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: Izmir/Cesme
Mesajlar: 2
Merhaba, bende cok heveslendim kaz beslemeye. 15-20 tane tavugum var ama onlarin kümesi ayri. Bahcem cok büyük degil, tavuklar Sitede gezip gezip geliyorlar.
Ilk önce 7 tane bir arkadastan almak istiyorum. Site icinde oturdugumdan komsulari rahatsiz ederim diye cekiniyorum. Kazlar cok ses yaparlarmi??? Bir iki tane Horozun ötmesine kimse simdiye kadar bir sey demedi cok sükür.

Birde yer sorunum oldugundan 7 kazi 4 metrekarelik üstü ve yanlari kapali kullanmadigimiz bir Kamelyanin icinde beslesem sorun olurmu??? Yerlerine alistiktan sonra gündüzleri salarim disari cimene diye düsündüm.

Oktay Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2018, 23:34   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-04-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 192
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oktay Can Mesajı Göster
Merhaba, bende cok heveslendim kaz beslemeye. 15-20 tane tavugum var ama onlarin kümesi ayri. Bahcem cok büyük degil, tavuklar Sitede gezip gezip geliyorlar.
Ilk önce 7 tane bir arkadastan almak istiyorum. Site icinde oturdugumdan komsulari rahatsiz ederim diye cekiniyorum. Kazlar cok ses yaparlarmi??? Bir iki tane Horozun ötmesine kimse simdiye kadar bir sey demedi cok sükür.

Birde yer sorunum oldugundan 7 kazi 4 metrekarelik üstü ve yanlari kapali kullanmadigimiz bir Kamelyanin icinde beslesem sorun olurmu??? Yerlerine alistiktan sonra gündüzleri salarim disari cimene diye düsündüm.
Vallaha sitede tavuk beslemenize bir şey demeyen site halkı, helal olsun onlara. Kazı sitede besleyemezsiniz, kazlar bahçeli eviniz bile olsa çok ses yaparlar sizi rahatsız ederler heleki sitede kaz beslemeye kalktıgınızda komşunun birisinin çıkıpta hopp bilader tavuklarına ses etmedik komşu hatrıdır dedikte kaz ördek ne oluyor burası köymü ? çocuklarımız hastalık olacak tavuklarını kazlarını al git demesi kuvvet muhtemeldir. Siz kazları alınca sitedeki tavuklardanda olabilirsiniz o yüzden sitede kaz beslenmez.

Gözümün önünde canlandırıyorumda bir site bahçesinde 20 tane tavuk var hele bir de izmir gibi büyük şehirde sitenin içinde belediye bir duyarsa neler olur bilemiyicem

latif.07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2018, 09:14   #46
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: Izmir/Cesme
Mesajlar: 2
Red face

evet, yalniz Izmirin icinde degil yerimiz! CESMEDE! . Yazlikcilar gelmeden sayilarin azalticagim tabiiki. Sitemiz Cesmeye 15 km uzaklikta. Burada bütün site bekcileri hatta benim gibi yaz kis kalan Emekliler Tavuk besliyor. Siz bunlari Dert etmeyin, üzmeyin tatli caninizi...

Oktay Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2018, 15:23   #47
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 357
KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE IRKLARI
KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Doktora Semineri

KONYA 1999
Hazırlayan: Muammer TİLKİ

Danışman: Prof. Dr. Şeref İNAL

1. GİRİŞ

Yirmi birinci yüzyıla girerken oldukça hızlı bir şekilde artan dünya nüfusunun günümüzdeki en önemli problemlerinden birisi beslenmedir. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle, tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de toplumsal yaşam değişiklikler göstermektedir. Hayat standartlarımızın yükselmesi beslenme alışkanlıklarımızı da değiştirmekte ve hayvansal protein ihtiyacımız gün geçtikçe artmaktadır. Böylece zaten yetersiz olan hayvansal protein üretimindeki açık da gittikçe büyümektedir.

Farklı bir yetiştiricilik kolu olarak kaz yetiştiriciliği ülkemizde çok fazla bilinmemekle birlikte Dünya da pek çok ülkede önemli bir yer tutmaktadır. Türkiyede kaz yetiştiriciliği Doğu Anadolu bölgesi özellikle Kars ilinde, Orta Anadolu ve İç Ege bölgesi köylerinde yapılmaktadır. 1995 sayımlarına göre Türkiyedeki toplam kaz sayısı 1 745 000 adettir (D.İ.E. 1995, Coşkun ve ark. 1997).

Kaz yetiştiriciliği, geçen 25 yılda kümes hayvanları endüstrisinin diğer kollarında meydana gelen hızlı teknik gelişmelerden tam olarak etkilenmemiştir. Evcil kazlarda yapılan araştırma sayısı çok azdır. Amerikada, kaz sayısı toplam kümes hayvanlarının %1inden daha azını oluşturmaktadır. Dünyada bugün başlıca kaz yetiştiriciliği yapılan ülkeler; İngiltere, Kanada, ABD, Çin, Polonya, Çekoslovakya, Fransa, Bulgaristan ve Rusyadır. Bu ülkelerin çoğunda kazlar, karaciğeri ve tüyleri için üretilmektedir (Moreng ve Avens 1985, Parkhurst ve Mountney 1987, Gleaves 1997).

Kazlar İnsanlar tarafından evcilleştirilen ilk kümes hayvanı olarak bilinmektedir. Çok zekidirler, kolayca öğrenirler ve iyi bir hafızaya sahiptirler. Büyüklük ve tip bakımından ördek ve kuğular arasında yer alırlar. Dişi ve erkek kazların tüy renkleri birbirlerine benzediğinden, tutmadan cinsiyet ayrımı yapmak zordur (Parkhurst ve Mountney 1987).

Kazların yaşam süreleri hakkında çeşitli bilgiler mevcuttur. Yaşam süreleri 20-60 yıl arasında değişmektedir. Fakat yetiştiriciler tarafından bu kadar uzun süre elde tutulmazlar. Elde tutulma süreleri yetiştirme tipine bağlı olarak değişir. Eti için yetiştirilen kazlar 3-5 yıl elde tutulurlar. Fakat geleneksel yetiştirmede bu süre 10 yıla kadar uzayabilir (Graves 1985, Parkhurst ve Mountney 1987, Nowland 1997).

2. KAZ IRKLARI

Kaz terimi Anatidae adı verilen su kuşlarından Anserina alt familyasına ait olan üyeleri tanımlamak için kullanılır. Tüm modern kaz ırkları birisi hariç vahşi Greylag (Anser anser) kazından gelişmiştir. Çin kazı ise Çinin vahşi kazlarından gelişmiştir (Feltwell 1992).

Günümüzde yetiştirilen en iyi kaz ırkları Toulouse, Emden, Afrika, Pilgrim ve Çin kazıdır. Bunların ilk üçü ağır cüsseli, Pilgrim orta cüsseli, Çin kazı ise hafif cüsseli bir ırktır.



2.1 Toulouse


Toulouse kaz ırkı Fransadan orijin alan ağır cüsseli kaz ırklarından biridir. Toulouse kaz ırkının yumurta verimi orta düzeydedir. Bir yumurtlama sezonunda yaklaşık 35-50 yumurta verirler. Yumurta veriminin yanı sıra güzelliği ve eti için yetiştirilen bir ırktır (Thear ve Fruser 1988, Ensminger 1992, Nowland 1997).

Kaz civcivleri yavaş büyümeye meyillidir. Toulouse kazları vücutlarının büyüklükleri nedeniyle iyi otlayamazlar. Sakin ve kibar görünüşlüdürler. Eti Emden kaz ırkından daha serttir. Kemik ve sakatat oranı ise Emden kazlarından daha yüksektir. Emden erkek kazı ile melezlenen Toulouse kazının bir soyundan elde edilen melezde hızlı bir büyüme ve iyi kalitede et elde edilmiştir (Graves 1985, Anonim 1997a, Nowland 1997).

Toulouse kaz ırkının başı güçlü ve kocamandır. Gaga güçlü ve kısa, gözler kahverengi, boyun uzun ve ince, gerdanı büyük (çok heybetli bir görüntüsü vardır), vücut uzun, kaba ve derindir. Göğüsteki kemikler kolayca görülür. Derin bir omurgaya sahiptir. Gaga, bacak ve ayaklar turuncu renkte, tüyleri grinin farklı tonlarındadır. Bir varyetesi gri, diğer varyeteleri kahverengidir (Graves 1985, Ensminger 1992, Mercia 1995, Taylor 1995, Nowland 1997).

2.2. Emden (Embden)

Orijinini Almanyanın Hannover şehrinden alan ağır cüsseli bir kaz ırkıdır. Bu ırk daha sonra İngiltereye getirilmiştir. Yumurta verimi iyi olan bir ırktır. Her kaz bir yumurta sezonunda 30-40 yumurta verirler. Emden birinci sınıf yemeklik kazdır (Thear ve Fruser 1988, Feltwell 1992, Nowland 1997).

Emden ve Emden X Beyaz Çin melezi en hızlı büyüyen varyetelerdir. Sekiz haftalık yaşta 4.5 kg, 14 haftalık yaşta ise 5.5-6 kg canlı ağırlığa erişebilirler. Ticari yetiştiricilikte oldukça popülerdir. Beyaz Çin kazı kadar saldırgan değildir ve sakin yaratılışa sahiptir. Dişilerin annelik özellikleri iyidir (Graves 1985, Parkhurst ve Mountney 1987, Anonim 1997a).

Bu ırk, diğer ırklarla melezlenmek için çok uygundur. Emden kaz ırkının beyaz olan tüyleri diğer kazların tüylerinden daha değerlidir. Günlük kaz civcivlerine dikkat edildiğinde tüy renklerine göre cinsiyet tayini yapılabilmektedir. Ancak birkaç günden sonra tüy renklerindeki farklılık ortadan kalkar (Ensminger 1992, Nowland 1997).

Baş uzun ve düzgün, gaga kısa ve tabanı sağlam, gözler koyu ve açık mavi, boyun uzun ve kuğuya boynuna benzerdir. Vücut geniş, kalın ve yuvarlak, göğüs yuvarlak, geri düzdür. Bacaklar oldukça kısa fakat güçlüdür. Gaga, bacaklar ve ayaklar parlak turuncu renkte ve sağlam, tüyleri sık ve saf parlak beyazdır (Ensminger 1992, Nowland 1997).

2.3. Çin

En küçük ve en çekici ırklardan biridir. Çinden orijin alan bu kaz ırkının kahverengi veya gri ve beyaz olan varyeteleri vardır. Irklar arasında en yüksek yumurta üretimine sahiptir ve bir yumurta sezonunda 60dan daha fazla yumurta verir. Vahşi kaza benzetildiğinden dolayı eti bazı insanlar tarafından tercih edilmektedir (Graves 1985, Feltwell 1992, Mercia 1995).

Beyaz Çin kazları hızlı gelişirler ve en iyi yabani ot temizleyicileridir. Ayrıca Çin kazı en uygun bekçi köpeğidir. Meraklı ve çok saldırgandırlar. Emden **** Toulouse kaz ırkından daha küçük olmasının dışında tüylerden ayrım yapılamaz. Dişilerin analık özelliği iyi değildir. Çin kazı başında bulunan topuz **** çıkıntı ile diğer kazlardan ayrılır (Graves 1985, Parkhurst ve Mountney 1987, Nowland 1997).

Bu kazın diğer kaz ırklarıyla melezlenmesi iyi sonuçlar verir. Çin ve Emden melezleri, saf ırklardan daha ekonomik olup kaz palazlarından beyaz et üretilmesi için arzu edilir. Kahverengi varyetenin, gaga ve gözleri kahverengi, bacakları portakal sarısı rengindedir. Vücut tüyleri kahverengi ve alt kısımları daha açık renktedir. Beyaz varyetede gaga ve bacaklar parlak turuncu renkte, gözler kahverengi ve vücut tüyleri saf beyazdır (Ensminger 1992, Nowland 1997).

2.4. Roman **** Germen

Roman kaz ırkı tanımlanamayan orta boylu ve beyaz tüyleri olan bir ırktır. Emden ve Toulousedan Avrupadan orijin alır ve Emdene benzer. Bilinen tüm Avrupa ırklarının en eskisidir (Thear ve Fruser 1988, Nowland 1997).

2.5. Afrika

Afrika kaz ırkı Çin kaz ırkının bir varyetesidir. Niçin Afrika kazı denildiği bilinmemektedir. Bu ırk bir görüşe göre Hindistandan orijin almıştır. Diğer bir görüşe göre ise, Toulouse ve Kahverengi Çin kazları arasında yapılan melezlemenin sonucu elde edilmiştir. İkinci görüşü benimseyen bilim adamları, Çin kazının başındaki topuzu ve biraz yukarı doğru duruş şeklinin, Toulouse kazının ise gerdan ve büyüklüğünün Afrika kazında ortaya çıktığını belirtmişlerdir (Ensminger 1992, Anonim 1997a, Nowland 1997).

Afrika kaz ırkı, genç kazların haricinde hemen hemen Emdenlerle aynı büyüklüktedir. Bu kaz ırkı, Çin kazı kadar yumurta üretemez. Bir yumurta sezonunda 30-40 yumurta verirler. En büyük kaz ırklarından birisidir, yalnız günümüzde az kalmıştır. Tüyleri kahverengi veya gridir ve belirleyici özelliği olarak gagasının etrafında topuz şeklinde şişlik vardır ve bu şekildeki kazlar dewlap olarak adlandırılır (Parkhurst ve Mountney 1987, Feltwell 1992).

Afrika kazı hızlı büyür ve çabuk erginleşir, fakat ticari yetiştiriciler arasında renkli tüyleri yüzünden tercih edilmez. Ancak beyaz tüylüleri iyi bir pazar değerine sahiptir (Anonim 1997a, Nowland 1997). Afrika kaz ırkının heybetli, şahane bir görünüşü vardır. Çok iyi gelişmiş gerdanları, onların gerdanları için selekte edilmiş ilk kaz ırkı olduğu ihtimalini güçlendirmektedir. Birkaç yıl önce, Afrika kaz ırkının erkekleri Toulouse kaz ırkının dişileri ile pazar üretimi için melezlemeler yapılmıştır (Anonim 1997a).

2.6. Sebastopol

Sebastopol, aslında bir süs kazıdır. Bu kaz ırkının Avrupanın Güneydoğusundan orijin aldığı ortaya çıkmıştır. Günümüzde çok az bulunan bu kaz saf beyaz bir tüy yapısına sahip olmakla beraber arka kısmında, vücudunda ve kanatlarında kıvrımlı ipeksi tüylerle karakterize bir yapıya sahiptir. Bazı tüyler o kadar uzundur ki yerde sürünürler. Vücudun alt kısımlarında kısa beyaz kıvrımlı tüyler, arka kısımlarında kavisli beyaz tüyler vardır. Sebastopol kazının bir çifti büyüleyici bir görüntüdedir. Bu kaz ırkı sakin ve arkadaş canlısıdır (Graves 1985, Mercia 1995).

