agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Makaron (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/22663.htm)

BenBen1967 27-11-2010 01:00

Makaron
 
Parfe mühim de, asıl makoren yapmayı bilen var mı acaba?.

Lilium 27-11-2010 01:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 719839)
Parfeyi kargo kutusunda düşünüyorum da;):p:p

Evet evet bende :D Efrap olur. :D

Sevgili BenBen makoren nasıl bir şey kargoyla gider mi?

Eminim celal abi ondan da ister. :D

Valla celal abi biz kadın olsaymışık iyi aşerirmişik. :D

BenBen1967 27-11-2010 02:15

Macoron nasıl birşey bu anlatılmaz yaşanır. İki muhteşem kekimsi bezemsi ne olduğu anlaşılamayan bir tadın içinde özel kreması olan, ısırınca hemen yutulmayan önce damakta tadı tamamen özümlenen sonra yavaş yavaş her ısırıkta aynı ritüel tekrarlanan muhteşem ötesi bir tad. ;) 24 lü kutuda 50 tl ye bebek te fransız Ledurée de satılan gerçi bazı pastahanelerde de olduğu rivayeti kulağıma geldi. Fekat orjinali bebekte açıldı.;)

Güler 27-11-2010 10:27

Sevgili BenBen1967, geçenlerde bir arkadaşımı ziyarete gittiğimde ben de bu renk renk makaronlardan zevkle yedim.
Bu konuda Mutfak bölümünde bir başlık açalım da tarif alalım.

BenBen1967 27-11-2010 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 719892)
Sevgili BenBen1967, geçenlerde bir arkadaşımı ziyarete gittiğimde ben de bu renk renk makaronlardan zevkle yedim.
Bu konuda Mutfak bölümünde bir başlık açalım da tarif alalım.

Bence de Güler hanım derhal kollar sıvanmalı ve ucuza yapılabilmeli. Malum çok pahalı ama çokta güzellll bir tad. ;)

celalsungur 28-11-2010 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BenBen1967 (Mesaj 719844)
Macoren nasıl birşey bu anlatılmaz yaşanır. İki muhteşem kekimsi bezemsi ne olduğu anlaşılamayan bir tadın içinde özel kreması olan, ısırınca hemen yutulmayan önce damakta tadı tamamen özümlenen sonra yavaş yavaş her ısırıkta aynı ritüel tekrarlanan muhteşem ötesi bir tad. ;) 24 lü kutuda 50 tl ye bebek te fransız Ledurée de satılan gerçi bazı pastahanelerde de olduğu rivayeti kulağıma geldi. Fekat orjinali bebekte açıldı.;)

- Bebek’te açılan Fransız “makaroncu”nun medyadaki dost sayısını ciddi ciddi merak etmeye başladım. Ahmet Hakan/Hürriyet;)
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...rid=131&gid=61

BenBen1967 29-11-2010 17:27

Cikolatali Makaronlar


Makaron Hamuru icin (Tarif David Lebovitz'e ait)

* 100 g pudra sekeri
* 50 g file badem
* 3 yemek kasigi (15 g) sekersiz kakao
* 2 adet oda sicakliginda yumurta aki
* 5 yemek kasigi (65 g) seker

Cikolatali Ganaj icin (Tarif Pierre Herme'nin Chocolate Desserts kitabindan)

* 113 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
* 1/2 bardak cig krema
* 2 yemek kasigi oda sicakliginda tereyag

Once kremanizi hazirlarsaniz makaronlar hazir oluncaya kadar surulecek kivama gelecektir. Ufak bir sahanda kremanizi kaynama noktasina getirin. Altini kapatip cikolata kiriklarinizi buna katin. Karistirarak cikolatanin puruzsuzce erimesini saglayin. Biraz soguduktan sonra yumusak tereyaginizi da ekleyin ve hizlica karistirarak kremanizla butunlestirin. Ganaj makaronlari yapistiracak kivama gelinceye kadar bekletin. Eger ihtiyacinizdan fazlaysa hic uzulmeyin. Biraz soguduktan sonra kalanini truf olarak bicimlendirebilirsiniz.

