agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Kabak Tatlısı (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/10105.htm)

limon 09-11-2009 16:03

Sanırım Memet Bey'in bahsettiğini biliyorum. Turuncu renkte olmuyor, yanık şeker-karamel renginde hatta daha da koyu renkte oluyor. Bir kavanoz hediye getirmişti kayınvalidem. Tatlı gibi koca dilimler halinde yenilmiyor, kestane şekeri gibi diyebiliriz.

İnternette araştırdım biraz, sanırım öncelikle kabak çeşidi önemli, Kara Kabak deniliyor tariflerde bildiğimiz Balkabğından farklı mıdır bilmiyorum. En az 6 saat kirece yatırılıyormuş, bir yerde taze şırada pişirildiğinden başka bir yerde de üzüm pekmezinde pişirildiğinden bahsedilmiş. Biraz meşakkatli iş.

Bunun tarifi, Karaköy poğaçası tarifine benziyor, çokça tarif var ama hiçbiri Karaköy Poğaçası gibi olmuyor. :)

kgursan 09-11-2009 17:33

Giriş sayfasında kabak tatlısı görünce dikkat kesildim. Bazı bilgi ve deneyimlerimi aktarmak istedim. mesajların hepsini okudum. Mutlaka her tarifin değişik bir değeri var benim tarifim basit ama püf noktalaraı olduğunu düşünüyorum kendi kendime.

övünmek gibi olmasın ama benim yaptığım kabak tatlısını yiyenler beğenir.

Özelliği nedir?

1. Malzeme iyi olacak. Kabak sulanmış olmayacak, gelişmesi normal olacak, yani et kalınlığı çok ince ve çok da kalın olmayacak. Et rengi oldukça kırmızı olacak. yetiştirme aşamasında çok sulanmış kabaklarda bu kırmızı renk açılır, çok çok kuru hiç sulanmamış bakımsız, hastalanmış (genellikle külleme) bitkilerin kabaklarında da et kalınlığı çok ince olur. Tabi bal kabağının çeşidi de önemli Adapazarı kabağı kumsal topraklarda iyi gelişen bir çeşittir.

2. şeker miktarı da önemli oluyor. Çok şeker aşırı tatlıi reçel gibi oluyor kabağın tadı kayboluyor, yemesi ağır oluyor, çok az şeker de kabağı tatsız ve yavan bırakıyor, bir de sulu kabak ise hepten yavan oluyor. Bana göre Ölçü : 1Kg. kabak için 200-250 gr. Toz şeker uygun bir tat veriyor.

3. Pişirme tekniği: Bu da önemli. Ben Kabakları soyuyorum,iri parçalar halinde doğrayıp, yıkayıp tencereye koyuyorum. Doğal olarak bir miktar su da tencereye geliyor. Şekerini ilave edip(üzerine serperek) KISIK ateş de ağır ağır pişiriyorum. Başlangıç da dibi tutmasın diye 3 kg kabak için 0,5-1 çay bardağı kadar su konabilir. Başka su koymayın.
Kabak kendi suyunu salıyor, su ravak oluncaya kadar pişirmeye devam ediyorum. Yaklaşık 1-1,5 saat kendi suyu ile pişen kabak yumuşuyor ve suyu da az kalıyor ve indiriyorum. Buradaki önemli nokta Asla su ilave etmeyin. İkinci önemli nokta çok dik tencerede pişirmeyin, kendi suyu üstteki kabakları da örtsün.

4. Soğuduktan sonra tabağa 3-4 dilim alıp üzerine ceviz koyup servis edin.

Afiyet olsun . Dün pişirdiğim kabak tatlımı yiyeceğim izninizle.

memet 09-11-2009 20:20

Bu tarif güzel. Ama benim yapmaya çalıştığım, Limonun sözetiğine benziyor turuncu rekli değil ve kıtırdak bir şeker gibi oluyor.

