agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun? (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/)
-   -   Yüksek rakımlı yaylalarda yetiştirilecek ticari bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/11736.htm)

denizakvaryumu 17-12-2008 01:19

Yüksek rakımlı yaylalarda yetiştirilecek ticari bitkiler
 
1 Eklenti(ler)
Türkiye'de özellikle 3000 metre ve daha yüksek rakımlı yayla ve eğimli yamaçlarda 2 önemli ticari bitkinin rahatlıkla yetiştirilebileceğini ve oldukça fazla kazanç getireceğini sanıyorum.

1-Goji Berry

http://www.gojiplanet.com/

2- Maca - Lepidium meyenii

http://www.rain-tree.com/gallery/maca-cultivation.htm


Eklenti 56284





.

eylems 17-12-2008 02:11

Sayın Denizakvaryumu, yaptığınız bu araştırma çok güzel. Benim köyüm 1400 rakımda yamaçlarda boş duran tarlalara ne eksem diye düşünüyorum. Bunlar güzel seçenekler. Çoğu kişi için, bir gelir kaynağı olabilir ama pazarlama sorunu da var. Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

denizakvaryumu 17-12-2008 07:43

Bu iki bitki de Türkiye'de tanınmıyor bu bakımdan pazarlama sorunu var gibi gözükse de eğer uygun fiyatla satışı olursa bu sorun aşılabilir.

Goji berry yavaş da olsa tanınmaya başlandı hem kurusu hem tazesi yeniyor ve ORAC sıralamasında en başlarda.

Maca ise Dünyada çok tanınan bir bitki.

Maca (Lepidium Meyenii); Güney Amerika (Peru) kökenli bir bitkidir. Peru birçok önemli bitkinin anavatanıdır. Buna kadim İnka uygarlığından beri bilinen Maca da dahildir. Tarihsel kullanımı İnka’ lara kadar uzanan Maca, Peru halkı tarafından yüzyıllardır hem bir besin hem de şifalı bir bitki olarak güvenle kullanılmaktadır. Bu bitki Peru’ nun yüksek platolarında (2000-3500 m) yetiştirilmektedir. Köklerinin besin değeri oldukça yüksektir. Maca kökü; karbonhidrat, protein, fiber ve esansiyel mineraller (özellikle selenyum, kalsiyum magnezyum ve demir) açısından zengindir.

Ayrıca linolenik asit, palmitik asit, oleik asit, steroller ve polisakkaritler içerir. Maca, bu yörede stresle başa çıkma, libido (cinsel istek) ve kuvvet verici bir tonik olarak iyi bir şöhrete sahiptir ve cinsel hayatlarına heyecan katmak **** daha ilginç hale getirmek isteyen hem kadınlar hemde erkekler tarafından kullanılmaktadır. Latin Amerika’ nın birçok yerinde ise, içerik bakımından aynı olmamasına rağmen, “Peru Ginseng” diye anılmakta ve tıpkı ginseng gibi enerji seviyesini yükseltmek, daha güçlü ve dayanıklı olmak, yorgunluk ve halsizliği azaltmak veya gidermek ve cinsel güç için **** bunların değişik kombinasyonları için birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Fakat Maca artık sadece Peru veya Latin Amerika’ da değil başta A.B.D, Avrupa ve Japonya olmak üzere birçok ülkede tanınıyor ve bir takviye ürün olarak sizlere sunuluyor.

Maca' nın içerdiği maddeler ile ilgili en derin analiz çalışması 1998 yılında “PureWorld Botanicals” tarafından “Dr. Quin Yi Zheng” liderliğinde yapıldı. Bu çalışmalar esnasında macada yukarıda belirtilen maddelere ek olarak başka bir bitki veya üründe henüz keşfedilmemiş benzersiz (unique) iki grup bileşik daha bulundu ve bu maddelere “macamides” ve “macaenes” adı verildi. Bu iki grup bileşiğin Maca’ nın bilinen kullanım amaçlarıyla doğrudan ilişkili olduğu düşünülmektedir. Araştırmacılar bu düşüncenin geçerliliğini test etmek için hayvanlar üzerinde bir seri deneysel çalışma yaptılar ve sonuçlarını “Medical Journal Urology” nin Nisan 2000 sayısında yayınladılar.


Bu sonuçlara göre göreceli olarak yüksek oranda macamides ve macaenes içeren maca ekstresi verilen kemirgen hayvan türlerinin kayda değer ölçüde enerji ve dayanıklıklarının arttığını gösterdiler. Bu denek hayvanları aynı zamanda, daha az macamides ve macaenes verilen denek hayvanlarına göre oldukça farkedilir derecede cinsel istek ve kuvvet sergilediler. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da hem kadınların hemde erkeklerin libido ve cinsel isteklerinin arttığı ve sertleşme problemi olan erkeklerde bu bitkinin bir çare olabileceği gözlenmiştir. Ayrıca Maca’ nın testesteron, progesteron ve estrogen benzeri steroid hormonları normalize ettiği ve bu yüzden yaşlanmayla meydana gelen hormonal değişikliklerin önüne geçebilme yeteneğinin de olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmalar Maca’ nın herhangi bir hormon içermediğini göstermekte olup; hormon dengeleyici etkisinin içerdiği sterollerden geldiği düşünülmektedir.Bu çalışmaların en ünlüleri arasında “Arizona American College Advancement in Medicine bölümünden Dr.Gary Gordon” ve “Federico Villarreal National University, Faculty of Human Medicine’ dan Dr.Aguila Calderon” un çalışmaları sayılabilir.

