agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen Müjgan
  • 1 Gönderen talar_
  • 1 Gönderen Güler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-06-2009, 09:15   #1
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Cilveli kahve

Name:  1.jpg
Views: 12972
Size:  66.3 KB


Manisa'da eski dönemlerde gelinlik kızlar, evlerine gelen görücülere bu kahveyi ikram edermiş. Bol köpüklü kahvenin üzerine öğütülmüş badem konurmuş. İşte o ''cilveli'' adıyla bilinen Türk kahvesi, patentle koruma altına alındı.

Manisa'nın tarihi ve turistik mekanlarından olan Yenihan'da kafe işletmeciliği yapan Tamer Çipiloğlu, cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden canlandıran kişi. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlana bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.

Name:  2.jpg
Views: 14314
Size:  57.2 KB

CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?

Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor.

Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor






 
dilek aydemir beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 12:25   #2
Ağaç Dostu
 
bengi_su's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 403
Galeri: 19
Muhteşem görünüyor.

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 13:57   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,469
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor.
Name:  Cilveli kahve.jpg
Views: 5213
Size:  38.0 KB
Bakın bir kitaba isim bile olmuş. Yazarının Manisalı olduğunu söylemeye gerek var mı?

Eskiden herşey kendine öz bir hoşlukta, kendine öz bir törensellikle yapılırmış...

Gözümün önüne en güzel elbisesini giymiş bir genç kız, az önce kendi eliyle pişirdiği cilveli kahveleri, işlemeli bir tepsi içinde hayatın (sofanın) eski tahtalarını ürkek küçük adımlarla gıcırdatarak masum ve mahçup bir yüz ifadesiyle görücülerine ikram ediyor...

Ha bu arada, o iki çeşit baharatın ne olduğunu çok merak ettim. Haydi bakalım sevgili Müjgan, sen bu baharatın ne olduğunu bulursun...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 14:03   #4
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Kahveler güzel olmaya muhakkak güzeldir de, benim fincanlar ve fincan tabakları daha çok hoşuma gitti Sanırım orijinal bir şeyler.

Paylaşım için teşekkürler Müjgan Hanım

BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 14:13   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2008
Şehir: Antalya-Kütahya
Mesajlar: 177
Kahveyi pek sevmem ama bu görünüm iştah açıcı. Sanırım yerine gidipte o tadı almak gerekli.

tropikana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 14:16   #6
Ağaç Dostu
 
giz3m's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2009
Şehir: balıkesir-bandırma-gönen
Mesajlar: 110
Galeri: 45
Paylaşım için teşekkürler Müjgan hanım. Daha önce böyle kahve duymamıştım, öğrenmiş oldum sayenizde...

giz3m Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 16:17   #7
Ağaç Dostu
 
tamaşa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 844
Galeri: 8
kahve sever biri olarak denemek isterim enteresan olur herhalde.içindeki baharatları merak ettim dogrusu

tamaşa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 16:37   #8
Ağaç Dostu
 
BenBen1967's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,279
Galeri: 3
İlginç bir kere denemek isterdim. Ama kahve tiryakisi olarak Türk kahvesini hiç birşeye değiştirmem genede.

BenBen1967 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2009, 13:06   #9
Ağaç Dostu
 
talar_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 142
CİLVELİ KAHVE

Tatlı bademi akşamdan suya ıslatıp bekletiriz. Sabaha kadar yumuşayan kabuklarını soyarız. Kabukları soyulmuş bademleri kahve tavasında kavururuz.(Şimdi evlerde kahve tavası mı kaldı? İstediğimiz tavada pembeleştirelim!”) Pembeleştirilmiş bademler soğuduğunda, havanda döveriz.(Parçalayıcıdan geçirerek de hazırlayabilirsiniz.) Buradaki püf nokta, bademlerin iriliğini ayarlamaktır. Bademler, çok ezilmeden, çok da iri bırakılmadan dövülecektir. En büyüğü susam tanesi kadar olan karışım, en tat verenidir.Yani bademler kahveye tat verecek ama dişe de gelecek. Gerisi, bol köpüklü bir Türk Kahvesi pişirmeye kalmıştır. Kahveyi fincana dökmeden önce bir çay kaşığı cilveyi koyarsınız, köpüğü kesmeden kahveyi düzenlemiş olursunuz. Şimdi, kahve pişirmeyi kolaylaştıran kahve makineleri çıktı. Bilmem kullandınız mı? Köpüğü güzel oluyor, sizi mahcup etmiyor. Cilveyi, bu koyu köpüğün üstüne serptiğinizde de batmıyor ve ilk yudumlardan başlayarak cilve ağzınıza geliyor.

