agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-12-2008, 22:54   #1
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam, Kamboçya, Laos gezisi

Sin çaouv, Sabaydi, ve Sue sav-dey

Yukarıda okumakta zorlandığınızı düşündüğüm üç kelime, Türkçe de tek bir kelimenin karşılığı; merhaba.

Vietnam dilinde Xin chao yazılan ve sin çauv diye okunan, Laoluların ülkesi Laos’un dilinde Sa-bai-dee yazılan ve sabaydi okunan, Kamboçya insanları Kimer’lilerin dilinde ise Sues dei yazılan Sue sav-dey okunan kelimeler çok sevdiğim bir kelimenin, merhabanın karşılığı.

Birazı bayram, birazı senelik tatilden, 17 günü yana yana getirip Vietnam Kamboçya Laos gezisi gerçekleştirdik.

Name:  DSC01362-1.JPG
Views: 3489
Size:  65.4 KB

Name:  DSC00694-2.JPG
Views: 3346
Size:  55.1 KB

Name:  DSC00046-2.JPG
Views: 2256
Size:  53.7 KB

Name:  DSC07652-1.JPG
Views: 2363
Size:  53.5 KB

Name:  DSC09101-2.JPG
Views: 2616
Size:  61.7 KB

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2008, 23:01   #2
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Sin çaouv, Sabaydi, ve Sue sav-dey

Bu ülkelere gezi fikrini Tayland’da Kraliyet sarayını gezerken aklıma koymuştum; yıllardan 2003 olması lazım. Tayland’ın o muhteşem sarayının bahçesinde Angkor Wat’ın bir maketi vardı. Ben o maketin önünde çakılıp kalmış ve o muhteşem eserin maketi karşısında bile büyülenmiştim. Karar o zaman verildi ve Kamboçya görülmeliydi. Oralara kadar gitmişken de Vietnam ve Laos da listeye eklenmeliydi.

Bütçe ayarlanması, tur ayarlanması derken 2008 yılının şubat ayında Vietnam Kamboçya ve Laos turu ayarlanmıştı. Peru grubu gezginlerinden altı arkadaşı fiilen, iki tanesini de ruhen yanımıza alarak sevgili eşim ve bendenizden meydana gelen sekiz kişilik ekip hazırlıklara başladık.

Program kağıt üzerinde mükemmel, Peru gezisini yaptığımız tur şirketine de güven sonsuz, başladık gezi günü olan 8 Aralık’ı beklemeye. Baştan söylemeliyim ki bu defa tur şirketi biraz çuvalladı.

Aklımızda 17 günlük geziden ne kaldı desek, herkes işin eziyet kısmını eminim ilk olarak hatırlayacaktır. Gidilen bölgenin zor, yemeklerinin damak tadımızdan farklı ve bavul açmaya pek fırsatımızın olmayacağını filan hep hesaplamıştık ama uçak saatlerinin seçiminin kötülüğü yüzünden neredeyse Angkor Wat’ı bile göremeyeceğimizi, her gün sunuluş sırasına kadar aynı menüde yemeği yiyeceğimizi de hesaplamamıştık. Bir de her üç ülkenin lokal acentelerinin kötülüğü eklenince gezi ucundan azıcık eziyete dönüştü.

Sonuçta büyük konuşmayayım ama tur şirketi ile gezi faslı benim için bitti galiba. Neyse biz bardağın dolu tarafından bakalım; bu yerleri görmek, o fakir ama mutlu insanları tanımak, Mekong nehri ile birlikte bu üç ülkeyi dolaşmak güzel bir deneyimdi. Şahsım adına mutluyum.

Geriye her zaman yaptığım gibi sizlerle paylaşmak istediğim anılarım kaldı. Kendi yazdığım anıları okumak ya da okumamak size kalmış. Bol fotoğraflı, otuz iki flim tekmili birden Vietnam,Laos Kamboçya **** Sin çaouv, Sabaydi, ve Sue sav-dey…
Gezekalın

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen kuru.umit : 11-01-2009 saat 23:05
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2008, 23:35   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Merhabalar!

Paylaşımınız için teşekkürler. Çok kötü ve eziyetli bir yolculuk geçirdiğinizi okudum. Ancak fotoğraflara baktığımda değmiş diye düşündüm. Bilmem ne dersiniz?

Anılarınızı dört gözle bekliyor olacağım.

