agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-08-2009, 23:53   #1
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Fındık Krokanlı Parfe

Name:  a7.JPG
Views: 26290
Size:  42.7 KB

Aslında ilk denemelerimde ceviz krokandan yaptığım ama her yapışımda değiştirdiğim bir parfe tarifi bu Çok farklı malzemelerle denedim ama krokana en çok ceviz yakışıyor, denemek isteyenler fındık miktarında cevizle de deneyebilirler

Ayrıca, alternatif lezzet arayanlar için, derin bir kalıba konulup dondurularak, dondurma kaşığı ile toplar halinde, ramazanda sunulan bütün şerbetli tatlıların yanında dondurma niyetine servis edilebilir ..

Malzemeler:

Fındıklı krokan için:

-200 gr fındık (iri taneler halinde dövülecek)
-Yarım su bardağı toz şeker
-1 yemek kaşığı tereyağ

Parfe için:

-2 yumurta
-1 paket (75-80gr) krem şanti
-3 yemek kaşığı pudra şekeri
-1 paket vanilya
-1 tutam tuz
-170 ml soğuk süt (1 subardağından 1 parmak az)

*Krokan hazır olduktan sonra parfeyi yapmak 10 dk sürüyor. Krokanın yapım süresi 3 dk, bekleme süresi 1 saat, parfenin dondurucuda durma süresi 4 saat.

Fındıklı Krokanın Yapılışı

Yarım su bardağı toz şeker, tercihen teflon bir tavaya ( yapışınca çıkarması zor olmasın diye) alınıp, orta ateşte yaklaşık 1,5 dakika kadar karamelize edilir.

Name:  0.JPG
Views: 7238
Size:  20.3 KB

Name:  1.JPG
Views: 7169
Size:  45.6 KB

Fındıklar içine atılarak 1 dakika daha pişirilir.

Name:  2.JPG
Views: 7180
Size:  57.4 KB

1 yemek kaşığı tereyağıda ilave edilir yarım dakika gibi pişirilip ocaktan alınır.

Name:  3.JPG
Views: 7137
Size:  57.1 KB

 

Düzenleyen Penelophe : 29-08-2009 saat 00:25
Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 00:14   #2
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Ocaktan alınan fındıklı krokan soğuması için 1 saatliğine serin bir ortama alınır. Soğuduktan sonra teflon tavadan (bir kenarını kaldırınca) kalıp gibi çıkar.

Name:  4.JPG
Views: 9751
Size:  43.1 KB

Bir kesme tahtasında irili ufaklı kıyılır. Parfenin içine karıştırılmaya hazır olur.

Name:  5.JPG
Views: 7127
Size:  45.2 KB

Parfenin Yapılışı

2 yumurtanın sarısı ve beyazları dikkatlice ayrılır. Yumurta akının kabarması için dikkatle ayrılması önemlidir, yumurta akına minicik de olsa yumurta sarısı karışmayacak.

*Çırpılarak kabartılacak bütün tarfilerde çırpıcının çubuklarını ve çırpma kaplarını 10 dk dondurucu da bekletirim ben, soğuk kabarma için etkendir.

Yumurta akları ve bir tutam tuz mikserde 2 dakika çırpılır.

Name:  a1.JPG
Views: 6989
Size:  25.3 KB

3 yemek kaşığı toz şeker ilave edilerek 1 dakika daha çırpılır.


Name:  a2.JPG
Views: 7073
Size:  21.8 KB

Başka bir çırpma kabına krem şanti, süt, vanilya konularak 2 dakika çırpıldıktan sonra 1 adet yumurta sarısı eklenip 1.5 dakika daha çırpılır.

Yumurta sarıları ve krem şantiden oluşan bu karışım, yumurta aklarından yapılan diğer karışıma yavaşca ilave edilir. Bir spatula ya da tahta bir kaşıkla, alttan üste doğru katlayarak, çırpma kabını yavaşca çevirerek, döndürerek karışması sağlanır. Yavaş davranıyoruz çünkü hızlıca karıştırılırsa kabaran yumurta akı çöker.

Son olarak fınfıklı krokan da ilave edilir ve bir kez daha karıştırılır.

Name:  a3.JPG
Views: 7545
Size:  31.7 KB


Düzenleyen Penelophe : 29-08-2009 saat 09:56
Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 00:24   #3
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Kilitli bir pasta kalıbı yağlı kağıtla kaplanır.

*Ben 20 cm lik kilitli kalıp kullandım, eğer 26-28 cm lik kilitli kalıp kullanacaksanız ölçüleri 1.5 ya da 2 katına çıkarmalısınız.

