agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   İç Anadolu Bölgesi (http://www.agaclar.net/forum/ic-anadolu-bolgesi/)
-   -   Thermopsis turcica ENDEMİK (http://www.agaclar.net/forum/ic-anadolu-bolgesi/4834.htm)

Müjgan 18-06-2007 20:44

Thermopsis turcica ENDEMİK
 
Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal
Class : Magnoliopsida Brongn.
Subclass : Rosidae Takht.
Order : Fabales Bromhead
Family : Fabaceae Lindl.
Genus : Thermopsis R. Br.

Müjgan 18-06-2007 20:48

Dünyada sadece Konya'nın Akşehir İlçesi'ndeki Akşehir Gölü çevresinde yetişen 'thermopsis turcica' isimli bitki, gölün çekilen kısımlarında tarım yapılması nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Dinozorlarla yaşıt Latince Türkiye'anlamına gelen Turcica, aynı zamanda bir çiçekten üç meyve tek bitki özeliği de taşıyor.
Selçuk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Küçüködük, 1983 yılında Akşehir Gölü çevresinde yapılan araştırmalar sırasında, baklagillerden 'thermopsis turcica' isimli bitkiyi keşfettiklerini ve türüne Latincede 'Türkiye' anlamına gelen 'turcica' ismini verdiklerini söyledi. Son yıllarda kuraklık nedeniyle Akşehir Gölü'nün çekilmesiyle, göl çevresinde yetişen bitkinin bulunduğu hazine arazilerinin tarıma açıldığını ifade eden Doç. Dr. Mustafa Küçüködük, 'Eskiden göl yatağı olan ve 'thermopsis turcica' bitkisinin doğal yaşamını sürdüğü alan tarım arazisi olunca, bu bitki, sadece tarlaların ekilmeyen sınır kısımları arasına sıkıştı. Dünya Doğal Hayatı Koruma Konseyi tarafından birinci derecede korunması gereken bitkiler arasında gösterilen 'turcica' türü, önlem alınmazsa, yok olan bitki türleri arasına girecek' diye konuştu.
Gölçayır Beldesi yakınlarında yetişen 'turcica'nın bir çiçekten 3 meyve verme özelliğine sahip tek bitki olduğunu vurgulayan Mustafa Küçüködük, 'Yaptığımız araştırmalara göre bu bitkinin, dinozorların da yaşadığı jeolojik dönemden kalma olduğunu tespit ettik' dedi.


http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2002/05/17/yasam/yasamprn3.html

DevrilgenKayik 18-06-2007 21:01

1 Eklenti(ler)
Çok ilginç, hem isminde Türkiye olması hem de endemik olması. Genelde eğer doğru değerlendirebiliyorsam, çoğu Türk veya Anadolu kökenli bitkiler 'orientalis ' gibi ekler almış. Dolayısıyla bunun 'turcica' olması hoş olmuş. İnternetten bulabildiğim tek resim aşağıdaki, o da Hürriyet'ten, dolayısıyla ne kadar güvenilir bilemiyorum. Umarım yetiştirme imkanları araştırılıyordur.

ellesar 19-09-2007 13:29

Thermopsis turcica, türkiyede thermopsis genusunun tek örneğidir. Bu genusun dünya üzerinde yaşayan 25 üyesi vardır. Thermopsis turcica nın en yakın akrabası ise kazakistanda yaşamaktadır. Türü tehlikeye atan etmenler arasında akşehir gölünün kuruması ve habitatın tahrip olması olduğu gibi böcekler tarafından tohumlarının yenmesi ve yayılma şansı bulamamasıda önemli yer tutar. Kocatepe Üniversitesinde bu türle ilgili koruma çalışmaları yapılmaktadır. Sağlıklı tohumların çimlenme problemi yaşadığı tespit edilmiş ve bu sorun bazı teknikler ile aşılmıştır. Ayrıca biyoteknolojik yöntemler kullanılarak hızlı bir şekilde çoğaltılmasını sağlıyacak yiöntemlerde ortaya konmuştur. halen devam eden çalışmalar ile de genetik çeşitliliğinin ne durumda olduğu tespit edilmek üzeredir.

Ayrıca meyvelerin üç karpelli olduğu bilinmekle birlikte bazı bireylerde dört karpelli meyvelere de rastlanmaktadır. bu özelliğinin diğer kültür baklagillerine aktarılması olası olup verim artışına gidilebileceği tahmin edilmektedir. ancak öncelikli amaç tehlike altındaki bu türün koruma çalışmalarına hız verilmesi olmalıdır.

Müjgan 20-09-2007 00:07

Hoşgeldiniz ellesar,
İlk mesajınızı buraya yazmanız çok hoş. Ama yine de kendinizi ilgili bölümde tanıtırsanız, sizi daha yakından tanımış oluruz :)

Endemiklere ilginiz olduğunu yazmışsınız. Biz bazı endemiklerin fotoğraflarına ulaşamadık, bu konuda desteğinizi isteyebiliriz.;)

ellesar 24-09-2007 15:39

1 Eklenti(ler)
Hoşbulduk:)

Aslında kendimi tanıtmamı istediğiniz ilgili bölüm nedir hiç bir fikrim yok. Forumda uzun süre geçiremiyorum malesef. O yüzden hangi kısımdan bahsettiğinizi anlamadım. Ama fotoğrafı olmayan endemiklerle ilgili yardımcı olabilirim sanıyorum. Daha çok iç anadolu ve Trakya bölgesindekilere sahibim. Thermopsis turcica ile çalışmalar yaptım. şimdilik onun küçük bi resmini yolluyorum.Tez konumdu. Şimdi başkaları ile çalışıyorum. Vakit buldukça resimlerini göndermeye çalışacağım..

Müjgan 24-09-2007 22:55

İlgili bölüm burası http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595


Thermopsis turcica'ya ait koyduğun fotoğrafı, kaliteli bir formatta koyarsan net görme şansımız olur. Altına da fotoğrafı aldığın yeri, ya da kişiyi yazarsan da süper olur. :)

Metin Y. 08-10-2007 03:45

Resmin alıntılandığı Link:
http://www.aari.gov.tr/institute/bgk/bgk-life.htm

fantastik_20 12-11-2007 00:13

bızım hoca soylemısdı bu bıtkıyı endemık bıtkıler ıle ılgılı bır arastırma yapıyordu bu bıtkıden bır kac kok kalmıs sadece onun bazılarının uzerıne ınsaat artıkları moloz falan dokmusler hoca kurtarmak ıcın ugrasıyoruz demısdı ama ne olurbılmıyorum ılgınc ama cahılık zor ısde bazıkalın kafalılara bunları bı ogretemedık gıtıı. . .

nuran 12-02-2009 15:11

merhaba,
Thermopsis turcica ile ilgili teziniz ve fotograflarinizla ilgileniyorum.
bana yazabilirseniz cok sevinirim.
Nuran Kansu
nuran@oncecocuklar.com

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ellesar (Mesaj 155627)
Hoşbulduk:)

Aslında kendimi tanıtmamı istediğiniz ilgili bölüm nedir hiç bir fikrim yok. Forumda uzun süre geçiremiyorum malesef. O yüzden hangi kısımdan bahsettiğinizi anlamadım. Ama fotoğrafı olmayan endemiklerle ilgili yardımcı olabilirim sanıyorum. Daha çok iç anadolu ve Trakya bölgesindekilere sahibim. Thermopsis turcica ile çalışmalar yaptım. şimdilik onun küçük bi resmini yolluyorum.Tez konumdu. Şimdi başkaları ile çalışıyorum. Vakit buldukça resimlerini göndermeye çalışacağım..



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024