2.7. Buff

Buff kaz ırkı Amerika da geliştirilmiş iki kaz ırkından birisidir. Bu kaz ırkı bir yumurta sezonu boyunca 20-40 yumurta verir. Renkleri açık kahverengidir. Çok hoş bir sürü oluşturur ve güzel bir görünüşe sahiptir (Parkhurst ve Mountney 1987, Anonim 1997a).

Buff ırkının temel özelliği bir pazar kazı olarak yetiştirilmesidir. Fakat pazar için sınırlı sayıda çoğaltılırlar. Renk varyeteleri Buffun göğsünde aydınlık, arka kısmında koyu ve vücudun alt kısımlarında hemen hemen beyaz şeklindedir (Ensminger 1992, Mercia 1995).

2.8. Kanada

Kanada kazı Kuzey Amerikanın yaygın vahşi kaz ırkıdır. Kanada kazı başta Kanada olmak üzere Meksika, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve İngilterede yetiştirilmektedir. Bu kazlar yuvalarını ağaç dallarına, ince dallara, çimenlere ve zararlı otlara, genellikle küçük adalarda gölcük ve bataklıklara yaparlar. Genç kazlar yumurtadan çıktıktan sonra yaklaşık 1 yıl aileleri ile birlikte yaşarlar ve daha sonra bir eş aramaya başlarlar. Kanada kazları tek eşlidirler (Ensminger 1992, Anonim 1997).

Kanada kazları uzun, ince boyunlu, dikdörtgen vücutlu ve yatay duruşludur. Bu ırkın ekonomik değeri, diğer evcil kaz ırklarınınki kadar değildir. Geç olgunlaşırlar. Vahşi erkek kazlar bazen evcil ırklarla melezleme için kullanılırlar, elde edilen kazlara bu yüzden melez kaz adı verilir. Melezler genellikle kısırdırlar fakat kaliteli et verirler (Ensminger 1992).

Kanada kaz ırkının yaklaşık olarak 10 alt türü olduğu belirlenmiştir. Bunlar arasında 4-6 kg ağırlığındaki Maxima soyunun yetiştirilmesi tercih edilmektedir. Çok iyi uçtukları için kanat **** tüylerinin kesilerek, kapalı bir yerde tutulmaları gereklidir (Parkhurst ve Mountney 1987, Mercia 1995, Anonim 1997, Anonim 1997a).

2.9. Pilgrim

Bu ırk birkaç Amerikan kaz ırkından biridir. Pilgrim kazı denmesinin nedeni Pilgrim kardeşler tarafından Amerikaya bir gemi ile getirilmesindendir. Dişilerin yıllık yumurta verimi 35-45 adettir (Feltwell 1992, Graves 1995).

Pilgrim kaz ırkının en önemli özelliklerinden birisi cinsiyetinin, yumuşak **** kaba tüylerinin renklerine bakılarak tayin edilebilmesidir. Erkek yumurtadan sarı çıkar ve beyaza dönüşür, genellikle renk griye yaklaşmaktadır. Dişiler sarı çıkar ve gri ve genellikle tüm vücut gri olur. Dişilerin görüntüsü, açık renklerine ve genellikle beyaz yüzlerine rağmen bir Toulousea benzemektedir (Ensminger 1992, Taylor 1995, Anonim 1997a).

2.10. Mısır

Uzun boylu ve uzun bacaklı ama küçük bir ırktır. Yumurta verimler 6-8 adettir. Mısır ırkları şov ve süs amaçlı olarak yetiştirilirler. Renkleri gri ve siyah gölgeli olarak değişiklik gösterir. Vücutlarında kırmızı, kahve ve beyaz noktalar vardır (Graves 1985, Parkhurst ve Mountney 1987, Ensminger 1992, Mercia 1995).

3. BARINAKLAR

Kazları barındırmak, bazı kanatlı hayvanlardaki gibi pahalı değildir ve özel şartları gerektirmez. Az sayıdaki kazların büyütülmesi için özel bir barınağa gerek yoktur. Eğer kullanılacak alan kuru ise, uygun bir havalandırma, iyi bir aydınlatma ve altlık küçük bir sürü için yetiştirme alanı olarak kullanılabilir (Hamre 1980, Feltwell 1992).

Kaz barınakları basitçe yapılabilir. Bir çatı ile uygun bir koruma alanı sağlanabilir, fakat bu çatının barakayı tamamen kapatması gerekir ve barınak geceleri de kilitlenebilmelidir. Aksi halde tilki gibi vahşi hayvanlar ve diğer avcılardan gelebilecek tehlikelere karşı hayvanlar korumasız kalır (Nowland 1997).

Her kaz barınağında gezinti alanları yapılmalıdır. Bu gezinti alanlarının büyüklüğü, bakım-besleme metodu ve mevcut yerin miktarı dikkate alınarak belirlenir. Bir ölçü olarak; bir avluda bir kaz için 2-3 m2 yer düşünülmelidir. Barınak içerisinde tutulan erişkin kazlara en azından 0.5 m2 yer hesaplanmalıdır. Eğer hayvanlar dışarıda otluyorlarsa alan miktarı 5-10 m2ye çıkarılır (Parkhurst ve Mountney 1987, Nowland 1997, Gleaves 1997).

Kazların sürekli olarak kapalı bir alanda tutulması iyi değildir. Kazlara kışın fırtınalardan korumak için kapalı bir alan sağlanması yeterlidir ve normal kış şartlarında hayvanlar rahatlıkla dışarıda durabilirler (Gleaves 1997).

3.1. Isı

Kapalı barınakların ısıtılması için gaz, mazot veya elektrikle çalışan ısıtıcılar kullanılabilir. Kaz civcivlerinde kullanılacak ısıtıcılar, civcivler için kullanılan ısıtıcılara göre yerden yaklaşık 7.5-10 cm yükseklikte kurulmalıdır. Kaz civcivleri tavuk civcivlerine nazaran daha uzun ve iridirler. 250 Watt gücündeki bir ampul küçük bir sürünün ısıtılmasında diğer tip ısıtıcılara göre daha ekonomik, güvenli ve pratik olmaktadır. Lamba reflektörlü koruması ile birlikte yerden 45-60 cm yükseklikte olacak şekilde kümesin tam ortasına yerleştirilmelidir. Bazı yetiştiriciler sürüde görülebilecek olan kanibalizm olaylarını önlemek için kızıl ötesi lamba kullanımını önermektedirler. Su ve yem, ısıtıcı olarak kullanılan lambanın yakınlarında olmalı fakat direkt ısı etkisinden uzak tutulmalıdır. Lambanın çevresine koruyucular takılmalıdır (Hamre 1980, Graves 1985, Geiger ve Biellier 1993).

3.2. Altlık

Barınakların tabanı 7.5-10 cm kalınlığında bir altlıkla kaplanmalıdır. Altlık tabanı sıcak tutar ve nemi absorbe eder. Altlık materyali olarak talaş, ağaç kıymıkları, kağıt kırpıntıları, ince kıyılmış saman ve benzeri maddeler kullanılabilir. Kazlar pis yerlerde uyumaya meyillidirler. Kazları iyi bir şekilde korumak için ıslanan veya nemlenen altlık sık sık kaldırılmalı, periyodik bir şekilde temizlenmelidir. Kağıt gibi kaygan yüzey oluşturabilecek materyaller kullanılmamalıdır (Hamre 1980, Graves 1985, Gleaves 1997).

