10-02-2009, 21:51 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Prof.Dr.Kenan Demirkol
Gıda Emperyalizmi ve Tarihsel Süreci Konuşmacı: Prof.Dr.Kenan Demirkol Çapa Üniversitesinde genel cerrah olan Prof. Demirkol, uzmanlık alanı olan hastalıkların Gıda ve Beslenme ile olan bağlantılarını net ve anlaşılabilir bir dil ile toplumla paylaşabilen bir bilim insanı ve hekim. Konu beslenme ve gıda olunca , gıdanın üretim şekli, gıda üretimindeki yurt içi ve yurtdışı aktörler, gıda ve tarım politikaları ile yasaların irdelenmesi de gerekmekte. Prof.Demirkol ile Marshall Planı ile başlayan tarihsel süreçte,tarımın sanayileşmesi, şeker ve tohum yasaları ,tarım ve su politikaları ile Gıda Emperyalizmini konuşacağız. Yer : TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Katip Mustafa Çelebi Mah. İpek Sk. No:13 Beyoğlu – İstanbul Tarih : 12 ŞUBAT 2009 Saat : 19 : 30 |
21-04-2009, 21:40 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Prof. Dr. Kenan Demirkol tereyağıyla beslenen dedesinin 117 yaşında, margarinle beslenen babasınsa 59 yaşında öldüğüne dikkat çekiyor. Çapa Üniversitesinde genel cerrah olan Prof. Dr. Kenan Demirkol ile yapılan bir görüşmenin içeriği Çapa Üniversitesinde genel cerrah olan Prof. Dr. Kenan Demirkol ile yapılan bir görüşmenin içeriğini sizlerle paylaşmak istedim. Adı geçen tıp adamı son bir kaç yılını “Doğru Beslenme” konusuna ayırmış, hatta bu konu ile ilgili bir vakıf kurmuş ve gençleri bilgilendirmek üzere eğitmenler yetiştirmeye başlamış, bir de bu konu ile ilgili kitap yazmış. Kanser konusunda istatistikleri tutulan en güvenilir data A.B.D’inde var. Bağırsak kanseri; her 20 kişide bir Göğüs Kanseri; her 8 kadında bir Kadında en çok görünen kanser türleri; 1.Göğüs K. 2.Bağırsak K. 3.Rahim K. Erkekte en çok görünen kanser türleri; 1.Prostat K. 2.Akciğer K. 3.Bağırsak K. Bu verilerden anlaşılacağı gibi kadında çok sık rastlanan rahim kanseri, bağırsak kanserinden daha düşük orana sahip, erkeklerde ise 3. sırada. Ancak tüm kanserler içinde beslenme ile %70, 5 yılda bir yapılan kolonoskopi ile %95-99 arası önlenebilen tek kanser türü. Kolonoskopi yapılmasının nedeni, bağırsakta iyi huylu bir polip olarak başlayan bu hastalık 7-8 yılı içinde kötü huylu bir tümöre dönüşüyor. Bu nedenle 5 yılda bir yapılan kolonoskopi bu hastalığı çok yüksek bir oranda önleyebiliyor. Kanser oranının artması tüm dünyada 1900 lerin başına denk düşüyor. Araştırmalar bu dönemdeki 2 olaya bağlantı gösteriyor; 1. Modern un fabrikalarının kuruluşu: Yediğimiz ekmekte ki un partiküllerinin oldukça kalın olması gerekiyor. Çok işlem görmüş, çok öğütülmüş buğday yerine kırık buğdaylı ekmek yemek hem bağırsaklar için hemde kilo açısından daha yararlı. Francala ekmek yerine marketlerde satılan ‘Doygun Ekmek’ in çavdarlı ekmeği, ya da tam buğday ekmeği, veya İstanbul Halk Ekmeğin köy ekmeği piyasada olan ekmeklerin içinde en sağlıklıları. Evde yapmak isterseniz; ½ kg tam buğday unu+300gr ince bulgur+100gr keten tohumu karıştırarak tam doğru kıvamda ekmek yapabilirsiniz. 2. Margarin: Evinize ASLA girmemesi gereken bir gıda maddesidir. Öbür adına ZEHİR diyebilirsiniz. Bunun yerine tereyağı (her gün bir ekmeğe sürülecek kadar tereyağı tüketebilirsiniz; 10-20 gr. kadar) ve Zeytinyağı tüketmelisiniz. 