agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni25Beğeniler
  • 8 Gönderen loveforlife
  • 11 Gönderen loveforlife
  • 2 Gönderen Sonul
  • 3 Gönderen bahcedenn
  • 1 Gönderen Muda

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-02-2015, 13:39   #1
Ağaç Dostu
 
loveforlife's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2012
Şehir: BURSA
Mesajlar: 3,073
Galeri: 2
Bal kabağı böreği

Sizinle yine geleneksel lezzetlerimizden birinin tarifini paylaşmak istiyorum. Annemin deyimiyle kabak pidesi. Farklı özel bir lezzet. Yufkası el açması olunca daha güzel oluyor ama artık işin pratiği hazır baklavalık yufkalar da olunca, bu lezzeti tatmak daha kolay hale geliyor.

Malzemeler:
2 Kg bal kabağı
1 paket baklavalık yufka (800 gr)
1 bardak sıvıyağ (Zeytin yağı ve çiçek yağı karışık)
250 gr iri çekilmiş ceviz
2 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın

Öncelikle bal kabağımızı rendeleyerek işe başlıyoruz. Kabağa şekeri ekleyip kabağı bir kevgire koyuyor, keviri de bir tencereye oturtuyoruz. 2-3 saat bu şekilde bekleyen kabağın suyu alttaki tencerede birikiyor. Sonra biraz da sıktırarak ayrı bir kaba alıyoruz kabağımızı. Bu suyu da (bir bardak civarında oluyor) atmıyoruz. Bize lazım olacak. Kabak rendesine tarçınımızı ekleyerek karıştırıyoruz. Şeker ve tarçın miktarını isteğinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz de...
Name:  IMG_3965.jpg
Views: 939
Size:  32.3 KB

Tepsimizi yağlıyor, hazır baklavalık yufkalarımızı tepsiye döşemeye başlıyoruz. Bizim fırınımız davul fırın olduğu için yuvarlak fırın tepsisi kullandım. Dikdörtgen fırın tepsilerinde baklavalık yufkayı döşemek daha kolay olacaktır. Her yufkanın arasında tıpkı baklava yapar gibi biraz yağ gezdiriyoruz. En alt katı biraz daha kalın yapıyoruz ki harcımızı koyduğumuzda alta akıp yapışmasın. Yaklaşık 6-7 kat yufka koyduktan sonra kabağımızdan yufkaların üzerine yayıyor ve ceviz serpiyoruz.
Name:  IMG_3967.jpg
Views: 796
Size:  46.7 KB

Yine üzerine biraz yağ gezdiriyor ve yeni yufkamızı yayıyoruz.
Name:  IMG_3970.jpg
Views: 760
Size:  45.1 KB
Beş kat yufkayı aralarını yağlayıp serip kabak ve ceviz yayarak devam ediyoruz.
Name:  IMG_3968.jpg
Views: 816
Size:  29.2 KB
Kabak katmanını üç kez tekrarladıktan sonra en üst katmanı döşüyor ve üstüne de yağ gezdiriyoruz. Fırına vermeden önce kare dilimler halinde kestiğimiz kabak pidemizi 150 derecelik fırınımıza koyup pişiriyoruz.
Name:  IMG_3973.jpg
Views: 808
Size:  29.1 KB

 
loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2015, 13:42   #2
Ağaç Dostu
 
loveforlife's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2012
Şehir: BURSA
Mesajlar: 3,073
Galeri: 2
Nar gibi kızarınca fırından çıkartıyoruz. Gelelim püf noktamıza: Hani o ayırdığımız bir bardak kabak suyu vardı ya, fırından çıkan böreğimizin üzerine şerbet gibi gezdiriyoruz onu da.

Sonucu merak mı ettiniz?
Name:  IMG_3976.jpg
Views: 823
Size:  44.7 KB

Name:  IMG_3978.jpg
Views: 794
Size:  46.1 KB

Name:  IMG_3977.jpg
Views: 798
Size:  44.2 KB

Afiyet olsun!

Fatih, Sonul, zsakura ve 8 kişi beğendi.
loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2015, 22:12   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 313
Lüleburgaz yöresinde de kabak böreği yapılır. Farkı ise kara kabak denen bir türden yapılır. İçine, yani kabağa karabiber konur. Tadı da çok güzeldir.

bahcedenn ve çiğdem42 beğendi.
Sonul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 09:53   #4
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,237
Name:  Kara Kabak.jpg
Views: 692
Size:  48.4 KB

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sonul Mesajı Göster
Lüleburgaz yöresinde de kabak böreği yapılır. Farkı ise kara kabak denen bir türden yapılır. İçine, yani kabağa karabiber konur. Tadı da çok güzeldir.
Kabuğunun çok ince olmasından dolayı ya İnce Kabuk Kara Kabak ya da Kapsız Kara Kabak olarak ta adlandırılan kabaktan bahsediyorsunuz, Sn. Sonul. Çatıya atmıştım bi tane. Donmadıysa annem geldiğinde yaptırayım ona bi tepsi börecik.

Sonul, Ozlem A ve çiğdem42 beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 12:56   #5
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,180
Galeri: 8
Fırında iyice kızardıktan sonra şerbet dökerseniz bal kabağı baklavası çıkacak ortaya.

çiğdem42 beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019