agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (http://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Karabaş otu çayı (http://www.agaclar.net/forum/icecekler/20096.htm)

balbay 05-04-2010 14:02

Karabaş otu çayı
 
3 Eklenti(ler)
Tam mevsiminde vücudu baştan aşağıya temizleyen bir çay. Ben şanslıyım. Alaçatı-Çeşme dağları karabaş ile doldu taşıyor.

Karabaş lavanta, Fırkan çiçeği, Keşiş otu, Lavandula stoechas, French lavender diğer adlarıdır.

Başağrısı başta olmak üzere tüm ağrılara iyi gelir. Uykusuzluga iyi gelir.


Antiseptiktir, ezilmiş peltesi veya zeytinyağında çözünen şekli yara iyilestiricidir.


Sara ve astimda yatıştırıcı, teskin edici bir etkisi vardir.


Balgam söktürücüdür.


İdrar yolları iltihaplarına birebir dir.


Egzama yaralarına iyi gelir. Peltesi veya zeytinyağı çözeltisi kullanılmalıdır.


Sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.


Akciğer, kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirici etkisi vardır. Bu etki içeriğindeki hücre bölünmelerini engelleyen peril alkol ile kansere karsi koruyucu ve tümör yok edici özelliklere sahip olan geraniol maddesinden ileri gelmektedir.


Yine peril alkolden ötürü prostat, pankreas, bağırsak ve meme tümörlerine karşı da iyi gelir.


İçeriğindeki rosmarinik asitten dolayı kan dolaşımını düzenleyici, kan sulandırıcı ve damar genisletici özelliklere sahiptir.


1,8% cineole içeriginden kaynaklanan antibakteriyel, antialerjik, sedatif, antirinit, ses telleri enfeksiyonlari ve tansiyon düsürücü etkileri vardir.


Yine karabasotu içeriğinde 20 den fazla antibakteriyel özellikli maddeden ve özellikle caryophylleneden dolayı hem staphylococ ve hem de streptococ bakterilere karşı etkindir.


Karabaş otu reçeli tarifimi http://www.agaclar.net/forum/showthr...496#post610496 adresinde bulabilirsiniz.

Çayı demlemek için 6-7 çiçek ve biraz da yeşil yaprak bir fincan ya da bardağa konur, üzerine kaynamış su dökülür. Bu şekilde 3 öğün yemeklerden sonra içilirse yemekle birlikte alınan zarlı maddeler ve özellikle yağlar vücuttan atılır.

denizakvaryumu 05-04-2010 15:18

Mavimsi renk karabaş otunun rengi mi?

eğer öyle ise muhteşem bir renk veriyor suya.

Zeytinci 05-04-2010 16:05

Karapınar daki kahvaltı yerinde reçelini sunuyorlar. Ben çok beğendim.

Biraz ileride Balıklıova dan geçerken de saksıda iki adet tanesi 2,5tl den satın aldım. Bahçede yer bakıyorum. Güneş mi sever yarı gölgede olur mu?

Mordoğan da yoldan geçerken tarla kenarında görmüştüm.

denizakvaryumu 06-04-2010 08:51

Mavi çay ismi oldukça güzel bir isim.

Mavi yemişden sonra mavi çayın da aslında TPE den patent lenmesi gerek diye düşünüyorum.

Ya da

http://www.turkpatent.gov.tr/portal/....jsp?sayfa=431

coğrafi işaret alabilir.

Yusuf AYCAN 08-04-2010 14:56

çanakkale yöresinde kazdağlarında da bol miktarda karabaş otu yetişmektedir. bizim çayın rengi resimlerdeki gibi mavi olmuyor. belkide demleme yönteminden olabilir. ancak faydalı olduğu bir gerçek.

balbay 08-04-2010 17:45

Mavi renk vermeyen otun karabaş adıyla anılan başka bir ot olması ya da cinsinin başka olması muhtemel. Mavi renk ile bütünleşmiş bir ot karabaş otu. Bildiğiniz gibi lavanta ailesi hayli geniş. Burada bahsi geçen karabaş otu hem mavi renk verecek hemde belirttiğimiz özelliklere haiz olacak.

