28-03-2009, 13:24 | #1 |
agaclar.net
|
Süt+Çay+Baharat (haluj, tea masala)
İlk kez deneyeceğim, şu an demleniyor Sonucu yazarım... Tarçın, karabiber, karanfil, kakule, zencefil, anason gibi baharatların değişik oranlarda karışımıyla farklı tatlarda içmek mümkünmüş... Hazırlanışı: Yarı yarıya oranda su ve süt, kaynama noktasına kadar ısıtılır. 1 kişi için silme bir çay kaşığı karışım konur. Çayınızın tipine göre bir iki çay kaşığı çay eklenir. Tadlandırıcı olarak bal tercih edilir. 10 dakika demlenir. Süzülür. İçmeden önce tercihinize göre biraz daha ısıtılabilir... |
28-03-2009, 17:05 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Ben bu çayı biliyorum sn. malina. Bir iki malzeme farkıyla biz de içeriz bu çaydan. Bizdeki tarife göre kuşburnu (ana malzeme), kabuk tarçın, zencefil (ama toz değil, ismini bilemediğim için yazamıyorum ama büyük parçalar halinde oluyor), karanfil, limon dilimi ve tatlandırıcı olarak da bal. Çayın suyu bittikten sonra yeniden su ilave edip kaynatıp tekrar içebiliyoruz, bu işlemi 3 defaya kadar tekrarlayabiliriz. Sonra posa çöpe. Kışın annem çok içirirdi, bünyemiz gribe karşı güçlü olsun diye. Size afiyet olsun. Tadı konusundaki yorumunuzu merak ediyorum, herkes içemiyor alıştıktan sonra da bırakamıyorsunuz. |
28-03-2009, 17:26 | #3 |
agaclar.net
|
Sıcak süt içmesini hiç sevmediğim halde, bu karışımı sevdim. Biraz daha acı olması için fazladan karabiber takviyesi yaptım |
28-03-2009, 17:34 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Süt ve karabiberi birlikte düşünemiyorum. Pekmez ve karabiber karışımını biliyorum eskiden öksürüğü keser diye içerdik şimdi ilaç, şurup doldu her yer. Bu karışımın şifa etkisi hakkında bir şeyler biliyor musunuz? |
28-03-2009, 18:11 | #5 |
agaclar.net
|
Hayır bilmiyorum. İçindeki bitkilerin etkisi vardır, her ne ise onlar Volkan'ın (buraya az giren üyelerimizden biri) Hindistan gezisinden elime geçti... Orada çok fazla tüketiliyormuş... |
29-03-2009, 00:25 | #6 |
Moderatör
|
Buna benzer, Çerkezlerin Kalmak çayı vardır. Biz bunu genelde ramazanda, sahurda içeriz. Çok doyurucudur ve tok tutar. Adı çaydır ama kaşıkla içtiğimiz için ben buna bir nev'i çorba gözüyle bakıyorum. Hele yanında da boş börek, veya haluj olursa, bütün gün hiç açlık hissetmezsiniz. Haluj Tarifi: Çayı demliyorsunuz, bu arada sütü de ısıtıyorsunuz. Isıtılmış süt içine biraz tereyağ ilave ettikten sonra, denlediğiniz çaydan da ilave ediyorsunuz. Tuz + karabiber. (Eskiden kalmak dedikleri bir ot varmış hoş kokulu, genelde kafkasya'da bulunurmuş) onu da ilave edince daha hoş kokulu oluyormuş, ama ben o otu bulamadığımdan yukarıdaki tarife göre hazırlıyorum. |
|
|