agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Çam Ağacı (http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/3745.htm)

Zafercelik442 24-10-2017 16:14

Cevabınız için çok teşekkür ederim.fıstık çamı ve servi tohumlarını aldım ve pet bardakla boş kovalara diktim 10 gün önce fakat kış gelmeden dikmek istemiştim ama benim diktiklerimin büyümesi epey zaman alacağı için o yola başvurdum heveslenmişken bir an önce olsun istedim ve bir an önce yetişsinler istedim. dağlara çam fıstığı mı diksem daha yararlı olur yoksa başka bir çam türümü doğaya daha fazla katkısı olması açısından hangi türü dikmemi tercih edersiniz.

Onur84 29-10-2017 12:23

Pinus peuce Yani veymut çamı sivasta yetişirmi

Giant 29-10-2017 14:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zafercelik442 (Mesaj 1521171)
Ogm Manisa/Muradiye fidan şefliğine gittim şu an için fidan satamadıklarını ürettiklerini kendi içinde kullandıklarını stok kalırsa mart nisan gibi sattıklarını belirttiler.Benim böyle uygun çam fidanı alabileceğim yerler varmı OGM den başka köyümüzün üst taraflarındaki ağaçlık alanda boşluklar epey fazla kendim o eksikleri tamamlamak istiyorum aldığım maaşın bir kısmıyla her ay belirli bir miktar fidan dikerek.

Merhaba Zafercelik442 Manisa Yeniköy insanlarının geçimlerini fidancılıktan sağladıklarını duymuştum Manisa'da ikamet ediyorsanız bir uğrayın derim hatta araştırmalarımda http://www.agaclar.net/forum/igne-ya...gaclar/666.htm bu görkemli ağacın yetiştiriciliğini yapan fidancıların bulunduğunu gördüm ben fırsatını bulup gidemedim fırsatını bulursam bu ağaçtan alacağım.

CornusMas 29-10-2017 18:48

Sayın Zafercelik442
En doğru yöntem doğayla uyum içinde hareket etmeniz olacaktır. Bu nedenle farklı türleri ekmek yerine o bölgede yetişen türleri ekin derim. Böylece hem tohum/fidan bulmak için fazla uğraşmazsınız hem de ektiğiniz fidanların ağaç olması için çok fazla bakım yapmanıza gerek kalmaz.

O bölgede kendiliğinden yetişen türler oranın iklimine, toprak özelliklerine en iyi uyum sağlamış türlerdir. Ekimden sonra az ya da hiç bakım istemezler. Hastalıklardan en az etkilenirler. Bu yüzden açık alanların ağaçlandırılması için o bölgede yetişen bitki türlerinden daha iyisi genellikle yoktur.

Elbette başka türler de deneyebilirsiniz ancak bunun bir iki sıkıntısı olabilir:

1- Ekeceğiniz ağacın iklim, toprak isteği o bölgenin iklim/toprak özelliklerinden farklı olabilir. Ağacı büyütmek için çok fazla bakım yapmanız, koruyup kollamanız gerekebilir. Hatta fidanlarınız kuruyabilir. Farklı türler için önce araştırma yapmalı, sonra da biraz uğraşmayı göze almalısınız.

2- Getireceğiniz yabancı türler o bölgede istilacı hale gelebilir. Bir kaç on yıl sonra bölgedeki doğal bitki türlerini baskılayabilir, gelişimlerini engelleyebilir. Şu an orada yetişen ağaçlarla etkin şekilde bağ kurmuş pek çok başka bitki ve hayvan türünün yaşam döngüsü kırılabilir, zorlaşabilir. Elbette değişiklik iyi yönde de olabilir. Ancak öncesinde araştırma yapmak önemli.

3- Normalde o bölgede görülmeyen ya da etkinliği az olan hastalık ve zararlılar ekeceğiniz yabancı türde konakıyor/ürüyor/besleniyor olabilir. Böylece bu zararlılar için uygun bir ortam bile oluşturuyor olabilirsiniz.

Yukarıda sadece olabilecek kötü şeyleri yazdım :) Elbette iyi şeyler de olabilir. Tür bölgeye ve o bölgenin ekosistemine çok güzel uyum sağlayabilir, büyük katkı yapabilir. Ancak bu işin uzmanı değilseniz ya da uzmanlardan bilgi almadan işe girişmek istiyorsanız tavsiyem yerel türleri kullanmanız yönünde olacaktır. Böylece çok daha hızlı ve çok daha kolay sonuç almanız garantilenir.

NOT: Çam fidanları fıstıktan yeni çıktıklarında bir süre hassas oluyorlar. En azından bir yıl üretim ortamınızda koruyup gözeterek büyütür, sonrasında doğaya ekerseniz başarı şansınız artar. Direk doğaya ekeceğiniz çam fıstıklarının da şansı var elbette. Eğer fıstık ekecekseniz öğleden sonra güneşini direk almayan, güney-güneybatı, batı yönlerinde gölge yapacak ağaç, çalı bulunan konumları tercih edebilirsiniz.

aziztoprak 04-12-2017 15:31

Hangi çam ağacı?
 
Merhaba bahçenin ön köşesine büyüdüğünde evin ön manzarasını kapatmayacak türde, çok fazla boylanmayan cins, güzel görünümlü bir çam ağacı dikmek istiyorum. Hangi türde bir çam ağacı dikmemi tavsiye edersiniz? Yer Yalova/Altınova. Eğim kuzey yönünde %20. Toprak killi.

Uysal01 04-12-2017 22:15

Pramidal karaçam veya ağlayan çam olabilir.

AkisSoftware 17-04-2018 08:51

Arkadaşlar; ecnebilerin yılbaşı çamı dedikleri çam cinsi hangisidir? Yani böyle çok biçimlice büyüyen çam ağacını kastediyorum

AkisSoftware 17-04-2018 08:51

Yaşama sevinci var içinde demekki...

mehmet0791 20-07-2018 12:01

Balkonda çam ormanı
 

Mertay 13-08-2020 00:21

Bahçemdeki asırlık çam ağacımda pamuksu oluşumlar var ve ağaç sağlıksız görünüyor.
İnternetten araştırdığımda sorunun ‘ marchalina hellenica isimli bir zararlıdan kaynaklandığını tespit ettim diğer adı çam pamuklu koşnili.
Derinlemesine araştırdığımda bu zararlının aslında arıların çam balı oluşumundaki temel besinlerinden biri olduğunu öğrendim. Bu zaralı ağacın öz suyunu emerek kurumasına yol açıyor. ****** arılar önemli ancak evimin yakınlarında arı üretimi yapılmıyor ve ağacımın kuruması beni ciddi şekilde üzüyor. Yemişim balını 100-120 yaşındaki ağacımı yaşatmak istiyorum. Acil yardım lütfen.

Emirgkr71 07-10-2020 13:12

Sedirler büyük kozalakları kaç yaşında çıkarmaya başlarlar? Bir de göknarlar kaç yaşında kozalak çıkarmaya başlarlar?

Konusuzinsan 15-04-2021 15:55

Bina bahçesindeki karaçamlardan tohum almaya karar verdim. Bahçede birkaç karaçam var ama bahçenin bir kısmı hala boş. Apartman yöneticisiyle anlaşarak bahçedeki bu boş alanları da ağaçlandırmaya karar verdik.
Kozalaklardan karaçam tohumlarını aldım ve suya koydum ancak hiçbiri batmadı, hepsi su yüzeyindeydi. Bu tohumları atmalı mıyım yoksa şans vermeli miyim?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024