agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Haşhaşlı çörek (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/16933.htm)

Kiraz 15-08-2009 15:02

Haşhaşlı çörek
 
5 Eklenti(ler)
Amasyalı yakınlarımdan öğrendiğim haşhaşlı çörek tarifim için öncelikle yapan yörelerin ve hamur işinde usta olanların affına sığınarak kendimce bir şeyler yazayım.

Yapılışını fazla görme imkanım olmadı, çoğu kulaktan dolma bilgilerin yanına, deneyerek kendi damak zevkime göre malzeme ilave ediyorum. Genelde bu çörek, fırınlardan alacağınız sade ekmek hamuruyla yapılabiliyor.

Malzemeler (büyük boy fırın tepsisi için): (Küçük tepsi için yarım ölçü uygun).

3 yumurta (1 adedi dışı için)
3 kaşık yoğurt
1 çay kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı şeker
tuz
1 bardak sıvı yağ (zeytinyağı tercih ediyorum)
3/4 bardak süt
yarım paket yaş maya
7 bardak un
Fonda, neşeli bir türkü

Harcı için:
3/4 bardak sıvı yağ
1 bardak ince dövülmüş ceviz
300-350 gr dövülmüş haşhaş ( Dövülmüş olarak Merzifon ya da Amasya'dan hediye geliyor)

Bu malzeme birbirine karıştılır. Artarsa dert etmeyin, ev ekmeklerinin içinde güzel oluyor.


ayrıca sirke :
Tezgahta çalışılacaksa tezgah temizlendikten sonra, bir miktar sirke dökülür ve kağıt peçete ile kurulanır. Böylece mikroplardan ve deterjan atıklarından kurtulursunuz.









Eklenti 98157
Haşhaşlı karışım

Eklenti 98158
Ilık sütün içinde şekerle beraber maya eritilir, 2 yumurta, sirke, tuz, yoğurt, yağ karıştırılır, mayalı süt de buna katılır. Unu ilave edilir ( son bardağı ilave etmeden kıvamına bakın, gerektiği kadar ilave edersiniz). Yumuşak bir hamur hazırlanır. Üzerine ıslak peçete örtülerek mayalanmaya bırakılır. 15-20 dakikada bir hamur yoğrulur. 45 dakika veya bir saat sonra ortam uygunsa hamur kabarmıştır. Hamur sekiz parçaya bölünür.

Eklenti 98159
Hamur 3 mm kalınlıkta biraz uzunca açılır (yamuk olursa dert etmeyin), içine iki yemek kaşığı harç konur ve yayılır.

Eklenti 98160
Enine sekiz parça kesilir , parçalar ikişer ikişer üst üste konur ve kaba bir rulo yapılır.

Eklenti 98161
Her bir parça merdane ile uzunlamasına tekrar açılır.

Kiraz 15-08-2009 15:15

3 Eklenti(ler)
Eklenti 98166
İkinci kez açılan parçalar, her iki ucundan elle çekiler burulur ve yağlanmış tepsiye yerleştirilir.

Eklenti 98167
Yumurtanın sarısı ve beyazı beraber çırpılarak üzerine sürülür. İsterseniz uzun parçaları bıçakla ikiye bölebilirsiniz.

180 derecede yaklaşık 30 dakikada pişer. Pişerken tezgahın üzerindeki kırıntılar kabaca alınır. Tezgaha bir kaç kaşık sirke dökülür, bulaşık deterjanlı süngerle kolayca temizlenir.

Eklenti 98168
Yanında peynir, zeytin yenir ve demli çay içilir (çayım daha demlenmedi).

