26-08-2007, 11:16 | #1 |
ahm10
Giriş Tarihi: 17-12-2006
Şehir: KOCAELİ BALIKESİR
Mesajlar: 34
|
Kiwano yetiştirme
Merhaba. Karınca 70 arkadaşın gönderdiği tek kiwano tohumu çimlendi ve şuanda pencerenin parmaklıklarını sarmış durumda 17 kiloluk teneke saksıda doğu cephede olduğundan sabah ve saat 12'ye kadar güneş alıyor.Sürgünleri 2,5 metreyi geçti önce sürgünleri ile tutunuyor , gözlerdeki yapraklar daha sonra çıkıyor. Yapı olarak salatalığa benziyor. Ancak hala çiçek ve meyve yok. Tohum çimleneli 2 ay kadar oldu. Ben biraz geç ektim. Benden önce eken veya daha önce yetiştiren arkadaşlar bilgi verirse sevinirim. Meyve tutumu için neyapmalı? Acaba güneşmi az geliyor yoksa verdiğim gübre şerbeti ve 20-20-20 gübreden dolayı mı meyveye yatmayıp sürgün veriyor? |
26-08-2007, 11:33 | #3 |
ahm10
Giriş Tarihi: 17-12-2006
Şehir: KOCAELİ BALIKESİR
Mesajlar: 34
|
Zaten kudret narı bir parmaklıkta kiwano diğer pencere parmaklığında. Kudret narında sorun yok. O 5-6 meyve verdi ve üzerinde hala 10 kadar meyve var. Aynı tarihlerde ekilmesine rağmen kiwano da hala çiçeklenme yok. |
01-09-2007, 11:11 | #4 |
Ağaç Dostu
|
16 tohum çimlendirdim viyolde. Bahçeye torfuyla beraber köklü olarak aktardım. Tepesine de kalemliklerden çardak yaptım ve pamuklu ip salladım aşağı. Ne hikmetse tek dal bırakıp sardırmaya çalıştığımda pek bir keyfi yoktu daha sonra uğraşmayı bıraktım, otlar da büyüyünce yerde otların tepesine sarılıp uzamışlar ve yayılmışlar. Geçen gün 7-8 cm uzunluğunda meyveleri fark ettim. Neredeyse 2 ay olmuştu. Meyvelerden birini kopardım ve soyup yedik limonlu suda bekletmiş gibi ekşi bir tadı vardı. Bu sabah 3 tane saydım 8-9 cm uzunlukta, onları da tohumluk bıraktım. Meyveleri diğer salatalıklara göre oldukça geç çıkıyor ve el ile tutmak pek hoş değil dikenleri batıyor. Nette gördüklerim genelde sararmış ve tohuma kaçmış görüntüleri var, sanırım yeşil iken tüketmiyorlar pek. |
17-11-2007, 17:24 | #5 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 871
|
Bu gün yaptığım kiwano hasadı; 5 adet kiwano fidesinden yaklaşık 60 meyve aldım. Düzenleyen mahon67 : 25-10-2008 saat 22:12 |
17-11-2007, 20:51 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Sizinkileri maşallahı var. Bizimkiler çok susuz kalmışlardı. Yeşil olanları kısa sürede tüketirseniz gayet güzel ve hafif ekşi olur. Sarı olanları daha da bekletirseniz içindeki etli kısımlar sert bir hal alıyor ve çiğnenmiyor Ancak tohumların olduğu bölgeyi kaşık ile sıyırıp yediğinizde mayhoş bir tadı var. |
19-11-2007, 09:47 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Mahon67 vallahi maşallah..İyi bir ürün almışsınız.Bahçede mi yetişdirdiniz.? Saksıda olur mu?Tadı nasıl. |
12-04-2008, 09:32 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2008
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 267
|
Kiwanolarım büyümeye başladı.
Sayın Gurbik67 nin getirdiği tohumlar'dan kiwano'ları evde saksıda çimlendirdim. Şu an hızla büyüyorlar. Artık gündüzleri terasa çıkarıyorum, geceleri tekrar eve alıyorum. Değişik sebze ve meyveler her zaman ilgimi çekiyor. İşte dün çektiğim resimleri. Her türlü ihtimale karşı on tane tohumu ayırdım. Bir aksilik olursa elimde kalsın diye. |
12-04-2008, 18:02 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2008
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 267
|
Tohumlar 01.04.2008 tarihinde elime geçti, hemen ektim, çok hızlı büyüdü. Saksının üzerine poşet geçirdim, Bir kaç gün içinde çimlendi. |
21-04-2008, 10:18 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
|
Keşke tohumları ayrı ayrı kaplara ekseydiniz. Köklerine zarar verirseniz salatalık fideleri gibi ölebilirler.. |
24-04-2008, 11:47 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2008
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 267
|
Tohumları çok yüzeysel dikmişim, onun için fideleri saksıdan kolay söktüm. Halen canlı gibi görünüyorlar, bakalım bende merakla bekliyorum. Salatalık, süs kabakları ve bir kaç çesit sebze daha var aralarında. Eğer sık olursa, mecburen bazılarını başka yere taşımam gerekecek. |
24-04-2008, 15:14 | #14 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2008
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 267
|
Alıntı:
|
|
22-05-2008, 12:22 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Benim de 2 hafta önce tohumlarını ektiğim kiwanolar çimlendiler ve son bir iki günde çok çabuk büyüme gösterdiler. Bugün onları annemle bahçeye fideledik. Annem üzerlerine pazı yaprağı örttü, güneşten etkilenmesin ; kolay tutsun diye. Ben tadını çok merak ediyorum; kavun, muz,limon ve salatalık karışımı bir tadı var, diye okudum Sevgili Elfogi nin gönderdiği bilgide. Zaten tohumları da o vermişti. Burdan tekrar teşekkür ediyorum kendisine. Ben tatlı olmasını umut ediyordum ,olgunlaşmışının da mı ekşi bir tadı var arkadaşlar? Bir de bunlar uzadığında, fasülye gibi yanlarına birer çubuk diksek yeterli olur mu? |
22-05-2008, 12:52 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar şu linkte kiwanonun tadını ve nasıl yeneceğini tarif ediyor. http://www.wikihow.com/Eat-a-Kiwano-(Horned-Melon) Kiwano yeşilken toplanıp sonra olgunlaşması beklenirmiş. Yeşilken tadı salatalık ve kiwi karışımıymış. Olgunlaştığında ise tadı muza benzermiş ve rengi turuncuya dönüşürmüş. Olgunken yenmesi tavsiye ediliyor. Çekirdeklerini yiyebilirsiniz veya yemeyebilirsiniz tercih sizin. |
03-06-2008, 13:52 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Her birisi 250-300 gram olan 40 tane meyvesi olunca 10 kg dan ağır bir yük yapar, bizimkiler geçen yıl yerdeki otların üstüne serpildi büyüdü, bir yere sardıracaksanız bu yükü taşısın derim, bir de sırıktan ziyade çit veya geniş aralıklı çit teli öneririm. "Kiwano trellis" yazarak google da aratabilirsiniz. Yemek için ise; önce dışındaki dikenleri bir bıçakla almanızı öneririm, daha sonra kalan kabukları soyulabilir. Ben kabuklarını iyice soyup, 3-4 e bölüp mutfak robotuna atıp parçalayıcı ayakları takıp çalıştırdım. 1 dk kadar sonra suyu çekirdeğinden ayrılıyor, süzgeç ile süzdüğünüzde bardağa koyup içebilirsiniz. Bu şekilde bana tatlandırılmış koruk suyunu hatırlattı. Çok hoş bir tadı var ve çekirdekle uğraşmıyorsunuz. |
04-06-2008, 09:29 | #19 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 871
|
Tohumu nisan başı gibi ektim, Kasım başı gibi meyveler olgunlaşmaya başladı. Kivano salatalık gibi hızlı büyümesine rağmen geç çiçek açıp meyve veriyor. Ancak hastalıklara karşı salatalığa göre çok dirençli ;hiçbir şekilde sararma, sandan etkilenme vs göstermiyor; meyveler olgunlaşana kadar yapraklar koyu yeşil rengini muhafaza ediyor. |
06-06-2008, 23:29 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 184
|
Bu tohumlardan nerede bulabilirim? |
11-06-2008, 08:44 | #24 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Alıntı:
Meyvesini yani etli kısmı salatalık gibi yiyemiyormuyuz. Suyunu mu içebiliyoruz? |
|
11-06-2008, 14:41 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Bana biraz dişleriniz kesmez gibi geliyor, zaten normal salatalığı da tohumluk bırakırsanız ve çekirdeklerin olgunlaşmasına müsade ederseniz onun olacağı da aynısı, dişlerinize kuvvet. Yeşil iken yani körpe iken dışındaki dikenleri alıp soyarsanız da yeşil yenebilir, gayet hoş bir tadı oluyor öyle de, hafif mayhoş bir tadı var. |
11-06-2008, 21:07 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
O zaman bende tohum rica edebilir miyim? |
18-06-2008, 15:23 | #28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 11
|
öncelikle herkese merhaba! kürşat kardeş bunun bi ekim zamanı yok mu?hadi bu zamana denk geldi diyelim bir dönüm tarla için bana ne kadar tohum gönderebilirsin?ve ne kadar tutar tabi fiyatr olarak? |
|
|