agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İç mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Benjamin sorunları (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/7949.htm)

tanertunca 23-08-2006 13:20

benjamin
 
arkadaşlar merhaba ...
internette benjaminime cözüm ararken sitenize rastladım ve çok beğendim...
doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum ama acemiliğime verin...
Benim aslan gibi benjaminim yapraklarını döküyor evde yerini değiştirdim olmadı...yapraklarını ıslattım olmadı ...çeşme suyu kullanmıyorum olmadı...:(
bitkinin dallarında pamuklanma ve küçük böceklere rastladım(galiba pamuklu bit) sabunlu bezle sil dediler olmadı... hergün 15-20 yaprak döküyor... ve yakında o ve ben kel kalacağız hadi beni geçtim onu nasıl kurtarırız bilenler yardımcı olursa sevinirim

arsakay 23-08-2006 13:27

Daaa diii, daaa diii
 
Hoşgeldiniz,

önce Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar konusunu hemen okuyun.

Bir de bitkinizin saksı değiştirme zamanı gelmiş mi
diye kontrol edin.

Oksijenli suyla sulama yapmayı unutmayın.
Tarifini bulamazsanız tekrar sorun :))

SOLO 23-08-2006 14:56

merhaba Tanertunca
Bende de var 3 adet benjamin bende 90cm lik bir benjamini sırf bu yüzden kestim parçaladım (kafam çok kızmıştı gözüm gibi bakmıştım)kestiğim parçaları sera yöntemiyle köklendirdim hepsi dağıttığım ellerde kocaman ağaççık oldular.
Neyse konumuza gelelim.
Benjamin yer değişikliğini hiç sevmez onun için yerini sabitleyin ve yer değiştiği zaman da yapraklarını dökmeye başlar.Birde toprağında ki besini azalmaya başladığında da yaprak döküyor ben toprak değiştiriyorum şimdi hepsi cıvıl cıvıl
Umarım çiceğinizi kurtarırsınız.;-)

hasan42 23-08-2006 15:13

1 Eklenti(ler)
Sizin benjamin dediğiniz bitki bu bitki değil mi?
Ben bunu çok seviyorum. Okuldaki bir ağaçtan küçücük bir dal koparıp suda köklendirdim ben bunu. En iyi büyüyen bitkilerimden birisi şu anda. (Nazar değmesin!) Demek yer değiştirmeyi sevmiyor. Şu anda balkonda duruyor. Genelde iç mekanlarda görüyorum ama anlaşılan dış mekanı da çok seviyor. Hatta dışarıya çıkarınca daha iyi gelişmeye başladı.

tanertunca 24-08-2006 10:18

arkadaşlar sağolun yazdıklarınızı deneyip sonucu buraya yazacağım inşallah iyi haberleri burada göreceğiz

SOLO 24-08-2006 10:27

Kolay gelsin diyorum tanertunca

Alıntı:

Sizin benjamin dediğiniz bitki bu bitki değil mi?
Evet Benjamin bu bunun diğer iki çeşidi var bende biri daha minnacık ;)
yeni diktim ben bu hale gelebilmek için 9 yıldır benjaminle uğraşıyorum en sonunda başardım :p

Mine Pakkaner 24-08-2006 13:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Genelde iç mekanlarda görüyorum ama anlaşılan dış mekanı da çok seviyor. Hatta dışarıya çıkarınca daha iyi gelişmeye başladı.

Hasan Bey, ben olsam Konya koşullarından kışın benjaminimi içeriye alırım :)

hasan42 24-08-2006 17:27

Evet, kışın içeriye alacağım. Ficus benjaminimin bonaisini de denemek istiyorum.

eskimo 26-08-2006 12:24

1 Eklenti(ler)
ficu benjamin starlight

eskimo 26-08-2006 12:28

Resimdeki türden, teyzemde 2 m boyunda olanı var.
Ancak bu yıl ilginç bir şey oldu.
Gövdesinden, koyu yeşil benjamin dal çıktı.
Sebebi nedir acaba?

Mine Pakkaner 27-08-2006 21:47

Alacalı bitkilerde bu tür açılmalar olur. Ancak düz yeşil dalı hemen gövdeden çıktığı yerden kesip almak gerekir. Yoksa bitkinin rengi zamanla yeşile döner.Yeşil dallar ve yapraklar hızla baskınlaşır.

Alacalı taflanlar için de bu aynen geçerli. Alaca taflanlardan çit teşkil edersiniz sonradan çıkan yeşil sürgünleri kesmezseniz zaman içinde çitinizin bozulduğunu görürsünüz.