Notlar:
-Bu çörek bekleyince de başka güzel oluyor. Derin dondurucuda saklanabiliyor. Tavada az ısıtıp serviz yapabilirsiniz.
-Kepekli un katarsanız ağızda daha çok dağılıyor.
-Bu çörek hamuru ince açılarak tavada da yapılıyor. Bilen arkadaşlardan tarifini bekleriz.

nevsune 19-08-2009 11:18

Görüntü çok iştah açıcı, anlatım çok güzel. O ağızda dağılmasının sirkeyle olduğunu tahmin ediyordum da hamuruna yoğurt ilavesi gerçekten çok iyi fikir. Bozulan fırınımın yerine yenisi gelince ilk işim bunu denemek olacak. Çok teşekkürler.

Dövülmüş haşhaş bulamazsam nasıl o hale getirebilirim, biliyor musunuz?

Ülker 19-08-2009 11:29

Dövülmüş haşhaşın bir benzeri daha olamaz, börek ve çöreklere verdiği lezzeti hiçbir şeyle yakalayamazsınız.
Ben haşhaş ezmesini Afyon'dan getirtiyorum, buralarda bulunur bir şey değil.
Bir kez pazarda görüp almıştım, o da bayattı, tadını kapatmak için şekerlemişlerdi,
Tane olarak temin edip, kendiniz fırınlayıp, ezebilirsiniz.

Kiraz 19-08-2009 11:57

Burada satıldığını söylüyorlar ama haşhaşı fazla bilemediğim için alacağımın kalitesinden de şüphe duyarım. Genelde gelenler getiriyor, çok da memnun oluyorum. Bazı satıcılar kargo ile İstanbul'a gönderiyormuş, adres bulursam buraya eklerim.

nevsune 19-08-2009 12:04

Teşekkür ederim, çok sevinirim:)

Arzu Kırlangıç 19-08-2009 13:21

Eskişehirde haşhaşlı dolamayı çok güzel yaparlar. Yalnız çok yendiğinde biraz uyku veriyor.

Kiraz 19-08-2009 15:05

Haşhaşın farklı çeşitleri ve kullanımları varmış. Dövülmüş haşhaşın sarısı ya da karası oluyormuş, bana gelen sarıymış. Yağla karıştırılıp buzdolabında bir sene kadar kalıyormuş ama ben derin dondurucuda saklamayı tercih ediyorum.

Bir amabalaj buldum:
Güven Baharat, Samsun
Tel:0362 4310093

Müjgan Yılmaz 19-08-2009 15:45

Sevgili Kiraz
Ellerinize sağlık,muhteşem görünüyor.Eskışehir de büyüdüm,haşhaş çocukluğumun olağanüstü tatlarından biri.Tarif de mükemmel,hemen deneyeceğim.Ben fırından temin ettiğim kepekli ekmek hamuruna bu işlemleri yapıyorum,oldukça lezzetli bir ekmek oluyor.
Haşhaşı da kendi yağı ile sulandırıyorum,resimlerim de kullandığım için elimin altında haşhaşyağı sürekli bulunuyor.

Kiraz 19-08-2009 16:12

Elinizin altında bulunan haşhaş yağını nereden alıyorsunuz, resim malzemeleri için satılan minik şişeler değil, değil mi? :)

Ben de ilk başta ekmek hamurundan denemiştim. O zaman daha da acemiydim, yağlı olmasın diye yağı da kısmıştım ve kaskatı bir çörek olmuştu. Hamur işi konusunda pek tecrübeli değilim ama iki senedir ekmeği evde yaptığımdan kıvam, mayalanma konusu çok yabancı gelmiyor artık. Geçen sene sade hamura değişik malzemeler katarak denemeler yaptım ve hepsini yazdım. Bu çöreğin yenisiyim ama bununla büyüyenlerden "pekiyi" not aldığım için bu son tarifi saklıyorum.

Müjgan Yılmaz 19-08-2009 16:25

Bu çöreği sizden daha iyi yapabilecek biri olacağını sanmıyorum,yürekten bir pekiyi de benden.Ekmek hamuru ile yapınca gerçekten ustalaşmak lazım,önceleri öyle taş gibi ekmekler yaptım ki kuşlara bile rica minnet yediremedim.
Haşhaş yağını çok kullandığım için(bir ölçü haş.yağı,iki ölçü kokusuz terebentin karıştırıp boyayı yumuşatmada kullanıyorum) Afyon dan getirtiyorum,tabi bu arada ezilmiş haşhaş da rica ediyorum.