Altlık materyalinin absorbsiyonu için tavanın kalınlığının 10 cm olması uygundur. Tavan ahşap oyma, saman **** yosunla kaplanabilir. Ayrıca çatı, altlığı kuru olarak muhafaza etmek için su sızdırmamalıdır (Hamre 1980, Gleaves 1997).

Birçok ülkede altlıktan kaynaklanan problemler nedeniyle, tahta tabanlı kaz barınaklarının kullanımına doğru bir yöneliş vardır.

Tahta zeminleri hazırlarken şunlara dikkat edilmesi gereken noktalar;

İyi bir çalışma sahası sağlamak için tahta çıtaların genişliği 2 cm olmalıdır.

Pisliğin kolayca kaldırılabilmesini sağlamak için alttaki boşluk 15 cm olmalıdır.

Tahta çıtalar arasındaki mesafe 1.5 cm olmalıdır.

Her kaz için 1 m2 alan sağlanmalıdır (Nowland 1997).



3.3. Folluk

Yumurtlayan kazlar özel bir yer ihtiyacı duymamalarına rağmen, yapılacak folluklarla yumurtalarını folluklara bırakmaları teşvik edilebilir. Barınak içerisinde veya dışarısında folluklar bulunmuyorsa yumurtlayacak kazlar kendi folluklarını yeşil otlardan, samandan ve vücutlarından kopardıkları tüylerle yaparlar. Bazı kazlar barınak içerisinde yerdeki altlığı kullanarak folluk yapabilirler. Yine de her barınak içinde folluk ya da folluklar bulundurulmalıdır (Graves 1985, Nowland 1997).

Kaz barınaklarında inşa edilecek follukların alanı 60X60 **** 50X50 cm ve yüksekliği 45 cm ebatlarında hazırlanmalıdır. Folluklara üst veya ön kısım yapmaya gerek yoktur. Folluklar fıçılardan veya tahta kasalardan yapılabilir. Folluk altlığı olarak, saman, talaş ve diğer emici materyallerin kullanılması uygundur (Hamre 1980, Graves 1985, Nowland 1997).

3.4. Suluk

Kazlara her zaman temiz taze içilecek su sağlanmalıdır ve hayvanlar su içerken etrafa su dökülebileceğinden tabanın drenajının iyi yapılmasına ve altlıkların kuru olmasına dikkat edilmelidir (Geiger ve Biellier 1993, Anonim 1997).

Su, genellikle barınak dışında kovalardan, yalaklardan veya otomatik suluklardan sağlanır. Suluklar, kazın hem gagasını hem de başını daldırabileceği kadar derin ve geniş olmalıdır. Sulukların üzeri tel ile örtülmeli ve yerdeki suluklar, altlığın kuru kalmasını sağlamak için tahta bölmeli platformlara konulmalıdır (Hamre 1980, Gleaves 1997).

Barınakta tutulan 100-200 kaz civcivi için 2 otomatik suluk başlangıçta yeterlidir. Palazların büyümesiyle birlikte sulukların sayısı artırılır. Telle korumalı yuvarlak suluklar ya da tekne şeklindeki bir suluk veya akan sular genç kazların su içmesi için uygundur. Tekne yerleştirilmişse iki haftalık 500 kaz palazı için tekne alanı 2.5-6 m2 olacak şekilde hesaplanmalıdır. Zamanla suluklar değiştirilmeli ya da civcivlerin gelişmesine göre ayarlanmalıdır (Hamre 1980, Ensminger 1992).

3.5. Yemlik

Kaz yetiştirmede diğer kümes hayvanlarında olduğu gibi asılı yemlik ve yer yemlikleri kullanılabilir. Yemlikler yemlerin yağmur, güneş ve rüzgardan korunması için mümkünse barınak içerisinde olmalıdır (Graves 1985, Anonim 1997).

Yemlemenin ilk birkaç gününde içi dar olmayan küçük yemliklerin yanı sıra düzenli yemlikler de kullanılabilir. 100 kaz civcivi için ya çevresi 125 cm olan iki asılı yemlik, **** uzunluğu 2.5 m olan yer yemlikleri kullanılabilir. Kazların büyümeleri ile orantılı olarak yemleme alanı da artırılmalıdır (Ensminger 1992).

4. KAZ YUMURTALARININ KULUÇKASI

Tavuk yumurtalarına göre kaz yumurtalarının daha uzun bir kuluçka süresine ihtiyaçları vardır. Kuluçka süresi ortalama olarak 29-31gün arasında değişmektedir. Hafif cüsseli Çin kazının 28-30 gün, ağır cüsseli Emden ve Toulouse kazının 33-35 gün arasında değişen kuluçka süreleri vardır (Hamre 1980, Ensminger 1992, Feltwell 1992).

Kaz yumurtalarının kuluçkası diğer kanatlı türlerinden bazı farklılıklar gösterir. Bu konu bir başka seminerin konusu olarak ele alınmıştır.

Kazlarda dölverimi ve kuluçka randımanı semineri


5. KAZ CİVCİVLERİNİN VE PALAZLARININ BAKIMI

5.1. Civcivler

Kaz civcivlerinin bakımı için özel bir ana makinasına veya ısıtma alanına gerek yoktur. Herhangi bir yer, eğer kuruysa iyi bir aydınlatma ve havalandırma uygulanarak küçük bir sürü için yetiştirme alanı olarak kullanılabilir. İlk günlerde yetiştirme alanı olarak kullanılan yerlerden köpek, kedi ve ratlar uzak tutulmalıdır. Ayrıca ana makinesi olarak kullanılan yer temiz ve kuru olmalıdır. Mümkünse altlık günlük değiştirilmelidir (Ensminger 1992, Nowland 1997).

Kaz civcivlerinin bulunduğu yerin taban seviyesindeki ısı 85-90 °F olmalıdır. Civcivler büyüdükçe ısı 70 °Fye inene kadar her hafta 5-10 °F azaltılır. Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlı civcivlerinde olduğu bulundukları yerin ısı konusunda bir fikir verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında birbirlerine sokulurlar ya da fazla sıcaksa ısı kaynağından uzakta toplanırlar. Yüksek ısı daha yavaş tüylenme ve geç büyümeye neden olur (Hamre 1980, Graves 1985, Geiger ve Biellier 1993).

Kaz civcivlerine başlangıçta gerekli olan ısı tavuk civcivlerinden daha azdır ve daha erken yaşlarda ısı uygulamasından vazgeçilebilir. Ana makinesinde uygulanan işlemler tavuk civcivlerinde uygulananlarla aynıdır. İki haftalık yaştaki kaz civcivleri ılık havalarda açık havaya çıkarılabilirler. Bu arada hayvanlara yağmur yağdığı zaman saklanabilmeleri **** kümese dönmeleri öğretilene kadar dikkat etmek gereklidir. Kazların üşümelerini önlemek için barınaklar kuru tutulmalıdır. Üşümeleri halinde hayvanlarda kümeleşme görülür ve bu durum boğulmalara neden olabilir. Ayrıca civcivler kısmen tüyleninceye kadar ıslak şartlara adapte olamadıkları için 2 haftalık yaşa kadar yüzmelerine fırsat verilmemelidir. Üç günlük yaştan sonra civcivler otlamaya alıştırılmalıdır (Parkhurst ve Mountney 1987, Ensminger 1992, Nowland 1997).

Kaz civcivleri dışarı çıktıklarında yetişkin kazlarda uzaklaştırılmaları tercih edilir. Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra Moskova ördekleri ya da gurk tavuklar tarafından büyütülebilir. Bu durumda bir tavuk 4-6 kaz civcivine kadar bakabilir. Ilık havalarda tavuklar sadece 10-14 gün için kaz civcivlerine annelik ederler (Ensminger 1992, Nowland 1997).

Yetiştirme periyodu boyunca 100 kaz palazı için 40 m2lik iyi bir mera alanı yeterlidir. Bu dönemde bol gölgelik ve yeterli miktarda temiz içme suyu sağlanmalıdır. Tablo 2de yaşa bağlı olarak her m2ye barındırılacak palaz sayısı gösterilmektedir (Nowland 1997).

Tablo 2. Çeşitli yaştaki kazlara düşen yer alanı



5.2. Palazlar

Kaz palazları için barınakların temiz olması çok önemlidir. Barınak olarak kullanılacak yerin tavanı, duvarları ve tabanı iyice yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Kaz palazları için kullanılacak yapı önceden bir tavuk barınağı olarak kullanılmış ise temizleme ve dezenfeksiyondan sonra 1 ay süreyle havalandırılmalıdır. Dezenfektanların kullanım şekillerine dikkat edilmeli, herhangi bir kimyasal kalıntının kaz palazlarını etkilemesine izin verilmemelidir (Graves 1985).

Yabani kuşların içeri girişini ve dolayısıyla hastalık etkenlerini getirmelerini engellemek amacıyla barınakların pencereleri tel örgü ile kaplanmalı, sıçanların ve gelinciklerin girmesini önlemek amacıyla duvar ve tahta döşemedeki delikler ve çatlaklar kapatılmalı, kediler ve köpeklerin girişini önlemek için kapılar kapalı tutulmalıdır (Graves 1985).

Kaz palazlarının büyümesi dikkate alınarak barınak içerisinde onlara yeterli alan sağlanmalıdır. Palazlar 4-6 haftalık olduklarında meraya çıkabilirler. Kazlar soğuk havalarda kapalı yerde barındırılacaksa, kesinlikle büyüme nedeniyle oluşacak sıkışıklığın önüne geçilmeli, ilave alanlar hazırlanmalıdır (Hamre 1980, Graves 1985, Ensminger 1992).

5.3. Genç Kazlar

Genç besi kazı, terimiyle hayatını kapalı bir yerde geçiren ve burada yüklü bir protein ve enerji rasyonu ile beslenen genç kazlar ifade edilmektedir. Bu besi süresi çok kısa olmakla birlikte yaklaşık olarak 14 hafta kadar sürmektedir. Ticari işletmeler tarafından bu şekilde büyütülen kaz palazları 14 hafta içerisinde 6 kg ağırlığa ulaşabilirler ve genç besi kazları merada büyüyenlere göre daha şişman görünürler. Ancak kısa bir sürede sağlanan bu yüksek ağırlık kazancı her bir kaz palazının 25 kg konsantre yem yemesi ile sağlanmaktadır. On haftalık yaşa kadar haftalık ağırlık kazancı yaklaşık olarak 450 gramdır. Bu hızlı büyüme daha sonraki haftalarda önemli ölçüde azalır. Tablo 3de 16 haftalık yaşa kadar ad libitum beslenen kazların hedeflenen canlı ağırlıkları verilmiştir (Graves 1985, Nowland 1997).


Tablo 3. Kazlarda yaşa göre beklenen canlı ağırlıklar



6. DAMIZLIK KAZLARIN BAKIMI VE BESLENMESİ

Kazların yumurta verimi Ocak-Şubat ayında başlar ve Haziran-Temmuz aylarına kadar sürer. Bu periyot ırklara göre değişmekle birlikte yaklaşık 130 gün sürer. Daha erken yumurta üretimini uyarmak için, yumurta sezonundan önce kazların barındıkları yerde her gün 14 ile 16 saat aydınlatma yapılabilir (Anonim 1997, Gleaves 1997).

Zannedildiğinin aksine damızlık kazların çiftleşmesinin sağlanması ve döllü yumurta elde edilebilmesi için bir havuz veya su birikintisine ihtiyaç yoktur. Kazlar kuru zeminde de çok iyi çiftleşmektedirler (Graves 1985). Bununla birlikte havuzda çiftleşen bazı ağır kaz ırklarının yumurtalarındaki fertilite daha iyidir (Nowland 1997).

Bir dönüm merada, meranın kalitesine ve kazların büyüklüğüne bağlı olarak 20 ila 40 damızlık kaz beslenebilmektedir. Kazların otlama alanının etrafı yaklaşık 90 cm yüksekliğinde tel çitle örülmesi tercih edilmektedir. Ayrıca kullanılan mera sahasında kazlar için zararlı olabilecek herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığından emin olunmalıdır (Ensminger 1992).

Kazlar kışa girene kadar merada tutulabilir. Yumurta üretimi başlayınca uygun bir besleme programı takip edilmelidir. Bu periyot esnasında iyi kalitede bir kaba yem kombinasyonu ve ticari kaz geliştirme yemi (pelet yem şeklinde) çok uygundur. Çevre ısısı ve kaba yem kalitesine bağlı olarak günlük, toplam 115 ile 225 g arasında pelet yem verilebilir. Pelet yem, yumurta oluşumu ve yumurtadan çıkış için ihtiyaç duyulan tüm besinleri içermelidir. Ticari kaz yeminin bulunamaması halinde tavuk yemleri de kullanılabilir. Çünkü bunlar iyi bir kaz yemine yakın kompozisyondadır. Yaklaşık olarak, yumurta üretiminden 2 ay önce, kazlar uygun bir geliştirme yemi verilmeye başlanılmalıdır. Bu yem tek başına dengeli bir pelet yem olabileceği gibi, herhangi bir katkı maddesi içermeyen dengeli bir yem ile tane yemlerin yarı yarıya karışımı şeklinde bir yem de olabilir. Fakat ne kullanılırsa kullanılsın, %15.4 ile 18 arasında bir ham protein sağlamalıdır ve bu iyi bir yumurta üretimi için gereklidir (Anonim 1997, Nowland 1997).

Yemde kalsiyum eksikliği ihtimaline karşı, istiridye kabuğu gibi kalsiyum kaynağı kullanılabilir. Yumurta verimine başlamadan önceki 8 haftadan itibaren ise iri partiküllü grit veya istiridye kabuğu uygun şekilde verilmelidir (Anonim 1997).

Verimin hangi döneminde olursa olsun damızlık kazlara vitamin ve mineral takviyesi yapmakla kuluçka randımanı artırılabilir. Kuluçka veriminin düşmemesi için rasyonun ham selüloz düzeyi de % 10u geçmemelidir. Körpe yeşil yemler ve hayvansal protein kaynakları kuluçka randımanını artırmaktadır. Damızlık kazlara mısır yedirilmesi pek tavsiye edilmez. Çünkü fazla verilirse hayvanlarda yağlanmaya bağlı alarak döl ve yumurta verimi düşebilir (Coşkun ve ark. 1997).

7. CİNSİYET TAYİNİ

Kazlar hakkında genellikle sorulan sorulardan birisi de erkek ve dişinin nasıl ayırt edildiğidir. Cinsiyet tayininde uygulanan en emin yöntem cinsiyet organlarının muayene edilmesidir. Bu uygulamada yeterli tecrübe kazanıldığında çok başarılı sonuçlar alınabilir (Gleaves 1997).

Günlük kaz civcivlerinin cinsiyeti, tavuk civcivleri için kullanılan tekniğe benzer bir yolla kloakanın muayenesi ile belirlenebilir. Tecrübesiz bir kişinin cinsiyet tayini sırasında civcivlerin cinsel organlarına zarar verme ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle bir günlük kaz civcivlerinin cinsiyet tayini, eğitimli ve tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır. Ergin kazlarda kloaka muayenesi ile cinsiyet tayini kaz palazlarına göre daha rahat yapılmaktadır (Nowland 1997).