Selamlar.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2008, 00:00   #4
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Cemal Bey, böyle bir grup ta biz kursak olmaz mı? Yabancı dil bilen arkadaşlar da olur aramızda. Konu başlığı açsak mı? Bayıldım desem yalan olmaz. Hatta imrendim.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2008, 19:41   #5
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam Yolunda bir nefeslenme; Singapur

Vietnam-Kamboçya-Laos Gezi Notları 2

İlk hedef Vietnam’ın başkenti olan Hanoi. Seksen altı milyonluk ülkenin, altı milyonun üstünde sakini ile Hanoi kentine Türkiye’den direkt uçuş yok. Singapur üzerinden geçiş yapmak lazım. Bizim yolculuk yaptığımız Singapur Havayolları Dubai’ye de uğradı. İstanbul-Dubai hattı 3000 km ye yakın ve uçakla 4 saate yakın sürüyor. Burada hem geliş ve hem de gidişte 1-1,5 saat kadar mola verdik. Uçaktan inmeniz gerekmiyor ama geziye çıktık bir kere; hem geliş ve hem de gidişte Dubai hava alanının havasını soluduk. İlgi çekici değildi, maksat ayaklar açılsın.

Dubai’den Singapur ise kuş uçuşu 5836 km ve 8 saate yakın sürüyor. Gidişte de biraz gezi vakti var ama esas olarak dönüşte 8 saate yakın zamanımız var. Hava alanında duracak halimiz yok, gezi dönüşü uğradığımız Singapur’u gezme şansımız birkaç saatlikte olsa oldu. Ben genellikle çok katlı, kalabalık ve özellikle de alışveriş yerlerini sevmem. Bu yazı dizisinde bahiste etmemem lazımdı. Ancak bu küçük şehir devletçiği beni bir yönü ile etkiledi. Bu nedenle bahsetmeden geçmek haksızlık olur. Kamboçya’dan dönüşte uğradığımız Singapur’u anlatarak, geziyi anlatmaya tersten başlamış olacağız ama idare edin artık!

Singapur havaalanı bir kere o kadar güzel dizayn edilmiş ki hayran olmamak elde değil. Her yer ışıl ışıl. Sıra sıra dükkânlar var ama dükkanları hızlı geçiyoruz. Bir bölümünde çok sayıda orkide ve küçük bir havuzcuğun (tabii ki balıkları ile birlikte) bulunduğunu gördük. Sanki o dükkan yığınları içinde bir cennet yaratmışlar. Hava alanından çıkış kolay ve merkeze gidiş 15 km yol yapmayı gerektiriyor. İsterseniz metro ile, isterseniz ücretsiz otobüs servisi, isterseniz de taksi ile gidebiliyorsunuz. Ayrıca 3 saat süren ve adayı tanıtan otobüs servisleri varmış.

Gönlüm bu kısmı yapmak istiyor ama ortamı tanımıyorum, hesapta da yok çalışmamışım, bu nedenle grubun geneline uymaya karar verdim. İyi ki de bunu yapmışım. Adamların turiste yaklaşımları beni çok etkiledi. Yükünüz varsa emanete bırakıp, şehre götürecek servislerle ilgili masadaki görevlilerin verdiği küçük bir formu doldurup, görevlilere veriyorsunuz, onlarda sizi bineceğiniz servise görevli eşliğinde gönderiyorlar. Grup kalabalık olunca bir kısım arkadaş geride kaldı. Türkün cin aklı ile elimizden geldiğince ayak sürüyüp arkadaşlar için vakit kazandık ama görevli teyzemden fırçayı yedik. Ama teyzem öyle tatlı tatlı fırça atıyor ki kızmak da (Haksızız, nesine kızalım ki!) mümkün değil.

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2008, 19:43   #6
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam Yolunda bir nefeslenme; Singapur 1

Gelelim beni etkileyen ve bu küçük şehir adacığa sempati duymama neden olan kısma; teyzem işe birer harita dağıtmakla başladı, bir taraftan da Singapur tanıtımı yapıyor. Otobüs içindeki televizyondan da Singapur da gezebileceğimiz yerler, nasıl gidebileceğimiz ve ne kadar tutacağı anlatılıyor. Dünyanın en güzel hayvanat bahçelerinden ve akvaryumlarından birisi buradaymış. Sonunda otobüs sizi gökdelenler şeklindeki Sun City Hall diye alışveriş merkezlerinin önünde bırakıyor ve belirli saatte buradan alacağını söyleyerek ayrılıyor. Her şey sizi tatlı tatlı etkilemek için ancak bu işi sizi hiç rahatsız etmeden ve çok profesyonelce yapıyorlar.
Otobüsten indikten sonra hedef olarak Orchard Road’u seçip yürüyüşe geçtik. Grubun amacı alışveriş değil, yürüyüş yapmak ve sonunda Ruffles otelin bahçesinde bir şeyler içmek. Singapur’u gerçekten çok güzel düzenlemişler, her türlü mafyanın kol gezdiği bu şehir, o kadar masum gözüküyor ki! Yol boyu irili ufaklı parklar var. Bol bol fotoğraf aldık. Ruffles otelin bahçesinde (esas olarak 2. Kattaki kısımda için burası daha ucuzmuş) Singapur Splint (meyveli cin diyebilirim) içtik ama hesap biraz kazık geldi. Öyle ya, biz bir içkiye burada harcadığımız para ile Laos pazarlarından neler alırdık..
Her neyse birkaç saat ancak bu şekilde değerlendirilebilirdi. Yarın Vietnam, Hanoi’deyiz.

