agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Çilekli tarifler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/20584.htm)

berduray 30-04-2010 15:34

Çilekli tarifler
 
Mevsim geldi, var mı tarifleri olan?

üzüm 30-04-2010 17:58

Çilek pudra şekeri ile robot yardımıyla ezilir. Cam kaba koyulup buzlukta dondurulur. Donana kadar ara sıra karıştırılır. İster dilimlenerek ister dondurma gibi servis edilir. Nane yaprağıda süsü olur.

nalan61 30-04-2010 18:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 628756)
Mevsim geldi, var mı tarifleri olan?

Sevgili berduray kolay bir tarifim var


MALZEMELER
1 pk vanilyalı puding
300 gr çilek
4 kaşık mısır nişastası
Toz şeker
Süt (puding için)
1 bardak su

YAPILIŞI

Vanilyalı pudingi içine 2 kaşık mısır nişastası ilave ederek üzerindeki tarife göre pişirilip borcama dökünüz.

Çilekleri robotta çekip püre haline getiriniz 2 kaşık mısır nişastası arzunuza göre miktarda şeker (Yarım su bardağı yeterli oluyor) 1 su bardağı su ilave edip pişirilir. Vanilyalı pudingin üzerine yayılır.
Buzdolabında donduktan sonra dilimleyerek kesebilirsiniz.

AFİYET OLSUN:

limon 30-04-2010 18:13

İnanılmaz derecede şaşırdım başlığa Berduray. Bu kadar mı kalp kalbe karşı olur. Bugün kafama göre takılarak çilekli güzel bir pastavari bir şey yaptım. Yarısında "Keşke fotoğraflasaydım aşamaları bir de -Çilekli Tarifler- diye başlık açayım" diye düşündüm. :)

Pastanın yarısını ev ahalisiyle midelerimize indirdik, fotoğraflık hali kalmadı ama bir kaç eksiğini bir dahaki yapışımda tamamlayıp, tarifi paylaşacağım. Sanırım haftaya yaparım yeniden.

üzüm 30-04-2010 18:18

Çilekli köstebek pasta da çok güzel oluyor.

limon 30-04-2010 18:34

Dayanamadım, tarifi önden yazayım, fotoğrafları sonra eklerim.

Malzemeler;
-1 veya 1,5 kg güzel kokulusundan çilek
-4 yumurta
-Yarım kg. süt
-Yarım kg kadar şeker
-Yarım fincan sıvı yağ
-Un
-1 Limon
-2-3 çorba kaşığı nişasta

Önce küçük bir tencerede veya sütlükte 1,5 su bardağı su, biraz şeker ve 10 kadar çileği hoşaf gibi pişiriyoruz. Çileklerin renkleri suya geçince içinden çilekleri çıkarıyoruz. Bir kasede nişastayı suyla eritip hızla karıştırarak kaynayan karışıma ekliyoruz. İsteyen jöle veya jelatinle de yapabilir. Yuvarlak büyük cam kaseyi ıslatıp bu karışımı döküp, 1 kg kadar çileği ikiye bölerek gelişigüzel içine atıyoruz. Biraz ılınınca kabı buzdolabına kaldırıyoruz.

Çilekler soğuyup, jöle sertleşene kadar biz pandispanyayı hazırlıyoruz. İsteyen hazır kek tabanlardan kullanabilir ama ev yapımını tavsiye ederim. 3 Yumurta, 1 fincan şeker köpürene kadar çırpılır. Üzerine yarım fincan sıvı yağ, vanilya (isteğe göre), 1 Limonun kabuğu ve kekten daha sıvı olacak kıvamda aldığı kadar unla beraber kabartma tozu eklenip çırpılır. Yuvarlak bir kalıp margarin veya tereyağla yağlanıp karışım dökülüp, 160-170 derece fırınca pişirilir. 8-10 dakikada pişecektir.

Kabuğunu daha önceden rendelediğimiz limonun suyu bir bardağa sıkıp suyla karıştırılır. kek pişip biraz ılınınca bu limonlu suyla ıslatılacak.