Kazlarda kloaka muayenesi ile cinsiyet tayini;

1- Kazlar kanat ve ayakları yakalanarak yukarı kaldırılır,

2- Diz üzerine **** bir masanın üzerine uzatılır, kuyruk kişiden uzaklaştırılır,

3- Daha sonra işaret parmağı yaklaşık 1.25-2.5 cm kadar kloakadan içeri sokulur,

4- Kapalı olan yeri açmak ve sfinkter kaslarını gevşetmek için birkaç dairesel hareket yapılır, (Bazen bu işi başarmaya yardımcı olması için işaret parmağına bir miktar vazelin sürülür)

5- Bundan sonra işaret parmağı ile, cinsiyet organını tersine döndürmek için direkt olarak deliğin yan tarafına ve aşağı tarafına baskı yapılır ve bu şekilde cinsiyet organları meydana çıkarılır, fakat bu arada sert hareket yapılmamalıdır,

6- Eğer kaz palazı erkek kaz ise penis kloakadan ters dönerek dışarıya çıkar,

7- Kaz palazı dişi ise genital organının yüksekliği dikkat çeker (Hamre 1980, Ensminger 1992, Mercia 1995, Nowland 1997, Gleaves 1997).

Deneyimsiz bir cinsiyet tayin uzmanı, erkeklik organı dışarı çıkmayan hayvanı kolayca dişi diye tanımlayabilir. Bunu belirlemenin tek yolu, dişi genital organının derinliğinin tam olarak belirlenmesidir. Aksi halde bir dişi kazın erkek kaz diye tanımlanması da mümkündür (Hamre 1980, Feltwell 1992, Gleaves 1997, Nowland 1997).

Spiral şekilde ve beyaz olan penis, tam gelişmemiş hayvanlarda 1 cm iken, yetişkin erkeklerde 4cmye kadar çıkabilir. Erkeklerde deliğin bulunduğu yerin iç kısmının rengi pembedir ve yüzeyi düzdür (Parkhurst ve Mountney 1987, Nowland 1997).

Daha az yanılgıyla yetişkin kazlarda hayvanların davranışlarına bakılarak cinsiyet tayini yapılabilir. Bu amaçla sürü birkaç gün süreyle dikkatli bir şekilde gözlenmeli ve erkeklerle dişiler arasındaki farklar tespit edilmelidir. Görülen başlıca farklılıklar tablo 4de gösterildiği gibi özetlenebilir.



Tablo 4. Erkek ve dişi kazların bazı davranış farklılıkları (Nowland 1997)



8. ERGİN KAZLARIN İŞARETLENMESİ

Cinsiyetlerine ve ırklarına göre kazlar; kanat numarası, ayak perdelerine zımba veya ayak perdelerini kesme ve bacak bantları ile işaretlenirler.

Yaşlandıkça kazların birbirlerinden ayırt edilmeleri zorlaşır, ayaklarındaki zımba deliği de kapanmaya başlar. Bu nedenle kazların başparmaklarına yarık açarak işaretlenmesi daha kalıcı bir yoldur. Başparmağı yarma işlemi, ayak düz ve temiz bir yüzeye yerleştirilerek ve ayak perdesinin keskin bir bıçak ya da skalpel yardımıyla V şeklinde küçük bir parçanın kesilip alınması ile gerçekleştirilir.

Kanat numaralama işlemi de kazlarda yaygın şekilde kullanılan işaretleme şeklidir. Kanat numaralama uygulamasındaki en önemli sorun, aranılan hayvanı bulmak için bazen bütün hayvanların tek tek elden geçirilmesidir (Nowland 1997).

9. KAZLARIN KESİLMESİ

9.1. Kesim

Kazlar mümkün olduğu kadar çabuk ve uygun şekilde kesilmelidir. İlk olarak keskin bir bıçakla vena jugularis kesilir ve baş vücuttan ayrılır. Kazların idaresinde zorluklar yaşanıyorsa, kesmeden önce kafatasına vurularak hayvan sersemletilebilir (Feltwell 1992, Nowland 1997). Kesimden önce kazlar, 12-18 saat kadar aç bırakılmalı ve sadece su verilmelidir. Bu uygulama, kanamayı ve temizlemeyi kolaylaştırır ve kaliteli karkas elde edilmesini sağlar (Gleaves 1997, Nowland 1997).

9.2. Temizleme ve tüylerin yolunması

9.2.1. Kuru yolma
Kesilen kazlar karkas olarak satılacaksa tüylerin kuru olarak yolunması daha uygundur, kısacası kuru yolma metoduyla daha güzel karkas elde edilir. Bununla birlikte kuru yolma işleminin oldukça yavaş ve zahmetli olduğu hesaba katılmalıdır. Kuru yolma metodundaki en büyük tehlike derinin yırtılmasıdır ve dikkat edilmelidir. Kazların tüylerinin kuru olarak yolunması aynı zamanda iyi kaliteli tüy elde edilmesini de sağlar. (Nowland 1997, Gleaves 1997).

9.2.2. Islak yolma
Sıcak suya daldırma yönteminde tüyler daha çok zarar görür. Ancak kuru yolma metodunun hem daha pahalı hem de zaman alıcı bir uygulama olması nedeniyle tercih edilmektedir. Sıcak suya kazın kesilmiş vücudunun daldırılmasıyla tüyler kuru metottan çok daha kolay şekilde uzaklaştırılmaktadır. Vücudun çok sıcak suya ya da uzun süre sıcak suya daldırılması karkasta istenmeyen görünüş veya haşlanmaya neden olabileceğinden dikkat edilmelidir. Tüy yolma işlemi sırasında ilk olarak kanat ve kuyruk tüyleri çekilir, daha sonra diğer tüyler ovarak uzaklaştırılır. Değersiz tüyler keskin olamayan bir bıçak yardımıyla da kaldırılabilir (Nowland 1997, Gleaves 1997).

Sıcak suya daldırdıktan sonra sıcak balmumunun kullanılması oldukça yaygın olarak kullanılan bir metottur. Bu uygulama için sırasıyla aşağıdaki işlemler uygulanır.

1. Kaz kesilir ve kanı akıtılır.

2. Kesilen kazı ıslatmak için kullanılacak olan daldırma kabı yeterli büyüklükte olmalıdır. Daldırma işleminde kaz, bir elle gagadan diğer elle ayaklardan tutulur ve suya daldırılır. Tüylerin daha az olduğu sırt kısımlarında suda tutma süresi biraz daha kısa olabilirken, yoğun tüylerin olduğu diğer kısımlarda süre uzatılmalıdır.

3. Kaz tüylerinin kaba yolumu için sıcak suya daldırma **** hafif sıcak suya daldırma yeterlidir. Kazlar 54.5-65.5 °C deki suda 1-3 dakika tutularak çıkarılır. Daha yüksek ısılarda sıcak suya daldırma süresi daha kısa uygulanabilir. Tüylerin ıslanmasını hızlandırmak için suya biraz deterjan katılabilir.

4. Sıcak suya daldırmada suyun tüm tüyleri etkilediğinden emin olunmalıdır. Bunu anlamak için vücudun bazı bölümlerinden birkaç tüy kopartılabilir.

5. Sıcak suya daldırmadan sonra tüylerdeki su derhal uzaklaştırılmalıdır. Kısa bir süre için kurutma uygundur.

6. Daha sonra karkas 2.5-5.0 cm kalınlığındaki eritilmiş balmumuna daldırılır. Mum ve altındaki su karkası örtecek kadar derin olmalı, suyun ısısı 60-65 °C arasında tutulmalıdır. Daldırma işlemi 3. Maddede belirtildiği gibi uygulanır.