nariçi 08-04-2010 19:31

Aktardan kurumuş karabaşotu alıyoruz. Çayı mavileşmiyor.
Sayın balbay bu özellikleri teknik laboratuvar incelemeleri ile mi bulunmuş, belgesi veya başka kaynakları nedir?

balbay 08-04-2010 20:23

Mavileşmeyen karabaş otu değildir arkadaşlar. Kuru ya da taze karabaş otu mutlaka mavi renk verir. İnternet de aratın sizde göreceksiniz. Geniş bir literatür var. Ücretsiz paylaşım kısmında arzu eden arkadaşlara (toplam 20 kişi) kargo ile gönderim yapacağımı yazmıştım. Sanırım 10 kadar arkadaş oldu listede. 2 gündür hafif yağmurlar vardı. Tozları iyice gitsin diye toplamadım.

O listeye adınızı yazar, isim-adres-telefon bilginizi eklerseniz ortalama 5.5 TL kargo bedeline 2 kişinin bir yıllık ihtiyacı kadar karabaşı 20 kişiye yollayacağım.

denizakvaryumu 09-04-2010 08:38

Kurumuş olanlarda mavi çiçekler dökülüyor ,bu nedenle mavilik vermiyor olabilir.

Sarıcan 09-04-2010 08:54

Küçükkuyu' da bir kafeteryada mavi çay olarak satılıyordu. İlginç geldiği için adını bilmeden bitki çayı anlayışıyla içmiştim. Kaz dağlarınca bolca bulunuyor herhalde.

nalan61 30-04-2010 18:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 613394)
Aktardan kurumuş karabaşotu alıyoruz. Çayı mavileşmiyor.
Sayın balbay bu özellikleri teknik laboratuvar incelemeleri ile mi bulunmuş, belgesi veya başka kaynakları nedir?

Sevgili nariçi size katılıyorum bizde eşimin sigara bırakması aşamasında kurutulmuşunu kullandık bizimki de mavileşmedi

kalambaklı 30-04-2010 19:15

Sayın balbay, bilgilerin için çok teşekkür ediyorum, bu bitkinin sadece kalp damarlarına faydası olduğunu biliyordum.

onur85 02-07-2010 22:26

babamın kalp damarını açmak için aldık. 3 ay kullandı babam. ama böyle mavi olmuyordu. şimdi haybeye mi kullanmış oldu

köknar 02-07-2010 22:35

Eğer yanılmyorsam Mavi kantaron diyorlar buna burada, dağ taş bu otla dolu... İçmeyi denememiştim hiç. Hafta sonu pikniğe gidersek toplayacağım.

balbay 02-07-2010 22:56

Çok da ''haybeye'' kullanmış sayılmaz. Yeri gelmişken, haybeye olarak kullandığınız kelimenin yuvarlatılmış olduğu kanaatindeyim. Bir takım google aramalarında her ne kadar haybeye kelimesine yakıştırmalar varsa da, kanatimce tam karşılığı bu değil.

Çayın mavi olmasına sebep, çiçeğinin tomurcuğunun tazeyken toplanmış olmasını, 6 adet mor borazan biçimli çiçeğin üzerinde olduğunu ifade etmek amacıyla vurgulanmıştır.

Mavi renk de olması tazelik ve etkin madde açısından önemli. Benim dağıtım için topladığım çiçeklerin elimi nasıl boyadığını gösteren resimleri inceleyiniz.

Lavanta türü olan bu otumuz da uçucu yağlar içerdiği için, dikkatlice zamanında toplanmalı, faydası üzerindeyken sağlık amacıyla kullanılmalıdır.

Kalp damarları dahil, tıkanıklığa sebebiyet veren enzim '' Homocysteine olup, mutlaka Lipoprotein (a ) ve hsCRP değerleri ile birlikte kan tahlilinde istenmelidir.

Sevgili dostlar,

Damar tıkanıklığına sebep olan doğal ve ırsi kan yapınızı mutlaka kontrol ediniz.

Bahsini yaptığım 3 değerin kontrolü, sağlıklı hayat şartlarının sürekliliği için mutlaka, Folik Asit, B6, B12 kullanımını kombine olarak , '' DOKTORUNUZA ISRARLA HATIRLATIP, DANIŞARAK '' kulanmanızı öneririm.

