agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin > Fuar, Toplantı, Eğitim, Kampanya, Yarışma
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen denizakvaryumu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-05-2012, 18:26   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Saman Ev Yapımı

Saman Ev Yapıyoruz;

22-30 Haziran

**Ücretsiz**


Hergeçen gün artan ziyaretçilerimiz için yeni barınaklara ihtiyacımız var. Ekin hasadı ile beraber ihtiyacımız kadar balyalanmış saman alıp iki gözlü bi ev yapacağız. Kazdağındaki eski yerimizde yaptığımızın azıcık daha büyüğü olacak evimizin yapımına hepiniz katılabilirsiniz. Daha önce nasıl yaptığımızın detaylarını aşağıda **** internet sitemizin “deneyimler” sayfasında okuyabilirsiniz.

Eğer hem ucuz hemde doğal bir ev,depo hatta ahır yapmak istiyorsanız en iyi seçenek Saman Ev. Üstelik yapımı herkesin yapabileceği kadar çok kolay olduğu gibi duvar kalınlığı ve toprak sıvası nedeniyle hem ısı izalasyonu çok yüksek hemde yangına oldukça dayanıklı. Hayvanların yemesinin söz konusu olmadığı Saman Evin yapımına isterseniz tam program isterseniz kısa süreliğine de katılabilirsiniz.

Zamanı dar olanlar için 22-30 haziran tarihlerini belirledik.Fakat evin ince işleri,tesisatı vs devam edip hemen peşinden kerpiç tuğlalar kesip güneşte kurutacağız.Tuğlalar kururken taş ev için köşe taşları yontup hazırlıyacağız.Ve bu hazırlıkları takiben 13-29 arasında da 3 odadan oluşacak Saman,Kerpiç ve Taş Ev içinde yaşanılır hale getirmeyi hedefliyoruz.

Zaman sınırı olmayanlar dilediği sürece İmece’de kalabilir .Belkide Dutlar Ekoköyünün yaşayanları arasına dahil olabilir.

Fakat her şeyden önce sizi bekleyen koşulları öğrenmek için ziyaret,ulaşım ve sı sorulan sorular sayfalarımızı iyice okumanızı öneririz.

mece Evi - Anasayfa

0543-4142363



Saman Ev yapımı


Ekin hasadı başladı.Dolayısı ile saman balyalarıda hazırlanıyor.Eğer samandan bir ev yapacaksanız balya almanın en uygun zamanını kaçırmayın.Şimdi üretici tarlasında 2.00 ytl ye verebiliyor.Bu rakam Temmuz-Ağustos'ta 3-4 ytl yi buluyor.Söylemedi demeyin.Birde nasıl yapacağınız ile ilgili aşağıda size biraz temel bilgi aktarmaya çalıştık.Ancak aklınıza takılan soruyuda sormaktan çekinmeyin. Yaşasın "Saman Ev" kardeşliğiiiiiiiiiii ::-)


Sevgili doğa severler dünyada çok hızlı yaygınlaşan ekolojik mimari örneklerinin en ekonomik ve pratik seçeneklerinden olan “Saman Ev” geçtiğimiz yazın sonunda (2007) atölye çalışması olarak gerçekleştirdik.Sabun atölyesi için İmece Evine gelip saman evimizi yerinde inceleyen __Ekolojik Ev__ ekibi ile aşağıdaki söyleşiyi gerçekleştirdik.Bu söyleşiyi biraz daha zenginleştirip sizinle de paylaşalım dedik;Buyurun Saman Ev sohbetine;

1. Saman ev konusunu ilk nereden öğrendiniz?
Hiç hatırlamıyorum.O kadar çok toplantı,seminer,kitap ve internet iletişimi oldu ki emin değilim.


2. Saman evi tercih etmenizin sebepleri nelerdir?
Ekolojik,Ekonomik ve Eğlenceli olması.Ekolojik çünkü;samanın kendisi,ahşap iskelet,sıvadaki killi toprak ve en son kireç,zeytinyağı,yosunla beraber %95'ini doğal ve geleneksel üretilmiş malzemeden yaptıkEkonomik çünkü; 400x500 ebatlarında başka bir yapıyı saman evden en az iki katına mal ederdik.Eğlenceli çünkü; yapımında çok insan eğlenerek çalıştı ve şimdide içinde gene pek çok insan eğlenerek ve süper bir izolasyonla yaşıyor.