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2008, 21:38   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Çok çok Teşekkürler. Şu filmlere konu Viyatnam güzel olsa gerek. Anlatımınız gerçekten çok güzel. Sanki yaşıyorum gibi. Teyze fırçada atsa ANADOLU insanı olarak bizler alışkınızdır. Sizlerde yadırgamamışsınız okuduğum kadarı ile. İnsanlarının yaşam tarzlarını bizdeki ile birazcık karşılaştırırsanız diye düşündüm bir an. Tabiiki karar sizin.

Saygıyla.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2008, 23:59   #8
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Fotoğraflar süper Ümit bey.
Biliyormusunuz yurt dışı deyince görmek istediğim 1. sıradaki yerlere gitmişsiniz.
(2.Peru, Galapagos 3. Kanada şimdilik 4 yok)
Merakla izliyoruz. Ve lütfen boll fotolu olsun)

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 11:37   #9
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam-Hanoi

Vietnam Kamboçya Laos Gezi notları-3
Singapur sonrası Vietnam’ın başkenti Hanoi’ye varmak için 2200 km daha uçmak yani 3,5 saate daha ihtiyaç oldu. Seksen altı milyonluk Vietnam’ın başkenti olan Hanoi 1010 yılından 1802 yılına kadar kesintisiz başkentlik yapmış 6 milyonluk bir şehir. Sonrasında kesintiler olmasına rağmen Hanoi, bugün Vietnam’ın politik başkenti.
Uçağımız geç saatlerde Hanoi ye inince, gümrüktü, bavul beklemekti derken program aksamaya başladı. Hanoi havaalanından şehir merkezine doğru giderken ilk izlenimlerimiz buranın tam bir motosiklet kenti olduğuydu. Hemen herkesin motosikleti vardı sanki. Bazen bir motosiklette tüm aile olabiliyordu. Ama burada gördüğümüz motosiklet denizi eski adı Saygon günümüz adı Ho Chi Minh City de göreceğimizin yanında azmış meğer!
Hanoi de 2 gece kaldık ama ilk gün geç inince ve bir gün ve geceyi de Halong Bay da geçirince (Hanoi-Halong Bay arası yol 3 saat sürüyor) Hanoi’ye yeteri kadar zaman ayıramadık diye düşünüyorum.
Hanoi de ilk ziyaret yerimiz Edebiyat Tapınağı oldu. Çinli filozof Konfüçyüs adına yapılmış en eski tapınak olarak biliniyor. Tapınağın çok güzel bir giriş kapısı ve içinde lotus çiçeklerinin bulunduğu iki havuzu dikkati çekiyor. Bir diğer ilgi çekici olan taştan yapılmış kaplumbağaların sırtında yazılı anıtların varlığı. Bu anıtlar, bu tapınağın öğretilerini başarı ile bitiren öğrencileri onurlandırmak için dikilmişler. Bir de avluda o kadar güzel bonzailer vardı ki.. Tapınağı gezerken iki tane mankenin fotomodellik yaptığını gördük. Hemen fotoğrafladık. Camii de fotomodellerin çekim yaptığını düşündüm de..

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 11:44   #10
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam Hanoi