Iki firin tepsisini pisirme kagidi ile kaplayin. Krema s1kma tupunuze 1 cmlik yuvarlak uc takip hazirlayin.

Pudra sekeri, file badem ve kakaoyu mutfak robotunuzda un oluncaya kadar cekin. (Eger hazir badem unu bulunuyorsa onu da pudra sekeri ile cekmenizi tavsiye ederim. Cunku bazen yeterince ince olmuyor. Pudra sekeri badem cekilirken cikan yagi emiyor, onun icin tek basina degil birlikte cekmekte yarar var. Ben bu isi 3 defada, aralarda karisimi soyle bir karistirip havalandirarak yapiyorum. Hatta toplam 3 dakikaya yakin suren bu cekme islemleri emektar mutfak robotumu hayli zorladi. Eger uygun buyuklukte elektrikli kahve degirmeniniz varsa daha rahat yapabilirsiniz isin bu kismini.)

Simdi tamamen yagsiz ortamdaki yumurta aklarinizi mikserinizin orta hizinda yumusak tepeler olusmaya baslayincaya kadar cirpin. Mikserinizin devrini arttirin ve bir yandan cirparken bir yandan da 5 yemek kasigi sekeri yavas yavas ekleyin. Bu seker ekleme-cirpma islemi yaklasik 2 dakika surecek. Bu islem sonunda oldukca sert tepecikler olusturan parlak ve puruzsuz goruntulu bir kopugunuzun olmasi olmasi lazim.

Simdi bir kenarda bekleyen kuru malzemenizi alin. Icinde topaklar olabilecegini dusunuyorsaniz bir elekten gecirerek yarisini yumurta aklarinin uzerine dokun. Buyuk bir spatula ile yumurta akina karistirin. Tamamen karismasa da olur bu sefer. Ikinci bir karistirma yapacaksiniz nasilsa. Ikinci yariyi da dokun ve karistirin. Bu kadar kuru malzeme bu kadar aka cok fazla diye gececek icinizden ama yilmayin devam edin. Karistirma islemine yumurta aki beyazlarini kaybedip iki renkli hamur gorunumunden kurtuluncaya kadar devam edin ama o asamada hemen durun.

Hamurunuzu s1kma tubunuze kasikla doldurun. Hazirladiginiz pisirme kagitli tepsilere birbirinden 2 cm uzaklikta olacak sekilde 2,5-3 cm capinda hamurlarinizi sikin. Sonra tepsilerinizi mutfak masasina ya da tezgahina soyle orta siddette birkac defa vurun. Makaronlari s1karken olusan sivri uclar filan bu sekilde ortadan kalkip makaronlar guzelce yayilacagi gibi, malzeme karistirilirken kurtulamadiginiz hava kabarciklari da boylece ortadan kalkiyor. Bunu yapmayi sakin unutmayin!) Simdi eger isterseniz makaronlarin uzerine ince elekle kakao serpebilirsiniz. Eger hala s1kma tekniginizden kaynaklanan sivri uclar varsa tepelerinde, parmaginizi cok hafif nemlendirip duzleyebilirsiniz. Makaron hamurunun bu isi yaptiginizda parmaginiza sivasmayacak kivamda olmasi lazim.

Simdi makaronlarimizi kurutacagiz. Farkli kaynaklarda bu sure 10 dakikadan birkac gune kadar uzuyor. Ama ben tarif ettigim sekilde yapilan makaronlarin 1 saat icinde kabuk baglayacagini tahmin ediyorum. Tepsilerinizi cocuklarin elinin erismeyecegi bir yere kaldirip bekletin. Bir saatin sonuna dogru kontrol edin. Ustleri hafif sertlesmis olacak, yani kuru parmaginizla hafifce dokundugunuzda sivasmayacak. Bu bekleme asamasinin sonuna dogru firininizi 175C ye isitin. Iki tepsiyi iki rafa koymak yerine, her tepsi orta rafta olacak sekilde 2 defada pisirmenizi oneririm ayrica. Her bir tepsinizi 10 dakika kadar pisirin, bence 12 dakikayi da asmayin. Eger dogru kivami yakaldiysaniz once yukselecek, sonra firin tepsisine bitistikleri yerden koparak firfirli eteklerini olusturacaklar. Bu olay iclerindeki seker miktari ile ilgili, dolayisiyla fazla gorunse de size, sekeri azaltmayin derim.

