![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Fıstık Çamı (Pinus pinea)
Bu ağacı oburluğumdan seçtim. En leziz çam ağacı ![]() Pinus pinea - Fıstık Çamı İngilizce adları: Stone Pine, Italian Stone Pine, Umbrella Pine Boyu 15-20 metreye kadar olup 10-14 metre arası bir genişliğe ulaşabilir. 150 yıl kadar yaşayan ve orta hızla büyüyen kalın gövdeli bir ağaçtır. Gençken top biçimideki tepesi yaşlandıkça şemsiye/kubbe benzeri bir şekil alır. Kumlu ve killi, zengin toprakta yetişir. Bol güneş ister. Kuraklığa dayanıklıdır. Odunu yakıt olarak kullanılacak kadar yüksek kalorili değildir. Fıstık Çamı daha çok Çam Fıstığı üretimi için yetiştirilir. Ayrıca şemsiyemsi yapısı dolayısıyla park ve bahçelerde gölgelik ağaç olarak da kullanılır. Kabuğu kalın, derin çatlaklı, kızıl-kahverengi renkli ve kav kenarları koyu gri bir renge sahiptir. Genç sürgünleri önce ince ve koyu yeşil renkte olup yaşlandıkça sarımtırak kahverengine dönüşür. Tomurcukları 7-22 mm boyunda, kırmızı pullarla kaplı, ucunda beyaz tüyler bulunan, sivri uçlu, yumurta biçiminde ve reçinesizdir. Her daim yeşil yapraklıdır. Yaprakları ikili demetler halinde bulunur ve 10-18 cm uzunluğundadır. Yaprakların her iki yüzünde de stoma çizgileri oldukça belirgindir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2009
|
fıstık çamı
*** elimde 150 fıstık çamı fidanı var bunları vermek istiyorum ama k,me vereceğim konusunda bilgi sahibim yok |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-07-2006
|
*** forma uzun zamandır gelememiştim.ben camın membagındayım ve işim bu yetistirme varsa mahsulunu satma gibi seyler lütfen arayın 0534 464 29 29 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() Tohumların kabukları sert, bunları inceltmek gerek. Zımparalanabileceği ya da çatlatılabileceği forumda bir yerlerde yazıyor. Evde zımpara yok diye çatlatmayı denedim. Bende de 1 avuç tohum vardı. Ama fazla çatlayanlar oldu... Onları yiyebilirsin ![]() Uygun oranda çatlayanları yatay olarak yarım cm. toprağın altına ektim. Bir süre üstlerini naylonla kapattım. 4 tane idi hepsi çıktı... ![]() Sonra pet şişelere aktardım, çünkü dikecek yer kalmamıştı. Üç tanesi koyduğum yerden düştü, (çünkü koyacak yer de yok) sonra öldüler. Kalan fıstık çamı bu ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
meyve sineği
Giriş Tarihi: 07-03-2006
|
nasıl yani ben kabuğu tamamen kırıp ekmiştim. o yüzden mi 20-30 tane tohumun sadece 1 i çimlendi. hatta o da 1 hafta önce öldü. kabuğu komple kırarak eksek olmuyor mu? ama bir tane de olsa çimlenmişti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2006
|
fıstık çamında tüm bu sıkıntılara hiç gerek yok arkadaşlar sivri ucu toprağa batırın daha sonra üstüne incecik örtü toprağıve sonra güneşe bırakın çimlenirken kuşlara dikkat edin alıp giderler ve sonra mantar hastalıklarına (çimlenme sonrası).... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2006
|
mantar hastalıklarında önlem aşırı sulama ve sıcaklık ikisi bir araya gelivermesin dikkat edin olursada ilacı kullanın birşey olmaz(mantar ilacı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-05-2006
|
fıstık çamı
Ben onlarca fıstık çamı tohumu filizlendirdim ancak hemen hepsi çimlendikten kısa bir süre sonra öldü. Sanıyorum kökleri çürüyor. Ceratonia'nın mesajı yarım kalmış. Kullanabileceğim mantar ilacı nedir? nasıl temin ederim? nasıl kullanmalıyım? Bu konularda bana yardımcı olabilir misiniz? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-08-2008
|
saltiokka
merhaba mantar ilacı olarak neyi kullanıyosrun ismini yazarmısın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
