agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-11-2008, 07:17   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Erimiş şekerle yapılan süslemeler

Bu ramazanda iftar yemeğine İstanbul'da bir otele davetliydik.
Tatlı sofrasında, güzel bir pasta üzerine yapılan süs benim çok ilgimi çekmişti. Bu süs bildiğimiz ağdanın çok ince şekilde adeta kıl gibi uzun 35-40 cm boyunda çubuklar gibi yapışmış ve demet ortadan boğularak fiyonk şekline getirilmiş. Ama telleri o kadar inceydi ki, sap sarı pırıl pırıl parlıyordu.
Servis yapan garsona sorduğumda yakılan şekerin (ağda) çatal ucu ile yapıldığını söyledi.

Hemen denedim şekeri çatal ucu ile çekerek uzattım30-40 cm boyuna kadar çubuklar elde ettim ama başlangıçları kalın giderek incelen çubuklar elde ettim ama, gördüğümden çok farklıydı.
Bu konuda bir fikriniz var mı, yoksa bunu yapan bir alet mi var?

 
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2008, 14:36   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Güler hanım benim bildiğim ağda halinde akışkan hale getirilmiş olan şekeri ıslak yağlı kağıdın üzerine akıtarak istenilen forum veriliyor. Sizin gördüğünüz fiyonk üç boyutlu ise eğer onu bilmiyorum, araştırmak gerek...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2008, 15:01   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Benim dediğim, çubuk makarna uzunluğunda, kıl gibi ince, yüzlerce çubuk, bilek kalınlığında bir demet yapılmış ve ortadan bağlanarak fiyonk olmuştu.

Keşke, yöneticimiz püf noktaları başlığı açsa da bu başlık adı altında hem soru sorsak hem de bildiklerimizi yazsak.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2008, 15:46   #4
Ağaç Dostu
 
ebrub's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 130
Galeri: 2
Güler hn, söylediğiniz şey, Sn Dedem'in de söylediği gibi şekerden yapılıyor. Ancak yağlı kağıda serilerek değil de elde şekillendiriliyor, tabii birtakım aletler de kullanıyorlar. Şeker işlemeciliği adeta bir sanat haline gelmiş, geçen gün televizyonda Las Vegas'ta yapılan bir yarışmayı seyretttim, insanın yarı boyunda inanılmaz şeyler yaptılar...Bununla ilgili İstanbul'da kurslar da var artık. . Ekli resimlerde örnekleri var...(Not: fotograflar pasta.malzemesi.com sitesinden).

Name:  TolgaOzkaya6.jpg
Views: 1826
Size:  3.5 KB Name:  TolgaOzkaya7.jpg
Views: 1524
Size:  3.4 KBName:  TolgaOzkaya8.jpg
Views: 1798
Size:  3.4 KB Name:  TolgaOzkaya10.jpg
Views: 1512
Size:  3.3 KBName:  TolgaOzkaya11.jpg
Views: 1506
Size:  3.7 KB

ebrub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2008, 15:47   #5
Ağaç Dostu
 
ebrub's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 130
Galeri: 2
Resimlerin devamı...

Name:  TolgaOzkaya13.jpg
Views: 1487
Size:  3.4 KBName:  TolgaOzkaya14.jpg
Views: 1489
Size:  3.5 KBName:  TolgaOzkaya15.jpg
Views: 1500
Size:  3.6 KBName:  TolgaOzkaya17.jpg
Views: 1490
Size:  4.0 KB

ebrub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2008, 17:10   #6
Ağaç Dostu
 
şükran ünal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 432
Galeri: 8
Sevgili Güler hanım cığım yukarda bahsettiğin şeker ağdası ile yapılıyor. Bunu ünlü Fransız çikolata ustası JAQUES TORRES ten seyretmiştim. Oldukça cıvıkça sıcak ağdayı uçları kesik büyükçe bir el çırpıcısı ile çok hızlı hareketlerle ileri geri sallayarak elde ediyordu Çırptığı yer, tezgahta hemen önüne birbirine 30-50 cm mesafede ve kendisine dik olacak şekilde iki et tahtası yüksekliğinde karton **** benzeri malzeme koydu yani iki duvar oluşturdu ve bunların üzerine asma köprü gibi olacak şekilde el çırpıcısı ile hızlı serpiştirdi . Daha sonra bunları (hemen sertleşiyorlar) eliyle toplayıp şekil verdi ve sunum için hazırladı. bu ünlü şefin cumartesi akşamı home tv de 19,30 da ve ertesi gün ( pazar günü) saat 11.oo sıralarında tekrarı olan programları var Dijitürk 17 nolu kanalı. Umarım anlatabilmişimdir.

şükran ünal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2008, 17:46   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,453
Galeri: 103
Teşekkürler sevgili Şükran ünal, ben de bunu çatal ucu ile iki oklava arasında denemiştim. Verdiğin yerleri araştıracağım sağol.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019