View Single Post
Eski 24-10-2006, 16:06   #68
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Benjaminde Yaprak Altı Zararlıları Dolayısı ile Yaprak Dökülmeleri

Merhaba,

Son derece sağlıklı olan ve fışır fışır yeni taze yapraklar veren koyu yeşil yapraklı benjaminimin yapraklarında dökülme başlamıştı. Nedir ne değildir derken bir de baktım ki eklediğim resimlerde görüleceği gibi -umarım görüleceği gibi desem daha doğru olurdu sanırım - özelliklede dökülmek üzere olan yaprakların alt kısımlarında, yaprak sapından başlayarak orta ana çizgi boyunca, açık kahverengimsi, elips biçimine yakın şekilli, sanki yapışmış da kurumuş bir kütleymiş hissi veren, tırnak ile çok hafifçe dokunulduğunda kolayca yaprağın yüzeyinden sıyrılan, zararlı olduğunu zannettiim şeyler keşfettim... Özellikle de en iri ve kart yapraklarda oluyordu bu şeyler. Hatta, yaprağın sapının üzerini de kaplamış ve de bağlı olan dalın bir bölümüne bile sıçramış olduklarını gördüm.

Güneşli ve ılıman İstanbul günlerinin yaşandığı bugünlerde havalansın, güzelleşsin diye açık balkonumda tuttuğum benjaminimin -farkettim de ne kadar da zor söyleniyormuş bu bitkinin sahiplenilmiş söylenişi - ilk tedavisi için şunları yaptım:

İnanmayacaksınız ama azmettim, balkondan içeriye alıp onu, banyoda bir güzel mekanik temizlik yaptım fıskiyeli duş başlığı ve diş fırçası eşliğinde. Sadece 2 adet eli olanların -özellikle de benjamin gibi sık yapraklı bir bitkinin hemen hemen tüm yapraklarını tek tek ele almayı deneyecek kadar akıllarını peynir ekmekle yemiş olanların- denemek istemeleri halinde tecrübe etmiş birisi olarak söylemeliyim ki bunun için de en iyi yöntem sağ elinizin başparmağı ve işaret parmağı ile diş fırçasını tutarken, duşbaşlığını da aynı elinizin geri kalan 3 parmağı ile sabitlemek suretiyle dış fırçasının üzerine doğru suyun devamlı gelmesini temin ederken sol eliniz ile de tek tek yaprakların altını çevirmek suretiyle temizlik yapılacak yaprakları tespit edip canavarlarla savaşmak...
(Allaahım, ne kadar da uzun bir cümle olmuş böyle, tekrar okurken içim sıkıldı;okumaya kararlı olanlar beni affetsin)

Sonra da tekrar balkona çıkartarak bir güzel yazlık yağ uyguladım sis gibi ince spreyleyen fıs fısım ile. Güneşte uygulamadım ilacı tabii. Rüzgar da yoktu.

Ama baktım ki hepsini yok edememişim haliyle. Zira bir süre sonra deli pöstekisi sayar gibi bir ruh haline giriyor insan ve pes ediyor. Siz etmeyin inşaalah...

Örnek fotolar kısmında benzerini göremediğim için elimdeki makina ile çekebildiğim en detaylı görüntüleri ekliyorum.

Not: Bu arada, bu kütleciklerden yaprakların üst yüzünde de ve fakat çok daha az sayıda mevcut. 3.resimde de üst yüzü örneklemeye çalıştım.

Ne yapmam gerektiğine dair fikri olan ve ilgi gösteren tüm üyelere şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Levent

Name:  IMG_0446r.jpg
Views: 9037
Size:  28.9 KB

Name:  IMG_0441r.jpg
Views: 8679
Size:  32.9 KB

Name:  IMG_0442r.jpg
Views: 8381
Size:  26.2 KB


Düzenleyen Mine Pakkaner : 24-10-2006 saat 22:05 Neden: resimleri görünür hale getirmek
lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön