agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Söğüt türleri (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/1628.htm)

ormanbotanigi 31-07-2006 08:58

Söğüt türleri

Söğütlerin dünya'da 320 kadar türü bulunmaktadır. Bunlardan 23'ü Türkiye'de doğal olarak bulunur. Bunlar;

Salix alba - Ak söğüt
Salix acmophylla - Acem söğüdü
Salix aegyptiaca
Salix amplexicaulis - Karşılıklı yapraklı söğüt
Salix armenorossica
Salix caprea - Keçi söğüdü
Salix caucasica - Kafkas söğüdü
Salix cinerea - Boz söğüt
Salix elaeagnos - İğde yapraklı söğüt
Salix elbursensis
Salix excelsa - Boylu söğüt
Salix fragilis - Gevrek söğüt
Salix pedicellata
Salix pentandra
Salix pentandroides
Salix pseudododepressa
Salix pseudomedewii
Salix purpurea - Erguvani söğüt
Salix rizeensis - Rize söğüdü
Salix trabzonica - Trabzon söğüdü
Salix triandra - Badem yapraklı söğüt
Salix wilhelmsiana
Salix viminalis - Sepetçi söğüdü

Türkiye'de doğal olarak bulanmayan ancak park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen söğüt türleride şunlardır;

Salix babylonica - Salkım söğüt
Salix matsudana cv. "Tortuosa" - Tirbişön söğüdü

ormanbotanigi 31-07-2006 09:58

1 Eklenti(ler)
Badem yapraklı söğüt - Salix triandra (Okunuşu:Saliks tiriandra)

Eklenti 2941

ormanbotanigi 31-07-2006 10:04

1 Eklenti(ler)
Badem yapraklı söğüt - Salix triandra
Eklenti 2942

ormanbotanigi 31-07-2006 10:24

1 Eklenti(ler)
Tirbişön söğüdü - Salix matsudana cv."Tortuosa"

Eklenti 2943

DarkYES 31-07-2006 11:28

Alıntı:

Salix babylonica - Salkım söğüt
Bu söğüt türünün doğal olarak yetişmediğini bilmiyordum. Yani bunları özellikle gelip birileri dikmiş o halde çevreye. Niye bilmiyorum ama üzüldüm şimdi :(

ormanbotanigi 31-07-2006 21:21

Salkım söğüt doğal olarak Çin'de nehir ve göl kenarlarında yetişiyor. Dekoratif güzelliği nedeniyle anavatanı dışında sıkça yetiştirilmektedir. Çelikle üretiminin kolaylıkla yapılabilmesi yaygınlaşmasını sağlamştır.

ormanbotanigi 01-08-2006 20:44

1 Eklenti(ler)
Ak söğüt - Salix alba (Okunuşu:Saliks alba)
Eklenti 2949

ormanbotanigi 01-08-2006 20:48

1 Eklenti(ler)
Ak söğüt - Salix alba
Eklenti 2950
Erkek çiçekler (bu çiçeklere kedicik veya tırtıl denilmektedir)

ormanbotanigi 01-08-2006 20:58

1 Eklenti(ler)
Sarı söğüt - Salix alba cv."Vitelliana pendula"
Eklenti 2951
Salix alba cv."Vitelliana" ile Salix babylonica'nın melezidir. Aşağıya doğru sarkık olan sarı sürgünleri ile kolayca ayırt edilebilir.

Mine Pakkaner 01-08-2006 21:05

Ormanbotaniği eline sağlık, çok güzel bir çalışma oluyor.

Baki Berk Kayalar 01-08-2006 23:11

Çok güzel oluyor. Özellikle salkım söğüt ile yakından ilgiliyim. Salkım söğüt sanırım Çin ya da Japonya kökenli idi.

gallus 02-08-2006 01:24

Evet elerinize sağlık devamını merakla bekliyorum

DarkYES 03-08-2006 10:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi
Sarı söğüt - Salix alba cv."Vitelliana pendula"

Salix alba cv."Vitelliana" ile Salix babylonica'nın melezidir. Aşağıya doğru sarkık olan sarı sürgünleri ile kolayca ayırt edilebilir.