Çoğu kalp damar hastalıkları uzmanı, kardioloji uzmanı bu değerlerin tespiti ve gerekli tedavisi üzerine bilgili değiller.

Kimsenin canını sıkmak istemem ama, kollestrol den önce bu 3 değerin mutlak kontrol altına alınması hayati önenem taşımakta.

Benim ailem de hem ana, hem de baba tarafımdan yüksek tansiyon ve damar sertliği, tıkanıklığı kalıtımsal sorun.

Homocysteine değerlerim kabul edilebilir sınırların 4 katı kadar kötüydü.

Bunun damar tıkanıklığına sebep vermesi ve kalp krizi ya da felç riski 90 % oranlarıyla başıma belaydı.

Tabi bir de yararları var ki kansere yakalanma ihtimalim neredeyse 0 % miş.

Bu enzim damar içerisinde zararlı gördüğü ne varsa yok ediyor. Ediyor ama, oracıkta yok ettiğinden de damarı tıkayan bir posa bırakıyor.

Bunu engelleyen folik asit. Doğal olarak günlük ihtiyacımızı karşılamak çok zor. Mutlaka takviye almak gerekiyor.

Lahana turşusu, sakadatlar, çörekotu doğal ilaçlar. Yine de günde 800 mg lık takviye almak şart.

Yanında ise B6 ve B12 de alınarak emilim süreci ve tedavi daha kolay hale geliyor.

Karabaşotu, sürece çok faydalı katkı sağladığı gibi, genç nüfusa hastalık başlamadan katkı sağlıyor.

Bu konu da çok yazılacak tecrübem var ama, sırasıyla olsun bari.

onur85 13-07-2010 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi balbay (Mesaj 667273)
Çok da ''haybeye'' kullanmış sayılmaz. Yeri gelmişken, haybeye olarak kullandığınız kelimenin yuvarlatılmış olduğu kanaatindeyim. Bir takım google aramalarında her ne kadar haybeye kelimesine yakıştırmalar varsa da, kanatimce tam karşılığı bu değil.

Çayın mavi olmasına sebep, çiçeğinin tomurcuğunun tazeyken toplanmış olmasını, 6 adet mor borazan biçimli çiçeğin üzerinde olduğunu ifade etmek amacıyla vurgulanmıştır.

Mavi renk de olması tazelik ve etkin madde açısından önemli. Benim dağıtım için topladığım çiçeklerin elimi nasıl boyadığını gösteren resimleri inceleyiniz.

Lavanta türü olan bu otumuz da uçucu yağlar içerdiği için, dikkatlice zamanında toplanmalı, faydası üzerindeyken sağlık amacıyla kullanılmalıdır.

Kalp damarları dahil, tıkanıklığa sebebiyet veren enzim '' Homocysteine olup, mutlaka Lipoprotein (a ) ve hsCRP değerleri ile birlikte kan tahlilinde istenmelidir.

Sevgili dostlar,

Damar tıkanıklığına sebep olan doğal ve ırsi kan yapınızı mutlaka kontrol ediniz.

Bahsini yaptığım 3 değerin kontrolü, sağlıklı hayat şartlarının sürekliliği için mutlaka, Folik Asit, B6, B12 kullanımını kombine olarak , '' DOKTORUNUZA ISRARLA HATIRLATIP, DANIŞARAK '' kulanmanızı öneririm.

Çoğu kalp damar hastalıkları uzmanı, kardioloji uzmanı bu değerlerin tespiti ve gerekli tedavisi üzerine bilgili değiller.

Kimsenin canını sıkmak istemem ama, kollestrol den önce bu 3 değerin mutlak kontrol altına alınması hayati önenem taşımakta.

Benim ailem de hem ana, hem de baba tarafımdan yüksek tansiyon ve damar sertliği, tıkanıklığı kalıtımsal sorun.

Homocysteine değerlerim kabul edilebilir sınırların 4 katı kadar kötüydü.

Bunun damar tıkanıklığına sebep vermesi ve kalp krizi ya da felç riski 90 % oranlarıyla başıma belaydı.