Güneşin ışıkları kaybolunca Hoan Kiem gölünü gün gözüyle göremedik. Hoan Kiem gölü bir efsaneye ev sahipliği yapıyor. Buna göre Çin hanedanı etkisi altında yaşamaya çalışan Vietnam halkı ayaklanıyor ama bir türlü başarı kazanamıyor. Sonunda gölden çıkan bir kaplumbağa, bir kutsal kılıcı kahramanımıza verince zaferler arka arka geliyor ve sonunda Vietnam bağımsızlığına kavuşuyor. Hanoi de başkent oluyor.
Hanoi ile ilgili ilk aklında kalan nedir diye sorsanız hemen sabah sporu yapan Hanoi halkı gelir. Hanoi de genç yaşlı insanlar sabah horozlar öter ötmez Hoan kiem gölü çevresinde spor yapıyorlar. Eğer yolunuz oralara düşerse mutlaka sabah erken göl kenarına gidip insanların güzelliğini görün. Çoğunda eşofman filanda yok. Gündelik giysiler içinde bel kıvıran, sağa sola sallanan, öne eğilen yaşlı genç insanlara şahit olmak ne güzel.
Bir de su kuklası gösterisine gidildi. Bu gösteriyi izlemek gerçekten bir ayrıcalıktı. Kukla gösterisi ancak suyun içinde yapılıyor ve müzik eşliğinde. Bu insanlar gerçekten başarılılar.
Hanoi, Red River kenarında bir şehir. Vietnam’ın kuzeyinde bulunan Hanoi 100 yıla yakın Fransa tarafından yönetilmiş olduğundan kolonyal döneme ait binaları da görebiliyorsunuz.
Hanoi ile ilgili bir anımız daha var. Bu biraz kötü, burada Pazar ziyareti yapalım derken iki arkadaşımız soyuldu. Üzüldük tabii ki. Bu minti, güler yüzlü insanlara yakışmadı doğrusu…
Hanoi de en önemli ziyaret yerlerinden birisi Ho Amcanın (Ho Chi Minh) mozelesi ve müzesi. Onu ayrı bir bölüm olarak anlatmak lazım. Çünkü her Vietnamlı bu Ulusal kahramanları söz konusu olunca farklı bir ruh haline giriveriyor. Saygıyı hak ediyor. Bu nedenle arkası yarına..
Gezekalın..

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen kuru.umit : 11-01-2009 saat 23:10
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 11:47   #11
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam Hanoi

Hanoi den son fotolar.
1 ve 2 nolu fotolar Hoan Kiem gölü üzerindeki kırmızı köprü.
Sonrakiler su kuklası gösterisinden..

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 15:28   #12
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Çok güzeller.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 18:16   #13
Ağaçsever
 
murathanoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2008
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 46
Harika Resimler

Paylaşımınız için teşekkür ederim. çok güzel yerler.

murathanoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 20:39   #14
Ağaçsever
 
tatarbeyi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-10-2006
Şehir: adana
Mesajlar: 42
çok güzel,çok muhtşem resimler. ellerinize sağlık , nice yeni yıllarda sağlıkla yeni resimlerinizi ve anılarıızı beklemekteyiz sağlıkla kalınız.

tatarbeyi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 21:59   #15
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Off.. biz de gidelim)

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2008, 06:02   #16
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Hadi gidelim. Kimler geliyor?

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2008, 23:53   #17
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam-Ho Chi Minh

Vietnam Kamboçya Laos Gezi Notları-4
Ho Chi Minh, 19 Mayıs 1890 da doğan uğruna savaşım verdiği Vietnam’ın birleşmesini göremeden, Ekim 1969 da ölen Vietnam’ın ulusal lideri. Fransızlara karşı verilen savaşta çok önemli bir rol üslenmiş ve ülkesini bağımsızlığa götürmüş birisi. Time Dergisince 20. Yüzyıla damgasını vuran 20 lider arasında kendisine yer bulmuş.
Esas adı Nguyen Tat Thanh olan Ho amca ,21 yaşında Vietnam’ı terk edip Fransa’ya gitmiş. Vietnam’ı gezdiğimizde 3 ayrı şehirde 3 ayrı rehberde şöyle ya da böyle kendisinden bahsetti. Lokal rehberlerin anlattığı Ho Chi Minh de hep aklımızda bir eksiklik kalıyordu. Örneğin kendisi 30 yıl Vietnam dışında yaşamış olan bir Vietnam’lı. Neden ülke dışına gitti ve bu sürede ne yaptı diye sorduğumuzda verdikleri yanıt “kendini eğitmek için yurt dışına gitti” şeklinde oluyordu. Bu yazıyı hazırlarken araştırınca ilginç ayrıntılar öğrendim. Örneğin Ho amca, ünlü bir Fransız şeften pasta konusunda eğitim almış ve Carlton otelde çalışmış. Fransa dışında Amerika ve İngiltere de ve Rusya, Çin dahil birçok ülkede yaşamış.
1919 yılından sonra Fransa Komünist Partisine giriyor ve iyi bir teorisyen olmaya başlıyor. Bundan sonradır ki "aydınlanmış ışık" anlamında Ho Chi Minh adını alıyor. Vietnam’a dönüşü 1941 yılında olmuş ve Fransa’ya karşı direnişi örgütlemiş. İkinci Dünya savaşı sırasında gizlice Amerikalılar tarafından desteklenmiş. Tüberkülozdan tedavi görmüş ve sıtma, dizanteri tedavileri de, kaderin cilvesine bakın, Amerikalılar tarafından yapılmış. Ölene kadar ülke lideri olarak kalmışsa da 1950li yılların sonunda pasifize edilmiş.
Mozolesine girmek tam bir merasim ile oluyor. Önce bizi ikişerli sıraya soktular, okullu çocuklar gibi bir sırada mozoleye kadar sizi askerler götürüyor. Cep telefonları ve fotoğraf makineleri elimizden alındı. Sonra Mozoleden içeri girip sıra ile mumyalanmış Ho amcanın cesedi etrafında bir tur atıyorsunuz. Camlı bir tabut içinde ve etkileyici bir aydınlatma ile Ho Chi Minh sanki uyuyor, birazdan uyanacak gibi. Mumyalama işlemi Rusya da yapılmış.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen kuru.umit : 30-12-2008 saat 08:01
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2008, 23:58   #18
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam-Ho Chi Minh

