agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Geniş Yapraklı Ağaçlar > Meşe
(https)

Beğeni Düzeni38Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-12-2006, 00:21   #1
Ağaç Dostu

turunç's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2006
Galeri: 5
Memeli pas diye mantari bir hastalığa benziyor. Meşeler konukçu olabilir. Çünkü genelde armut ve elmada görülüyor... Tedavisi benim bildiğim yok. Bulaşık dalları tamamen kesseni, hatta ağacı gövdeden budasanız bile konukçu bitkide kışı geçiriyor ve maalesef ağacınızın ilk sürgününü vermesiyle gelip bulaşması bir oluyor...

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2007, 15:07   #2
Ağaç Dostu

quercuslover's Avatar

Giriş Tarihi: 06-09-2007
Selam sayın mstfylncn'nın meşesi benimkinden çok farklı benim meşem böyle tüylü değil ben saplı meşe palamutlarından ekmiştim onlar tüylü bir yapı göstermediler

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 02:59   #3
Ağaç Dostu

Emre Albayrak's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2007
Galeri: 4
Quercus rubra.. Kırmızı meşe.. Olağan üstü bi kök yapar.. Yani evde saksıda bakacaksan kök budamasına dikkat etmelisin.. Kök yapısından ötürü toprağın besin değerini hemen tükettiği için gübre ihtiyacı ve havalandırma gereksinimi çok fazla.. Bonsai yapıcam diyorsan, ben denedim ama maalesef olmadı.. Bir süreden sonra çok geç bir büyüme gösteriyor.. Ve bir not; balkona koyma kargalar nedendir bilmem meşeyi tarumar ediyorlar..

Düzenleyen Emre Albayrak : 28-11-2007 saat 09:07
Emre Albayrak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2012, 19:03   #4
Ağaç Dostu

mstfylcn's Avatar

Giriş Tarihi: 04-11-2005
Galeri: 5
Geçmiş gönderilerdeki çimlendirdiğim "tüylü meşe"yle aynı zamanda topladığım ve halen elimde olan 3 adet meşe palamudunu bugün ektim. Umarım çimlenirler.

mstfylcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2006, 03:53   #5
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2005
Galeri: 48
şaka değil :(

Kolayca bonsaiye çevirmek için arsakay'ın vermiş olduğu palamutlardan bir tanesini küçük bir saksı altlığına koymuş üzerini de toprakla örtmüştüm. Bu gün baktığımda üzerine denk gelen toprak ve palamut yok olmuştu Palamutumu bulanların insaniyet namına haber vermesi rica olunur

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2006, 22:27   #6
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2004
Galeri: 574
4 tane palamutu bir saksıya ekmiştim
bu akşam bir baktım içinde bir karış kadar bir yeşillik
yeppi pamamutlar yeşerdi dedim

meğer
saksıyı boş sanan babam
üstüne bir şey dikmiş
yarın hallederim bir şey olmamıştır dedi

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2006, 23:20   #7
adige

Sefer GİRİŞEN's Avatar

Giriş Tarihi: 29-01-2005
Galeri: 121
Karlar eridi.Yaprakların altından çimlenen ve köklenmeye başlayan bir sürü meşe palamudu çıktı.
aybala, daha önce verdiğim sözüm geçerli,istersen hemen gönderebilirim. Hatta yarın fotoğraflarını da çekip ekleyeyim buraya.

Sefer GİRİŞEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2006, 08:23   #8
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2004
Galeri: 574
çook teşekkürler
ama taaa oralardaki
neşeli meşecikleri söküp
istanbul'a göndermenize için elvermiyor doğrusu
şimdilik elime düşmüş bu 4 palamutu topraktan çıkmaya zorlayayım

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2006, 10:33   #9
adige

Sefer GİRİŞEN's Avatar

Sözünü ettiğim palamutlar eve bitişik ağaçtan dökülen ve yaprakların altında çimlenenler.Bulundukları yerde yetişmeleri mümkün değil,zamanla kuruyorlar.
Diğer arkadaşlardan isteyen olursa bulunduğum İlçede kargo yok ama İle gittiğimde gönderebilirim.

