agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin > Fuar, Toplantı, Eğitim, Kampanya, Yarışma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-06-2011, 21:45   #1
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
Foça Zeytindalı Slow Food Hareketi

Foça Zeytindalı Slow Food üyeleri dogal ürünlerini her pazar kurdukları pazar yerinde satışa çıkarıyor.

Name:  foca slow food.jpg
Views: 831
Size:  42.4 KB

Slow food hareketi;
25 yıl önce İtalyan Carlo Petrini’nin kurucu lideri olduğu hareketin; Roma’da şehirle özdeşleşmiş İspanyol Merdivenleri’nin karşısına, varolan bir züccaciye dükkanının kapatılarak yerine dünyaca yaygın fast food zincirine bağlı bir restoran açılmasına tepki olarak doğdu.

Bu dükkanın karşısında büyük kazanlar kurarak, yerel ürünleri olan spagetti pişirip gelen geçene bedava dağıtmak suretiyle restoranın kapatılmasını sağlayan öncüler daha sonra örgütlü bir hareket haline geldiler. Bugün 120 ülkede bu amaçla çalışan örgütler kendilerine yöreleriyle ilgili konuları çalışma alanı seçerek imza kampanyaları, etkinlikler ve eylemler düzenliyorlar. Her yıl 10 Aralık’ta İtalya’da ”Terra Madre”(Toprak Ana) kutlamalarına üye ülke gruplarının yanında üye olmayanlarda katılarak destek vermektedirler. Ayrıca her grup kendi ülkesinde bu adla şenlikler düzenlemekte amaçlarına uygun faaliyetlerde bulunan üretici kişi ve kuruluşlara destek ödülleri vermektedir. İzmirde 2010 yılı Terra Madre Günü- Toprak Ana’ya Saygı Plaketilerinden biri de Foça Karası Üzümü’nü hayata döndüren Foçalı Volkan Sucukçu ve arkadaşlarına verildi. Slow Food hareketinin hayata geçirdiği “Gastronomi Bilimleri Üniversitesi”’ne öğrenci gönderebilmek için sınavlar açılmakta ve çok sınırlı sayıda kişi burada eğitim alabilmektedir. Türkiye’den bu akademide halen 3 kişi bulunuyor, 2005 yılından beride toplam 10 Türk öğrencin eğitim aldı. Uluslar arası örgütlere doğrudan üye olma hakkı verilmesinden sonra,harekete Türkiye’den 700 kişi katıldı.Bunu kısa zamanda 1500 kişiye çıkarmayı amaçladık. Foça’da “Zeytindalı Foça” adıyla kuruluş hazırlıkları yapılan grubun, yörenin sahip olduğu pek çok özelliği korumak ve sürdürebilmek için konu sıkıntısı çekmeyeceğine, etkinlik ve eylemlerinin tüm hareket tarafından destek ve yardım göreceğin söyleyebilirim. Yasal olarak “Slow Food Türkiye” adını kullanamadığımız için “Slow Food Anadolu”adıyla birleştik ve bu adla kişiler bize ulaşabilir.

Nedim Atilla Ege’nin gerçek anlamda bir Slow Food coğrafyası olduğunu söyledi. Bu nedenle de faaliyetlerin en iyi. Ege’de sürdürüldüğünü belirtti.

Nedim Atilla konuşmasına şöyle devam etti. “Slow Food hareketinin temelini “Convivium”’lar oluşturur. Buraların toplanma yeri olarak düşünülmesi gerekir. İyi, temiz ve adaletli olmak işin temelidir.Yerel ve doğal olanı savunuruz, üye kişilerinde buna uygun yaşaması gerektiğini esas alırız. “Conviviumlar”da itiraz kültürü hakimdir.Aynı fikirde olmayan kişilerin birlikte doğru işler yapmasının mümkün olduğunu gösterdik”..

Atilla son bölümde şubelerin kurulması ile ilgili sayısal bilgilere ve katılımcıların genellikle Foça ve yöresel problemlere yönelik sorularına cevap verdi. Bu sorunların başında da yöreye kurulması planlanan 5 adet Termik santralle ilgili yöneltilen sorulara “Biz çevreci bir örgüt değiliz ancak amaçlarımıza aykırı sonuçlar doğuracak her faaliyete karşı çıkmayı görev kabul ediyoruz” dedi.

Dünyada 120 ülkede 172 bin üyesiyle faaliyet gösteren, Türkiye’de 19 yerde şubesi bulunan Slow Food Hareketi’nin Urla, Tire, Bornova, Çeşme’den sonra İzmir’in dördüncü Türkiye’nin 20.nci oluşumunu Foçada açıldı.

Bu amaçla hafta sonu Foça Demokrasi Meydanında kurulan bilgilendirme çadırı ile hareket Foçalılara tanıtıldı. 23 Şubat 2011 Çarşamba günü saat.11.00’da Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde bu amaçla bir toplantı düzenlendi. Foça’daki çevre örgütleri temsilcilerinin yanı sıra doğal ürünleri kullanarak yöresel yemekler yapan kişi ve kuruluşlarında katıldığı toplantıda hareketin Türkiye’deki önemli isimlerinden İzmir Bardacık grubu lideri – gazeteci Nedim Atilla’da konuşmacı olarak yer aldı.

Slow Food, dünya üzerinde İYİ, TEMİZ ve ADİL beslenme anlayışının en doğal insan hakkı olduğu gerçeğini savunan ve uygulama çabası içinde olan dünyasal bir oluşum. Irk, din, dil farkı gözetmeksizin bütün insanların iyi, temiz ve adil yiyecek ve içecek (temiz su hakkı) için çaba göstermesi gerektiğine inanır.

