agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-02-2006, 15:14   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Yozgat Çamlığı



Ankara'nın arka bahçesi Yozgat'ın milli parkı

Türkiye'nin ilk millî parkı olma özelliğine sahip Yozgat Çamlığı şehir halkının her türlü mutlu anına tanıklık ediyor. Yüzyıllardan beri Yozgat'ın kültürüyle bütünleşen çamlıkta günümüzde de düğünler yapılıyor, iftarlar açılıyor, bayramlaşmalar yapılıyor. Yani dönemin tatlı heyecanları hep çamlıkta paylaşılıyor...

Yavuz Sultan Selim, Mısır seferine giderken ormanların yoğunluğundan dolayı Anadolu'da çok yavaşlıyor. Olabilecek en makul çözümü buluyor ve orduya yol açılmasını sağlamak üzere 'Baltacılar Birliği'ni kuruyor. Anadolu'da "Baltacılar Birliği" çok kolay olmasa da ordunun daha hızlı ilerlemesini sağlıyor... Anadolu 500 yıl öncesine kadar bir orman deniziydi... Evliya Çelebi de Karadeniz'den ağaca çıkan bir sincabın daldan dala Akdeniz'e kadar hiç yere inmeden gittiğini yazar... O günlerden bu zamana, resmi kayıtlara göre ülkemizde sadece % 25 ormanlık alan mevcut...
"Yozgat Çamlığı" tarihi çok eskilere dayanan ve türü sadece Kafkaslarda bulunan bir çam ormanlığı... Türkiye'nin de ilk milli parkı olma onurunu elinde tutuyor. Ülkemizde 33 tane milli park ilan edilmiş alan var. Bu parklar kültür ve tabiat varlıklarının sergilenmesine, ülkenin tanıtımına, kültür ve turizm potansiyeline önemli katkılarda bulunuyor.
Ankara'dan uzaklaşmak istelenler için çamlık cazip ve yakın mekanlardan. Yozgat'ı iki tepe arasına sıkışmaktan kurtaran bu çamlık, tüm Yozgat'ın sosyal hayatının başlayıp bittiği yerdir. Yozgat'la o kadar özdeşleşmiş ki; çamlığı çıkardığımızda Yozgat'tan geriye bir şey kalmaz denebilecek kadar övgüyü hak ediyor. İçerisinde 9 tane 400-500 yıllık anıt ağacı barındıran çamlık, doğal bir hayvanat bahçesi konumunda. Çok yakın bir zamana kadar görünen; fakat türü şimdilerde tükenmiş olan Şah kartalları dışında; akbaba, küçük atmaca, şahin, tavşan, saksağan, kurt, kaplumbağa gibi bir sürü hayvan çeşidi var. Ayrıca çamlık içinde yer alan gölette; sazan, ve turna balığı hayat bulmuş. Çamlığın içerisinde bir de rehabilitasyon merkezi var. Burası küçük bir hayvan çiftliği görevini de görüyor.
Çamlık içerisinde çokça olan çeşmelerden akan suların da çok faydalı olduğu söylenir. Kaymak donduran, kumdöken gibi ilginç isimleri olan her çeşme, adının işlevini görüyor. Kaymak donduran çeşmesi ismini çevresindeki kar kuyularından almış. Buz makinelerinin, soğutucuların olmadığı dönemlerde seyyar dondurmacılar ve pastane sahipleri çeşme etrafında kar kuyuları açarmış ve dondurma kaplarını etrafa koyarak dondurmanın erimesini önlerlermiş. Şehrin 2 km uzağında olan çamlık 264 hektarlık alanı kaplıyor.
Çamlık özel günlerin tanığı
Yüzyıllardan beri Yozgat'ın kültürüyle öylesine bütünleşmiş ve gelenekleri içinde öylesine yerleşmiş ki; çamlıkta, düğünler yapılır, iftarlar açılır, bayramlaşmalar burada yapılır, hıdrellez de burada kutlanırmış. Dönemin tatlı heyecanları hep çamlıkta paylaşılmış... Genç kızlar aynalı körükle çamlığa çıkar, burada nişanlarını yapar, düğünlerde de buraya gelinir, Ramazan ayında iftar açmak için çamlık suyu içilir... Tam anlamıyla olmasa da bir şekilde çamlıkta hâlâ gelenekler devam ediyor.
Yozgatlıların belki de tek huzur bulduğu en vazgeçilmez yer çamlık... Çamlık bu yıl içerisinde yapılan bir dizi çalışma sonucunda temiz ve bakımlı bir konuma kavuşturuldu. Bundan kısa bir süre öncesine kadar çok iyi durumda olmayan Yozgat Çamlığı Milli Parkı'nın gerçek kimliğine kavuşmasını sağlayan Orman ve Çevre İl Müdürü Ali Şimşek'e hakkını vermek gerekiyor. Şu anki kimliğiyle bir milli park olma özelliğini fazlasıyla hak ediyor. Gelecek projeleri arasında; asmalı köprüler, yürüyüş parkurları ve keklik üretim istasyonu gibi planları, yakın bir zamana kadar hayata geçirmeyi planlıyor.
Hangi taşı kaldırsan altından Çapanoğlu çıkar…
Yozgat çamlığının, tarihin eski dönemlerinde Orta Anadolu'da yaşamış olan Çapanoğlu Mustafa adlı bir beyin özel mülkiyeti olduğu söyleniyor. Halkın ifadesine göre Çapanoğlu Mustafa bu çamlıktan ağaç kesmeye kalkanı öldürmeye teşebbüs edermiş. Halk dilimize yerleşmiş "Hangi taşı kaldırsan altından Çapanoğlu çıkar" özdeyişi buradan gelme...
Böyle bir çamlık tabii ki birçok efsane, hikâye ve türkü sözlerinin vazgeçilmez konuğu oluyor. Aslı'sını arayan Kerem'in yolu bir gün Yozgat çamlığına düşüyor ve bir çam fidanı dikip şöyle diyor: "Bu çamdan nice çamlar filizlensin bir koruluk olsun, sazlar sözler hep bizi söylesin..."


Kaynak: www.zaman.com.tr

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024