3. Kullandığınız malzemeleri nereden ve nasıl temin ettiniz?
Saman balyalarını bize en yakın 2.köyden aldık.Killi toprağı traktörle gene çok yakın bölgemizden getirttik.Askıya kaldırdığımız zemindeki demir elimizde atık olarak vardı.Kireç malum,Zemine yaydığımız toprağı tutsun diye elimizdeki atık durumdaki yüzeyli malzemeleri kullandık;OSB,kontrplak,sunta parçası gibi…Çatı arasına doldurduğumuz Yosunu sahilimizden topladık.Yağmuru kaydırsın diye kirece kattığımız Zeytinyağı ise zaten bizim üretimimiz.Ahşabı ise "kestane ve meşe" olarak orman idaresinden almıştık.Oda elimizde vardı.
Pencere Salonu yaparken artmıştı.Kapı ise kullanılmış olarak hediye geldi.Çatıya kullandığımız kontrplak ve galvaniz saçı nalburdan satın aldık.

4. Toplamda size kaç liraya mal oldu?
Ortalama elimizdekileri dışarıdan satın almış olsa idik diye fiyatlandırınca 2500 tl ye mal oldu.

5. Nasıl bir yöntemle yaptınız? Kaç kişi çalıştı?
Ağırlıklı olarak 4 kişi çalıştı ancak çok insanın emeği geçti.Aylarca planlama yaptık.En iyi nasıl yaparızı hem internetten hemde ziyaret edenlere ve tanıdığımız mimar arkadaşlara özellikle daha önce saman ev yapmış olanlara danıştık.Aşama aşama çizimini yaptık.Eksik malzememizi temin ederek başladık yapmaya

Dikkat edilmesi gereken ayrıntılar nelerdir?
Dünyadaki ve ülkemizdeki pek çok örnek bir iskelet üzerine saman balyalarını dolgu,izolasyon malzemesi olarak yapılmış.Buna mimaride “karkas” adı veriliyor.Büyük ve çift katlı yapılarda bu yöntemi desteklerken bizim için maliyetli olan bu yönteme karşılık biz gene mimaride “yığma” denen bindirme sistemini uyguladık.Bize maliyet avantajı sağlayan bu yöntemle balyaların kendisi taşıyıcı oldu.Herhangi bir taşıyıcı kolonlar,bağlantılar yapmadık.Balyaların üzerine eşit şekilde yükü dağıtan çatımızı inşa ettik. Tabandaki ve duvarlardaki toprak sıvamızın çatlamasını samanı eleyerek killi toprakla karıştırarak sağladık. Saman balyalarını biz ince saplardan satın aldık,daha sıkı olsun ki izolasyon görevini iyi yapsın dedik.İlk sıra saman balyalarının köşelerine toprağa da saplanacak kadar uzun kazıklar çaktık.3m.yi bulan bu kazıklar ve diğer ilk sıradaki kısa ama toprağa çakılan kazıklar evin sabitlenmesini sağladı.Sonraki her balyayı birbirine bağlayan kazıklarda bütünlüğü sağladı.Kazık yerinede eskiden kalma paslanmaya yüz tutup elden çıkarılmış alüminyum çadır çubuklarını kullandık J


7. Evinizden memnun musunuz, avantajları ve
dezavantajları sizce nedir?
Aslında kim kalacağı konusunda ilk başta sıkıntı yaşanıyordu,sonra bunda kızlar kalsın diye karar vererek çözdük.Kim bilir belki seneye de erkeklere bir tane yaparız.Diğer ekonomik önceliklerden sıra gelirse ::-)

Avantajlarını ilk soruda cevaplamıştım.Ekolojik,Ekonomik ve eğlenceli olması yani 3E’nin yan yana olması her şey için yeterli bir gerekçe.Kendine has kokusuna ,sinema akşamlarına ve gelenlerin şaşkın bakışlarına bayılıyoruz ::-)

Dezavantajını ise henüz bulamadık.Sıvalarımız yerinde duruyor,Fareler çatıdaki yosunumuzu sevmedi.Zeminin altında ise Karabaş ve 2 kedi yatıyor ::-))


=================================

BalıkcıSerdar ve atax beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024