Eski 16-01-2012, 20:58   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-01-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sefer GİRİŞEN Mesajı Göster
Sözünü ettiğim palamutlar eve bitişik ağaçtan dökülen ve yaprakların altında çimlenenler.Bulundukları yerde yetişmeleri mümkün değil,zamanla kuruyorlar.
Diğer arkadaşlardan isteyen olursa bulunduğum İlçede kargo yok ama İle gittiğimde gönderebilirim.
Sevgili Sefer, ben 1 yıldır meşe palamutu arıyorum yardım edebilirsen şimdiden çok teşekkür ederim )

Kibrisdoga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2006, 13:53   #11
adige

Sefer GİRİŞEN's Avatar

İşte bunlarda fotoğraflar

Eklenen Resimler

Eski 03-03-2006, 13:55   #12
adige

Sefer GİRİŞEN's Avatar

Kök sürdü, gövdeyi oluşturacak kısım çıkmak üzere

Eklenen Resimler

Eski 03-03-2006, 14:02   #13
adige

Sefer GİRİŞEN's Avatar

Kök tamam,artık gövdeyi oluşturacak kısım yukarıya doğru yöneldi ,gidiyor.

Eklenen Resimler

Ben fakir beğendi.
Eski 03-03-2006, 14:06   #14
adige

Sefer GİRİŞEN's Avatar

Bunlar da soldan sağa doğru köklenme gelişmesini gösteriyor.

Eklenen Resimler

Eski 03-03-2006, 17:44   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-07-2004
Galeri: 270
fotoğraflar çok iyi

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2006, 22:33   #16
Ağaç Dostu

hasan42's Avatar

Galeri: 112
Eğer benim gibi sabırsızsanız Adige'nin yöntemi, yani doğadan toplamak daha iyi. Hatta geçmiş yıllarda çimlenip ağaçlaşmış olanlarını bulmak en iyisi.

Ben de bulduğum palamutları saksılara ektim ve bu gün küçük oğlum kardeşiyle oynarken saksıyı devirince gördüm ki en azından birisi çimlenmeye başlamış.

Bunu görmek ayrı bir duygu. İnsanın hoşuna gidiyor ama aynı zamanda sabırsızlığımı da artırdı. Bu minik şey ne zaman büyüyüp ağaç şeklini alacak Allah aşkına?

Yarın şöyle bir dolaşıp park ve yol kenarlarında böyle büyümüş ağaççık arayacağım. Kim bilir belki bulurum şöyle endamı güzel bir fidan. :P

İşte o çimlenmeye başlayan palamut:

Eklenen Resimler

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2006, 16:57   #17
Ağaç Dostu

cemboa's Avatar

Giriş Tarihi: 07-11-2005
meşe

....Meşe bonsai...Oak

Eklenen Resimler

cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2006, 19:06   #18
Ağaç Dostu

hasan42's Avatar

Galeri: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Ben de bulduğum palamutları saksılara ektim ve bu gün küçük oğlum kardeşiyle oynarken saksıyı devirince gördüm ki en azından birisi çimlenmeye başlamış.

Bunu görmek ayrı bir duygu. İnsanın hoşuna gidiyor ama aynı zamanda sabırsızlığımı da artırdı. Bu minik şey ne zaman büyüyüp ağaç şeklini alacak Allah aşkına?
Arkadaşlar palamut tohumu yeşerdi ve işte ilk görütüsü. Gerçekten etkileyici. Bu minicik şeyin yüzyıllık ulu ağaçlara dönüşeceğini düşünmek büyüleyici. Sanki geleceğe uzanan ellerimiz gibi!

Eklenen Resimler

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2006, 11:18   #19
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2005
Galeri: 48
İsyankar ve tüylü

Name:  Image941.jpg
Views: 6398
Size:  19.9 KB

Name:  Image942.jpg
Views: 6361
Size:  17.6 KB

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2006, 19:54   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-04-2006
olaya biraz da bilimsel bakmanız dan taraftaryım meşe diyip yüzeysel değerlendirmeyin meşenin ülkemizde 28 çeşidi yetişebilmekte ve hepsinin ayrı ayrı ekolajık istekleri var.ve her türün yetşime ve olgunlaşma ve tohum süreleri farklı bir fidan yetiştirme teknigeri olarak düşüncem....

alicayir46 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2006, 22:14   #21
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Hazır konu açılmışken, meşelerle ilgili bilgileri hazırlamaya yardım eder misiniz?

Yılmazla iletişime geçebilirsiniz...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2006, 14:35   #22
Ağaç Dostu

aydolum's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2006
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Hazır konu açılmışken, meşelerle ilgili bilgileri hazırlamaya yardım eder misiniz?