Kestiğiniz yeşil benjamin dalı için üzülmeyin, perlit torf karışımında köklendirebilirsiniz.

eskimo 01-09-2006 14:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
dalı hemen gövdeden çıktığı yerden kesip almak gerekir.

mine hanım bilgi için teşekkürler ama dalı ana gövdeden kesmeye teyzemi ikna edemedim,,büyük bir dal,sadece yeşil dalı kessem oluyormu?

Mine Pakkaner 01-09-2006 15:08

Eskimo sadece yeşil dalı kesmeniz gerekir zaten;)

eskimo 01-09-2006 15:47

siz gövdeden deyince,
bende gövdeden çıkan ana dal anladım :o

hasan42 11-09-2006 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Karga
Bir eğrelti cinsi olan Fujer ( Sanırım aşk merdiveni deniliyor. )

Hocam, bu bitki konusunda dikkatli olun derim. Bu sitede verilen bilgiler aşk merdiveninin kanserojen etkisinin olduğunu gösteriyor.
http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/943.htm

Karga 12-09-2006 11:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Hocam, bu bitki konusunda dikkatli olun derim. Bu sitede verilen bilgiler aşk merdiveninin kanserojen etkisinin olduğunu gösteriyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=943

Hasan Bey,

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Fujer dalı, köklenmekten vazgeçip, çöp yönüne doğru yol alarak uzaklaşmıştır. :)

Saygılarımla...

cello 14-09-2006 14:33

10 yıldır baktığım F.benjamin geçen yıl yaprak dökmeye başladı ve halinden belliki mutsuzdu. Saksıya sadece üstten eksilen toprağı koymuş, hiç toprak değiştirmemiştim. Geçen kış evde otururken estiler bana. Gittim bitkiyi söktüm, kökler saksının deliğinden çıkmış hatta orayı tıkamış. :eek:
Kökleri bir güzel budadım ve yeniden saksıya toprağınıda tazeleyerek ektim. Marketten aldığım yapraklı bitkiler için olan çubuk gübreleri pakette anlatılan şekilde kullandım. Şu anda durumu iyi.

metearslan 17-09-2006 12:07

merhaba,
bu forumda yeniyim. Benim sorunum benjamin tavana degdi ve yana dogru da bayagi genisledi. Evde oturacak yer kalmayacak nerdeyse. Artik budama zamani geldi sanirim :)). Benjamini hangi mevsimde ve ne kadar budamalayim. Bilgi verirseniz sevinirim. Tesekkurler.

lerdemir 26-10-2006 19:26

Yalancı Budama
 
Vallahi artık Allah ne verdiyse budayın bence. Ayrıca kesilen parçaları da kesilmiş yerlerinden ıslak muhafaza edip, talep edecek olan arkadaşlarımız için köklendirilmek üzere de muhafaza edebilirsiniz belki.

Önemli Not: Yukarıdaki bilgiler hiçbir uzmanlığa dayanmayan, tamamen duyguysal içerikte olup, keyifli bir anda yazılmıştır.

Bu mesajdaki her türlü bilgi, yorum ve değerlendirmeler hazırlandığı andaki ruh hali ve hayalgücüne inanılan kaynaklardan elde edilen bilgiler dikkate alınarak "lerdemir" tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler, tavanına benjamin teması olan budamacı benjamin sahipleri tarafından budama danışmanlığı olarak kabul edilmemeli ve budama kararlarına esas olarak alınmamalıdır. Bu budama bilgileri, belli bir kısaltmanın sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla, bu mesajda yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır. Gerek bu mesajdaki, gerekse bu mesajda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu mesajdaki bilgilerin kullanılması sonucunda budamacıların ve/veya ilgili kişiler ile zavallı benjaminciklerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı hasarlardan ve dal kayıplarından, yaprak dökülmelerinden ve manevi zararlardan ve her ne şekil ve surette olursa olsun diğer bitkilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı "lerdemir" sorumlu tutulamaz.

Allah iyiliğimi versin... :D

lerdemir 26-10-2006 19:32

Esas Konuyu Atlamışım...
 
:o

E tabii atlarım.

Üstadlar, konum şu idi:

Sevgili koyu renk yapraklı benjaminimin yapraklarının üst yüzeyleri yapışkan ve ıslak görünümlü. Tamamı böyle olmasa bile bir çok yaprak böyle.

Hatta, cilalı ahşap parke üzerinde bulunan saksısının etrafındaki bölgeyi bile ayağınızla bastığınızda yapışkan olduğunu anlayacağınız kadar yapışkan hale getirebiliyor.