7. Eritilmiş balmumundan çıkarılan karkas buzlu suya daldırılır, daha sonra tekrar muma daldırılır. Birinci muma daldırma mumun tüylere penetrasyonu için gereklidir. İkincisi ise mum tabakasının inceltilmesini sağlar.

8. Eritilmiş balmumundan çıkarılan kaz ikinci defa buzlu suya daldırılır ve hızlıca yarı katı muma alınır. Muma konmadan önce kazın üzerindeki su uzaklaştırılır. Mumun daha yumuşak olması halinde suyun uzaklaştırılması daha kolaydır.

9. Mumun elle uzaklaştırılması sonucu mumla birlikte tüm tüyler de yolunmuş olur.

10. Son olarak mumun içerisindeki artıkları uzaklaştırmak için mum iyice karıştırılır ve artıkların çökmesi sağlanır. Katılaşan mum toplanır ve geriye kirli atık kısım kalır.

Tüy yolmak için önerilen balmumu karışımı aşağıdaki gibidir;

Parafin balmumu %68

Reçine %30

Domuz yağı %2

9.3. İç organların çıkarılması

Büyük işletmelerde karkasın içerisinin boşaltılması, otomatik zincir sistemiyle yapılmaktadır, ancak en iyisi elle ve paslanmaz bir çelik tel yardımı ile yapılmasıdır. Hayvanın kafasının koparılması isteğe bağlıdır. Serin bir tanka konulan kazlar, bağırsaklar çıkarıldıktan sonra, temiz su ile yıkanır ve daha sonra fazla suları tamamen uzaklaştırılana kadar askılarda kurutulur. Eğer karkas dondurulacaksa, dondurucuya koymadan birkaç saat önce buz poşetleri içinde bekletilip soğutulduktan sonra plastik poşet içerisine yerleştirilmeli ve dondurucuya konulmalıdır (Nowland 1997).

9.4. Karkas yüzdesi

Kazların kesilmesi ve tüylerinin yolunması sonucu vücut ağırlığında %10luk bir kayıp meydana gelir. Ayakları ve başı çıkarıldıktan ve iç organları tamamen boşaltıldıktan sonra kazlarda toplam % 30luk bir kayıp meydana gelir. Kısaca kazların karkas randımanı ortalama %70-75 civarındadır (Crawford 1990, Taylor 1995, Nowland 1997).

Kazlar diğer kümes hayvanları gibi derecelendirilir, şekli, vücudun yapısı ve ağırlığı ve yağlılık durumu gibi kriterlere dikkat edilir. Derisi yırtılan, bazı parçaları ezilen ve kemiklerinde kırık olan karkasların değeri düşer (Ensminger 1992, Gleaves 1997, Nowland 1997).

10. KAZLARDAN ÇEŞİTLİ FAYDALANMA YOLLARI


10.1. Yabani otları temizleme

Kazlar bazı yetişen filizlere zararlı olmaksızın yabani zararlı otların kontrolünde herhangi bir yaşta kullanılabilirler. Yabani otların temizlenmesi bakımından en iyi performansı 6 haftalık genç kazlar gösterirler. Kazlar; mısır, pamuk, şeker kamışı ve çilek tarlaları ile fidanlık, meyve bahçeleri ve üzüm bağlarının yabani otlarını çok iyi temizlerler. Bununla birlikte kazların niçin bazı filizleri yemedikleri bilinmemektedir. Meyveler olgunlaşmaya başladıklarında kazlar çilek bahçelerinden uzaklaştırılmalıdırlar. Altı veya 8 kaz 1 dönümlük çilek bahçesindeki yabani ot temizleme işini rahatlıkla yerine getirebilirler (Graves 1985, Thear ve Fruser 1988, Mercia 1995, Nowland 1997).

Yabani ot temizliğinde kullanılan kazlara bol su verilmeli ve gölgelik sağlanmalıdır. Sık yapraklı ağaçlar, A tipi iskeletler veya küçük barınaklar gölgelik olarak kullanılabilir. Ayrıca akşamları kazlara çok az yiyecek verilmelidir. Yabani ot temizliğindeki temel nokta kazların aç tutulmasıdır (Graves 1985).

Yabani ot sezonunun sonunda kazlar genellikle tarladan alınırlar ve 3 ila 4 hafta ağırlıkları 4.5-5.5 kg **** daha fazla oluncaya kadar yağlanması için barınaklara yerleştirirler (Ensminger 1992).

Kazlar dar bir alanda yetiştirilirlerse, kısa bir süre içerisinde bulundukları alanda bitkilerin yok olmasına ve taşların ortaya çıkmasına neden olabilirler (Feltwell 1992).

10.2. Alarm hayvanı

Kazlar yabancı seslere ve rahatsız edilmelere karşı tepki gösterirler ve hep bir ağızdan gürültü yaparlar. Yaklaşan tehlikelere karşı tıslama sesiyle karşılık verirler ve başları eğip uzatarak tehlikeye göz dağı verirler. Kazlar iyi bir bekçi köpeği gibi görev yaparlar. Kaz ırkları ele alındığında az ya da çok bekçilik özelliği taşımalarına rağmen, Çin kazı bekçilik görevi için en çok kullanılan ırktır. Hava alanı, hapishane, askeri üs, cephanelik gibi kritik yerlerin güvenliklerinin sağlanmasında kullanılmaktadırlar (Nowland 1997, Coşkun ve ark. 1997).

11. KAZLARDAN ELDE EDİLEN ÜRÜNLER

11.1. Tüy

Kazlardan elde edilen ürünlerden birisi de tüydür. Kaz tüyleri; uyku çantası, yastık ve yorgan yapımında, koltuk üretiminde, okçulukta, boya sanayinde ve olta iğnesi yapımında kullanılabilir. Kaz tüyleri ördek tüyleri ve diğer su kuşlarını tüylerinden daha büyük ve daha yumuşaktır, dolayısıyla diğer tüylerden daha yüksek fiyatla satılabilirler. Kazın karın altı tüyleri ile yumuşak vücut tüyleri çok değerlidir. Kaba tüylerin değeri ise biraz daha düşüktür. Yetişmiş 10 iyi kaz palazından yaklaşık 1 kg kuru tüy üretilebilir (Ensminger 1992, Taylor 1995).

Bazı kaz ırkları yumuşak tüy elde etmek için yetiştirilmektedir. Emden kaz ırkında bulunan beyaz tüyler diğer kaz ırklarına göre daha değerlidir. 50 kazdan her defasında yaklaşık olarak 4.5 kg tüy üretilebilir (Nowland 1997).Yaşlı kazlardaki yumuşak tüy verimi daha fazladır. Üç kazdan yaklaşık 450 g kaba ve yumuşak tüy karışımı elde edilebilir. Bu karışımın % 15-25i yumuşak tüydür (Taylor 1995). Yapılan bir çalışmada (Crawford 1990) 3 farklı tüy yolma yöntemiyle elde edilen yumuşak ve kaba tüylerin miktarları karşılaştırılmış, büyümekte olan kazlardaki tüy miktarı 43.9, erişkin kazlardaki tüy miktarı ise 54.5 g olarak bulunmuştur.


