![]() |
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-09-2007
|
Kuraklığa dayanıklı bitkiler
Arkadaşlar Ben Kayseri'den Yaziyorum Bana Fikirlerinizle Yardimci Olursaniz çok Sevinirim.ziraat Mühendisiyim Ağaç Dikme Meraklisiyim , Harcadiğimiz Emekler Su Az Olduğu Için Heba Oluyor Aylantis Ve Dikenli Akasya Dikiyorum çevrenizde Kurakliğa Dayanikli Bitkilerin Adlarini Yazarsaniz Sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-08-2007
|
kapari bir nevi çalıdır.Anadoludaki yaygın ismide "gebere otu" olduğunu biliyorum.Benim bildiğim kuraklığa iğde ve badem ağaçları biraz daha dayanıklı gibi.Ayrıca mavi serviyide tavsiye edebilirim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-11-2007
|
Kurak Iklim Bitkilendirmesi Için öneri
Kurak (sıcaklık yazın yüksek , kış ılıman, nem yok ) iklim için bitki önerisine ihtiyacım var. Cercis siliquastrum , Jasminium furuticans ve Nerium oleander(nergiz) bu iklim için uygun bitkiler olabilirmi?nem olmaması sorun olur mu? İbreli türlerden hangilerini kullanabilirim? araştırdım fakat emin olamıyorum.... ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
agaclar.net
|
Öncelikle Nerium oleander'in Türkçe adı zakkumdur, bir hata oldu sanırım. Nergis bir Narcissus sp. Myrtus communis, Lavandula stoechas, Cytisus sp. Yucca sp., Agave americana, Aloe vera, Laurus nobilis... O kadar çok ki... Koniferlerde özellikle Juniperus sabina, diğer Juniperus sp., Cupressus sp. ilk etapta akla gelenler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-11-2007
|
![]() Yurtdışına peyzaj uygulaması yapan bi şirkette çalışıyorum ve bu yüzden genel bilgilerin dışında , bitkilerin yetişme ortamı iklim bilgilerine ihtiyacım oluyor..Kendimi tanıtma kısmını atlamamda bu yüzden oldu..Bilgileri farklı kaynaklardan toplamak zor oluyor...Teşekkürler yardımınız için... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
|
Malesef senin işine yaramayacak fakat ilginizi çeker diye yazmak istedim. Welwitchia mirabilis Güney Afrika'da yetişen, Ephedraceae (Deniz üzümügiller) familyasından, çok derin köklere ve ortalama 6 metre yaprak uzunluğuna sahip; gece 10-12 dereceye dayanabilip çölde yaşayan aşırı ilginç bir bitki. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Kurağa Toleranslı-Dayanıklı Bitkiler Kurağa toleranslı bir bitki en az 2-3 ay sulama yapılmadan hayatını devam ettirebilmektedir. Bunun anlamı (tespiti ) şudur;genel olarak doğal yetişim alanındaki bitkilerden bazen de deneyimler sonucu 2-3 ay kıtasal olarak yağmursuz kurak geçmesi demektir. Kurağa toleranslı bitkilerin seçimi peyzaj alanlarında kullanılacak suyun miktarını önemsenmeyecek derecede azaltır. Tek Yıllık Çiçekli Bitkiler Cosmos sulphureus Gomphrena globosa Leonotis nepetifolia Portulaca grandiflora Zinnia elegans Sukulent ve Kaktüs Bitkileri Aloe saponaria Aloe vera Euphorbia tirucalli Kalanchoe fedtschenkoi Opuntia humifusa Stapelia spp. Tradescantia pallida Çimler ve Çimsi Bitkiler Cortaderia selloana Festuca glauca Imperata cylindrica Muhlenbergia capillaris Muhlenbergia lindheimeri Nassella tenuissima Panicum virgatum Pennisetum setaceum Schizaciyrium scoparium Sorghastrum nutans Spartina bakeri Uniola paniculata Palmiye ve palmiyeye Benzer Türler Acrocomia aculeata Beaucarnea recurvata Brahea armata Butia capitata Chamaerops humilis Chrysalidocarpus lutescens Cocos nucifera Copernicia baileyana Copernicia hospita Copernicia macroglossa Cycas circinalis Dioon edule Jubaea chilensis Livistona chinensis Livistona decipiens Nannorrhops ritchieana Phoenix canariensis Phoenix dactylifera Phoenix reclinata Phoenix rupicola Sabal mexicana Sabal causiarum Sabal domingensis Sabal etonia Sabal palmetto Serenoa repens Trachycarpus fortunei Washingtonia filifera Wodyetia bifurcata Çok Yıllık Bitkiler Alstroemeria psittacina Artemisia absinthium Asclepias tuberosa Aspidistra elatior Baptisia alba Catharanthus roseus Coreopsis verticillata Crinum asiaticum Cycas revoluta Datura inoxia var. quinquecuspida Gaura lindheimeri Heliopsis helianthoides Lychnis coronaria Manihot esculenta Mirabilis jalapa Monarda punctata Narcissus spp. Oenothera