![]() |
Söğüt türleri
Söğütlerin dünya'da 320 kadar türü bulunmaktadır. Bunlardan 23'ü Türkiye'de doğal olarak bulunur. Bunlar;
Salix alba - Ak söğüt Salix acmophylla - Acem söğüdü Salix aegyptiaca Salix amplexicaulis - Karşılıklı yapraklı söğüt Salix armenorossica Salix caprea - Keçi söğüdü Salix caucasica - Kafkas söğüdü Salix cinerea - Boz söğüt Salix elaeagnos - İğde yapraklı söğüt Salix elbursensis Salix excelsa - Boylu söğüt Salix fragilis - Gevrek söğüt Salix pedicellata Salix pentandra Salix pentandroides Salix pseudododepressa Salix pseudomedewii Salix purpurea - Erguvani söğüt Salix rizeensis - Rize söğüdü Salix trabzonica - Trabzon söğüdü Salix triandra - Badem yapraklı söğüt Salix wilhelmsiana Salix viminalis - Sepetçi söğüdü Türkiye'de doğal olarak bulanmayan ancak park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen söğüt türleride şunlardır; Salix babylonica - Salkım söğüt Salix matsudana cv. "Tortuosa" - Tirbişön söğüdü |
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Badem yapraklı söğüt - Salix triandra
Eklenti 2942 |
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
Salkım söğüt doğal olarak Çin'de nehir ve göl kenarlarında yetişiyor. Dekoratif güzelliği nedeniyle anavatanı dışında sıkça yetiştirilmektedir. Çelikle üretiminin kolaylıkla yapılabilmesi yaygınlaşmasını sağlamştır.
|
1 Eklenti(ler)
Ak söğüt - Salix alba (Okunuşu:Saliks alba)
Eklenti 2949 |
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Sarı söğüt - Salix alba cv."Vitelliana pendula"
Eklenti 2951 Salix alba cv."Vitelliana" ile Salix babylonica'nın melezidir. Aşağıya doğru sarkık olan sarı sürgünleri ile kolayca ayırt edilebilir. |
Ormanbotaniği eline sağlık, çok güzel bir çalışma oluyor.
|
Çok güzel oluyor. Özellikle salkım söğüt ile yakından ilgiliyim. Salkım söğüt sanırım Çin ya da Japonya kökenli idi.
|
Evet elerinize sağlık devamını merakla bekliyorum
|
Alıntı:
Hatta ikince kez bakışımda ya bu benim bir fotoğrafıma çok benziyor dedim. Yanılmamışım da :D Düzeltmeyi bu akşam yapayım en iyisi :) |
Darkyes ordaki fotoğrafı Rize'deki parktan çekmiş olmalısın. Benden önce davranıp çekmişsin. Güzel bir kare yakalamışsın.
Doğru tahmin orada çekmiştim. Sağol ama ne çektiğimi bilmemişim :) Dal rengi farklılığı hariç melez olması sebebiyle herhalde Salkım söğüte benzetmiş ve öylecene eklemiştim. Seninide ellerine sağlık ve bir ara buluşma işini ayarlayalım derim hazır hava güzelken :) (DarkYES) |
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Keçi söğüdü - Salix caprea (Okunuşu: Saliks kaprea)
Eklenti 2997 |
Bu eklediğin fotoğraflar kendi çektiğin fotoğraflar mı?
|
Bir kısmı
|
Ellerinize sağlık meğer ne çok türü varmış. ben sadece Salix babylonica yı biliyordum. ama en sevdiğim ağaçtır.
|
1 Eklenti(ler)
Gevrek söğüt - Salix fragilis (Okunuşu:saliks fıragilis)
Eklenti 3620 Bu tür ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesinde dere kenarlarında 1000-1500 m yükseltilerde bulunur. |
Salkım söğüt türü set budamaya toleranslı mıdır acaba ve yapılmalı mıdır?Bizim üniversitenin bahçesindekileri bu güz resmen sadece gövde bırakacak şekilde budadılar ağaç eski halini alabilir mi?Ve benimde salkım söğütüm var ama çok şekilsiz bu mevsimde budama yapabilir miyim?Ve nasıl bir budama önerirsiniz?
|
Ben dün salix caprea denilen cicekleri kadife gibi olan agactan aldim su anda büyük bir saksida duruyor bozulur diye bahceye ekmeye cesaret edemiyorum. Hemen ekmeli miyim komsumuz sarkan dallarini budamam gerektigini söyledi. Bilgisi olan var mi?
|
Merhaba,
Ben de dün görüntüsünü çok beğendiğim içen bir Salix caprea satın aldım. Bugun internette hızlı bir tarama yapınca çok böcek ve arı barındırdığına ilişkin bilgilere rastladım. Gerçekten öyle mi? Bahçede yanında oturmamıza olanak vermeyecek bir bitkiyse geri vermeyi düşünüyorum. Teşekkürler |
Çok sevdiğim söğüt ağaçlarını yakından tanımak benim için çok iyi oldu, çok teşekkür ederim Orman Botaniği. İznin ile bunları bilgisayarımda dosya halinde kaydetmek istiyorum.
Sevgiler ;) |
Elbette sebahittin bey bu bilgileri kullanmanızda hiç bir mahsur yok. Zaten henüz söğüt türlerinin tamamına değinmedim dolayısıyla devamı gelecek teşekkürler.
Keçi söğüdünün çok sayıda böcek türünü kendine çektiği doğrudur ve de çiçek açma zamanı Mart-Nisan döneminde gerçekleşiyor yazın rahatlıkla bahçenizde oturabilirsiniz. Keçi söğüdü çelikle üretmek mümkün ancak çiçekli çelikler köklendirmede kullanılmaz. Çiçekleri koparmanız gerekir burda şu sorun olabilir, bitkilerde bir çiçek tomurcuğu bir sürgün veren tomurcuklar vardır, bazen çelik (dal parçası) tamamen çiçek tomurcuklarından oluşabilir aldığınız çelikler köklensebile yaprak veren tomurcuklar bulunmaması halinde bir sonuç elde edilemez. Şu anda bahçeye almanıza gerek yok çeliklerin tuttuğana emin olduktan sonra toprağı birlikte istediğiniz herhangi bir zamanda bahçenize dikebilirsiniz (Fidan dikilir ekilmez) |
Bizim bahçede salkım ve kıvırcık söğüdümüz var. Bu h.sonu farkettim, inanılmaz korkunç, siyah 2mm-1cm arası ince uzun böcekler sarmış. Simsiyah, topaklar halinde. Yumurtaları, vs tam belgesellik ! Makasla ulaşabildiklerimin hepsini kesip uzaklaştırdım ancak , eminim ulaşamadıklarım da oldu. Ayrıca köpüksü oluşumlar ve sakız gibi damlalar vardı. Bu nedir bilen var mı ? Pestisit mi kullanmalıyım ? Ben söğütleri sorunsuz sanırdım ve gölgeliğinde oturmayı hala ediyordum :(
|
Merhabalar,
Burada aylardır hareket yok, ama yine de şansımı denemek istiyorum. Bahçemizdeki tek katlı evin tepesinden bakan bir salkım söğütümüz var, çok güzel saçak saçak. Ama bütün bahçe onun sarı yapraklarıyla dolu. Durmadan dökülüyorlar, temizleyip bitirmenin imkanı yok. Acaba bu ağacın bir özelliği mi bu yoksa hastalık gibi bir şey midir? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Az önce bende birçok söğüt (tirbişön) çeliğini köklenmesi için suya koydum umarım herşey yolunda gider. Bazılarını örmeyi düşünüyorum. Örgü halinde bağlayıpta köklendirmek mümkün mü acaba. :rolleyes:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025