Yukarıdaki paragraf Zehra Ünüvar'ın kitabından alıntı. Herhangi bir baharattan bahsetmiyor. Benim içtiğimde de baharat tadı almamıştım. Bence baharat farklılık yaratmak için Tamer Çipiloğlu tarafından katılmış.
Evde ilk anneme yaptığımda cappucino sanıp içmek istememişti
Tadı ve görüntüsü çok güzel. Mutlaka deneyin...

yağmur beğendi.
talar_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2009, 01:04   #10
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,220
Galeri: 103
Kahveye düşkünlüğüm yoktur esasında ama bunu mutlaka denemek isterim.
Sevgili talar, size ve Müjgan hanıma teşekkür ederim.

Sitemizin bekâr, güzel hanımefendileri sizler de öğrenmelisiniz derim.

yağmur beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2009, 12:55   #11
Ağaç Dostu
 
Lithi-um's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2009
Şehir: Manisa/Akhisar
Mesajlar: 117
Galeri: 4
Askere gidip geleyim hayırlısıyla. Kıız arkadaşıma söylerim istemeye gittiğimizde bundan yapar hihi Tabi bana söylemişti şeker yerine tuz atacam seninkine diye. inşallah buradada badem yerine pul biber falan atmaz:

Lithi-um Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2009, 13:56   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 429
Ben de Türk kahvesine düşkünlüğü olan biri değilim, nescafe tercihimdir, ama son günlerde Türk kahvesi içen misafirime cilveli kahve yapıyorum. Ayrıca meraklılara damla sakızlı Türk kahvesini öneririm. Hazır paket satılıyor.

bennur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2009, 17:55   #13
Yeni Üye
 
organikma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
hiç bilmiyordum çok beğendim merak içindeyim hemen denemek istiyorum!! damla sakızlıdan sonra bunun da delisi olurum herhalde!!

organikma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2009, 16:54   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-10-2009
Şehir: mersın
Mesajlar: 7
ben bu kahveyı denedım sonuc mukemmel kahve tutkunları deneyın derım

tostip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2009, 23:40   #15
Ağaçsever
 
iko10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 85
Damla sakızlı kahveyi nerden bulabiliriz acaba?

iko10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 00:04   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,469
Galeri: 225
Aslında denemediğim şeyi önermem.
Damla sakızını (kararında elbette, yoksa acı olur) dövüp kahveyle karıştırsak nasıl olur? Bir denemeli derim. Sonra da Damla sakızlı kahve diye ayrı bir konu açmalı...

Damla sakızlı kahve için bknz:
http://www.tarlakusu.com/Damla-Sakiz...Gr,PR-652.html

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2009, 12:28   #17
Ağaçsever
 
iko10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 85
İlginize teşekkür ederim.

iko10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2010, 11:00   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
Damlasakızlı kahveyi denemiş ve çok beğenmiştim. Ama cilveli kahveyi ilk fırsatta deneyeceğim ve öyle görünüyor ki bundan sonra hep böyle içeceğim. Paylaşımda bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.


Düzenleyen rajasthan : 28-07-2010 saat 11:02 Neden: Ekleme
rajasthan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2010, 23:07   #19
Ağaçsever
 
simal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 44
Damla sakızlı kahve tansaş 'ta var İzmirde' de kemeraltında var.Menengiç kahvesi içtinizmi ? çok değişik bir tat.sütle yapılıyor, ikram ettiğim misafirlerimin hepsi ilk içmelerine rağmen çok beğendiler.Tavsiye ederim.

simal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018