acemifüsun 09-11-2009 20:44

Ben de kabakları iri parçalar halinde doğradıktan sonra; üzerlerine yeterli miktarda şekerini koyup, bir fincan kadar su ile fırında pişiriyorum, hem pişiyor, hem de çok az da kızarıyor, nefis oluyor. Fırından çıkınca dövülmüş ceviz ile yemesi de pek güzel oluyor:)

almira 09-11-2009 21:22

Bizim kabak tatlımız biraz daha farklı. Şerbetli kabak tatlısı ağır gelenler bu tarifi uygulayabilir. Sarı bal kabaklarını kullanıyoruz. Yeşil bal kabağı biraz daha fazla lifli olduğu için bu tarifte pek iyi olmuyor. Balkabaklarının kabuklarını soyup kuş başı doğruyoruz. Derin bir tencereye alarak bir çay bardağı suyla kabaklar ezilip püre haline gelecek şekilde pişiriyoruz. Kabakları ezerek püre yapıyoruz. İçersine yeterince şeker ilave edip bir taşım kaynatıyoruz. derin bir kaseye süt ilave edip kaynayan kabaktan yavaş yavaş süte karıştırarak sütün kesilmeden ısınkasını sağlıyoruz. Ilıyan sütü yavaş yavaş karıştırarak kabağa ilave ediyoruz. Kaynamadan ateşten alıyoruz. Sütlü kabak tatlısının kıvamı sütlaç gibi oluyor. Daha hafif ve daha lezzetli bence. Kabağın tadını alabiliyorsunuz. Bir koca tencereyi tek başıma yiyebilirim.:D (Soğuk olarak yeniyor.)

gangava 09-11-2009 21:36

Merhaba arkadaşlar, herkesin ellerine sağlık. Ben de bugün kabak tatlısı yaptım. Her yaptığım yemekte değişiklikler yapmayı sevdiğim için bugünkü kabak tatlısının toz şekerinden çalıp yerine bir çay bardağı kadar pekmez ilave ettim. Fırında pişirdim. Cevizle servis yaptım. Tadı çok daha güzel oldu. Doktorların 3 beyazdan (un,şeker,tuz) uzak durun önerilerine bir çözüm olur diye düşündüm. :) Afiyet olsun.

hosseda 09-11-2009 22:37

1 Eklenti(ler)
Sayın kgursan,

Tarifiniz eşimin kabak tatlısı yapımına çok benzemekte. Ancak az bi fark var onu yazayım birde öyle deneyin. Bir kere kabak alımındaki tesbitlerinize aynen katılıyorum ( kabağı alan benim pazardan).

Doğranmış kabaklar bir tepsiye yerleştiriliyor ve toz şeker kabakların üzerine serpiliyor. Bunu geceden yapan eşim o halde sabaha kadar bekletiyor kabakları, hiç su yok bizim tarifte.

Sabah olunca da tatlıyı ocağa veya fırına vererek pişiriyor.

Cevizi mutlaka havanda iyice döverek tatlının üstüne koyuyoruz.

Hoşçakalın.

Ceviz ve bademlerin bahçede tarafımdan kırılmasına ait bir fotoğraf ekliyorum.

memet 09-11-2009 23:35

Bu durumda diğer tatlıyı kimsenin yapmadığı ve nasıl yapıldığını bilenin olmadığı anlaşılıyor.

berduray 09-11-2009 23:56

Bu Sayın Memet'in tarif ettiği, çocukluğumdan tadı damağımdaki tat.

Kabak Helvası

Kabağın kabukları soyulur ve çekirdekleri ayıklanır. içinde su bulunan tepsiye aynı yönde rendelenir. Rendelenmiş kabak avuç içinde sıkılır. Ölçü kabı olarak su bardağı veya kase vb. kullanılır.

İki ölçü kabak rendesine, bir ölçü şeker ve bir çay bardağı su konur ve hafif ateşte aynı yönde, suyunu çekene kadar karıştırılır. İndirmeye yakın bir zamanda bir limon veya eritilmiş limon tuzu suyu konarak, 5-10 dakika kaynatılır ve kıvamına gelince ateşten alınır.

İstenirse üzerine, soyulmuş bademler tereyağında kavrularak bol miktarda serpiştirilir. Kabak helvası yemeklerin yanı sıra ayrıca reçel gibi de yenmektedir.

Yaşlı komşumuz bunu ağır odun ateşinde bakır küçük kazanında yapardı ve turuncu kıtır kıtır bir şey olurdu.

Aynı tarif yeşil dolmalık kabakla da yapılıyor, daha diri oluyor.

kgursan 10-11-2009 18:05

[QUOTE=hosseda;530357]Sayın kgursan,

hiç su yok bizim tarifte.