1. Vücut için yararlı olan maddelerin en başında Omega 3 geliyor. Omega 3 ün en çok bulunduğu gıdalar: Keten tohumu: Bunu günlük 25 gr (Tepeleme çorba kaşığı) kadar tüketmeniz gerekiyor. Ancak yemeden önce dış kabuğunun kırılması gerekiyor, yoksa bize yeteri kadar faydası olmuyor. Yemeden önce kahve makinasında öğütüp, sonra tüketmemiz ve de gün içinde keten tohmunun görevini yapabilmesi için yeterli derecede su içmemiz gerekiyor. Keten tohumunu günlük öğütmeliyiz, 24 saat içinde bayatlıyor. Soya Fasulyesi Soya filizi Koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler Domates Balıklar: Lüfer, Somon Yumurta 2. Doymamış(sıvı) yağların içinde Omega 3, Omega 6, ve Omega 9 bulunuyor. Zeytinyağında Omega 9 var. Bunun yanısıra mısırözü, ayçiçeği, fındık yağlarında ise yüksek miktarda Omega 6 var. Vücudumuz için çok yararlı olan Omega 3 ün EN BÜYÜK DÜŞMANI Omega 6 dır. Aldığımız gıdalardaki yararlı Omega 3, eğer gerektiğinden fazla Omega 6 almış isek vücudumuz tarafından kullanılamaz. Örneğin Omega 3 almak için yediğimiz balığı ayçiçek yağında kızartırsak o balığın faydası bize değil Doğada omega 3 vs Omega 6 oranının kaç olduğunu araştıranlar, yumurta da bu oranın 1/4 olduğunu bulmuşlar. Bizimde diyetimizde buna dikkat etmemiz gerekiyor. Omega 6 açısından zengin olan gıdalar (Yemememiz gereken **** az yememiz gereken Gıdalar): Zeytinyağı dışındaki tüm sıvı yağlar Margarin Fındık-Fıstık Ceviz Nutella (fındık yağı var) Yapılan araştırmalarda vücuttaki Omega 6 oranı arttıkça, göğüs, bağırsak ve prostat kanserine yakalanma oranlarının arttığı gözlenmiştir. 3. Haftada 30-40 çeşit bitki tüketmemiz gerekiyor. Çoğunlukla toprak kökenli bitkileri tercih etmeliyiz. Örneğin salataya koyacağınız domates, salatalık, nane, fesleğen, roka, dereotu, maydanoz, turp... ile bu 40 çeşidin önemli bir miktarını karşılayabilirsiniz. Günlük tüketmemiz gereken miktarlar: 400 gr. Sebze 200 gr. Meyve 125 gr. Et Su 4. Demir için hergün kırmızı et tüketmeliyiz. Kırmızı eti tükettiğimiz gün yumurta yememeliyiz; 1 dilim et = 125 gr veya 1½ yumurta 5. Günlük içmemiz gereken SU miktarı: Bu kişiden kişiye göre değişir. 1.80 cm boyutlarında 80 kg ağırlığındaki kişi ile 1.55 cm boyutlarında ki kişinin su ihtiyacı aynı olmaz. Bilmemiz gereken ‘Altın sarısı işemek bizi zengin etmez’. İdrarımızın renginin ve kokusunun olmaması gerekir. 6. Yanık olan hiçbirşeyi yememeliyiz; yanık ekmek, yanmış sucuk.... 7. Kömür mangalı kullanmamalıyız. Etin yağı kömüre damlar, yanar ve 40 farklı kansorejen madde ete yapışır. Bunun yerine granit taş tercih edilmeli, kesinlikle etin yağı kömüre akmamalı ve kömürün yanarken oluşan dumanı ete gelmeyecek. Bu durumda en sağlıklısı Elektrikli ızgara. 8. Balık için en ideali haftada 3 tüketmektir. Ama bu çok mümkün olmuyor. Ama Omega 3 açısından en zengini. Lüfer, Dil, Somon 9. Calcium; Günlük almamız gerek miktar 1000 cl Bize öğretilen calciumu süt-peynir-yoğurttan almalıyız. Ancak Bu gıdalardan günlük calciumu almamız oldukça zor ve zahmetli. Günlük calciumu karşılamak için 1250 gr. Yoğurt tüketmemiz gerekiyor. Bu miktar süt ve peynir içinde aynı. Bu gıdaları bu oranda tüketirsek çok fazla yağ almış oluruz. Bu nedenle ilk olarak bu gıdanında yağsız olanlarını tercih etmeliyiz. Günlük calcium ihtiyacımızı sebze ile karşılamalıyız. 400 gr. Maydanoz ile günlük calcium ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Koyu yapraklı sebzeleri tercih etmeliyiz. Peynir ise TÜKETİLMEMELİ! Sadece yağ deposu. 