Bu mesajdaki fotoğrafı görünce fotoğraf çok tanıdık geldi.
Hatta ikince kez bakışımda ya bu benim bir fotoğrafıma çok benziyor dedim.
Yanılmamışım da :D
Düzeltmeyi bu akşam yapayım en iyisi :)

ormanbotanigi 03-08-2006 11:14

Darkyes ordaki fotoğrafı Rize'deki parktan çekmiş olmalısın. Benden önce davranıp çekmişsin. Güzel bir kare yakalamışsın.

Doğru tahmin orada çekmiştim.
Sağol ama ne çektiğimi bilmemişim :)
Dal rengi farklılığı hariç melez olması sebebiyle herhalde Salkım söğüte benzetmiş ve öylecene eklemiştim.
Seninide ellerine sağlık ve bir ara buluşma işini ayarlayalım derim hazır hava güzelken :) (DarkYES)

ormanbotanigi 03-08-2006 11:25

1 Eklenti(ler)
Salkım söğüt - Salix babylonica (okunuşu:Saliks babilonika)

Eklenti 2983

ormanbotanigi 04-08-2006 13:47

1 Eklenti(ler)
Keçi söğüdü - Salix caprea (Okunuşu: Saliks kaprea)
Eklenti 2997

DarkYES 07-08-2006 11:52

Bu eklediğin fotoğraflar kendi çektiğin fotoğraflar mı?

ormanbotanigi 07-08-2006 12:05

Bir kısmı

wonderlands 04-09-2006 08:50

Ellerinize sağlık meğer ne çok türü varmış. ben sadece Salix babylonica yı biliyordum. ama en sevdiğim ağaçtır.

ormanbotanigi 04-09-2006 14:08

1 Eklenti(ler)
Gevrek söğüt - Salix fragilis (Okunuşu:saliks fıragilis)

Eklenti 3620

Bu tür ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesinde dere kenarlarında 1000-1500 m yükseltilerde bulunur.

lordofstorm 16-02-2007 23:32

Salkım söğüt türü set budamaya toleranslı mıdır acaba ve yapılmalı mıdır?Bizim üniversitenin bahçesindekileri bu güz resmen sadece gövde bırakacak şekilde budadılar ağaç eski halini alabilir mi?Ve benimde salkım söğütüm var ama çok şekilsiz bu mevsimde budama yapabilir miyim?Ve nasıl bir budama önerirsiniz?

ciceksever70 07-03-2008 20:31

Ben dün salix caprea denilen cicekleri kadife gibi olan agactan aldim su anda büyük bir saksida duruyor bozulur diye bahceye ekmeye cesaret edemiyorum. Hemen ekmeli miyim komsumuz sarkan dallarini budamam gerektigini söyledi. Bilgisi olan var mi?

korsan 17-03-2008 13:38

Merhaba,

Ben de dün görüntüsünü çok beğendiğim içen bir Salix caprea satın aldım. Bugun internette hızlı bir tarama yapınca çok böcek ve arı barındırdığına ilişkin bilgilere rastladım. Gerçekten öyle mi? Bahçede yanında oturmamıza olanak vermeyecek bir bitkiyse geri vermeyi düşünüyorum.
Teşekkürler

Sebahattin Sargın 18-03-2008 17:53

Çok sevdiğim söğüt ağaçlarını yakından tanımak benim için çok iyi oldu, çok teşekkür ederim Orman Botaniği. İznin ile bunları bilgisayarımda dosya halinde kaydetmek istiyorum.

Sevgiler ;)

ormanbotanigi 19-03-2008 00:37

Elbette sebahittin bey bu bilgileri kullanmanızda hiç bir mahsur yok. Zaten henüz söğüt türlerinin tamamına değinmedim dolayısıyla devamı gelecek teşekkürler.

Keçi söğüdünün çok sayıda böcek türünü kendine çektiği doğrudur ve de çiçek açma zamanı Mart-Nisan döneminde gerçekleşiyor yazın rahatlıkla bahçenizde oturabilirsiniz.