Kiraz 19-08-2009 16:30

Ben o yağı, minicik şişelerde alıp, resim malzemelerime servet ödüyordum, bu nedenle sordum:)

Arzu Kırlangıç 19-08-2009 18:36

Haşhaş yağı aktarlardada satılıyor.

Kiraz 20-08-2009 21:12

Şimdi elime haşhaş geçti. Hiç böyle güzel kokulu olanını almamıştım, bugün yeni dövülmüş, çocuklar un helvası zannetti.

Özdayı Süpermarket
Tel: 5131850-5131851 Merzifon.

thomasina 21-08-2009 12:48

Anne tarafımın meşhur çöreğidir, adıan biz de koşma denir. Biz de bu tarifin biraz farklısını yapıyoruz. Hemen hemen aynı hamuru kullanıyoruz yalnızca haşhaşlı karışıma biraz tahin ekliyoruz. Bütün hamuru açıp iç malzemeyi ekleyip, kapatıp iki kez bu işlemi yaptıktan sonra ruloyu üçer parmak genişliğinde parçalara ayırıp, içi görünen tarafı üste gelecek şekilde tepsiye diziyoruz.Hamuru tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine çok bolca susam serpiyoruz ve bir süre daha tepside mayalanmasını bekledikten sonra fırınlıyoruz. Bu da değişik bir lezzet, öneririm. Zaten haşhaşın girdiği her şey inanılmaz lezzetli oluyor.
İstanbul' da kapalı çarşıda ve Kadıköy balıkçılarada bulunabiliyor. Ama çocukken annem çiğ haşhaşı güzelce kavurduktan sonra eski kahve değirmeniyle çektirirdi bize. Şimdi hazır almaktan daha fazla hoşlanıyorum doğrusu.

Kiraz 21-08-2009 13:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thomasina (Mesaj 484319)
Bütün hamuru açıp iç malzemeyi ekleyip, kapatıp iki kez bu işlemi yaptıktan sonra ruloyu üçer parmak genişliğinde parçalara ayırıp, içi görünen tarafı üste gelecek şekilde tepsiye diziyoruz.

Bu kısmını anlayamadım, biraz daha tarif eder misiniz? Hangi yörede yazdığınız tarif uygulanıyor? Denemek isterim.

Rahmetli kayınvalidem yaparken bir kez görmüştüm. O da bütün hamuru açıp malzemeyi sürmüştü. Sonra ortaya bir delik açıp, hamuru ortadan kenarlara doğru rulo yaparak katlamıştı. Bu ruloyu kesip, eliyle burup tepsiye koymuştu.