Tabi bir de yararları var ki kansere yakalanma ihtimalim neredeyse 0 % miş.

Bu enzim damar içerisinde zararlı gördüğü ne varsa yok ediyor. Ediyor ama, oracıkta yok ettiğinden de damarı tıkayan bir posa bırakıyor.

Bunu engelleyen folik asit. Doğal olarak günlük ihtiyacımızı karşılamak çok zor. Mutlaka takviye almak gerekiyor.

Lahana turşusu, sakadatlar, çörekotu doğal ilaçlar. Yine de günde 800 mg lık takviye almak şart.

Yanında ise B6 ve B12 de alınarak emilim süreci ve tedavi daha kolay hale geliyor.

Karabaşotu, sürece çok faydalı katkı sağladığı gibi, genç nüfusa hastalık başlamadan katkı sağlıyor.

Bu konu da çok yazılacak tecrübem var ama, sırasıyla olsun bari.

çok güzel bilgiler vermişsin balbay çok teşekkür ederim. babam da şeker hastalığı da var. 2 damarı tıkalı. doktor by-pass dedi ama acelesi yok çok acil bir durum değil diyetine dikkat etsin dedi. Evde sıkı bir diyet uyguluyor. her ay kan değerlerini ölçtürüyoruz. glukoz kolestrol trigliserid değerleri normal çıkıyor. doktor hiç bir sorun yok. şimdi bunlara ek olarak senin dediğin Lipoprotein (a ) ve hsCRP sonuçlarını da doktordan isteyeceğim. bu sonuçlara göre mi doktor b6 b12 ve folik asit kullanımınına gerek görecek ?

Bir de babamın içtiği karabaş otunun mavi olmama durumuyla ilgili eksik bilgi vermişim. babam melisa otuyla kullandı. bize aktar öyle dedi. sanırım ondan dolayı mavi olmamış olabilir.

balbay 13-07-2010 14:21

Melisa otu sakinleştiriciler içeriyor. Başka da bir etkili faydasını ben araştırdığım kadarıyla bilmiyorum. Tabi sakinleştirici her özütün bağırsak sistemi temizliği, idrar söktücülüğüne otomatik faydaları olduğunu da hatırlatalım.

Karabaş otunuz eğer taze olarak toplandı ve mavi etkin madde içeren çiçekleri üzerindeyken kurutulduysa suya renk verir.

tabi bu da bize gereken asıl özüttür.

agozce 14-07-2010 01:18

Sayın balbay merhaba, göndermiş olduğunuz karabaş otlarını annem ve ben içiyoruz. Tüm iyi dileklerimiz sizinle olsun.

Sağ olun, var olun.

asalet99 01-08-2010 22:00

Sayin balbay,

Dal Cayolarak Mawi cay karabas otu, ada cayi, deli kekik ve digerleri hakkinda görüsmek istiyorum aliciyim.

asalet99.

denizakvaryumu 11-08-2010 14:38

1 Eklenti(ler)
Eklenti 165713

Sıcak suda demlendirilen karabaş otu ilk önce çivit mavi bir renk alır, daha sonra biraz limon sıkıldığında bardağın içindeki mavi rengin lâl şarabi renge dönüşümü adeta bir renk armonisidir.

http://www.focafoca.com/default.asp?...ltid=21&id=228

nariçi 11-08-2010 20:39

Sayın balbay karabaş otunun canlı resmini yüklerseniz daha iyi tanırız. Elinizde kaldıysa (belki doğada mevsimi geçmiş olabilir) banda gönderebilirsiniz.

nariçi 11-08-2010 21:03

Ben şimdi demleme yaptım. Renk deneyi için, renk vermedi ama çiçek kozaklarına dikkatli bakınca çiçeklerin tam oluşmadan (taç yaprakları tam olarak çıkmadan) koparılmış olabileceği aklıma geldi.

maviçay 12-08-2010 03:32

Değerli balbay;
Yazılarınızı okudum, 2 akşam önce bursada bir çay bahçesinde mavi çay ile ilk kez tanıştım, aroması,rengi eşimle beni mest etti.Ben sizde bu çaydan olduğunu okudum, eğer bana da birazcık yollarsanız bizi çok mutlu edersiniz.bana mailimden de ulaşabilirsiniz. Çok teşekkür ederim.

pria 17-09-2010 11:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yusufaycan17 (Mesaj 613142)
çanakkale yöresinde kazdağlarında da bol miktarda karabaş otu yetişmektedir. bizim çayın rengi resimlerdeki gibi mavi olmuyor. belkide demleme yönteminden olabilir. ancak faydalı olduğu bir gerçek.