Daha sonra cep telefonu ve fotoğraf makinelerini alıp, Ho Chi Minh müzesine gittik. Müze gerçekten ziyarete değer. Tur rehberine göre aslında Ho Chi Minh ne bu saray yavrusu yerde yaşamak ve ne de mumyalanmak istemiş. Fotolar onun çalışma ve yaşam alanlarından. Çalışma odası çok sade ve son zamanlarını da küçücük bir odada geçirmiş.
Kısadan hisse bir ülkenin bağımsızlık mücadelesine önderlik etmek gerçekten önemli ama, ne bileyim, içimde hala bu Vietnam Ulusu kahramanına, hele de 20. yüzyılı değiştiren 20 lider arasında bulunmayı hak etmesine itiraz eden bir yan var. Belki de Atatürk’ün bu listeye sokulmamasına olan kızgınlığım bu itirazın nedenidir. Neyse, listede yer almaması Atatürk'ün değerini azaltmayacağına göre önemi yok. İngiliz'e tarihinin en ağır yenilgilerini tattırmış birini de listeye sokacak kadar objektif olmalarını beklemezdim doğrusu..

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen kuru.umit : 30-12-2008 saat 07:59
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 00:12   #19
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam kısa tarihi-Meraklısına

Sevgili sanal gezginler, gezi yazılarımda ansiklopedik bilgi yazmayı sevmiyorum ama Vietnam, Kamboçya ve Laos’un birbirleri ile ilişkilerini anlamak içinde biraz genişçe bir özetle Vietnam tarihini yazmayı uygun gördüm. Bu bölüm meraklısına..

Vietnam a ilk yerleşim Milattan Önce 3. yüzyıldan beri var. Ülkedeki iki büyük ırmaktan kuzeydeki Red River bölgesine ilk olarak Güney Çin den gelen insan toplulukları yerleşmiş (Nam Viet) Milattan Sonra 3. yüzyıllarda ise Çinliler’in istilası var ve sanatta, tarımda, dinde bu tarihten sonra Çin etkisi başlıyor.

939 yılında Çinliler başarısızlığa uğratıldı ve Vietnam yeniden özgürlüğüne kavuştu. 1400 lü yıllarda kısa bir süre yeniden Çin burayı yönetimine alsa da 1428 de ülke yeniden bağımsızlığına kavuşuyor. Bu dönemde bugünkü Vietnam’ın güneyine bildik istila seferleri başladı ve o dönemde orta ve Güney Vietnam’ın halkı olan ve Malezya, Endonezya adalarından göçle bölgeye gelen Champa uygarlığına son verildi. Mekong deltası ise Kimerlilerden alındı. Sonuçta bu halka tarih boyunca huzursuz ve savaşmış ama istilacılara karşı ama kendisi istilacı olarak.

17. Yüzyılda ise Güneye indikçe buralara daha önceden gelerek ticari ilişkilerini kurmuş olan Avrupalılarla temas oldu (Portekiz, İngiliz ve Hollandalılar). Bu arada sülale içi çekişmelerden dolayı bir Vietnam tahtı varisi (Nguyen Anh) hakkının yendiğini ileri sürerek diğer kardeşlere karşı Avrupalılardan yardım istedi. Fransızlardan aldığı yardımla kendi sülalesini kurdu (Nguyen sülalesi). Kendi çıkarlarını, ulusununkinden üstün tutunca da ülkeyi görünürde kendisi ve sülalesi ama gerçekte Fransız genel valisi yönetti. Buna geçmişte de, günümüzde de sömürü diyorlar. Sonuçta 1798 de yardım için çağrılan Fransa sevabına yardım etmediğini gösterip 1887 de ülkeyi bugünkü Kamboçya, Laos u da içine alacak şekilde (Çinhindi) işgal etti. Bu tarihlerden sonra ülke içinde Fransızlara karşı hareketlenmeler olduysa en önemli başkaldırılar 1925 ve 1930 yılları arasında oldu.