Cevizi mutlaka havanda iyice döverek tatlının üstüne koyuyoruz.

Hoşçakalın.

QUOTE]

Sn hosseda., İşin püf noktası sanırım susuz pişirme. Ancak herkesin ceviz badem kırmak için harman yeri, kütük, takoz , hasır iskemlesi yok ki:p. Apartman dairesinde havan da nasıl dövelim? saygılar.

Lalezan 10-11-2009 19:15

Bende kabağı akşamdan şekere yatırıp,sabaha kadar bekletiyorum.Kendi saldığı suyla tencerede pişirdikten sonra mutlaka birazda fırında pişiriyorum.Harika oluyor.Tabi üzerinede bol cevizi ihmal etmiyorum..

hosseda 10-11-2009 21:35

Sayın kgursan,

Betonlu saha geçen yıl bahçe duvarları yapımında harç karılan yer. Hava güzel olunca oraya yayılıyorum. Otlar orayı saramıyor. Geçtiğimiz hafta sonu vakit nasılsa buldum ve epeydir elimin ermediği cevizleri kırayım istedim. Tamamı bahçedeki ağaçtan elde edilen cevizler. O gün bir oduncuda kestirip bahçeye taşıdığım kütükten tezgahı kendimde pek beğendim ve fotoğrafladım. Kabak tatlısı ve ceviz bahsi olunca da bu görüntüyü buraya aktarmak istedim.

Fotoğrafta yok ama orada birde pilli radyom vardı. Kah fasıllar kah türküler dinleyerek TRT4 den, epeyce badem ve ceviz kırdım.

Hoşçakalın.

hosseda 15-11-2009 18:14

1 Eklenti(ler)
Tatlı olacak hale gelecekmi meraktayım.

zelish 16-11-2009 11:10

Sn memet,

Bende istediğiniz çıtır kabak tarifinde yardımcı olamayacağım fakat bulduğunuz takdirde mutlaka bizimlede paylaşın. Çok merak ettim.

Kabak tatlısını çok severim. Rengi de Sn. kgursanın bahsettiği gibi benim icin de cok onemli. Koyu renkli (bizim burada kestane kabağı derler) kabaklar tercihimdir. Pişince şöyle parlak kızıl olmalı. Kirece yatırılmış olarak ne yedim nede denedim. Bu saatten sonra mutlaka denemeliyim.


Benim kabak tarifime gelince,

1 kiloya 400-450 gr toz şeker kullanıyorum.

Kullanacağım şekerden 1 çay bardağını tencere karamelize ediyorum. (Bal rengi olana kadar, rengi fazla koyu olmasın)
üzerine 1 çay bardağına yakın soguk su ilave edip başlıyorum kabaklarımı tencereye dizmeye.
Son olarak da kalan şekerimi uzerine döküp kısık ateşte kaynatıyorum.
Rengi ve kıvamı çok güzel oluyor.

Afiyet olsun.
:)

kgursan 16-11-2009 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 533165)
Tatlı olacak hale gelecekmi meraktayım.

iyi ama bu kabak başka kabak! Sanıyorum rengi kırmızı fakat çok su salar. Suyunu kolay kolay çekmez diye düşünürüm.

memleket türküleri ile beraber iyi ceviz/badem kırmalar. Kolay gelsin.

denizakvaryumu 16-11-2009 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 530245)
Bu tarif güzel. Ama benim yapmaya çalıştığım, Limonun sözetiğine benziyor turuncu rekli değil ve kıtırdak bir şeker gibi oluyor.

13 nolu mesajda anlatılan çıtır kabak tatlısı değil mi?

hosseda 16-11-2009 19:11

Sayın kgursan,

Fotoğraftaki kabak kendiliğinden bitti. Cinsi hakkında hiç fikrim yok ama sür'atle büyümekte. Arkasını taş parçaları ile besledim düşmesin aşağıya diye. Ama bir lodos vurursa öne de düşebilir. Bu hafta yere alacağım onu, iyi tatlı olacak gibi geliyor bana :).

memet 16-11-2009 19:37

13 Nolu mesajdaki tarif benim sözünü ettiğim tarifle pek uyuşmuyor. Bu tarifi denedim. Ortaya çıkan tatlının hem iyi olmadığını, hem de benim bildiğime benzemediğini söyleyebilirim.