Tablo 5. Farklı üç yolma yöntemindeki kaba ve yumuşak tüy miktarları (g)



Palazlardaki ilk tüylenme 21. günde başlar ve 49. güne kadar devam eder. İlk yolma işlemi, tüylerin tamamen olgunlaştığı 70-77. günler arasında yapılabilir. Yumurtlayan kazlardaki yolma işlemi ise birinci yumurta verim sezonunun sonunda yapılabilir. Genel kural olarak kazlar bir yılda 4 seferden daha fazla ve kışın asla yolunmamalıdır (Nowland 1997).

Tüy işleme yöntemi;

1. Tüyler yolunduktan sonra kaba tüyler yumuşak tüylerden ayrılır,

2. Islak tüyler çamaşır sodası ve az miktarda boraks üstüne deterjan ilave edilerek ılık suda yıkanır,

3. Çürümeyi önlemek için tüyler hemen durulanır ve birbirinden ayrılır,

4. Daha sonra tüyler tel ağlar üzerine 3 cm kalınlığında serilir ve kurumaya bırakılır,

5. Tüyler kuruyuncaya kadar her gün düzenli olarak karıştırılır, yayılır ve silkelenir,

6. Tüyler ıslakken torbalara konulmamalıdır, yoksa ısınırlar,

7. Tüyler yeterince kuru değilse, çürümeyi önlemek için bir koruyucu kullanılabilir. Bu amaçla 6 kg ıslak tüy, 6 kg tuz, 500 ml HCl ve 130 litre suyla iyice karıştırılır ve tüyler bu karışımda bir gece bırakılır (Nowland 1997).

Bir diğer tüy işleme yöntemi;

Tüyler yolunduktan sonra ya havadar bir odada **** güneşte bırakılır.

Tüyler 4 hafta asılı tutulur ve ardından beyazlamayan bir patiska torba içersine paket tüyler gevşek şekilde konulur. Daha sonra bu tüyler ya havadar bir odada ya da güneşte bırakılır. Sıkışmayı ve kızışmayı önlemek için torbadaki tüyler ara sıra silkelenmelidir. Tam kurumayı garantiye almak ve hoş olmayan kokuları önlemek için, tüyler torbaya konulmadan önce tüyler üzerine formalin serpilebilir (Nowland 1997).

11.2. Karaciğer üretimi

Kaz yetiştiriciliğinin en önemli ürünlerinden birisi de karaciğerleridir. Karaciğer üretimi başta Fransa olmak üzere dünyada birçok ülkede yaygın olarak yapılmaktadır. Avrupa ülkelerinin birçoğunda içki sofralarının vazgeçilmez mezesi olan kaz karaciğeri lezzetlidir ve oldukça yüksek fiyatlardan pazarlanmaktadır. Normalde 150-200 g ağırlığındadır ancak özel besleme yöntemleriyle 1000 grama kadar çıkarılmaktadır. Özel besleme yöntemlerinden birisinde 4-8 hafta süreyle günde 3 öğün olmak üzere zorlamalı mısır verilerek yapılmaktadır. Bu besleme sonucunda karaciğerdeki toplam yağ içeriği 10 katı kadar artmakta, protein düzeyi ise % 50 oranında azalmaktadır (Taylor 1995, Coşkun ve ark. 1997, Nowland 1997).

Karaciğer üretimi, özellikle Landaise ve Slovak kaz ırkları ile bunların melezlerinde uygulanmaktadır. Bu ırklarda zorlamalı besleme sonucu aşırı yağlanma eşiği oldukça düşüktür. Düşük yağlanma eşiği, vücutta aşırı yağlanma olmadan karaciğerin yağlanarak büyümesini sağlamaktadır. Landaise kazının iki hattı için ortalama karaciğer ağırlığını sırası ile 773 ve 732 g olarak tespit edilmiştir (Crawford 1990).

11.3. Kaz eti

Kaz eti lezzetli bir ettir. Kızartıldığında ağızda parçalanabilen altın rengindeki derisi ile çok nefis bir ziyafet yemeği oluşturur (Graves 1985). Çeşitli özelliklerdeki kaz etlerinin besin değerleri tablo 6da gösterilmiştir.


Tablo 6. Çeşitli özelliklerdeki kaz etlerinin besin değerleri (Berry 1996)



Kaz etinin her kilogramında tavuk etinden çok daha fazla enerji vardır. Çünkü kazların değerlendirilebilen kısımlarında iki katı daha fazla yağ bulunmaktadır. Kaz etinin tütsülenmesi ve tuzlanması tavuk etindeki uygulamayla aynıdır. Kaz eti ile tavuk eti kompozisyonunun karşılaştırılması tablo 7de verilmiştir (Nowland 1997).


Tablo 7. Kaz ve tavuk etinin kompozisyonu (Nowland 1997)



Kazlar et için beslendiklerinde şaşırtıcı bir canlı ağırlığa ulaşırlar ve bu konuda diğer kanatlı türlerine göre daha iyidirler. Bir Rock Cornish broiler tavuğu 8 haftalık olduğunda 1.8 kg ağırlığına sahiptir. Aynı sürede beyaz bir Pekin ördeği 3.2 kg gelebilir. Fakat bir Emden kazı bu sürede 4.5 kg ağırlığa ulaşabilmektedir. Bu değerlere iyi bakım ve ad libitum besleme uygulanan hayvanlarda ulaşılabilir. Bu değerlere göre tavuk ve ördek yemek için uygun ağırlıktadır. Fakat kazlar büyümelerine devam ederler. Bir kaz 10-12 haftalık olduğunda ağırlık artışı düşmeye başlar (Graves 1995).

11.4. Yumurta

Yumurta verimi yılın erken dönemlerin de başlar. Irklarına göre değişmekle birlikte bir sezonda (yaklaşık 130 gün) 15-60 yumurta verebilirler. Bazı Çin, Roman ve Toulouse ırkları bu sayıdan daha fazla verebilirler. Kazlar 10 yaşına kadar verimli bir yumurta üreticileridir. Fakat yumurta verimi ilk yıllarda, sonraki yıllara göre daha fazladır. Yumurtaları tavuk yumurtalarına nazaran oldukça büyüktür ve birçok kimse bunları sadece yemek için kullanır. Kümes hayvanlarındaki en ağır yumurtalar elde edilir ve ağırlıkları yaklaşık olarak 200 grama kadar çıkabilir (Crawford 1990, Ensminger 1992, Mercia 1995, Nowland 1997).

Oktay Can beğendi.
Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2019, 12:11   #48
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
kaz kuluçka makinesi almadan önce sizlere tavsiyem bu konuda bir makale okuyunuz. Bırakıyorum aşağıda adresini.
https://www.kulucka-makine.com/kaz-kulucka-makinesi/

Emin79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2019, 12:48   #49
Ağaç Dostu
 
sungurak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: EDIRNE
Mesajlar: 220
Galeri: 2
Arkadaşlar merhaba bu kazların ne tür bir kaz olduğunu bilen var mı

sungurak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2019, 12:48   #50
Ağaç Dostu
 
sungurak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: EDIRNE
Mesajlar: 220
Galeri: 2

sungurak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2019, 01:47   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 168
Kesinlikle embden değil onu eleyebilirsiniz.

ahmetmesut Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2019, 00:33   #52
Ağaç Dostu
 
sungurak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: EDIRNE
Mesajlar: 220
Galeri: 2





sungurak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2019, 00:35   #53
Ağaç Dostu
 
sungurak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: EDIRNE
Mesajlar: 220
Galeri: 2
henuz 3 aylıklar maşallah.yaptığım araştırmada American buff blue ırkı olduğunu öğrendim. Bu tür ile ilgili bilgisi olan biri varsa tecrubelerini paylaşabilir mi arkadaşlar.


Düzenleyen sungurak : 06-09-2019 saat 00:35 Neden: ekleme
sungurak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019