agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Erimiş şekerle yapılan süslemeler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/11607.htm)

Güler 26-11-2008 07:17

Erimiş şekerle yapılan süslemeler
 
Bu ramazanda iftar yemeğine İstanbul'da bir otele davetliydik.
Tatlı sofrasında, güzel bir pasta üzerine yapılan süs benim çok ilgimi çekmişti. Bu süs bildiğimiz ağdanın çok ince şekilde adeta kıl gibi uzun 35-40 cm boyunda çubuklar gibi yapılmış ve demet ortadan boğularak fiyonk şekline getirilmiş. Ama telleri o kadar inceydi ki, sap sarı pırıl pırıl parlıyordu.
Servis yapan garsona sorduğumda yakılan şekerin (ağda) çatal ucu ile yapıldığını söyledi.

Hemen denedim şekeri çatal ucu ile çekerek uzattım30-40 cm boyuna kadar çubuklar elde ettim ama başlangıçları kalın giderek incelen çubuklar elde ettim ama, gördüğümden çok farklıydı.
Bu konuda bir fikriniz var mı, yoksa bunu yapan bir alet mi var?

hassoman 26-11-2008 14:36

Güler hanım benim bildiğim ağda halinde akışkan hale getirilmiş olan şekeri ıslak yağlı kağıdın üzerine akıtarak istenilen forum veriliyor. Sizin gördüğünüz fiyonk üç boyutlu ise eğer onu bilmiyorum, araştırmak gerek...

Güler 26-11-2008 15:01

Benim dediğim, çubuk makarna uzunluğunda, kıl gibi ince, yüzlerce çubuk, bilek kalınlığında bir demet yapılmış ve ortadan bağlanarak fiyonk olmuştu.

Keşke, yöneticimiz püf noktaları başlığı açsa da bu başlık adı altında hem soru sorsak hem de bildiklerimizi yazsak.

ebrub 26-11-2008 15:46

5 Eklenti(ler)
Güler hn, söylediğiniz şey, Sn Dedem'in de söylediği gibi şekerden yapılıyor. Ancak yağlı kağıda serilerek değil de elde şekillendiriliyor, tabii birtakım aletler de kullanıyorlar. Şeker işlemeciliği adeta bir sanat haline gelmiş, geçen gün televizyonda Las Vegas'ta yapılan bir yarışmayı seyretttim, insanın yarı boyunda inanılmaz şeyler yaptılar...Bununla ilgili İstanbul'da kurslar da var artık. . Ekli resimlerde örnekleri var...(Not: fotograflar pasta.malzemesi.com sitesinden).

Eklenti 53943 Eklenti 53944Eklenti 53945 Eklenti 53946Eklenti 53947

ebrub 26-11-2008 15:47

4 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı...

Eklenti 53948Eklenti 53949Eklenti 53950Eklenti 53951

şükran ünal 26-11-2008 17:10

Sevgili Güler hanım cığım yukarda bahsettiğin şeker ağdası ile yapılıyor. Bunu ünlü Fransız çikolata ustası JAQUES TORRES ten seyretmiştim. Oldukça cıvıkça sıcak ağdayı uçları kesik büyükçe bir el çırpıcısı ile çok hızlı hareketlerle ileri geri sallayarak elde ediyordu Çırptığı yer, tezgahta hemen önüne birbirine 30-50 cm mesafede ve kendisine dik olacak şekilde iki et tahtası yüksekliğinde karton **** benzeri malzeme koydu yani iki duvar oluşturdu ve bunların üzerine asma köprü gibi olacak şekilde el çırpıcısı ile hızlı serpiştirdi . Daha sonra bunları (hemen sertleşiyorlar) eliyle toplayıp şekil verdi ve sunum için hazırladı. bu ünlü şefin cumartesi akşamı home tv de 19,30 da ve ertesi gün ( pazar günü) saat 11.oo sıralarında tekrarı olan programları var Dijitürk 17 nolu kanalı. Umarım anlatabilmişimdir.

Güler 26-11-2008 17:46

Teşekkürler sevgili Şükran ünal, ben de bunu çatal ucu ile iki oklava arasında denemiştim. Verdiğin yerleri araştıracağım sağol.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024