1940 yıllarında Fransızlara karşı hareketlenmelerde Vietnam Komünist Partisi ve Lideri Ho Chi Minh ön plana çıktı. Konu ulusal bağımsızlık olunca da komünist olan olmayan herkes destek verdi. 1940 da Fransızlar yenildi. Bu arada 2. Dünya savaşı patlak verince boşluğu Japonlar dolduruyor ve 1945 e kadar ülkeyi istila altında tutuyorlar. 1945 de Japonlar teslim olunca Vietnam Bağımsızlığını ilan etti. Ancak Fransa en azından ülkenin Güney kısmını bırakmak istemeyince bu sefer 1946 da 1954 yılına kadar sürecek olan İndoÇin savaşı başlıyor. Fransızlar bozguna uğrayarak barış yapmak zorunda kalıyorlar ve Cenevre anlaşması ile ülke Kuzey ve Güney Vietnam olarak ikiye bölünüyor.

Kuzey de Ho Chi Minh in Vietnam Demokratik Cumhuriyeti, Güney de ise yönetimi elinde tutan İmparatoru ile Vietnam Cumhuriyeti. Güney Vietnam da Katolik ve diktatör kralın ekonomik, siyasi ve dini baskıları sonucu Budist rahiplerde ayaklanmalar ve fakir halkın isyanları ile ülkede huzursuzluklar ortaya çıkar ve Kuzey Vietnam da bu konuda yardımcı olur.

Tam bu sırada Kral bildik bir başka yardımsever ülkeyi, düzenini sürdürmesi için yardıma çağırır; Amerika Birleşik Devletlerini. 1956 da ABD sahnededir. Kralın baskıları halkın tahammülünü zorlayınca aktör değişikliği gerekir ve Güney Vietnam da darbeler dönemi başlar. İç savaş çıkınca Amerika 1965’de Kuzey Vietnam’da Hanoi’yi bombalatarak savaşa doğrudan dahil olur. Bombalamadan silah ve savaşçı destek yolu olan Laos da nasibini alır. Kuzey ve Güney arasında top yek ün savaş olur.

1968 yılında Kuzey Vietnam birlikleri, Vietnam ın yılbaşısı (Tet) arifesinde güneye büyük bir saldırı gerçekleştirdi (Tet Saldrısı). ABD buna çok sert karşılık verse de Kuzey Vietnam’ın gerilla savaşı taktikleri Amerika ya da ağır kayıplar verdirince Amerika kamuoyu ikiye bölündü. Amerika başkanı Nixon birlikleri geri çekme kararı verdi. 1969’dan itibaren Amerikan birlikleri geri çekilirken, Güney Vietnam’ın generallerinin eline son model silahları vermeyi ihmal etmedi.

1975 yılına kadar süren çatışmalardan sonra Kuzey Vietnam tankları Saygon’a girdiler ve eski rejimin tüm ileri gelenlerini kamplarda siyasal eğitime aldılar. 1976 yılında da Kuzey ve Güney Vietnam birleşip bugünkü Vietnam’ı meydana getirdiler.

Bu arada yeni rejimin getirdikleri sonucu Güney Vietnam’daki Çinlilerin serbest ticareti engellenince ve baskılar sonucunda Vietnam’lı Çinliler, Çin’e göç etmeye başladılar, Çin denizinde çok sayıda göçmen öldü. Kamboçya’da bulunan Pol Pot rejiminin Kamboçya da bulunan Vietnamlılara kötü davranması sonucunda Kamboçya ya Vietnam’ın girmesi ile Çin ve Vietnam ilişkileri bozuldu. ABD ye karşı Çin ve Rusya’nın desteği ile savaş veren Vietnam 1979 da Çin ile savaşa girdi ve Çin Vietnam’ın kuzeyindeki bazı şehirlere saldırdı.

Çin Vietnam da işgal ettiği yerlerden birkaç ay içinde çekildi ama Vietnam Kamboçya içinde ilerledi ve Tayland sınırına kadar Pol Pot ve askerlerini çekilmek zorunda bıraktı. 1982 yılında ise Vietnam Kamboçya’dan birliklerini çekmeye başladı. 1990 yılında yeni anayasa yapılarak Devlet Konseyi kaldırıldı ve secimler yapıldı. Ülkedeki Rus üslerinde Rus askerleri çekildi. ABD ile ilişkiler yeniden düzelmeye ve ticaret serbestleşmeye başladı.

Bu kadar tarih dersi yeter.. Yarın Vietnam’ın doğa harikası köşesinde, Halong Bay'dayız.
Gezekalın..

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 01:23   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Gerçekten önemli bilgiler sağ olun. Sanalda olsa bizleri oralara kadar göturdünüz. Hala liderine sahip çıkıp desteklediklerine göre benzer yanlarımız var demektir. Devamını bekliyor olacağım.