Makaronlari pisirme kagidindan cikarmanin normal yolu sogumalarini beklemek, sonra dikkatlice kagidi soymak. Sivri bir bicakla makaron ve kagidi birbirinden ayirmayi da deneyebilirsiniz. Daha sabirsiz olan ve mutfak maceralarinda biraz heyecan arayanlariniza onerecegim yontem ise biraz daha farkli. Caydanliginizda azicik su kaynatin. Firin tepsiniz firindan cikar cikmaz pisirme kagidi ile tepsi arasina azicik sicak su koyup tepsiyi egerek tepsi boyunca yayilmasini saglayin. 30 saniye bekledikten sonra makaronlar kolaylikla cikarilir hale geliyor. Tabii risk faktoru makaronlarin islanmasi ki, hic de iyi olmaz :)

Makaronlari kurtardiktan sonra benzer buyukluk ve gorunuste olanlari cift cift ayirin. Aralarina 1/2 tatli kasigi (ya da arzuya bagli miktarda) kremasindan koyup iki makaronu yapistirin. Bir gece buzdolabinda kaldiktan sonra krema ve kurabiye kismi adeta butunlesiyor ve tadi cok daha guzel oluyor.

BenBen1967 29-11-2010 17:29

buda farklı bir tarif:Ama bu tariften pek emin değilim.
MAKARON çok önemli bir tarif pastacılara ozel
100 gr badem tozu ile 200 gr un karıstır bır kabın içerisinde.
14 yumurta beyazı ayır bır kenarda.
Ocakta serbet kaynat 300 gr su 600 gr seker .
15 yumurtayı çırp ıyıce.kabarsın kaynayan sekerı dök yavaşça yedır kabarsın.
Sonra makıneden cıkar.
Un ile badem tozu karsımını yavasca kevgırle yedır sıkı karıstırırsan dagılır
Istedıgın renge gorede meyve sosları dok ama az mıktarda
130 derecede 45 dakıka fazla pişirme az da pişmesin yaglı kagıda dokuyorsun cıkartırken zorlanırsan badem cıkarırı gıbı cok az sungeerle ıslayarak cıkar
İçinin malzemesı mandırasantı cırpılmış olacak ıcıne rengıne gore erıtılmış kuvertur ekle karıstırarak
İki makaron arasına torbayla sık ve servıs et

BenBen1967 29-11-2010 17:34

Makaron:D
 
2 Eklenti(ler)
İşte buuu;)

BenBen1967 04-12-2010 22:27

yaptım
 
2 Eklenti(ler)
Macaronlarım. ;)

zenfree 04-12-2010 22:32

Harika görünüyorlar. Afiyet olsun.

Dudi 04-12-2010 22:33

Neden lezzetli şeyler hep zararlı puuffff :(

Eser İlhan 05-12-2010 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BenBen1967 (Mesaj 723066)
Macaronlarım. ;)

Açık renk olanları nasıl yaptınız? Tarifteki kakaoyu çıkarmak ( ve yerine un koymak ) yeterli olur mu? Yoksa unu hiç mi kullanmamalı ???

BenBen1967 11-12-2010 23:51

Hiç un yok . Badem unu ile yaptım onları. Zaten ana malzeme badem unu hazır almayın sakın hazırların içinde farklı malzemelerde olabiliyormuş. Çiğ bademi sıcak suda biraz beklet hemen kabukları soyuluyor kurula pudra şekeri ile beraber rondodan geçir. Bademleri önce tart ki ölçü şaşmasın. Bittikten sonra bir gece dolapta beklet, streç filmle sar ki kurumasınlar. ;)

BenBen1967 11-12-2010 23:55

http://www.resimliyemektarifler.com/...i-makaron.html

malina 12-12-2010 14:26

Buradaki tarife göre mi yaptınız?