Sulama fazlalığı mıdır? Ağlama yolu ile bir iletişim çabası mı? Yoksa, benim artık kafamı iyice yeşil ile bozmuş oluşumu mu gösterir bu durum?

Ne dersiniz?

Levent

Mine Pakkaner 26-10-2006 19:46

Bu aynı benjamin mi? Resim hani?

lerdemir 27-10-2006 12:01

Mine Hn,

Evet aynı benjamin idi.

Yalnız; bir süredir havalansın diye balkona çıkarmadan ve balkonda o kabuklu bitlerden dolayı yaprak dökümüne başlamadan önceki hali idi. Çünkü balkonda havalandıktan sonra o yapış yapışlık veya ıslaklık diyebileceğim durum kalmamıştı. Yazlık yağı uyguladıktan ve üstünden 48 saat geçtikten sonra tekrar salona içerideki yerine alacağım da.

Yine aynı şey tekrarlar mı diye merak ediyorum. Sebepleri neler olabilir nasıl önlenir diye...

lerdemir 11-11-2006 13:40

Mine Hn ve diğer tüm üyeler,

Benjaminimdeki o yapraklardaki ıslaklık ve hatta yapış yapışlık durumu maaşallah kayboldu gitti.

BBBalkonda uzun süre toprağını havalandırmıştım soğuklar başlamadan, ayrıca da yazlık yağ yaptım baştan aşağı, şimdi yepyeni yemyeşil yapraklar fışkırıyor. İlginize teşekkürler...

Levent

BenBen1967 03-01-2007 02:16

Benim benjamine bir haller oldu daha yaprakları yeşilken dökülüyor resmen kel kaldı yanından geçerken bile yaprakları düşüyor suyu kestim vitamin koydum yeniden suladım hiç birşey fayda etmiyor hatta kıskansında düzelsin diye bir tane daha alacalısından aldım :)artık tehdit etmeye başladım seni atacağım diye(bazen faydası oluyor)yok yok hiç bir şey fayda etmiyor üstten toprak takviyesi bile yaptım son çare saksıyı komple toprakla beraber değiştirmeyi düşünüyorum yeri hiç değişmedi acaba bu aralar böyle küsmesi normal mi?

Mine Pakkaner 04-01-2007 11:53

Benjaminlerin yaprak dökme sebeplerinden sadece biri yer değiştirmesidir.

Eğer ısı kaynağına yakınsa havadaki nem oranı düşeceğinden yine yaprak dökerler. Sulama suyunuz oda sıcaklığında değilse, kışın doğrudan çeşmeden aldığınız suyla suladıysanız strese girmiş olabilir. Ayrıca bulunduğu noktada mevsimden dolayı daha az ışık alıyor olabilir. Çok uzun ssüredir aynı saksıda bakıyorsanız artık toprağı da tuzlanmıştır. Bu da yaprak dökmeye sebep olur. Klimalı ortamdaysa kesinlikle üzerine sıcak hava akımı gelmemesi gerektiğini söylemeye gerek yok, bunu elbette biliyorsunuz.

Bütün bunların dışında benjaminler yaprak dökünce çok endişelenmeyin. Sebep eğer bu gibi fizyolojikse ve hastalık yoksa yeniden yaprak ve sürgün verecektir.

BenBen1967 06-01-2007 21:32

Teşekkürler Mine hanım toprağında tuzlanma başlamış galiba .saksısını değiştirmemiştim sadece toprak ilavesi yapmıştım demek yeterli gelmedi en kısa zamanda saksıyı ve de toprağı komple yeniden değiştiriyorum

bora35 20-01-2007 23:45

evdeki benjamin birden bire yaprak dökmeye başladı yerini değiştirdim toprağını değiştirdim suyuna vitamin kattım hiç faydası olmadı halen yapraklar cılız ve sanki susuz kalmış gibi boynunu büktüler ayrıca biraz dikkat ettim dallarında ufak ufak kabartılar var acaba böceklendi mi?

Mine Pakkaner 21-01-2007 00:30

Fotoğraf gerek Bora Bey , özellikle dallardaki kabartıları görmek gerek.

bora35 21-01-2007 11:35

3 Eklenti(ler)
resimler bunlar

bora35 21-01-2007 11:57

bir de haftada bir 1 bardak su veriyorum acaba az mı? ev kaloriferli sanki toprak çabuk kuruyor. ayrıca saksıda sadece marketten aldığım torf var olur mu?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024