speciosa Protasparagus densiflorus Pycnanthemum floridanum Ruta graveolens Salvia lyrata Scaevola aemula Solidago odora Tagetes lemmonii Tradescantia spathacea Tulbaghia violacea Yucca filamentosa Zamia furfuracea Zamia pumila Çalılar Agave americana Aralia spinosa Aucuba japonica Buddleja davidii Caesalpinia pulcherrima Callicarpa americana Calycanthus floridus Camellia sasanqua Chaenomeles speciosa Choisya ternata Conocarpus erectus var.sericeus Cyrilla racemiflora Elaeagnus pungens Euphorbia pulcherrima Galphimia glauca Gaylussacia frondosa Hamelia patens Hibiscus mutabilis Hypericum calycinum Ilex glabra Ilex cornuta 'Burfordii' Ilex vomitoria Ilex x 'Nellie R. Stevens' Illicium parviflorum Jatropha multifida Juniperus conferta Juniperus davurica 'Parsonii' Juniperus horizontalis Leonotus leonurus Leucophyllum frutescens Ligustrum x vicaryi Myrica cerifera Pandanus utilius Perovskia atriplicifolia Pittosporum tobira Plumbago auriculata Raphiolepis indica Raphiolepis umbellata Rhus copallinum Rosa laevigata Rosemarinus officinalis Salvia greggii Scaevola sericea Spiraea cantoniensis Tamarix parviflora Tecoma stans Vaccinium arboreum Vaccinium elliottii Vaccinium myrsinites Vaccinium stamineum Viburnum rufidulum Yucca aloifolia Yucca elephantipes Yucca gloriosa Ağaçlar Adansonia digitata Aesculus pavia Albizia julibrissin Aleurites fordii Arbutus unedo Callistemon viminalis Carissa macrocarpa Carya glabra Castanea sativa Casuarina equisetifolia Catalpa bignonioides Catalpa speciosa Cedrus deodara Cedrus libani Celtis occidentalis Chionanthus virginicus Cinnamomum camphora Coccoloba uvifera Cotinus coggygria Cupressocyparis Leylandii Cupressus glabra Delonix regia Diospyros virginiana Erythrina variegata Euphorbia milii Ficus benghalensis Ginkgo biloba Gleditsia triacanthos Guajacum sanctum Gymnocladus dioicus Ilex opaca Jatropha integerrima Juniperus scopulorum Magnolia grandiflora Melia azedarach Osmanthus americanus Ostrya virginiana Oxydendrum arboreum Parkinsonia aculeata Parrotia persica Pinus echinata Pinus elliotti Pinus nigra Pinus palustris Pinus thunbergii Platycladus orientalis Quercus coccinea Quercus falcata Quercus geminata Quercus laevis Quercus shumardii Sassafras albidum Spathodea campanulata Taxodium distichum Sarmaşıklar Antigonon leptopus Bignonia capreolata Bougainvillea spp Canavalia rosea Clytostoma callistegioides Cuscuta spp Dolichos lablab Ficus pumila Gelsemium sempervirens Helianthus debilis Ipomoea pes-caprae Lonicera japonica Passiflora caerulea Senecio confusus Trachelospermum jasminoides Vitis rotundifolia Çeviri: Süreyya ALTUNIŞIK |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2007
|
Meşelerde her ortama kolaylıkla uyum sağlayabilen güçlü ağaçlardandır.Meşede ekip dikebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
|
kapari? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
batulu
Giriş Tarihi: 10-12-2007
|
Su sorunu olan bölgeye uygun ağaçlar
Merhabalar benim 50.000 mt 2 ye yakın yüksekçe bir bölgede çam ormalarının ortasında bir arazim var.Ben ağaçları ve doğayı çok seven bir insanım bu araziyi de ağaçlandırmak amacıyla satın almıştım.Aslında ceviz ağaçları türünden bitkiler düşünmüştüm ancak sulama imkanı bulunmayan bir bölgede olması sebebiyle maalesef bu düşüncelerimi gerçekleştiremedim.Orman bölge müd.lüğü ile görüştüm ve yetkili kişilerden kısıtlı da olsa çam ağacı dikmem konusunda bir tavsiye aldım ancak bu konuda hiçbir bilgim yok şu anda öğrenmek istediğim konu ise benim bu su olmayan bölgedeki arazimi ne tür bir ağaç ile değerlendirebileceğim konusudur.Bu konu da bilgi sahibi olan arkadaşlardan beni de bilgilendirmelerini rica ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
|
Meyve ağacı yetiştirmek istiyorsanız , aynı çam ağacınınki gibi kazık köklerinden dolayı erik ağacını öneririm. Ayrıca ticari değeri için Kapari dediğimiz Capparis spinosa üretimini sanıyorum burda yapabilirsiniz. Capparis'in de kökleri çok derinlere iner. Sahanızın bakısı ile birlikte toprak yapısı da birlikte ele alınacak konulardır. Orman Bölge Müdürlüğü yerine Tarım İl Müdürlüğü ile iletişime geçmenizi öneririm. Sanıyorum sizin amacınız ticari değeri olan bitki yetiştirmek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2007