Faydaları ve Kullanım Alanları:

Aşırı yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik hissine karşı enerji seviyesini yükselterek yardımcı olur.
Fiziksel ve duygusal (zihinsel) dinginlik hissi verir.
Kuvvet verici, dayanıklılık ve atletik performansı arrtırıcı etkisi vardır.
Strese karşı fiziksel ve zihinsel olarak adaptasyon sağlanmasına yardımcı bir adaptojendir.
Hem erkek hemde kadınlarda libido, cinsel istek ve arzuyu arttırıcı etkisi vardır.
Vajinal kuruluk ve menopoz semptomlarına karşı yardımcı olur.
Kadınlarda cinsel uyarıcı ve vajinal ıslanmaya yardımcı etkisi vardır.
Erkeklerde cinsel iktidarsızlık ve sertleşme problemlerine yardımcı olabilir.
Her iki cinste de doğal hormon dengeleyici etkisi vardır.

http://www.bitkisel-tedavi.com/maca.htm

Romantik 31-12-2008 11:31

Sayın Deniz Akvaryumu çalışmalarınız çok güzel. Maca daha önce duymamıştım. Sizin sayenizde keşfitdim. Eklediğimiz linklere de baktım çok ilginç bir bitki gibi duruyor.
Goji Berry dediğiniz gibi son zamanlarda çok yaygınlaştı. Ekonomik anlamada artık dikimi yapılıyor. İnsanlar geçde olsa farketdi. Aldığım duyumlara göre devlet destekli Sivasa plantasyonunu da kurmayı düşüniyorlarmış.
Bunların haricinde bu listenize pawpawıda ekleyebiliriz sanırım. Ticari anlamda yetiştirilince meyve verme süresi biraz geçde olsa , aşı problemi halledilirse rahatlıkla büyük kazanç sağlayaacığını düşünüyorum.

PAPATYA58 25-01-2010 20:37

Sayın Denizakvaryumu, Sayın Ağaçlar net forum
 
Unutmayalım ki bir ekosisteme farklı bir ekosistemden girecek, getirilip yerleştirilecek tür o ekosistemin çökmesine neden olur. Ülkemizdeki onca güzel yöreye has türler varken ve koruma altına alınmazken biz farklı ülkelerin türleri ile ülkemizin sistemini neden kirletelim? Böyle bir hata da bir tür kirliliktir. dışardan giren her bitki ile ülkeye hastalık ve zararlıda kiriyor.. ardından kimyasal ilaç satışları başlıyor..:(

haskral 30-10-2010 18:03

1000-200 metre arasında yaz için serada domates yetiştirebilirsiniz, toprak tvde gördüm 1800 metre rakımlı burdur söğütte domates serası var.ve oldukça da yaygınlaşmış.

the_mc 31-10-2010 13:36

Eğimin yüde 50 nin üzeri olan yerler tarım arazizi sıfatını kaybediyor. yüksek eğimli arazileri mümkün oldugunca ağaçlandırma yapılmalı..

mehmetay 13-12-2010 10:33

Arkadaşlar 1000 m. rakımda nar fidanı yetiştirilebilir mi?
15000 metrekare arazim var nar bahçesi kurmak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

the_mc 14-12-2010 01:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmetay (Mesaj 725672)
Arkadaşlar 1000 m. rakımda nar fidanı yetiştirilebilir mi?
15000 metrekare arazim var nar bahçesi kurmak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Bir bilene soralım bu bölümde sorarsan daha iyi olur.

barisceker 27-04-2011 21:41

maca bitkisi nasıl bir iklim istiyor?

piri demir 14-12-2011 16:43

maca turp u ekildikten sonra bir kış geçmesi gerekiyormuş diye bir yazı okudum.doğrumudur acaba.ne zaman ekilip ne zaman toplaniyor acaba

hexus 21-08-2012 17:49

yüksek rakımlı bir bölgede yaşayan birisi olarak size tavsiyem güney amerika ve hindistan yüksek rakım bitkilerini düşünmeniz. Goji Berry ve Maca Turpu doğru bir seçim olacagını düşünmekle birlikte bunun yanısıra ticari olarak çiçek türleride düşünebilir. Örnek olarak Saphire Tower bitkisi. Denenmesi gereken bir bitki bence Türkiyede deneyen olmadı galiba . Ben bir ara düşünmüştüm Saphire Tower yetiştirmeyi fakat iş yoğunluğumdan dolayı bir türlü fırsat bulamamıştım.

özgür ışık08 31-05-2015 21:19

Bu listeye likapa yı da ekleyelim.Diğen adıyla Yaban mersini ancak yabanı olan rizede ağaç örtüsünün bittiği nokdada sovuğun maksimum olduğu yerlerde yetişiyor.Rakım düştükçe verim azalıyor.

Gardenias 23-11-2019 06:03

Maca bitkisi çayının çok kullanımı BÖBREK YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUYOR. AMAN DİKKAT!!!!

Gardenias 23-11-2019 06:56

İğde de yüksek rakımlarda yetiştirilebilecek ticari bir türdür. Elaeagnus Orientalis denen türü 3.000 metreye kadar yetişebilir. Kanaatkardır. Kuraklığa ve dona dayanıklıdır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024