Yılmazla iletişime geçebilirsiniz...

Ülkemizin hemen her bölgesinde türlerine bağlı olarak yayılış gösterir. 25m boya ve 2m çapa erişebilen geniş tepeli ağaçlardan, 3-5 m boya sahip çalılara kadar değişen türleri vardır. Yaprakları da formları gibi değişkenlik gösterebilir, loplu, dişli ya da düz kenarlıdır. Ülkemizde 747.856 hektar koru ve 4.984.149 hektar baltalık meşe ormanı bulunmaktadır.

"Palamut" adı verilen silindirik meyveleri bir kadeh içinde yer alır. Odunlarının anatomik özelliklerine göre kırmızı meşeler, ak meşeler ve herdem yeşil meşeler olmak üzere üçe ayrılan meşelerin 18 türü bulunmaktadır.

Bunlardan önemli olanları;

Saplı meşe (Q, robur, Y),
Sapsız meşe (Q, petraea, Y),
Saçlı meşesi (Q, cerris, Y),
Kasnak meşesi (Q, vulcanica, E,T),
Pırnal meşesidir (Q ilex, N).

Meşe(Quercus robur/pedunculata)

Bitki özellikleri: Koyu yeşil yapraklı, kalın gövdeli meşe ağacını hemen herkesin tanıması gerekir. Genellikle ormanlık bölgelerde yetişir.

Bileşim: Yüksek oranda tanen(catechin taneni)

Toplama ve hazırlama: Drog olarak, genç dalların kabukları kullanılır. İlkbaharda, gövde özsuyu yükseldiğinde, bilek kalınlığını geçmeyen genç dalların kabukları soyulur. Kabuklar kıyılarak gölgede kurumaya bırakılır. Tam anlamıyla kuruduktan sonra da ince kıyılarak kullanıma hazır hale getirilir. Ülkemizde 20 kadar meşe türü vardır ve hepsi de hemen hemen aynı etkinliğe sahiptir.

Kullanım alanları ve biçimleri: Tanen içerikli drogların arasında en etkili ve kullanımı en yaygın olanı meşe kabuğudur. Tanen, mukozayı sıkıştırır ve iltihaptan arındırır. İshali durdurur ve bağırsakları güçlendirir. Bu başlangıç noktalarından yola çıkıldığında, onun pek çok amaç doğrultusunda kullanılabileceği görülür.

Ağız içi ve dişeti iltihabında, meşe kabuğu kaynama suyuyla yapılan ağız çalkalamaları çok iyi sonuçlar verir. Tanen maddesi mukozayı sertleştirir ve böylece bakterilerin ve virüslerin yaşama alanını yok eder. Sertleşen mukoza, bir süre sonra, yerini yeni oluşan sağlıklı mukozaya bırakır. Tanen, bağırsakları da aynen böyle etkiler. Yani, bağırsaklarda mayalanma başlatan bakterilerin yaşam alanları yok edilince, mayalanma ve ishal olayı da son bulur.

Meşe kabuğunun etkin maddesi tanen, deriyi her bakımdan tedavi edebilir ve ona hiçbir zarar vermez. Egzamalarda ve akıntılı çıbanlarda, yanıklarda ve açık baldır yaralarında uygulanacak kompresler çok iyi sonuçlar verir. Bu kompresler sargı beziyle sabitleştirilir, ama sargı bezini çok sıkmamak ve kompresin üstüne herhangi bir plastik parçası örtmemek gerekir. Yaranın hava almasına özen gösterilmelidir.

Aşırı el ve ayak terlemesine karşı yapılan el ve ayak banyoları çok başarılı olur. Basura karşı da oturma banyoları yapılabilir.

Meşe kabuğu çayı: 1-2 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış meşe kabuğu, 1 bardak suya eklenir, 4-5 dakika hafif ısıda kaynatılır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür ve tatlandırılmaz.

İçten tedavilerde günde 2 bardak çay yeterlidir. Gargara ve çalkalamalar, 2-3 saat ara ile gün boyunca yapılabilir.