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2011, 11:23   #2
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Ne güzel bir çalışma. Bizleri haberdar ettiğiniz için teşekkürler. Aslında sadece Ege değil, bütün Türkiye "Slow Food coğrafyası " bence. Daha doğrusu yöresel yemek cenneti. Bu konuda çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 00:30   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Dünyadaki 28. Yeryüzü Pazarı

Bu konu ile ilgili yeni bir gelişme ve haber var. Türkiye' nin en modern şehri İzmir ile bir kez daha gururlandım.

Foça' da her pazar kurulan ve yerel üreticilerin kendi ürettikleri doğal ürünleri sergileyip, satışa çıkardıkları Yerel Pazar Uluslararası Slow Food Örgütü tarafından Yeryüzü Pazarı olarak ilan edildi.


DHA' nın haberine göre,


Foça Yeryüzü Pazarı'nın dünyadaki 28'inci pazar olduğu belirtildi.

Slow Food Foça Zeytindalı Grubu tarafından yapılan çalışmalarla ulusal ve uluslararası düzeyde giderek daha çok tanınan ve ilgi gören Foça Yerel Ürünler Pazarı özellikleriyle Slow Food hareketinin merkezinin de ilgisini çekti. Bilgi almak, kabul edilen ortak esaslara uyumu ve çalışmaları yerinde görmek amacıyla, uluslararası Slow Food hareketinin dünyadaki ikinci ismi, Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Piero Sadro, Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Rumiz ile birlikte dün Foça'ya gelerek incelemelerde bulundu.

Konukların gelmesi nedeniyle yerel pazar şenlik havasında açıldı. Konuklara ve pazar alışverişine gelen müşterilere Gerenköy fasulyesinden yapılmış kuru fasülye ve pilav ile Foça yoğurdu ikram edildi. Foça Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ, yazar-gurme, Slow Food İzmir Bardacık Grubu Lideri Nedim Atilla ile Foçalı ve İzmirli üyelerin katıldığı etkinliğe halk da büyük ilgi gösterdi.

Yerel pazardaki incelemeler sonrası heyete Kokoloz Kafe'de, Slow Food Foça Zeytindalı Grubu'nun kuruluşu, gelişmeleri ve katıldıkları etkinlikleri konu alan bir sunum yapıldı. Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen'in sunumunun ardından Foça Karası üzümünü yeniden canlandıran, doğal usüllerle üretimini ve şarabını yapan, dünya çapında tanıtım faaliyetleri yürüten Volkan Sucukçu'nun bağına gidildi. Burada çardak altında bir araya gelen konuklara Sucukçu tarafından fotoğraflar ve şemalarla desteklenen Foça, ilçeden gidenlerin kurduğu kentler, ilçeden fidesi götürülerek üretilen üzümler ve bunlardan yapılan ünlü şaraplar hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Hepsi evde yapılmış olan ekmek, peynir, Sultaniye ve Foça Karası üzümlerinden şaraplar ikram edildi.

Slow Food Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen kendileri için mutlu bir gün olduğunu, yerel üretici ile tüketicileri bir araya getirmenin ardından Foça'yı ve ülkemizi uluslararası alanda tanıtm aşamasına geldiklerini söyledi. Girişmen, "Yeryüzü pazarları bir zincir. Dünyadaki yerel gıda meraklıları bu pazarları geziyorlar. Bugünkü incelemelerden sonra Foça Yeryüzü Pazarı olarak ilan edilecek ve örgütün duyuruları ve programlarıyla dünyanın her yerinden insanlar buraya gelecekler. Pazarımız giderek daha da büyüyecek ve etkin hale gelecek. Konuklarımız bunu incelemek ve onay vermek için buradalar. Türkiye'de ilk kez Foça bu ünvanı alacak. Bu aşamaya gelmemizde şu an bile aramızda olan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ın büyük destek ve katkıları var" dedi.

Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Piero Sadro ise incelemelerin olumlu geçtiğini, Foça'da yerel üreticileri ve yerel ürünleri gördüklerini, bu pazarı kurmanın göründüğü kadar kolay iş olmadığını söyledi. Modern üretim yöntemleriyle çabuk ve çok üretenlerin bu pazarlara karşı çıktığını belirten Sadro, "İtalya'da 20, Lübnan'da 2, İsrail'de, Romanya'da, Avusturya, ABD'de ve Bulgaristan'da ise birer yeryüzü pazarı var. Foça'daki yerel pazarda artık bir yeryüzü pazarı olmuş, hiçbir sorun yok" diye konuştu.

Heyet incelemeleri sonrası Foça Zeytindalı Grubu Lideri Gül Girişmen ve üç üye ile tadımından büyük haz aldığını belirttiği şaraplarıyla birlikte Volkan Sucukçu'yu, 24 Ekim 2012 tarihinde Uluslararası Slow Food Hareketi'nin de bulunduğu İtalya'da ki Torino Bla kentindeki etkinliğe davet etti.


Seyfi GÜL / FOÇA (İzmir), (DHA)

19.03.2012


Düzenleyen kelebek çalısı : 20-03-2012 saat 00:37 Neden: haber eklentisi ilave etmek
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 02:28   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı Mesajı Göster
... Burada çardak altında bir araya gelen konuklara Sucukçu tarafından fotoğraflar ve şemalarla desteklenen Foça, ilçeden gidenlerin kurduğu kentler, ilçeden fidesi götürülerek üretilen üzümler ve bunlardan yapılan ünlü şaraplar hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Hepsi evde yapılmış olan ekmek, peynir, Sultaniye ve Foça Karası üzümlerinden şaraplar ikram edildi.

19.03.2012
İyiymiş ama haberimiz olsaydı giderdik.

Teşekkürler kelebek çalısı...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
foça slow food, foça zeytindalı hareketi, slow food


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024