Name:  a4.JPG
Views: 8006
Size:  23.3 KB

*Parfe yaz tatlısı olduğu için erimiş görünümde bir parfe bana göre makbul değildir. Kalıba da yapışacağından çıkarmak zor olur. Ben parfeyi dökeceğim kalıbın dibine ve duvarlarına yağlı kağıt seriyorum ve dondurucudan çıkardıktan sonra zahmetsizce kalıbından çıkarıyorum

Parfe kalıbın içine boşatılarak 4 saat beklemek üzere dondurucuya konulur.

Name:  a5.JPG
Views: 7021
Size:  19.6 KB

4 saatin sonunda dondurucudan çıkarılan parfe, kalıptan kolayca ayrılır ve zevkinize göre servis edilir.

Afiyet olsun

Name:  a6.JPG
Views: 6938
Size:  29.3 KB


Düzenleyen Penelophe : 29-08-2009 saat 09:56
Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 00:27   #4
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Biraz fazla ayrıntıya girmişim sanırım ama hiç mutfağa girmeyen birisi bile bunu kolaylıkla yapabilir ve lezzet garantilidir

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 01:11   #5
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,416
Galeri: 73
Benim gibi mutfak özürlü biri için mükemmel bir tarif olmuş. Ellerine sağlık....

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 09:50   #6
Ağaç Dostu
 
mormenekşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: Balıkesir-Manisa/Kula
Mesajlar: 950
Sayın Penelophe, fazla ayrıntıya girmemişsiniz tam tarif vermişsiniz.Gerçekten yapılışı zor değil ama, tadının enfes olması için iştahla ve özenle yapılması gerekir.Aynen sizin yaptığınız gibi.

Ben bu yaz malesef soğuk tatlılar yapamadım, yapsam nerede dondurucam? İnşallah seneye acısını çıkarırım, sevgili Güler hanımın vişneli parfesi ve sizinki ilk yapılacakların arasında.

Bundan sonrakileride sevdiklerinizle ve sevenlerinizle sağlıklı, mutlu günlerde yapıp yersiniz inşallah.

mormenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 10:00   #7
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Çok teşekkürler Dondurucunuz yok sanırım öğle değil mi? Ama denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Bütün güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.

Deneyen arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa çok memnun olurum, iş çıkışı bile iki arada kolayca yapılabilecek bir tatlı bu

Oğuzhan ve Papi bence kesin denerler, denemeliler

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 12:30   #8
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Diğer tatlılarda da olduğu gibi, parfe ile de pek aram yoktur. Ama bunu denemek istiyorum mutlaka.
Yağlı kağıt yerine strech film de kullanılabilir herhalde.

Dondurucumda bol miktarda taze antep fıstığı var. Çözüldüğünde haliyle taze antep fıstığı gibi oluyor Sizce bu fıstıklar ile krokan yapılır mı? Yoksa fıstıkları önceden kavurmak mı gerekir?

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 11:22   #9
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Streç film uğraştırıcı olacaktır, sabit bir malzeme değil sonuçta, oraya buraya yapışıyor ama ben de beceriksiz olabilirim onu kullanmakta Siz deneyin, kalıba rahatca yerleştirebilirseniz olur.

Dondurucudan çıkıp çözeldükten sonra, nemini alıp, bir tava da kavurmalısınız, Dışları hafif sertleşirse daha hoş olur. Ve bu tarif antep fıstığı ile de dayanılmaz olur

Eğer yapacak olursanız, parfenin içine yarım çaybardağı kadar da damla çikolata atın, fıstık çikolata uyumu güzel olur. Ve bizimle mutlaka paylaşın, kolay gelsin

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2009, 19:15   #10
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Fıstık krokanlı parfe:)

Penelophe, tarifinizi fıstık krokanlı olarak denedim.

Fıstıkları ayıklamak iki tırnağıma, yüzümün gözümün kapkara olmasına mal oldu İç fıstığı biraz güneşte beklettim, sonra dediğiniz gibi hafiften kavurdum.
Gene dediğiniz gibi malzemelere biraz damla çikolata ilave ettim.

Nefis oldu, nefis

Teşekkürler tarif için

Buyrun,

Name:  SDC10320.JPG
Views: 20004
Size:  50.6 KB

(Fotoğraf pek iyi değil kusura bakmayın)

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2009, 20:01   #11
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Sevgili Penelophe ,
parfe kelimesinin geçtiği her tarif ilgimi çeker , sizinkinin tarifi bile ağızımı sulandırdı .
Yarın ilk iş bunu denemeyi planlıyorum , şu an saat geç , malzeme eksik .
Silikon kek kalıbından çıkarmak zor olmaz gibi geliyor .
Bu tarif için size teşekkür ediyorum .