thomasina 21-08-2009 21:57

Elimden geldiğince anlatayım Sevgili Kiraz. Mayalı hamurun tamamını tezgaha yayıyorum ben. Sonra hafif yağlı elimle incelterek genişletiyorum. Yeterince genişlediğinden emin olunca, ki yırtılırsa da dert etmeyin iç malzemenin bir kısmını yayıyorum bütün hamura. Sonra bunu uzun bir rulo haline getiriyorum. Gül böreğine benzer bir şekilde roloyu toplayıp tekrar açabilmeme olanak sağlayacak şekilde uçlarını hamurun altına gizliyorum. Sonra aynı açma ve iç malzemeyi yayma işlemini tekrarlıyorum. Eğer hamur fazlaysa bu işlem bir kez daha tekrarlamak gerekir. Sonra tekrar rulo yapıyorum. Yaptığım rulodan sündürerek üç dört parmak genişliğinde parçalar koparıyorum. Ya dikine bu parçaları sıkıştırarak tepsiye yerleştiriyorum ya da o parçaları iki ucunu altına gelecek şekilde burarak tepsiye diziyorum, tercih sizin. Ama bizim asıl önemsediğimiz fazla büyük bir tepsi kullanmamak ve mümkün olduğunca çörekleri tepsiye sıkıştırmak. Biraz da tepside bekleyince çörekler dikine mayalanıyorlar ve yüksek bir şekil alıyorlar. Öteden beri hep böyle yaparız, hoşumuza da gidiyor:)
Şimdi benim annemin babası Isparta kökenlidir. Orada ve bizim ailece bir süre yaşadığımız Konya'da da bu tarifi yapıyorlar. Zaten Afyon, Eskişehir, Konya taraflarında haşhaş çok kullanılır, ama tahin özellikle börek ve çörekte çok tercih edilir. Hamur onun sayesinde tel tel olur ve değişik bir lezzeti vardır. Biz Koşma diyoruz bu çöreğe. Teyzem de kayınvalideniz gibi ortadan katlardı hamuru, nur içinde yatsınlar:)
Umarım tarifim yeterince açık olmuştur. Sevgiler...

berduray 21-08-2009 22:29

1 Eklenti(ler)
Şöyle bir durum söz konusu galiba.

Kiraz 22-08-2009 07:28

Gayet net oldu teşekkürler. Tatlılar bölümde yine denemeyle bulduğum haşhaşlı tatlı çörek tarifi vereceğim, haşhaş tatlıya da çok yakışıyor.

hazan-z 22-08-2009 11:41

Sn Kiraz,ellerinize sağlık.Çok nefis görünüyor.Şu an içtiğim çayla birlikte sanki yemiş gibi ağızımda dağıldığını hissediyorum.Adana'da haşhaş pek bilinmez.Ama dostlar sayesinde bu güzel lezzetle tanışmıştım.Verdiğiniz numaralardan haşhaş edinmeye çalışacağım.Bu lezzeti hatırlatıp bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum.Adana'dan sevgi ve selamlar.

thomasina 23-08-2009 10:11

Sevgili berduray, hemen hemen aynı sanırım. Ama sanki biz daha fazla haşhaşlı ve susamlı mı yapıyoruz nedir?
Her haliyle yemekten de, yedirmekten de keyif aldığım bir çörek. Haşhaş çok leziz bir şey.

berduray 23-08-2009 11:50

Tadı da öyle çıkıyor, Isparta'lı yengelerimizden öyle gördük belki ondan.

Of gitmeliyim bu başlıktan acil...uzak durmalıyım...

seleste 23-08-2009 23:25

Arkadaşlar Merhaba,

Bu çöreğin adı buralarda kömbe, nokul ya da lokul. İçi, iki türlü olur ; ya tahinli ve cevizli ya da haşhaş ezmesini sıvı yağda ya da pekmezde ezerek. Görüntüsü şu linkteki gibi ;

http://dilekce.blogspot.com/2007/06/...e-deneyin.html

Benim sevdiğim haşhaş ezmesini pekmezde ezerek içi hazırlanan türü. Daha tatlı oluyor. Yarın eşim için bol tahinli cevizli, kendim için de haşhaşlı hazırlayacağım. Sahurda iyi gider. Afiyet olsun.

mugeor 04-09-2009 17:14

hashaşı çok sevıyorum aktarlarda dövülmemişini satıyorlar onu alsam nasıl sulu bır kıvam elde edebılırım acaba :(yanı hanı haşhaşı dövuyolarya yoksa taze oldugundan sulumu oluyor o burdakıler kuru **** zeytınyagıılemı dovuluyor

berduray 04-09-2009 17:31

Ben biraz sütle inceltmeyi denedim ama pek lezzet vermedi, şimdi ayçiçek, zeytin tereyağlarını deniyorum, daha lezzetli oluyor.

