agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 4 Gönderen birnefestoprak

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-03-2013, 19:30   #1
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sebze Tohumlarının Çimlenme Yüzdesi Standartları

Turkiye'deki yasal duzenlemelerde ticari tohum icin cimlenme standardi getiren bir madde var mi bilemiyorum ama elimdeki tohumu kendisi ureten birkac Turk tohum sirketine ait tohum paketinden yalnizca icinde organik tohum olan pakette cimlenme yuzdesi belirtilmis. Bu, organik tohum piyasasina getirilmis bir zorunluluk olabilir. Bunun yaninda, cimlenme yuzdesi belirtme zorunlulugu gramaji belli miktarin uzerinde olan tohum paketlerine getirilmis de olabilir.

ABD'de, tohumculuk yasasiyla birlikte ticari tohuma cimlenme standardi getiren bir madde var. Bu maddeye gore, bazi sebze tohumlari icin belirlenen cimlenme yuzdelerini asagidaki tabloda ozetlemeye calistim:

TohumÇimlenme YüzdesiTohumÇimlenme Yüzdesi
Bakla75Kuşkonmaz70
Bamya50Lahana75
Bezelye80Marul80
Biber55Maydanoz60
Börülce75Mısır75
Brokoli75Pancar65
Brüksel Lahanası70Patlıcan60
Dere otu60Pazı65
Domates75Pırasa60
Enginar60Salatalık80
Fasulye70Şalgam80
Havuç55Soğan70
Ispanak60Soya fasulyesi75
Karnıbahar75Tatlı kabağı75
Karpuz70Turp75
Kavun75Yaz/kış kabağı75
Kök kereviz55Yer kirazı50

Yani yasa, tuketiciye diyor ki, "tohum aldigin zaman bu tablodaki cimlenme yuzdelerini goz onunde bulundur; eger cimlenme yuzden tutarli bir sekilde bu degerlerin altinda kaliyorsa, ureticide/saticida bir sorun olabilir." Normalde evinin bahcesinde sebze yetistirenler her cesitten birkac tohumdan fazlasini ekmiyor. Dolayisiyla ekilen birkac tohumun cimlenme oranina bakarak ureticinin tohumlarinin ne kadar saglikli oldugunu degerlendirmek ilk asamada zor olabilir ama tuketicinin tohum cimlendirme konusunda tecrubeli oldugunu varsayarak domates tohumunu ele alalim: Eger bir domates tohumundan 10 tane ekildiginde, yalnizca 1 tanesi cimlendiyse ve bu durum ayni ureticiden/saticidan alinan baska domates cesitlerine ait tohumlarda da tekrarlandiysa, ureticinin/saticinin tohumlarinda nedeni ne olursa olsun bir sorun oldugunu goz onunde bulundurup sorunun kaynagini anlamak icin ureticiyle irtibata gecmekte yarar var. Bazi ureticilerde/saticilarda bu sorun sezonluk da olabiliyor, arka arkaya gelen ekim sezonlarinda kendini tekrar da edebiliyor.

ABD'deki bir diger uygulamada ise uretici (tohumu ureticiden toptan satin alip ticaretini yapan degil, tohumu kendisi uretip satan kisi/sirket), eger tek bir ceside ait tohumlari agirligi 250 gr'in ustundeki paketlerde satiyorsa, bu tohumlardan bagli bulundugu bolgenin tohum laboratuvarina gonderip cimlenme testini yaptirmak ve sonucu tohum paketinin ustunde belirtmek zorunda. Laboratuvara gonderilen tohum sayisinin, testin saglikli sonuc vermesi ve orneklemin temsil edici olmasi bakimindan 400'un ustunde olmasi tavsiye ediliyor.


Düzenleyen birnefestoprak : 14-03-2013 saat 21:43
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
bozuk tohum, canlı, cansız, cansız tohum, çimlendirme, çimlenir mi, çimlenme, çimlenme olasılığı, çimlenme yüzdesi, çimlenmedi, ekme, kalite, kaliteli tohum, kalitesiz tohum, ölü tohum, sebze, sebze tohumu, sebze tohumu çimlendirme, standart, tohum, tohum kalitesi, yüzde


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024