Saygıyla.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 08:40   #21
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Liderine sahip olmak konusunda son yıllarda sınıfta kaldığımızı düşünüyorum.


Düzenleyen Vildan Sönmez : 04-01-2009 saat 15:27
Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 09:37   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Sn Kuru.umit

Bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederiz.
İçinde Lotus çiçeği olan Edebiyat Müzesi havuzundan fotoğraf var mı? Aktarabilir misiniz?

Bir de kaplumbağaların sırtındaki anıtlar birbirinin aynı değil. Bu ayrım neye göre yapılmış? Kadın-erkek mi? Yoksa bir itibar göstergesi mi? Merak ettim.

Bizim Osmanlı mezarlarında hani kavuğun büyüklüğü ve şekle göre kişinin itibarı aksettirilirdi. O geldi aklıma.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 10:15   #23
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Alıntı:
Mozolesine girmek tam bir merasim ile oluyor. Önce bizi ikişerli sıraya soktular, okullu çocuklar gibi bir sırada mozoleye kadar sizi askerler götürüyor. Cep telefonları ve fotoğraf makineleri elimizden alındı.
El ele de tutuştunuz mu?

Ümit Bey teşekkürler. Keyifle okudum.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 10:42   #24
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Şükran Hanım merhaba, gece akşam üstü Edebiyat tapınağında olduğumuzdan Lotus çiçekleri kapanmıştı ama size bu akşam çok güzel bir lotus çiçeğini, başka bir tapınaktan olmak şartıyla göndereceğim. Bu arada hatırlatayım buraya eklenen fotoların orjinal boyutları 3 MB tutuyor. Bazı arkadaşlara buraya yazdığım yazının ,daha büyük boyutta fotosuyla beraber, bir başka formunuda özel adreslerini gönderiyorum. Arzu eden özelime mail adresini bırakabilir.

Kaplumbağa sırtında anıtlarda o dönem için birinci olan öğrencinin özellikleri ve başarıları yazılı, bu nedenle boyut fark ediyor. 110 üzerinde anıttan 80 küsür tanesi ayakta. Tapınaklara kız öğrenci alınmıyorBu tapınak çok eski bir tapınak ve en beğeindiklerimden oldu. Birde Thien Mu tapınağı vardı ama o da akşamın geç saatine kurban gitti.

Kaplumbağa çok önemli bir imaj sağlık ve başarıyı temsil ediyormuş.
Sevgili Zenfree size de merhaba, vallahi de billahi de biz hanımla el ele içeri girdik.. Yani gruptaki 20 kişi çocuklar gibi şendik ama gel gelelim gülmek te yasak ) Fotoğraf makinelerini elimizden almasalar çok hoş bir kare olacaktı. Ama sonradan ikişerli kolda çocukları fotoladım aynen öyleydik...

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 12:01   #25
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Teşekkürler Ümit Bey.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 17:42   #26
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Ümit Bey, bu güzel gezi yazısı için ve fotoğraflar için hem elinize hem ayağınıza sağlık...

Şükran Hanım'ın Lotus çiçeğinden bahsetmesiyle nasıl bir çiçek olduğunu merak edip internetten ufak bir araştırma yaptım. Lotus ismi yabancı gelmemişti ama Nilüfer çiçeği olduğunu hiç bilmiyordum. Aynı zamanda Vietnam'ı, Kamboçya'yı da sadece Amerikan filmlerinden biliyordum. Şükran Hanım, Lotus çiçeğinin olduğu Edebiyat müzesinin havuzundan bahsedince, bırakın müzeyi Lotus'u bile bilmediğimi fark ettim. Sizin güzel yazı dizinizin dağılmasını istemiyorum ama kısacık ta olsa adı geçmişken çiçek hakkında iki cümle eklemek istedim.

Çeşitli yazılardan derleme;
"Lotus çiçekleri çamur içinde büyümelerine rağmen saf ve kirlenmeden açar. Onlar “gerçek nazik çiçekler” olarak ifade edilir.

Lotusun yaprakları da çiçeğin güzelliğini tamamlar. "Lotus yaprağının ortasında titrek bir çiğ damlası gibi sabah güneşi parıldar." Çünkü yaprağın yüzeyi kör diken benzeri çıkıntılarla kaplıdır. Düşen yağmur damlaları hemen edebiyatın yüzyıllardır takdir ettiği bir görünüme, kristal benzeri damlacıklara dönüşür."