Ben Çanakkale/Biga'lıyım..Bizim sahil kasabalarında çok fakir,kıraç topraklarda doğal olarak bolca yetişiyor..
Yalnız ben taze çiçekliyken hiç çayını yapmadım;bu yüzden çayının mavi olup olmayacağı konusunda kesin konuşamıyacağım..Ama seneye nisan-mayısta deneyeceğim.

Ben çiçekliyken kesip gölgede kurutuyorum..

3-4 ayda bir 20 günlük kür yapıyorum.

2 günde bir 2 karabaşotu çiçeğini ve sapını hafif kısık ateşte 2-3 dakika kaynatıyorum..Hemen süzüp ılımasını bekliyorum ve çok fazla bekletmeden içiyorum..
2 günde bir peşpeşe 5 gün kullanıyorum..sonra bir hafta ara veriyorum..tekrar 2 günde bir olmak üzere 5 gün daha kullanıyorum ve böylelikle kür tamamlanmış oluyor.

denizakvaryumu 17-09-2010 12:45

Aktarlarda satılan kurumuş karabaş otu çayı bu rengi vermiyor.

genau 26-12-2010 14:03

Merhaba,

Konu forumda önceden konuşulmuş ben geç kaldım sanırım. Yine de yazmak istedim. Karabaş otu o güzel rengini ancak taze ve çiçekli iken kullanıldığında veriyor anladığım kadarıyla. Kurutulmuşlarından alsak aynı sonucu elde edemeyeceğiz bu durumda. Bu bitkiyi alıp saksısa yetiştirmek mümkün müdür acaba? Eğer mümkünse ben de elinde mevcut olan arkadaşlardan ücretini öğrenmek suretiyle bu bitkiyi temin edebilir miyim? İzmir'de yaşıyorum. Bana bu bitkiyi ulaştırabilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

nariçi 26-12-2010 15:04

Geçen gün toprakTV de arıcılarla ropörtajı izlerken gördüm. Çok güzel masmavi gözüküyordu çiçekleri.

Çevresinde bu karabaş otundan olan varsa bedelini ödemek üzere gönderirse seviniriz. Beş-on deste veya yarım kilo gibi. Poşette dikili canlısı da olabilir.

Benol Hazaroğlu 28-12-2010 10:20

Dün gittim aktardan karabaş otu aldım.Aktar bu senenin ürünü dedi ama görünümü bile mavi değildi. Israrla suya mavi rengini vermesi lazım dedim. O tazesinde olur kurutulmuşunda olmaz dedi. Eve geldim demledim mavi rengi tabii ele edemedim.

nariçi 28-12-2010 11:53

Hangi mevsimde oluyorsa o zaman tazesini istiyoruz. Kendimiz kuruturuz.

Bu internet paylaşımının faydalarını şimdi anlıyoruz. Ben ege de iken içinde yıllarca bulunduğum bitkilerin farkında olmamışım.

alibabaa 28-12-2010 13:32

1 Eklenti(ler)
Çiçek kapsülleri yeni açtığında o rengi alır fakat karabaş otu kapsülleri olgunlaştığında içerik olarak zengindir ve olgunlaşınca toplanır.

Olgunlaşmış karabaş otları ile yapılan çay ise mavi renk almaz!

Yeni çiçek açtığında yani sizin mavi renk verdiğini söylediğiniz dönemde arılar tarafından alınan öz suyu ile yapılan bal çok daha değerlidir. Bu dönemde kesip kurutmaya kalkarsanız içindeki bir çok madde kaybolur uçar.

Fotoğraf mavi renk vereceği dönem de çekilmiştir. Ben bu döneminde dalından koparıp tercih ediyorum çok daha faydalıdır. Dağ yürüyüşlerinde karşılaşır iseniz tavsiye ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024