El mikseriyle hızlıca çırpınca gayet güzel kıvamı inceliyor.

Kiraz 04-09-2009 19:14

Haşhaşın nasıl hazırlandığını bilmiyorum ama bazı kaynaklarda önceden kavrulup yağı çıkıncaya kadar taş dibeklerde dövüldüğü yazılıyor. Havanda dövüp yağda bekleteni de var.

Cinsinde de fark var mı bilmiyorum, kara ya da sarı diye tanımlar duymuştum.

thomasina 04-09-2009 22:39

Her iki cins haşhaş da kavruluyor arkadaşlar. Ama kavururken dikkatli olmalı. Hep kavuruyorduk eskiden. Mis gibi kokar üstelik. Sabırlı olmakta fayda var zira uzun süre kısık ateşte yapmak gerekiyor. hafif parlamaya başlayıp yani yağını veriyor, kokusu yoğunlaşınca ocaktan aldığımızı ve başka bir kaba aktardığımızı anımsıyorum. Sonra yine sabırla havanda dövmek gerekir. Bazısı eski kahve çekme makinesi kullanırdı ama çoğunluk ilk yolu dener ve ikinci yolu daha az lezzetli olur derdi. Biz dövüldükten veya çekildikten sonra ayçiçek yağıyla yumuşatıp sulandırız. yalnız yağ kullanırken eli korkak alıştırmamalı. Hatta bu yağlanmış haliyle serin bir yerde veya buzdolabında uzun süre bekletilebiliyor. Biz bu çöreği tahinli de yaptığımız için tahini de ekleyip karışımı dolapta saklayabiliyoruz. Bu karışımı normal hazır yufka arasına sürüp, kolay gözleme gibi teflon tavada pişirebilirsiniz, güzel de olur. Yalnız kavurma kıvamını anneme iyice bir sorayım da yanlış bilgi vermiş durumunda kalmayayım. Çok uzun süredir hazırını alınca insan bildiğini de unutuyor.

Kiraz 05-03-2011 11:02

5 Eklenti(ler)
Bir kaç ay önce bir TV programında Amasya hakkında bilgi verilirken, haşhaşlı çörek yapan kadınları da göstermişlerdi. Hamurları açıp, üzerine cevizli haşhaşı koyup, bu hamurları üst üste koyarak yapıyorlardı.

Detayını hatırlamıyorum ama benzer şekilde yaptım, bu sefer istediğim kat kat (iplik iplik ) hali daha güzel oldu.

Yarım kg tam un ile bir tepsi, yarım kg beyaz un ile iki küçük borcam doldu. Yarım kg unla yapılan hamuru dörde böldüm. Açıp, karışımı sürüp hamurları üstüste koydum, tekrar merdane ile biraz açtım. Sonra şerit şerit keserek büktüm, üzerine yumurta sürdüm. Fırına koymadan önce bekleyen tepsiler biraz daha fazla kabardı.

Eklenti 195342

Eklenti 195343

Eklenti 195345

Eklenti 195346

Eklenti 195344

limon 05-03-2011 13:22

Şahane görünüyorlar, hamarat arkadaşım. Eline sağlık. :)

mrduran 15-10-2011 17:28

Merhabalar efendim;

30-35 sene evvel yolumuz Aydın'dan geçerken, Afyonlu bir arkadaşımızın krizi tuttu, haşhaşlı çörek diye. Açlığımız üzerimizde, 1 saat aradık belki de. Nihayet yapan bir ustaya denk geldik te karnımızı doyurduk(Hemde Aydın gibi pidesi meşhur bir yerde, pidecinin halini düşünün...)

O fonun sesini kısın lütfen, çıtır çıtır ve yutkunma sesleri... lütfen.

Sağ olun, var olun cümleten. Lezzetlerimizi korumanız, paylaşmanız çok güzel.

Saygılarımla lütfen.

Nereden bulacam ben çörek şimdi, haşhaşlısı hemde...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024