sagdil 17-11-2009 01:26

Sevgili Memet bey anlatmaya çalıştığınız lezzeti o kadar iyi biliyorumki.Yıllardır bende her kabak tatlısı gördüğümde(normal yapılan kabak tatlısını hiç mi hiç sevmemde)etrafımdakilere anlatmaya çalışırım ama ne yazıkki bilen çıkmaz.
Öğrencilik yıllarımda İskenderunlu ev arkadaşım neredeyse yılda bir kez gidebildiği memleketinden getirirdi.Şurupsuz dışı çıtır çıtır bir kabuk içide sert jöle kıvamında bir şekerleme.Bahsederken bile ağzım sulandı.
Umarım İskenderunlu bir arkadaş vardırda bize tarifini bulur.
Saygılar....

zelish 17-11-2009 13:46

Sn hosseda nin bahçesindeki kabak bizim buralarda da vardır. Genellikle sütlü ve pirinçli pişirilir. Eti (iç kısmı) açık sarımsı/krem gibidir.
Bol sütlü de pek enfes olur. Hele birde fırında nar gibi kızarınca lezzetine doyum olmaz.

bengi_su 18-11-2009 14:31

Syn. Mehmet bahsettiğiniz kabak tatlısı pekmezle yapılan türden olabilirmi rengi koyu kahve rengine dönük oluyor hatta siyaha yakın pekmezle kaynatılıyor işlemler aynı kireçte bekletilip pekmezle kaynatılınca çok farklı bir lezzet ortaya çıkıyor en sevdiğidm kabak çeşitide budur.:)

bengi_su 18-11-2009 14:43

Büyük bir ihtimalle bahsettiğiniz koyu renkli çıtır kabak tatlısı pekmezle yapılan kabak tatlısı aşağıda resmi var eğer bahsettiğiniz tatlı buysa tarifleri verebilirim yıl boyu saklayıp kullanabiliyorsunuz bir nevi reçel gibi.
http://www.agaclar.net/forum/kiler/17880.htm

Lilium 18-11-2009 15:25

Alıntı:

Kirece yatırılmış olarak ne yedim nede denedim. Bu saatten sonra mutlaka denemeliyim.
Sevgili zelish bayrama kadar kalırsa unutmazsan azda olsa göndermeye çalışacağım.

Ben kabağın her türlüsünü yedim, sütlüsünü (sütlü kabak cinsi değişiktir) fırında olanını hatta kabuğu ile fırında pişirileni de güzel olur, ama hiçbiri kirece yatmış ve pancar pekmezi ile pişen kadar güzel olmuyor,

zelish 19-11-2009 14:04

Nail bey ne diyorsunuz ?? Harika olur derim. :))))

gökceada 19-11-2009 22:34

Kabak tatlisi basligini görünce ilgilenmemek mümkünmü?
Inanin su an burnumda tütüyür kokusu. Bende bir zamanlar cok yapardim... Türkiyeme gidemedigim zamanlarda... Simdi ablalarim yapr benim icin her gittigimde. Annemin yaptigi bir baskaydi tabi. Birde üsküdar da kanaat lokantasinin kabak tatlisi ....unutulmaz tatlar...

Cumhur Tonba 24-12-2010 23:46

Kirece yatıracaksınız ki, kabak kabaklığını koruyacak. Di mi Lilium.

Lilium 25-12-2010 01:31

Buda çok güzel olmuş sevgili cumhur, bir tabak bana da gelmezse diplomayı imzalamam. :)

Güler 25-12-2010 10:51

Kabağı hep dilim dilim keserek tatlısını yapardım, bu şeklini hiç duymamıştım. Ama öğrenmemiz iyi oldu. Bazen aşırı pişen kabakları hemen bu şekle getirmeli.

Teşekkür ederim.

KAPTANzst 08-02-2011 08:15

1 Eklenti(ler)
Kışın fırınlı sobada muhteşem olur .. Tam zamanı.;)

Baki Berk Kayalar 09-02-2011 19:58

Kabak tatlısının raf ömrü buzdolabında ne kadardır? Bilgi rica ediyorum. İçine illa limon tuzu katmak, limon tuzu yoksa limon sıkmak şart mı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024