10. Günlük alınması gereken vitaminler: Daily Mix Vitamin (GNC-Mega Mix, One A Day, Centrum...) Omega 3 (Solgar-Omega 3-700, GNC Omega 3) Betacarotene (haftada 2 alınabilir) Krom Selenium Q enzyme 10 Calcium oyster shell 11. Cola; Mutlaka cola içmek zorundaysanız - aç karnına normal cola, yemek yerken veya tok karnına diet cola tercih edilmeli. Tabii ki ilk tercihimiz SU olmalı. 12. Yapay tatlandırıcı Çok tercih edilmemeli. Japonya da bir ağacın yaprağını bu iş için kullanıyorlar; Stevya 1. Alkol tüketimi Erkek ; günlük 20 gr. = 1 şişe bira = 1 kadeh şarap Kadın ; günlük 10 gr. = ½ şişe bira = ½ kadeh şarap Bir günlük alkol tüketimi bu miktarları aşmamalı. Bu miktarlar aşıldığı zaman karaciğerimizi yormuyoruz, ZEHİRLİYORUZ. Bu nedenle ‘ertesi gün içmem, karaciğerimi, vücudumu dinlendiririm’ düşüncesi de sadece kendimizi kandırmak olur. 2. Gofret, bisküvi YASAKLANMALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! 3. İLLAKİ atıştırmak ve zararlı birşeyler yemek istiyorsanız BITTER ÇİKOLATA tek tercihiniz olmalı. Kanser, yüksek tansiyon, damar sertliği, şeker, kalp hastalıkları artık bir başlık altında inceleniyor ; Syndrome X (metabolik syndrome) = İnsulin direnci Hastalığı (Hücrelerdeki insulin değerinin bozulması) Tüm bu hastalıkların 2 önemli nedeni var: 1. Omega 3 vs Omega 6 oranının bozulması Vücuttaki hücre zarlarında yeterli oranda Omega 3 olmalı, bu şekilde daha dayanıklı hücre yapısı olur. Bu nedenle omega 3/Omega 6 oranına dikkat etmek gerekir. 2. Glisemic Index: Kan şekerini yükseltme katsayısı Basit şeker yeme - patates ye ; doğru diye bilinen büyük yalan 4. Türlü gıdaların kandaki şekeri yükseltme eğrisini belirlemek için yapılan araştırmada doğru bildiğimiz birçok yalnış bulunmuş. Glisemic index yükseldikçe besinin zararı da yükseliyor. Örnek; Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, patates, dondurma Bu besinleri Glisemic Index açısından en zararlıdan en az zararlıya doğru dizmemiz gerekirse ; 1.Beyaz pirinç G.I.: 160 2. Patates G.I.: 130 3. Beyaz Ekmek G.I.: 80 4. Dondurma G.I.: 70 5. Makarna G.I.: 55 Glisemix indexin 70 ve altında olması sağlığımız ve beslenmemiz için ideal olanı. Beyaz pirinç, beyaz ekmek ve patates vücudumuza girdikten sonra 1 saat içinde glikoz üretir. Vücut bu glikozu içine almak için insülin üretir, ve bu glikozu enerji olarak depolamak için şeker depolarına götürür. Ancak vücuda ağır ağır değil hepsi bir anda verilen glikoz vücudun bir anda depolayacağından çok fazla gelir. Vücutta bunu hemen yok etmesi gerektiğinden yağa dönüştürür. Birde buna rağmen kısa sürede açlık hissederiz. Bu nedenle her zaman daha sert buğdaydan yapılmış gıdaları tüketmeliyiz. Bu gıdalarda glikoz çok yavaş bir şekilde kana karışır, ve vücud bu glikozu enerji olarak depolayabileceği zamanı bulur. Ayrıca çok daha uzun süre tok tutar. Bu nedenle futbolcular maçtan 3 saat önce makarna yerler. Pirinç yerine bulgur tercih etmeliyiz; dolmalarda, z.yağlılarda bulgur kullanmalıyız. Pirinç unu ASLA kullanmamalıyız. Sütlü tatlıları hafif zannetmemeliyiz. Patates yiyerek çok hafif yediğimizi düşünmemeliyiz. Makarnadan da (çok yağlı ve kremalı olmadığı takdirde) çekinmemeliyiz Bir kaç tane daha Glisemic index belirtmek gerekirse Kabuklu/kepekli pirinç 90 Mercimek 22 Bulgur 45 Kepekli makarna 50 Mercimek çorbası, Nohutlu veya mercimekli bulgur pilavı çok doğru gıdalar. |
|
|