agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Geniş Yapraklı Ağaçlar > Meşe
(https)




Beğeni Düzeni38Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-04-2006, 19:54   #61
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2006
Şehir: k.maraş
Mesajlar: 5
olaya biraz da bilimsel bakmanız dan taraftaryım meşe diyip yüzeysel değerlendirmeyin meşenin ülkemizde 28 çeşidi yetişebilmekte ve hepsinin ayrı ayrı ekolajık istekleri var.ve her türün yetşime ve olgunlaşma ve tohum süreleri farklı bir fidan yetiştirme teknigeri olarak düşüncem....

alicayir46 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2006, 22:14   #62
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Hazır konu açılmışken, meşelerle ilgili bilgileri hazırlamaya yardım eder misiniz?

Yılmazla iletişime geçebilirsiniz...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2006, 14:35   #63
Ağaç Dostu
 
aydolum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 209
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Hazır konu açılmışken, meşelerle ilgili bilgileri hazırlamaya yardım eder misiniz?

Yılmazla iletişime geçebilirsiniz...



Ülkemizin hemen her bölgesinde türlerine bağlı olarak yayılış gösterir. 25m boya ve 2m çapa erişebilen geniş tepeli ağaçlardan, 3-5 m boya sahip çalılara kadar değişen türleri vardır. Yaprakları da formları gibi değişkenlik gösterebilir, loplu, dişli ya da düz kenarlıdır. Ülkemizde 747.856 hektar koru ve 4.984.149 hektar baltalık meşe ormanı bulunmaktadır.

"Palamut" adı verilen silindirik meyveleri bir kadeh içinde yer alır. Odunlarının anatomik özelliklerine göre kırmızı meşeler, ak meşeler ve herdem yeşil meşeler olmak üzere üçe ayrılan meşelerin 18 türü bulunmaktadır.

Bunlardan önemli olanları;

Saplı meşe (Q, robur, Y),
Sapsız meşe (Q, petraea, Y),
Saçlı meşesi (Q, cerris, Y),
Kasnak meşesi (Q, vulcanica, E,T),
Pırnal meşesidir (Q ilex, N).

Meşe(Quercus robur/pedunculata)

Bitki özellikleri: Koyu yeşil yapraklı, kalın gövdeli meşe ağacını hemen herkesin tanıması gerekir. Genellikle ormanlık bölgelerde yetişir.

Bileşim: Yüksek oranda tanen(catechin taneni)

Toplama ve hazırlama: Drog olarak, genç dalların kabukları kullanılır. İlkbaharda, gövde özsuyu yükseldiğinde, bilek kalınlığını geçmeyen genç dalların kabukları soyulur. Kabuklar kıyılarak gölgede kurumaya bırakılır. Tam anlamıyla kuruduktan sonra da ince kıyılarak kullanıma hazır hale getirilir. Ülkemizde 20 kadar meşe türü vardır ve hepsi de hemen hemen aynı etkinliğe sahiptir.

Kullanım alanları ve biçimleri: Tanen içerikli drogların arasında en etkili ve kullanımı en yaygın olanı meşe kabuğudur. Tanen, mukozayı sıkıştırır ve iltihaptan arındırır. İshali durdurur ve bağırsakları güçlendirir. Bu başlangıç noktalarından yola çıkıldığında, onun pek çok amaç doğrultusunda kullanılabileceği görülür.

Ağız içi ve dişeti iltihabında, meşe kabuğu kaynama suyuyla yapılan ağız çalkalamaları çok iyi sonuçlar verir. Tanen maddesi mukozayı sertleştirir ve böylece bakterilerin ve virüslerin yaşama alanını yok eder. Sertleşen mukoza, bir süre sonra, yerini yeni oluşan sağlıklı mukozaya bırakır. Tanen, bağırsakları da aynen böyle etkiler. Yani, bağırsaklarda mayalanma başlatan bakterilerin yaşam alanları yok edilince, mayalanma ve ishal olayı da son bulur.

Meşe kabuğunun etkin maddesi tanen, deriyi her bakımdan tedavi edebilir ve ona hiçbir zarar vermez. Egzamalarda ve akıntılı çıbanlarda, yanıklarda ve açık baldır yaralarında uygulanacak kompresler çok iyi sonuçlar verir. Bu kompresler sargı beziyle sabitleştirilir, ama sargı bezini çok sıkmamak ve kompresin üstüne herhangi bir plastik parçası örtmemek gerekir. Yaranın hava almasına özen gösterilmelidir.

Aşırı el ve ayak terlemesine karşı yapılan el ve ayak banyoları çok başarılı olur. Basura karşı da oturma banyoları yapılabilir.

Meşe kabuğu çayı: 1-2 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış meşe kabuğu, 1 bardak suya eklenir, 4-5 dakika hafif ısıda kaynatılır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür ve tatlandırılmaz.

İçten tedavilerde günde 2 bardak çay yeterlidir. Gargara ve çalkalamalar, 2-3 saat ara ile gün boyunca yapılabilir.

Yan etkiler: Önerilen dozajlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2006, 20:43   #64
Ağaç Dostu
 
cengin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2006
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 208
Galeri: 2
Bugün komşu teyzeyle muhabbet ederken yaraları 2 günde iyileştiren mucizevi bir ilaçtan söz etti. Annesinden öğrenmiş, annesi de annesinden... Fıstık sakızı, bir ağacın kabuğundan bir parça(ağacın adını bilmiyordu ama bu yazıyı okuyunca meşe olabilir diye düşündüm) zeytinyağı ve bir parça mum kaynatılarak bir merhem hazırlanıyormuş, yaralara sürülüyormuş, iz bırakmadan iyileştiriyormuş.

cengin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2006, 22:25   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 116
Lightbulb meşe bonzaileri

buyrun internetten derlediğim meşe bonzaisi fotoğrafları:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

8. resme dikkatinizi rica edeceğim, gövdesinin içi boşalmış hali ile yılların yorgunluğunu, taze ve parlak yapraklarıyla gençliği ve yaşama sevincini sergiliyor.


Düzenleyen ibuprofen : 29-07-2006 saat 22:28 Neden: 8. fotoğraf için yorum.
ibuprofen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2006, 23:34   #66
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tenar
bay mineral merhaba,
ayçiçeği denemeniz nasıl gitti merak ediyorum, çünkü şu anda en çok istediğim şey balkonumda bir ayçiçeği yetiştirmek.
küçücük ve çok rüzgarlı bir balkonum var, acaba ben de başarabilir miyim? nasıl ektiniz, tohumu nereden bulabilirim, bir de acaba çok mu geç kaldım...
teşekkürler
Hoşgeldiniz tenar.

Elbette siz de balkonunuzda ayçiçeği yetiştirebilirsiniz. Hele bodur varyeteleri var ki inanmazsınız. Süs bitkisi olarak kullanılan bodur varyetelerin tohumlarını tohumculardan, hipermarketlerin bahçe kısmından alabilrsiniz. Diğer ayçiçeğinin tohumunu ise sonbaharda çerezcilerden kavrulmamış ayçekirdeği alarak temin edebilirsiniz. Ancak yaz sonu alın ki yeni üründen taze tohum olsun.

Ancak şimdi geç kaldınız. Bunları seneye ekecekssiniz. Rüzgardan korumak için etrafına basit bir rüzgarkıran perde koyabilirisniz.

Bu arada yeni gelen arkadaşlar kısmında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2006, 10:27   #67
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Galeri: 21
Meşe tohumu ekimi

Ekim derinliği fidanların yaşama yüzdesi ve boy artımı üzerinde etki yapar. Meşe türlerine göre değişmekle birlikte ortalama 3-4 cm derinlikte yapılan ekimler genelde iyi netice verir.

Ekim işlemi Ekim ve kasım aylarında yapılmalıdır. Meşeler genelde ışığı seven ve etrafında hiç bir ağaç bulunmadığı zaman azmanlaşma eğilimi gösteren ağaçlardır. Yani geniş bir taç ve dallanma gösterirler. Dolayısıyla sık ekim veya dikim yapılmalıdır.

Ekimde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da tohumların böcek ve kemiricilerden korunmasıdır. Bunun için tohumlar mazot benzeri maddelere muamele edilerek ekilmelidir.

Yere düşen ilk meşe tohumları genelde boş ve kurtludur. Yere düşen ilk tohumlar temizlendikten sonra ikince seferde düşen tohumlar toplanmalıdır. Tohumların üzerinde her hangi bir delik olmadığına dikkat edilmelidir. Tohumlar hemen ekilmeyecekse ağzı bir kap içeresinde buzdolabında + 4 derecede ilkbahara kadar bekletilebilir. Meşe tohumları fazla bekletilmeye gelmez.

Meşe ile söğüdü karışlaştırmanız doğru değil. İki türün ekolojik istekleri tamamen farklıdır. Meşenin yaşam bölgesinde söğüt türlerini göremezsiniz çünkü yüksek miktarda toprak nemi ister. Bu yüzden dere vejatasyonunda kendilerine yer bulurlar.

Diğer yandan meşe türleride kurak ve karasal (Doğu Karadeniz meşesi Quercus pontica nemli ve yağışlı alanlarda görülür) mıntıkalara adapte olmuş türlerdir. Dere kenarlarında gelişim gösteremezler.

Söğüt türlerinin çok daha hızlı büyüdüğünü net bir şekilde söyleyebilirim. Ama meşe türleride bir çok hayvana besin sağlar. Her ikisinin yararlarını göz ardı edemeyiz.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2006, 10:32   #68
Ağaçsever
 
SOLO's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 35
Beni mazur görün ama birşey soracağım .
Bence meşe ağaçlarına hayranım bahçeme bir fidan dikmiştim gözüm gibi bakıyorum gerçi apartman çocukları sağolsunlar orasını burasını kırdılar ama yine de inatla yetişti .
Şimdi başka bir ağaçtan yaklaşık 20 adet tazecik tohumlar topladım. Bunları yetiştirmek ve çevreme dikmek istiyorum. Bu tohumları şimdi mi ekmek gerekir. Yoksa baharı beklemelimiyim ?
Yazılarınızı okudum ama çıkamadım işin içinden.

SOLO Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2006, 17:16   #69
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Ne zaman topladınız onları bilmiyorum ama işi garantiye almak için en iyisi 15 gün daha bekleyip yeni tohumlar toplayın ve bir kaç gün içinde o tohumları ekin.

Çünkü Meşe palamudu Ekim-Kasım aylarında olgunlaşır. Daha önce toplanan tohumlar olgunlaşmamış olabilir.

Topladıktan sonra da ekmek için fazla bekletmeyin.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2006, 12:17   #70
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-10-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
***,
Ankara'da olupta, meşe palamutu ihityacı olanlara duyuru:
Ankra Üni. Fen ve Mühendislik Fak. kampüsünde sahalarla kütüphanenin arasındaki ağaçlarla kaplı küçük yolda yüzlerce var!
torbalarınızı toplayıp gelin!

botany Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 20:54   #71
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Biir hafta önce 3 adet saksıya yaklaşık 20 kadar meşe tohumu ektim. Tohumları ist.tuzla içme tesisi bahçesinden toplamıştım.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 22:42   #72
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Saksı başına ~7 adet biraz fazla değil mi?
Hepsi tutarsa nasıl ayıracaksın?
Ben, 10cmlik saksılara, birer adet olmak üzere, 12 adet ektim.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 22:56   #73
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Bonsai adayı bir mese

Eklenen Resimler
 
Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2006, 09:50   #74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
Saksı başına ~7 adet biraz fazla değil mi?
Hepsi tutarsa nasıl ayıracaksın?
Ben, 10cmlik saksılara, birer adet olmak üzere, 12 adet ektim.
Hepsinin çıkmama ihtimali de var. Çıkarsada ayırırız artık.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2006, 11:38   #75
Ağaç Dostu
 
mstfylcn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: 4.Levent / İstanbul
Mesajlar: 446
Galeri: 5
tüylü meşe kışın yaprak döker mi?

mstfylcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2006, 11:50   #76
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mstfylcn
tüylü meşe kışın yaprak döker mi?
Döker

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2006, 12:06   #77
Ağaç Dostu
 
mstfylcn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: 4.Levent / İstanbul
Mesajlar: 446
Galeri: 5
meşemin son durumu..
sanırım saksısını da değiştirmem gerekiyor.. bu saksı ona küçük geliyor.. saksının altından dışarı kök salmış..

Eklenen Resimler
 
mstfylcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2006, 12:07   #78
Ağaç Dostu
 
mstfylcn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: 4.Levent / İstanbul
Mesajlar: 446
Galeri: 5
......

Eklenen Resimler
 
mstfylcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2006, 12:08   #79
Ağaç Dostu
 
mstfylcn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: 4.Levent / İstanbul
Mesajlar: 446
Galeri: 5
..
....

Eklenen Resimler
 
mstfylcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2006, 10:23   #80
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Karamürsel Yalakdere de Elektrik teknisyenliği yapan Boşnak Mustafa 10 dönümlük bir arazide Meşe ormanı oluşturmaya başladı. Evvelki yıl başladığı bu iş için bahçesindeki Meşe ağacının palamutlarından yararlanıyor. Geçen hafta da yine 1000 kadar palamut dikti. Önceki yıllarda diktikleri ise 1 metre kadar oldu. Boşnak Mustafa çok çalışkan birisi. Yine bahçesinde organik tarım yapıyor. Domates ,Patlıcan,Pataters,Yer Fıstığı,Salatalık yetiştiriyor. Bahçesini bir görmelisiniz. Etrafı ise Kasımpatları,Kadifeler le kaplı. Rengarenk.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 19:07   #81
meraklı
 
ilkbahar 1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2006
Şehir: istanbul ümraniye
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BayMineral
Bana kalırsa altında her zaman için su bulunmalı, çünkü o daha yeni büyümekte olan bir fidan. Hangi tür olursa olsun suya ihtiyacı var. Toprağını kuru tutmamaya özen göster.
benim de plastik bardaklarda filizlendirdiğim meşeler (nasıl başarıyolarsa ?) su tahliyesi için açtığım deliklerden dışarıya kök çıkarıyorlar, her ne kadar alıntıladığım mesajda baymineral altında sürekli su bulundurulmalı demişse de ben çok emin olamadım bu konuyla ilgili tecrübesi ya da fikri olan var mı ?
teşekkürler.

ilkbahar 1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 19:16   #82
meraklı
 
ilkbahar 1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2006
Şehir: istanbul ümraniye
Mesajlar: 18
istanbul'da oturanlar yıldız parkında da bol miktarda bulabilirler meşe palamudundan...

ilkbahar 1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2006, 07:49   #83
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Yerlere dökülmüş halde daha ilk defa dikkatimi çekti bende merak ettim belki bilmediğimiz bir şeyi öğreniriz diye. Meşe yapraklarının altında bulunan bu şey nedir. Mantar gibi bir yapısı var. Hatta yaprağa yapıştığı yerde kök gibi tutungaçları bile var. Çabucak yapraktan ayrılabiliyor ve bu özelliği ile bitkinin bir parçası olmadığı kesin. Hafif dişlerimle ezdim sanki tanenli bir madde ısırmış gibi bir izlenim verdi tadına baktım ama toz gibi o da. Şimdi bunun ne olduğunu bilen var mı?


Name:  mese.JPG
Views: 11660
Size:  13.7 KB

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 00:21   #84
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Galeri: 5
Memeli pas diye mantari bir hastalığa benziyor. Meşeler konukçu olabilir. Çünkü genelde armut ve elmada görülüyor... Tedavisi benim bildiğim yok. Bulaşık dalları tamamen kesseni, hatta ağacı gövdeden budasanız bile konukçu bitkide kışı geçiriyor ve maalesef ağacınızın ilk sürgününü vermesiyle gelip bulaşması bir oluyor...

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 21:53   #85
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Meşe ektiğim saksılardan bir saksıda 3 adet meşe fidanı çıktı. Daha önce de başka bir saksıda çıkmıştı ama o kurudu. Yeni çıkanların durumu fena değil. Çatı altında sera biçimli olduğu için erken çıktılar herhalde diyorum. Bir tanesi yaklaşık 10 cm civarında diğer ikiside onu yakalamak üzere. Diğer saksılarda bir hareket yok.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 10:49   #86
Ağaç Dostu
 
yuruyen_bulut's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 153
Galeri: 13
Günaydınlar Ağaç Dostları...Meşe Plamudu ile ilgili bir kaç sorum vardı..Sabahları işe giderken servis bekleme yerinde meşe palamutları bulunmakta ve hergün dökülen palamutları toplayıp biriktirmekteyim.TEMA sitesinden öğrendiğim Meşe dikimi ile ilgili bir konuda;



Meşe ve Meşe Ağaçlandırılması

Meşe ağacı ülkemizde en yaygın olarak bulunan bir ağaç türüdür. Bölgenizde bulunan meşe ağacı Ekim aylarında tohumlarını döker. Bu tohumları (palamut) toplayın ve su dolu bir kovaya koyun. Suyun üstüne çıkacak bozuk tohumları ayıklayın. Kalan tohumları 1,5 ölçek mazot, 8,5 ölçek su karışımına atıp çıkarın. Bu işlem tohumlarınızı çok lezzetli bulan fare, böcek ve kuşlardan koruyacaktır.

Ekim; en az 60 x 80 cm. Ebadında 35-40 derinlikte işlenmiş alanda, üçgenin köşelerine 5-8 cm derinlikte 3 adet tohum YAN konularak yapılır. Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır.

Kaynak:www.tema.org.tr

Yukarıda Ekim için şu bilgi dikkatimi çekti 3 tane yanyana konulmalı diyor.sizce neden?Egem Ağaçlandırma vakfı ve diğer Tema gibi kurluşların aldığım bilgi doğrultusunda Dağ Yürüyüşü (Trenkkin) ,Dağcılar,İzciler ve paraşütçilerin de dahil olduğu bir çok doğa savaşçıları Kuruluşlarda bulunan "Tohumları",paraşütçüler havadan yüzeye serpecek,dağcılar ve diğerleride yolculuk sırasında yine yüzeye bırakacaklarmış.peki bırakılan bu tohumların çıkma şansı nedir arkadaşlar?

Kendim bu tohumları gelecek hafta Doğa Yürüyüşüne çıktığımda zıpkınla toprakta yer açıp TEMA nın anlattığı yazı biçiminde mi yapmalıyım 3 adet 45 derece eğik veya yatay şekilde?
Not:Elinizde doğaya gönderilicek tohum varsa dağ yürüyüşüne çıktığımda sizler için bırakabilirim Ağaç Dostları.Meşe Palamudu bilgisi olanlar varsa daha geniş dikimle ilgili bilgilenmek istiyorum.

Teşekkürler (Wah,doe)


Biz ağaçlara zarar vermek istemeyiz. Ne zaman onları kesmemiz gerekse, önce onlara tütün ikram ederiz. Odunu asla ziyan etmeyiz, lazım olduğu kadar keser, kestiğimizin hepsini kullanırız. Eğer onların hislerini düşünmez ve kesmeden önce tütün ikram etmezsek, ormanın diğer bütün ağaçları gözyaşı dökecektir, bu da bizim kalbimizi yaralar.

yuruyen_bulut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 11:54   #87
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Sevgili Yürüyen Bulut, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yuruyen_bulut Mesajı Göster
...Dağcılar,İzciler ve paraşütçilerin de dahil olduğu bir çok doğa savaşçıları Kuruluşlarda bulunan "Tohumları",paraşütçüler havadan yüzeye serpecek,dağcılar ve diğerleride yolculuk sırasında yine yüzeye bırakacaklarmış.peki bırakılan bu tohumların çıkma şansı nedir arkadaşlar?
Diye soruyorsunuz.

Sorunun cevabı, yazınızda var. Bakın şöyle diyorsunuz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yuruyen_bulut Mesajı Göster
Ekim; en az 60 x 80 cm. Ebadında 35-40 derinlikte işlenmiş alanda, üçgenin köşelerine 5-8 cm derinlikte 3 adet tohum YAN konularak yapılır. Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır.

... tohumları 1,5 ölçek mazot, 8,5 ölçek su karışımına atıp çıkarın. Bu işlem tohumlarınızı çok lezzetli bulan fare, böcek ve kuşlardan koruyacaktır.
60x80 ebadında 45 işlenmiş alan nasıl bir şeydir? En basitinden, bu verilen ebatlardaki arazi parçasının belirtilen derinlikte kazılıp toprağın havalandırılması ile elde edilen alandır.

Not:Verilen ölçülere katılmadığımı belirtmeliyim. Derinliğe itirazım yok.

Bir taraftan toprağın bu şekilde hazırlanması, diğer taraftan da tohumun hazırlanması, bunlar insanlara eziyet etmek için tavsiye edilimiyorsa, sizin zıpkınla açtığınız deliklere bırakacağınız tohumların çimlenme olasılığını siz takdir ediniz.

Tabii bir de: "Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır." deniliyor. Gerçi siz, tohumlardan çıkan fidanların ne kadarının büyüyebileceğini, sormuyorsunuz.

Lütfen darılmayınız. Sormasanız bunları anlatmayacaktım. Tohumlar sağlamsa, şans sıfırdan, her zaman büyüktür.

Sitenizde "Toplamış Olduğunuz Şeftali - Kayısı - Erik - Vişne ve Kiraz Çekirdeklerini 3 Gün Gölgede Kuruttuktan Sonra Poşete Koyup ... Şubesine Gönderiniz." şeklinde bir duyuru var. Tohumlar bu şekilde temin edilmişse şans yoktur demek zorundayım.

Nedenini hemen söyleyeyim. Bu duyurudaki meyvelerden, herhangi birinin çekirdeği, üç gün içinde, gölgede, yeteri kadar kurumayacaktır. Üç gün sonra naylon poşete konulduğında nemli tohumlar bozulacaktır.

Ha, unuttum, bu konu sitemizde bir başlıkta konuşuluyor. "Her Çekirdek Bir Ağaçtır"

Ne yazık ki her çekirdek bir ağaç değildir.


Düzenleyen Yücel Özlem : 18-09-2007 saat 12:17 Neden: Alıntıları işaretlemek.
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 12:43   #88
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Bizde Bursa Ekibi olarak tohum toplayacağız ama bunlar sadece meyve tohumları değil. Meşe palamudu tohumlarıda bunun içinde. Fakat Yücel Bey doğaya ilgisi iyice azalmış olan insanlarımıza bunu bu şekilde anlatırsak, bu çalışamaya hiç başlamayalım o zaman. Evet çimlenmeme olasılığının olmama gibi bir ihtimali var, ama bir tarfatan da çimlenebilirler. Bir tane bile çimlense bizim için kardır. Bu düşünceye bu kadar olumsuz bakmanızı bende pek tasvip etmiyorum.

Saygılarımla....

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 18:07   #89
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Sebahattin Bey, Her çekirdek bir ağaç değildir. Çekirdekler ancak uygun şartlarda ağaç olabilir. Sitede ellerindeki tohumu çimlendiremeyen, fidanı büyütemeyen bir çok arkadaşımız, bu uygun şartları sağlama veya uygunsuzluğun nerede olduğunu bulup giderme savaşı veriyor.

Name:  IMG_2429_1.JPG
Views: 14635
Size:  50.2 KB

Üzülmeyin, Bakın çınar tohumu nerede filiz vermiş. Ankara taşı kaplı bir alanda derzin içinde yeşermiş.

Bir çınarın, bir kokarağacın, bir akçaağacın kaç tane tohum verdiğini biliyor musunuz? Bu çınarcık da Ankara sokaklarına dökülen milyarlarca tohumdan bir tanesi. Ya geri kalan tohumlar...

Siz, tasvip etmeseniz de durum böyle. Ben bu sitede özellikle de ağaçlar konusunda doğruların konuşulması gerektiğine inanıyorum.

Bilgi anlamında bir yanlışım varsa, işaret edersiniz, ben de severek düzeltirim.

Sevgiler.


Düzenleyen Yücel Özlem : 18-09-2007 saat 22:02 Neden: Yazım yanlışı.
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 18:19   #90
Ağaç Dostu
 
heDera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 268
Evet birşeyler yapılacaksa en doğrusu yapılmalı sadece biz elimizden geleni yaptık gerisi toprak ana'ya kalmış demek biraz haksızlık olur.
Doğru tohumu dikmessek nasıl yeşerebilir ki? Atladığımız yerler var bu bir gerçek.

heDera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
dikim, meşe, tohum, yardım


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024