Yan etkiler: Önerilen dozajlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2006, 20:43   #23
Ağaç Dostu

cengin's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2006
Galeri: 2
Bugün komşu teyzeyle muhabbet ederken yaraları 2 günde iyileştiren mucizevi bir ilaçtan söz etti. Annesinden öğrenmiş, annesi de annesinden... Fıstık sakızı, bir ağacın kabuğundan bir parça(ağacın adını bilmiyordu ama bu yazıyı okuyunca meşe olabilir diye düşündüm) zeytinyağı ve bir parça mum kaynatılarak bir merhem hazırlanıyormuş, yaralara sürülüyormuş, iz bırakmadan iyileştiriyormuş.

cengin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2006, 22:25   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-06-2006
Lightbulb meşe bonzaileri

buyrun internetten derlediğim meşe bonzaisi fotoğrafları:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

8. resme dikkatinizi rica edeceğim, gövdesinin içi boşalmış hali ile yılların yorgunluğunu, taze ve parlak yapraklarıyla gençliği ve yaşama sevincini sergiliyor.

Düzenleyen ibuprofen : 29-07-2006 saat 22:28 Neden: 8. fotoğraf için yorum.
ibuprofen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2006, 23:34   #25
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tenar
bay mineral merhaba,
ayçiçeği denemeniz nasıl gitti merak ediyorum, çünkü şu anda en çok istediğim şey balkonumda bir ayçiçeği yetiştirmek.
küçücük ve çok rüzgarlı bir balkonum var, acaba ben de başarabilir miyim? nasıl ektiniz, tohumu nereden bulabilirim, bir de acaba çok mu geç kaldım...
teşekkürler
Hoşgeldiniz tenar.

Elbette siz de balkonunuzda ayçiçeği yetiştirebilirsiniz. Hele bodur varyeteleri var ki inanmazsınız. Süs bitkisi olarak kullanılan bodur varyetelerin tohumlarını tohumculardan, hipermarketlerin bahçe kısmından alabilrsiniz. Diğer ayçiçeğinin tohumunu ise sonbaharda çerezcilerden kavrulmamış ayçekirdeği alarak temin edebilirsiniz. Ancak yaz sonu alın ki yeni üründen taze tohum olsun.

Ancak şimdi geç kaldınız. Bunları seneye ekecekssiniz. Rüzgardan korumak için etrafına basit bir rüzgarkıran perde koyabilirisniz.

Bu arada yeni gelen arkadaşlar kısmında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2006, 10:32   #26
Ağaçsever

SOLO's Avatar

Giriş Tarihi: 03-08-2006
Beni mazur görün ama birşey soracağım .
Bence meşe ağaçlarına hayranım bahçeme bir fidan dikmiştim gözüm gibi bakıyorum gerçi apartman çocukları sağolsunlar orasını burasını kırdılar ama yine de inatla yetişti .
Şimdi başka bir ağaçtan yaklaşık 20 adet tazecik tohumlar topladım. Bunları yetiştirmek ve çevreme dikmek istiyorum. Bu tohumları şimdi mi ekmek gerekir. Yoksa baharı beklemelimiyim ?
Yazılarınızı okudum ama çıkamadım işin içinden.

SOLO Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2006, 17:16   #27
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2004
Galeri: 28
Ne zaman topladınız onları bilmiyorum ama işi garantiye almak için en iyisi 15 gün daha bekleyip yeni tohumlar toplayın ve bir kaç gün içinde o tohumları ekin.

Çünkü Meşe palamudu Ekim-Kasım aylarında olgunlaşır. Daha önce toplanan tohumlar olgunlaşmamış olabilir.

Topladıktan sonra da ekmek için fazla bekletmeyin.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2006, 12:17   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-10-2006
***,
Ankara'da olupta, meşe palamutu ihityacı olanlara duyuru:
Ankra Üni. Fen ve Mühendislik Fak. kampüsünde sahalarla kütüphanenin arasındaki ağaçlarla kaplı küçük yolda yüzlerce var!
torbalarınızı toplayıp gelin!

botany Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 20:54   #29
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 3
Biir hafta önce 3 adet saksıya yaklaşık 20 kadar meşe tohumu ektim. Tohumları ist.tuzla içme tesisi bahçesinden toplamıştım.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 22:42   #30
Ağaç Dostu

Ateş Öztan's Avatar

Giriş Tarihi: 19-09-2006
Galeri: 1
Saksı başına ~7 adet biraz fazla değil mi?
Hepsi tutarsa nasıl ayıracaksın?
Ben, 10cmlik saksılara, birer adet olmak üzere, 12 adet ektim.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
dikim, meşe, tohum, yardım

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026