1) 70 gr. yumurta akı
2) 60 gr. tuzsuz yer fıstığı
3) 31 gr. badem tozu
4) 112 gr. pudra şekeri
5) 56 gr. toz şeker

BenBen1967 15-12-2010 22:43

Evet malina tarif o . Yumurta aklarını tartmadım ben 2 yumurta akı kullandım hep ve elimde bir yığın sarı kaldı. İlk verdiğim tarifide yaptım oda oluyor püf noktası yumurtaları köpük haline getirme işlemi 2 dakika sürmeliymiş. Yumurta aklarını köpük haline getirirken çırpıcıyı yavaştan en hızlıya kademe kademe arttırın birden en hızlı devirde yapınca aklar sulanıyor ve işe yaramıyor. Kuru malzeme eklenirken muhakkak tahta bir kaşık veya spatula kullanın. Birde yumurtaları cam veya metal kapta çırpın plastik olmamalı.( cam tercih edilir)

Nilüfer 02-05-2011 16:51

Makaron, bizim bildiğimiz acıbadem kurabiyesinin renklendirilmiş ve arsına krema koyulmuş hali sanırım.
Hamuru aynı çünkü. Ben fark göremedim.

backyard 05-01-2012 12:52

Makaron saplantılı biri olarak foruma dönüşümü bu konuyla yapabilirim

günebakan 05-01-2012 13:21

Bende dün tadına baktım çok harika gerçekten:) Acil denemem lazım.

backyard 05-01-2012 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nilüfer (Mesaj 796429)
Makaron, bizim bildiğimiz acıbadem kurabiyesinin renklendirilmiş ve arsına krema koyulmuş hali sanırım.
Hamuru aynı çünkü. Ben fark göremedim.

Aslinda tam acibadem kurabiyesi demek dogru olmaz
Acibadem kurabiyesi ile kopuk olarak bildigimiz bezenin karisimi diyebiliriz belki
Tutturmasi pek kolay degil, dogru tadi ve kivami bulmak icin heba ettigim makaronsu seylerin sayisini hatirlamiyorum ve halen de "gozlerinin hastasiyim ben bu isin ustasiyim" kivamina gelmis degilim

Laduree ve Pierre Herme`nin seviyesine ulasmak, hayal gibi olsa da, denemelerime devam edecegim.

Su an is hali, tarif ve fotograf paylasamiyorum, eve gidince kara kapli defterimi acip neler ogrenmisimi yazabilirim

(noktalamalarima takmayin lutfen, klavye sorunu :)

backyard 08-01-2012 20:03

İlk bölüm
 
3 Eklenti(ler)
Nihayet oturup bir kaç fotoğraf yükleyebiliyorum.
Benimkiler biraz matematiksel formüle dayanıyor. Bu formülle yaptıklarım oldukça iyi tuttu. Formülümüz şöyle;

1 / 1.2 / 2.35 = Yumurta akı / Badem unu / Şeker (2 pudra şekeri . 35 beyaz şeker)

Yani 100 gr yumurta akı için 120 gr badem ununa, 200 gr pudra şekerine ve 35 gr beyaz şekere ihtiyacınız var.

(50 gr yumurta akı için 60 gr badem unu, 100 gr pudra şekeri ve 18 gr beyaz şeker)
(65 gr yumurta akı için 78 gr badem unu, 130 gr pudra şekeri ve 23 gr beyaz şeker)



Aman ölçmekle kim uğraşacak diyorsanız, okuduklarım ve öğrendiklerim bana pişirme işinin teknik bilmeden olmayacağnı söylüyor. Seçim sizin.

backyard 08-01-2012 20:07

İkinci bölüm
 
2 Eklenti(ler)
Benben'in anlattığı tarif oldukça faydalı. Ben de bazı püf noktaları paylaşayım sizinle:

1- Yumurta aklarınız oda sıcaklığında ve beklemiş olsun. 1-2 gün öneceden yumurta aklarınızı ayırın, dolapta bekletin ve makaronu yapacağınız gün oda sıcaklığına getirin. Bu biraz önceden planlama gerektiriyor. Ama siz de benim gibi yumurta sarısı fazla tüketenlerdenseniz, elinizin altında hep yumurta akı olur.