Kek fırında pişerken, Çilekli karışım dolapta soğurken biz kremayı hazırlayacağız. Herkesin pasta kreması farklıdır, bilenler kafasına göre takılsın. Ben, Yarım kg dan biraz daha fazla süt, 1 yumurta, isteğe göre şeker ve 2 kaşık unu tel çırpıcıyla iyice çırpıp, karıştırarak pişiriyorum. Pişince içine isteyen Labne, isteyen Mascorpone, isteyen soğuduktan sonra bir paket krem şantiyi 1 bardak sütle karıştırıp soğumuş muhallabiye ekleyebilir. Ben 1 kutu Mascarpone ekleyip pürüzsüz olacak şekilde çırptım.

Şİmdi sıra birleştirmeye geldi. Dolaptan çilekli karışımı çıkarıyoruz. İyice katılaşması gerek ki birbirlerine karışmasınlar. Çileklerin üzerine kremayı boşaltıp üzerini düzeltiyoruz. En üstte de pişen pasdispanyayı kasenin büyüklüğüne göre kesip yerleştiriyoruz. Hazırladığımız limonlu suyla pandispanyayı ıslatıyoruz. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında iyice soğuyana kadar bekletiyoruz.

Soğuduğunda, kaseyi yuvarlak bir tabağa ters çeviriyoruz.

İsteyen bunu tam ters şekliyle de yapabilir. Alta pandispanya, limonlu suyla ıslatıp üzerine pasta kreması, üzerine çilekli nişastalı muhallebi.

Veya cam dondurma kaplarında tek kişilik hazırlayabilirsiniz. Ben kestiğim artan keklerden ve kremadan 2 kase de böyle hazırladım.

Afiyet olsun. :)

berduray 30-04-2010 22:18

Çok sevindim, hepinize teşekkürler...

Her tarifi ayrı ayrı deneyeceğim.

Emeklerinize sağlık.


Fotoğraflı anlatımları bekliyorum.

İnternette bir sürü tarif var ama ölçüler tam olarak tutmuyor.

Mesela bir tart hamuru hazırladım, ama toparlayamadım, darmadağın acayip bir hale döndü.

Burada soru cevap şeklinde gidebildiğimiz için; kendi deneyimlerimizi aktardığımız için, malzememiz heba olmadan tariflerimizi paylaşırız diye düşündüm.

Kedi Tırnağı 18-05-2010 04:44

Benimkisi çok basit bir tarif olucak ama aldığımız çilekler genelde tatsız olduğu için bal veya pekmeze batırarak yemeyi tavsiye edebilirim :) Pudra şekeri gibi rafine bir ürün yerine doğal şeker kullanmış oluruz böylece.

limon 20-05-2010 17:55

5 Eklenti(ler)
Osmanlı Çileğini Güler Hanım'ın fotoğraflarından tanıyordum, dün pazarda bir tezgahta satıldığını görünce tadını çok merak ettiğimden hemen aldım. :) Önce ev ahalisiyle bir miktarını yiyip, pastasını yapmaya karar verdim.

Malzemeler yukarıda yazıyor.
Çilekleri ayıkladım,
Eklenti 145613
Bu sefer çilek jölesi hazırladım ama yazdığım gibi isteyen nişastayla hazırlayabilir,
Eklenti 145614
Kekin malzemelerini hazırladım, önce yumurtayla şekeri köpürene kadar çırpıp, tüm malzemeyi ekledim,
Eklenti 145615
Kekten biraz daha sıvı olacak şekilde karıştırıp, yumuşak margarinle yağladığım yuvarlak bir kalıba döktüm,
Eklenti 145616
Çilekleri içine attığım jöleyi buzdolabında katılaşana kadar beklettim, bu çilekler küçük olduğu için kesmedim ama iri çilek türü aldığımda gelişigüzel ikiye veya dörde blüp içine atıyorum, karışık düzenli dizilmiş halllerinden çok daha güzel görünüyorlar,
Eklenti 145617

limon 20-05-2010 18:15

3 Eklenti(ler)
Dolapta beklemiş ve tamamen katılaşmış çilekli jölenin üzerine hazırladığım pasta kremasını, onun üzerine de pandispanyayı yerleştirip, daha önceden hazırladığım limonlu suyu kekin üzerinde gezdirip hafif nemlenmesini sağladım,
Eklenti 145618

Ters çevirmeden önce jöle kolay çıksın diye, 10-15 saniye sıcak su dolu kapta kaseyi (benmari usulü) beklettim, servis tabağını kasenin üzerine yerleştirip, hızla ters çevirdim,
Eklenti 145619

Arzuya göre görselliği daha da zenginleştirilebilir, afiyet olsun.
Eklenti 145620

Dondurma kaselerinde birer porsiyonluk çok şık oluyor. O zaman bu şekilde ters çevrilmiyor, pandispanya, krema, çilekler, jöle sıralaması oluyor.