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2009, 21:11   #12
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Volare, ben cam kek kalıbının içerisine strech film koyup, parfeyi içine dökmüştüm. Dondurucudan çıkarttıktan sonra 2-3 dakika beklettim, gayet kolay çıktı. Silikon kalıptan da rahatça çıkar sanırım.
Çok lezzetli, yarın hemen deneyin

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2009, 21:17   #13
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Görüntüsü bile '' ye beni'' diyor , yapmadan dayanamam
Teflonları attım , cam ve silikon kaplar kaldı , elimizde olanlarla yetineceğiz ...

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 15:55   #14
Ağaç Dostu
 
lale76's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: marmaris
Mesajlar: 597
ÇOk güzel, iştah kabartan bir tarif olmuş. Elinize sağlık. Tek düşündüren yumurta aklarının çiğ olması.

lale76 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 18:10   #15
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
4 saat sonra benim parfem donducudan çıkacak ,
umarım resmini yayınlayacak kadar güzel olmuştur .

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2009, 09:49   #16
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Volare Mesajı Göster
4 saat sonra benim parfem donducudan çıkacak ,
umarım resmini yayınlayacak kadar güzel olmuştur .
Olmuş...

Eklenen Resimler
 
Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2009, 10:15   #17
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Elinize sağlık Volare. Beğendiniz mi tadını?

Kalıbınızın şekli çok hoşmuş. Dilimler çok muntazam ve tombul

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2009, 11:01   #18
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Tadı nefis , akşam beklerken uyumuşum , sabah kahvaltıda çok uygun değil ama ,(çocuklarım duymasın )
bir dilim yedim .
Silikon kap aldığım için kendimi kutladım ,kusursuz bir şekilde çıktı ...

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2009, 11:53   #19
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Aaaa, kahvaltıya uygun olmaz olur mu sevgili Volare?
İçinde süt var, yumurta var, şeker var, kuru yemiş var. Alın size kahvaltı

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2009, 14:38   #20
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
DefneD, harikasın, fıstıklı denemen iyi oldu, sonuçtan da memnun olduğuna göre artık ben de yapabilirim, çikolatanın iyi fikir olduğunu biliyordum, parfenin hafif tadına zenginlik katmıştır

Volare, sanırım cevizle denediniz? Buna en güzel ceviz yakışıyor, bir arkadaşım içinde ne olduğunu bilemeyip, naptın yeni bir tür mü yarattın demişti Denemenize çok sevindim, sanki ben yemiş kadar mutlu oldum, afiyet olsun

Lale76, sadece yumurta akları değil sarıları da çiğ. Annem küçükken çiğ yumurta içirirdi bana böğğ Çiğ yumurta dünyada birçok tarifte kullanılıyor, güvendiğiniz bir markadan aldığınız sürece sorun yaşamazsınız.. Deneyin

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2009, 13:20   #21
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Geçen hafta denedim.
Kremayı sade yerine, çilekli almışım.
Krokan soğuduktan sonra tadı nasıl olmuş diye bir bakayım derken, yarısını yemişim
Parfeden ziyade, krokan daha çok hoşuma gitti.
Fındıklısı, fıstıklısı,cevizlisi,şamfıstıklısı derken koska helvacısı gibi yapmalı çeşit çeşit öyle de kalori böyle de
Tarif için çok teşekkür ederim penelophe.

Eklenen Resimler
 
habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2009, 14:21   #22
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Ballısını da deneyin o zaman

Önce bir kabın içine yağlı kağıt serip, hazırlığınızı yapın. Malzeme bir kabın şeklini almayacağı için, biçiminin ve büyüklüğünün önemi yok.

Şekeri eritmeden önce tavaya 2 kaşık bal koyun ve ısıtıp tavanın her yerine yayılması için tavayı hareket ettirin. Sonra 1 bardak kadar toz şekeri ekleyin.Tavayı haraket ettirerek tüm malzemenin karışmasını ve eşit ısınmasını sağlayın.

Şeker köpürünce, ateşten çekin, içine 1,5 tatlı kaşığı karbonat döküp, kaşıkla hızlıca karıştırıp, yağlı kağıdın üstüne dökün. Bu işlemi hızlı yapın ve döktüğünüz malzeme üzerinde kaşıkla kesinlikle bir düzeltme yapmayın. Nasıl döküldüyse öyle kalsın. Soğuyup donmasını bekleyin.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2013, 20:14   #23
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Site, bir rehber gibi benim için bu aralar.. Unuttuğum ne varsa burada buluyorum.. Tariflerime bile buradan ulaşıyorum

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2013, 12:41   #24
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,202
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Site, bir rehber gibi benim için bu aralar.. Unuttuğum ne varsa burada buluyorum.. Tariflerime bile buradan ulaşıyorum
Kayboldun Penelope girince selam ver bari


Düzenleyen Jezebel : 18-10-2013 saat 13:43
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019