elif aslandan böyle bir mail gelmiş; Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Fıstık çamı kumlu topraklarda yetişir ama toprağın kumla karıştırılması değildir burada amaç. Sanırım yanlış bir bilgi almış. Fıstık çamı tohumlarında çimlenme engeli olduğu için tohumlar kumla karıştırılıp zedelenirse çimlenme yüzdesi artar. Kumla karıştırılır denirken bu kastedilmiş olmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Herkese merhaba... Siteye yeni üyeyim ve eski konulara göz atıyorum. İlgimi çeken ve benim de birkaç denemem olan fıstık çamı yetiştirme işinde benim de benzer sorunlarım oluyor. Tohumlar çimlenip, yapraklar açmaya başladıktan sonra saksılara ayırıyorum. Birkaç tanesini de olduğu yerde bırakıyorum. Geçen sene 10 tane kadar fidandan ancak 2 tanesi bu yıla gelebildi. Diğerleri kurudu. Bu sene yine diktim ve bu defa da hepsi saksılara aktarılınca çok geçmeden kurudu. Sebebini tam olarak anlayamadım ama sanırım sulama ve köklerin zarar görmesi olabilir. Çimlendirmek pek zor olmuyor. Tohumları toprağa şubat sonu gibi yatay vaziyette koyuyorum. Üzerlerine az bir toprak çekiyorum. Dikkat edilmesi gereken çok yüzeyde tohum kalmaması lazım. Tohumun en az dikine boyu kadar gömülmesi lazım. Çimlendikten sonra güvercinler fideleri sökmezse şanslısınız demektir. Kuşlara çok fide kaptırdım... Gelecek sene için ekeceğim pek fazla tohumum kalmadı. 3-5 tane birşey 2 yıl öncesinden kaldı. Bizim buralarda fıstık çamı pek yetiştirilmediğinde tohumunu her yerde bulamıyorum. 2 Sene önce tesadüfen elime bir kozalak dolusu tohum geçti. Onları kullandım ama sadece yaşayan 2 tane çamım var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-09-2015
|
Alıntı:
tohumlarını 2 gün ılık suda beklet. Sonra kabuğunu kır. Içini zarar vermeden çıkar. Torf a yatay şekilde yatır. 10 günde çimlenir. Ben 2 çeşit dikim yaptım. Biri torf ile toprağı karıştırım diktim. 1 ayda çıktı. Sadece torf a diktim 10 günde çıktı. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-07-2006
|
merhaba dostum paylaşımın ve emeğin için teşekkürler fıstık çamlarının sulanması ile ilgili bilgiler verirsen sevinrim sıcak ve kurak ve nem oranı az bölgelerde fıstık çamları yaz mevsiminde kaç günde bir sulanmalıdır teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
anthemis
Giriş Tarihi: 03-07-2006
|
ben buraların yabancısıyım bana yol gösterecek birileri var mıdır??? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-12-2007
|
merhaba çam fıstığı ile ilgili bir sorum olacak size yardımcı olursanız sevinirim. benimde köyümde bazı gençler fıstık çamlarındaki kozalakları kendi kafalarına göre topluyorlar. hasat zamanına bile bakmadan. zaten ağaçların orman şefliği tarafından bakımları yapılıyor.acaba yasal olarak bir cezası yokmu böyle önüne gelenin bu çam kozalaklarını toplamasının? tekrar teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-07-2006
|
Selam arkadaşlar ben fıstık çamı yetiştiricisiyim. ve bu çamdan yöresinde olan arkadaşlar beni arasın.fıstık çamlarının kozak larını ekonomiye kazandıralım ülkemize döviz girsin. Ayrıca yetiştirmek isteyenlere bakımı fide temini v.s yardımcı olmaya çalışırım 0542 421 08 57 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-08-2006
|
Alıntı:
teşekkür ederim. iltibata geçmeden önce bu çam fıstıgı nerelerde yetişir, bakımı nasıl yapılır,ne aralıkla sulamak gerekir. mesala kastamonu yöresinde bir sürü çam agacı var ama kozasında fıstık yok bu yörede yetişir mi ? bu yönde bilgi verirseniz daha faydalı olacagına inanıyorum Saygılarımla Düzenleyen malina : 06-08-2006 saat 19:24 Neden: tsk |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-10-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-05-2006
|
Ben 10 yıl önce İzmir'den aldığım fıstık çamını Ankara'da apartmanımızın bahçesine dikmiştim. Şimdi koca ağaç oldu (satın aldığımda boyu 20-25 cm kadardı). Aynı yıl diktiğim diğer çam ağaçları kozalak verdiği halde fıstık çamı kozalak vermiyor. Üstelik diğerlerinden daha gür. Sevgili Vadi, bu sitenin değişik yerlerinde de yazdım ancak cevap alamadım. Tohumundan onlarca fıstık çamı filizlendirdim. Ancak birçoğu henüz ilk yapraklarını açamadan kökleri çürüdü. Bu konuda bana yardımcı olabilir misin? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-03-2007
|
bu resimleri nasıl indirebilirim yardımınız için teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|