Pendo 20-05-2010 18:21

elinize sağlık harika görünüyor.

berduray 21-05-2010 21:39

Şimdi daha iyi anladım, emeğiniz için çok teşekkürler.

Kedi Tırnağı 21-05-2010 23:32

Sevgili Limon, ama çok hainsiniz yaaa! Gece gece insana yapılır mı bu :D

sakagun 22-05-2010 11:50

Pazardan çilek reçeli için 2 kilo çilek aldım. Komşum da ertesi gün bahçeden topladığı ~2-3 kilo çileği getirince çilekleri değerlendirmenin yolunu ararken bu bölümü gördüm. Limon pastan harika görünüyor.

Çikolatayı benmari usulü eritip çileklerin saplarını koparmadan çikolata sosuna batırıp çikolata katılaştıktan sonra yiyebilirsiniz.

limon 22-05-2010 20:36

Teşekkür ederim arkadaşlar. Böğürtlenler, ahududular olunca onlarla da denemek gerek.

sakagun 23-05-2010 12:23

Limon, kremasına piriç unu veya nişhasta katıyor musun?

limon 23-05-2010 14:29

Pasta kremasına katmıyorum. Süt, un, 1 yumurta, 1/4 paket vanilya, şeker. Hepsini telle çırpıp, karıştırarak pişiriyorum. Soğumaya bıraktığımda da üzeri kaymak bağlamasın diye arada yine telle çırpıyorum. İçine ya tuzsuz labne peyniri, ya Mascarpone peyniri ya da bir paket krem şantiyi sütle çırpıp pişrip soğuttuğum kremaya ekleyip karıştırıyorum.

Jöle yerine ise çileklerden 10-15 adetini komposto yapar gibi 2 bardak kadar suda haşlayıp, çilekleri içinden çıkarıp, suyla incelttiğim nişastayı hızla karıştırarak ekliyorum. Aynı jöle gibi ama biraz mat oluyor.

sagdil 23-05-2010 15:11

Bendende bir tarif.
Az önce yaptım dolapta dinleniyor.Fotoğraf aktarma özürlü olduğum için siz hayalinizde canlandırın artık.

Mini fırın tepsisine fırın kağıdını yerleştirin.3 yumurtayı 6 kaşık toz şekerle iyice çırpın.Vanilya ve 3 yemek kaşığı unu karıştırıp fırın tepsisine dökün.Üstü kızarana kadar 175 derece de pişirin.Fırından çıkarır çıkarmaz kağıdıyla birlikte bir havlu yardımıyla rulo yapın soğumaya bırakın.Bu arada bir paket hazır vanilyalı pasta kremasını çırpıp hazırlayın.
Çileklerin bir kısmını 3-4 e bölerek dilimleyin.Soğuyan rulonuzu açın üzerine krema sürün dilimlediğiniz çilekleri dizin.Bir yandan kağıdı alarak tekrar rulo yapın.Kalan kremayla üzerini kaplayın.Dinlenmek üzere dolaba kaldırın.
Kalan çileklerinizi bir bardak pudra şekeriyle rondodan geçirip dolapta soğutun .
Servis yaparken tabağa dilimlediğiniz pastanın kenarlarından kaşık yardımıyla sosu akıtın.
Çok şık bir görüntüsü ve lezzeti oluyor.

AFİYETLER OLSUN.

sakagun 23-05-2010 16:59

Limon bir soru daha soracağım, pastayı buzdolabının normal rafında mı yoksa buzlukta mı bekletiyorsun?

limon 23-05-2010 18:46

Normal rafında, istediğiniz soğukluğa gelene kadar.

nazlı06 23-05-2010 19:05

Limon, görüntü muhteşem


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024