Bu da enteresan bi yazı;
"Her şey Amerikalı bilim adamlarının lotus (nilüfer) çiçeğindeki farklılığı gözlemlemesiyle başladı. Nasıl olur da bu çiçek üzerinde böcek tutmaz, çamurda yaşayıp çamurlanmaz, su içinde ıslanmazdı. 90'ların ikinci yarısında Amerikalıların yaptığı araştırmalar, kendini yenileyebilen, temizleyen nanoteknolojiyi bulmalarıyla sonuçlandı."

Ayrıca Budizmde de çiçeğin yeri varmış. "Cennetin Çiçeği" derlemiş ve cennetin bu çiçeklerle dolu olduğuna inanırlarmış. Budistlerin oturuş şekilleri Lotus Çiçeğinin duruşu gibiymiş...

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 17:56   #27
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Zevkle okudum, rüya gibi bir gezi...

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 18:14   #28
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ümit Bey, akıcı bir yazı ve güzel fotoğraflarla desteklediğiniz geziniz harika. Devamını da sabırsızlıkla bekleyeceğim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 19:38   #29
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam-HaLong Bay

Ha Long Bay Tonkin Körfezinde yer alan ve UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmış olan doğa harikası yerlerden bir tanesi.

Vietnam’ın Kuzey kısmı aslında doğa harikası çok sayıda yere sahip. İç kısımlar dağlık ve yoğun ormanlık alanlar. Burada SAPA diye bir yerin fotoğrafını görmüştüm, aklım kaldı ama yapacak bir şey yok. Fransızların burada bir dönem çok sayıda villa yaptırdığını biliyoruz. Eminim burası da zamanla çok turist alacaktır.

Neyse dönelim Ha Long Bay’a; Hanoi den sabah erkenden otobüslere binip yola çıktık. Üç saate yakın bir yolla Ha Long şehrine vardık. Buradan bizi Junk dedikleri teknelere aldılar. Junklar hani şu yelkenleri yelpaze gibi açılan Çin filmlerinde gördüğümüz tekmeler.

Yani bir tür mavi tur yolculuğu yapacağız. Tekne çok lüks değil ama temiz yatak ve sağlıklı ortama zaten razıyız. Teknede hemen kamaralara yerleştik. Hoş geldin içkisi ardından geceleyeceğimiz körfeze doğru yola çıkıldı. Bir müddet sonra karşımıza kireç taşından meydana gelmiş onlarca adacık çıkmaya başladı.

Vietnam efsanelerle dolu bir ülke. Ha Long Bay içinde bir efsane var ve buna göre Çinlilerle yapılan bir savaşta zor durumda olan Vietnamlılara tanrılar bir ejder gönderiyor. Bu ejder ağzından yeşim ve mücevherler saçarak, gördüğümüz kireçtaşından adacıkları oluşturuyor ve bu set sayesinde Çinliler burayı ele geçiremiyorlar. Daha sonra bu ejder yeryüzünde yerleşmek için buraya konduğu zaman Körfez Ha Long Bay adını alıyor. Ha Long inen ejder demek.

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 19:41   #30
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Vietnam-HaLong Bay-1

Körfezin 120 km lik bir sahil uzunluğu var ve 1969 tane adacık var. Burada 200 e yakında mağara var ama bu bilinen mağara sayısı. Bir kısmı Amerikan savaşı sırasında (Vietnamlılar asla Vietnam savaşı demiyorlar, Amerikan Savaşı demeyi tercih ediyorlar, bu da onların bakış açısı ve bence de doğru) bir kısım mağara sığınak olarak kullanılmış. Suyun altında binlercesi olduğu söyleniyor. Ziyarete açılan mağara sayısı fazla değil ama iyi örneklerden bir tanesini gezdik.
Bir lagün ziyareti yaptık ama o da akşamın karanlığına denk geldi. Tekneye dönüş yolunda harika bir gün batımına denk geldik, hemen tekneyi durdurduk ve fotoğrafladık. Ertesi sabah erkenden kalkıp, civarı fotoğrafladım. Tekneye yanaşan satıcıların her biri ayrı birer konu. Daha sonra Titov adasına çıkıp yüksekten körfezi seyrettik. Bu arada benim su kuşu eşim sahilde deniz girmeyi tercih etti. Buda onun fantezisiydi!
Ha Long Bay’ın alternatif rotaları da var ve oralar daha az turistik alanlar. Seçme şansımız yoktu ancak kendisi gidenler ya da burada geçirecek daha fazla zamanı olanlar rotayı alanın güneyine doğru kırdırsınlar.
Hanoi bölgesi bu bölümle tamamlandı. Görmeden, yapmadan gelmeyin diyeceklerimi yazdım. Yarın İmparatorluğun korunmuş şehri Hue’ deyiz.
Gezekalın..

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen kuru.umit : 11-01-2009 saat 23:15
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
muhteşem.


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024