agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 4 Gönderen Mesut Temiz
  • 1 Gönderen vasif

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-05-2020, 01:41   #1
Moderatör
 
Mesut Temiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 1,123
Tarçınının Bitkilerde Kullanımı

Tarçının bitkilerde kullanımına dair bilgilere ilk kez birkaç yıl önce agaclar.net forumda rastlamış ve şaşırmıştım... Sonra İngilizce bitki ve bahçecilik sitelerinde de çok uzun zamandır bitkilerde, çelik köklendirmede ve fungus hastalıklarına ve haşerelere karşı kullanımına dair çok fazla bilgi okudum... Kendim de birkaç yıldır çeliklerde, özellikle kaktüs ve sukulent çeliklerinde kesik yüzeye uyguluyorum ve birçok arkadaş gibi ben de çok olumlu sonuçlarını gözlemliyorum...
Bununla ilgili bazı bilgileri yabancı bir siteden çevirip paylaşmak istedim. Sitenin adresini yazının sonunda bulabilirsiniz.. Çok kaynak var, fırsat buldukça başka kaynaklardan da özet bilgileri bu başlığa eklemeyi düşünüyorum...


Tarçının Bitkilerde Kullanımı: Haşerelere Karşı, Çeliklerde ve Fungisit Olarak Tarçın Kullanımı
Kurabiyelere, pastalara ve daha birçok besine harika bir tat katan tarçın, bahçıvanlar için ise bundan çok daha fazlasını ifade etmektedir. Çok sayıda kullanım alanına sahip bu baharat, çeliklerin köklenmesine yardımcı olmak, mantarların küçük fideleri öldürmesini engellemek ve hatta haşereleri evinizden uzak tutmak için de kullanılabilir. Bir kez tarçın tozunu bitki sağlığı için nasıl kullanacağınızı öğrendikten sonra, bahçecilik gereksinimleriniz için elinizi sert kimyasal maddelere uzatmadan önce iki kez düşüneceksiniz.

Tarçının Bitkiler Üzerindeki Yararlı Etkileri
Tarçının bitkiler üzerindeki yararlı etkileri oldukça fazladır ve bu baharatı neredeyse günlük olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. İşte tarçının bahçelerdeki en yaygın kullanım alanlarından bazıları:

Haşerelere Karşı Tarçın Kullanımı:
Eğer evinizde ya da seranızda karıncalarla sorun yaşıyorsanız, tarçın iyi bir karıncasavardır. Karıncalar tarçın tozunun bulunduğu yerlerde dolaşmayı sevmediklerinden, yazın karınca problemi azalacaktır. Tarçını evinizin içindeki ve dışındaki haşereler için kullanabilirsiniz. Haşerelerin giriş yollarını bulun ve bu yollara tarçın tozu serpin. Tarçın evinizdeki karıncaları öldürmez, ancak onları içeriye girmekten vazgeçirmeye yardımcı olur. Çocuğunuzun kum havuzunda karıncalarla ilgili sorun yaşıyorsanız, bir kap tarçın tozunu kumla iyice karıştırın. Karıncalar kumdan uzak duracaklardır.

Köklendirici Madde Olarak Tarçın
Tarçın bir köklendirici madde olarak söğüt suyu ya da hormon esaslı köklendirme tozu kadar kullanışlıdır. Çeliği dikerken gövdeye tek bir kez uygulamanız, hemen hemen her tür bitkide kök gelişimini stimüle edecektir. Çeliklerinize tarçın tozu yardımıyla hızlı bir başlangıç yapma fırsatı sağlayın. Bir kaşık tarçın tozunu bir parça kâğıt havlu üzerine dökün ve çeliğinizin nemli kesik yüzeyini tarçına bulayın. Ardından çeliklerinizi taze saksı toprağına dikin. Tarçın hem gövdeyi dallar üretmeye teşvik edecek hem de fideçökerten hastalığına neden olan fungusların önlenmesine yardımcı olacaktır.

Tarçının Fungisit Olarak Kullanımı
Fideçökerten hastalığı küçük fideleri tam gelişmeye başladıkları dönemde etkileyen fungus temelli bir hastalıktır. Tarçın, fungusları öldürerek bu sorunun önlenmesine yardımcı olacaktır. Tarçın daha yaşlı bitkilerde görülen diğer fungus sorunlarına, örneğin saksılarda çıkan cıvık mantar ve şapkalı mantarlara karşı da işe yaramaktadır. Tarçının fungus kontrol edici özelliğinden yararlanmak için onu tarçın spreyi şeklinde kullanabilirsiniz. Bir miktar tarçını ılık suyla karıştırın ve gece boyunca demlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı bir kahve filtresi ile süzün ve sonuçta elde ettiğiniz sıvıyı bir sprey şişesinin içine koyun. Fungustan etkilenmiş bitkilerin gövde ve yapraklarını bu sıvıyla spreyleyin. Şapkalı mantar sorunu yaşadığınız saksıların toprağına da aynı sıvıdan spreyleyin.

Kaynak Web Sitesi: https://www.gardeningknowhow.com/gar...-on-plants.htm

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2020, 10:51   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2020
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2
Güzel bilgi teşekkürler

Mesut Temiz beğendi.
vasif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024