Soğuk yumurtaları ayırmanın kolay olacağını biliyorsunuzdur. Diyelim ki elinizde beklettiğiniz yumurta akı yok. O zaman şöyle bir çözümümüz olabilir; yumurta aklarınızı 5-10 saniye (daha fazla değil) mikrodalgaya koyun. Eğer zamanı geçirirseniz güle güle yumurta akları (denenmiştir)

Bu arada makaronlar nemli havada kolay tutmuyor, bu yüzden serin yerler ideal.

2- Badem unu denen şey satılıyorsa nerede satılıyor ben bilmiyorum (yurt dışında almond meal diyorlar), bu yüzden badem ununu ben yaratıyorum. Benben'in dediği gibi içinde un yok bu karışımın. Ben de file badem kullananlardanım. Un haline getirmek için öngörülen ölçüde file bademi pudra şekeri ile çekin (benim rondo işe yarıyor). Daha sonra mutlaka bir elek yardımıyla eleyin. Amaç olabildiğince pürüzsüz bir badem unu elde etmek.

backyard 08-01-2012 20:09

Üçüncü bölüm
 
2 Eklenti(ler)
3- Makaron yapımında bir Fransız yöntemi bir de İtalyan yöntemi kullanılıyor. İtalyan yönteminin Fransız kadar lezzetli olmadığı söyleniyor, bunun yanında dış görünüşü (ya da kabuklar ya da kurabiyeler) daha pürüzsüz. İşte italyan yönteminde işin içine şekerli şurup giriyor ki bu yöntemi henüz denemediğim için bundan bahsetmeyeceğim.

4- Yumurta aklarını çırparken bir tutam krem tartar kullanırsanız, köpük karışımınız daha kolay tutar.

5- Badem ununu köpüğe karıştırırken bunu 3-4 aşamada ve yavaşça, aynı yöne karıştırarak yapın.

6- Karıştırma kapınız mümkünse paslanmaz çelik olsun yoksa cam olsun ama plastik olmasın.

7- Ben yağlı kağıt kullanmıyorum tepsilerimde, yanmaz-yapışmaz olanları kullanıyorum. Makaronlar daha kolay çıkıyor ve hafif su yardımı işleri daha kolaylaştırıyor.

8- Makaronları 30 dk ile 1 saat arasında bekletmek gerekiyor kurumaları için.

9- Pişirme yönteminde benben'in tavsiyeleri bence yeterli. Fırın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Şöyle düşünün, makaronlar pişerken üst tarafları kuru olduğu için havayı alt tarafan almaya çalışırlar ve bu nedenle de etekler oluşur.

10-Sıktığınız makaronlarda hava kabarcıkları oluşursa bunları bir kürdan yardımıyla patlatabilirsiniz.

Şimdiden çok yazdım bile umarım faydalı olur :)

Güler 08-01-2012 21:10

İstanbul'da badem ununu Eminönündeki pasta malzemeleri satan yerlerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Gelinim de bu işe kafasını takmış durumda, yaptıkları da hakikaten nefis oluyor.
Tepsiye döktüklerini hemen fırına sokmuyor, dışarıda bekletiyor.
Bir de onun bana söylediği; makaron tepsisini 3-5 defa göğüs hızasından pat diye yere bırakması. Böylece kenar tırtılları daha güzel oluyormuş.

malina 09-01-2012 13:15

Epey ara vermiştim, backyard'ın (nam-ı diğer kaçak) yazdıklarıyla tekrar deneyeyim :)

backyard 09-01-2012 14:31

hehehe kaçak kaçmamaya çalışacak :)

zenfree 09-01-2012 20:48

Ne güzel görünüyor, afiyet olsun. Ve hoşgeldiniz.:)

backyard 09-01-2012 22:00

sağolasınız :)

lriell 18-01-2012 01:54

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ben de makaronlara bayılıyorum ama makaron yapmak gardenyalara bakmaktan bile zor. Defalarca deneyip yanıldıktan sonra artık bu işi çözdüğümü düşünüyorum. Makaron fırından çıkıp da soğuyana kadar neticeden emin olamadığınız bir tatlı malesef haliyle düzeltebilmek mümkün olmuyor. Size benim makaron resimlerimi gönderiyorum espresso eşliğinde :))) şayet tarifleri takip ettiğiniz halde bir sorun ile karşılaşırsanız yardımcı olabilirim.
Kolay gelsin...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024