Keçi söğüdü çelikle üretmek mümkün ancak çiçekli çelikler köklendirmede kullanılmaz. Çiçekleri koparmanız gerekir burda şu sorun olabilir, bitkilerde bir çiçek tomurcuğu bir sürgün veren tomurcuklar vardır, bazen çelik (dal parçası) tamamen çiçek tomurcuklarından oluşabilir aldığınız çelikler köklensebile yaprak veren tomurcuklar bulunmaması halinde bir sonuç elde edilemez. Şu anda bahçeye almanıza gerek yok çeliklerin tuttuğana emin olduktan sonra toprağı birlikte istediğiniz herhangi bir zamanda bahçenize dikebilirsiniz (Fidan dikilir ekilmez)

DevrilgenKayik 21-04-2008 15:14

Bizim bahçede salkım ve kıvırcık söğüdümüz var. Bu h.sonu farkettim, inanılmaz korkunç, siyah 2mm-1cm arası ince uzun böcekler sarmış. Simsiyah, topaklar halinde. Yumurtaları, vs tam belgesellik ! Makasla ulaşabildiklerimin hepsini kesip uzaklaştırdım ancak , eminim ulaşamadıklarım da oldu. Ayrıca köpüksü oluşumlar ve sakız gibi damlalar vardı. Bu nedir bilen var mı ? Pestisit mi kullanmalıyım ? Ben söğütleri sorunsuz sanırdım ve gölgeliğinde oturmayı hala ediyordum :(

mava 07-08-2008 20:27

Merhabalar,

Burada aylardır hareket yok, ama yine de şansımı denemek istiyorum.

Bahçemizdeki tek katlı evin tepesinden bakan bir salkım söğütümüz var, çok güzel saçak saçak. Ama bütün bahçe onun sarı yapraklarıyla dolu. Durmadan dökülüyorlar, temizleyip bitirmenin imkanı yok.

Acaba bu ağacın bir özelliği mi bu yoksa hastalık gibi bir şey midir?

otugay 08-08-2008 20:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DevrilgenKayik (Mesaj 227445)
Bizim bahçede salkım ve kıvırcık söğüdümüz var. Bu h.sonu farkettim, inanılmaz korkunç, siyah 2mm-1cm arası ince uzun böcekler sarmış. Simsiyah, topaklar halinde. Yumurtaları, vs tam belgesellik ! Makasla ulaşabildiklerimin hepsini kesip uzaklaştırdım ancak , eminim ulaşamadıklarım da oldu. Ayrıca köpüksü oluşumlar ve sakız gibi damlalar vardı. Bu nedir bilen var mı ? Pestisit mi kullanmalıyım ? Ben söğütleri sorunsuz sanırdım ve gölgeliğinde oturmayı hala ediyordum :(

Yeni üye olduğumdan sorununuzu şimdi öğrendim. Aynı sorun her sene bende de oluyor. Sizin tespit ettiğiniz aşama ileri bir aşama. Kış sonu ağaç yapraklanmaya başladıktan sonra ağacı gözlemlemeniz lazım. Önce çiftleşen böcekler göreceksiniz. Bu aşamada pestisit kullanırsanız probleminiz büyük ölçüde geçecektir. İsterseniz 15 gün sonra tekrar edebilirsiniz.

otugay 08-08-2008 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mava (Mesaj 266309)
Merhabalar,

Burada aylardır hareket yok, ama yine de şansımı denemek istiyorum.

Bahçemizdeki tek katlı evin tepesinden bakan bir salkım söğütümüz var, çok güzel saçak saçak. Ama bütün bahçe onun sarı yapraklarıyla dolu. Durmadan dökülüyorlar, temizleyip bitirmenin imkanı yok.

Acaba bu ağacın bir özelliği mi bu yoksa hastalık gibi bir şey midir?

Bendeki ağaçta da yaprak dökülmesi oluyor ancak rahatsız edici boyutta değil. Dökülen yapraklara bakın, yenmiş yapraklar varsa zararlı böcek sorunu olabilir.

Orkun Kırcı 18-09-2008 22:43

Az önce bende birçok söğüt (tirbişön) çeliğini köklenmesi için suya koydum umarım herşey yolunda gider. Bazılarını örmeyi düşünüyorum. Örgü halinde bağlayıpta köklendirmek mümkün mü acaba. :rolleyes:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025