|
Alıç ve Çitlembik ağaçları'da kuraklığa son derece dayanıklıdır tavsiye ederim.Ülkemizin her bölgesinde doğal olarak yetişirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-05-2008
|
kapariyi ilk defa duyuyorum.internetten baktım ama çok ilginç çiçekleri var.nasıl bir meyve acaba.bu konuda yardımlarınızı bekliyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-03-2007
|
Kaparinin ticari olarak genellikle tomurcukları kulanılır. Şifalı özelliği büyüktür. Bilimsel bir araştırma yapmadım ama, bu bitki türünün MS hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca; afrodizyak etkiyede sahip. Bu etkisini ise; bizzat üzerimde tecrübe ettim. Ayrıca çocuğu olmayan bir çifte babam bu bitkinin tomurcuklarını düzenli aralıklarla yemelerini tavsiye etmiş. Belli bir süre sonra ikiz çocukları olmuş. Henüz çiftin kendileriyle yüzyüze görüşmedim. Ayrıca sara hastalığına da iyi geldiği söylenmekte. Araştırmamı kısa bir süre sonra sonlandıracağım. Gerekli bilgileri veritabanına eklemeyi düşünüyorum. Ordan takip edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2013
|
Köyümüzde akdeniz ve karasal iklim geçişinde bulunan bir tarlamız var.Ben buraya yukarıda adı geçen her bitkiyi dikebilir miyim?Hiçbir özel sulama ve bakımı yok sadece doğa şartları yukarıdaki bitkilerin her birine yeter mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-11-2014
|
Orçun M, bana kalırsa dikebilirsiniz. Özellikle biz de geçiş bölgesi olduğumuzdan (içanadolu-karadeniz) biliyorum. Geçiş bölgeleri her iki bölgeye ait türlerin de yaşamasına olanak tanır. Ancak dikim yaparken, güneş yönünü hesaplamanızı tavsiye ederim. Eğer su sıkıntınız var ise, akşam güneşini az alacak şekilde ayarlarsanız daha iyi olur, iklim değişikliğini de göz önüne aldığımızda türler her ne kadar kuraklığa dayanıklı olsa da gençken bütün gün ağustos güneşinin öldürücü sıcağına dayanamayabilirler. Mümkünse çevrelerini talaş,yaprak vs ile iyice kapatın, nemi daha uzun süre tutarlar. İç Anadolu için önerebileceğim kuraklığa ve soğuğa dayanıklı ağaçlar: meşe,alıç,karaçam,yalancı akasya,aylantus(kokarağaç) bu saydıklarım aşırı derecede dayanıklı, bundan başka da kuraklığa dayanıklı bir sürü tür var. çiçeklerden ise: aynısafa (double-orange king) aşırı derecede kötü toprağa ve kuraklığa dayanıyor. çok uzun süre çiçekli ve canlı kalıyor, çiçekleri de çok güzel. tohumdan çoğaltması işe çok kolay,kurumuş çiçeklerin hepsi tohum, toprağın altına atıyorsunuz o kadar. kesinlikle tavsiye ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-10-2006
|
Ahlat da son derece kuraklığa dayanıklıdır armut asılan bilir kış soguklarını ve yaz soguk lafını iyi tolere eder |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-02-2020
|
Meşeye kestane de aşılanıyormuş. Ben denedim ama aşıyı beceremedim ağacım 1 asırlık . Seneye ustasına yaptıracağım inşallah |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-02-2020
|
1 asırlık Ağlatım var meyve yapıyor. kum yerde su sıfır . inşallah armut aşısı yaptıracağım bu yıl |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-02-2021
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-04-2021
|
ağaç listesi türkçe karşılıkları da olsa iyi olurmuş |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
|
İğde öneririm. Hem Kayseri'nin soğuğuna dayanır, hem kıraç iklim bitkisidir. Özellikle Kütahya, Afyon gibi illerde iyi gelişim gösterir. Not olarak: Daha önce hiç kurak iklim ağaçlarıyla ilgilenmedim. Tecrübem yoktur. Çok da dikkate almayın. Düzenleyen yabançileği43 : 03-04-2021 saat 21:25 Neden: Hatalı yazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
|
Sumak bitkisi kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Rhus Coriaria anadoluya özgü baharatı üretilen bir türdür. Çok karlı fiyatlara ihracatı yapılır. Araştırmanızı tavsiye ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2007
|
bana fazla büyümeyecek çalılar lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |