işkembe en kolay nasıl temizlenir?
1 Eklenti(ler)
Bildiğimiz gibi kurban geliyor, kesilen hayvanların işkembeleri genelde çöpe gidiyor,
nedeni görünümü itibariyle itici olması ve temizleme zorlukları, et market reyonlarında tertemiz işkembeleri görünce iştahımız kabarıyor, bu hale kimyasal kullanmadan temizleyip getirmek mümkün mü acaba?, eminim bunu temizlemenin birçok pratik yolu vardır, bilen arkadaşların bilgilerini paylaşmaya davet ediyorum, niçin çöpe gitsin sonuçta milli servet ve etrafta bu kadar işkembe çorbacısı varken çok da çöpe atılacak bir atık olmasa gerek diye düşünüyorum, bir hayvana epeyce bir miktar para ödenirken en azından israfın önüne geçilmiş olur Eklenti 341523 |
Haşlandıktan sonra küçük küçük doğrayıp baharat karışımıyla çok güzel sote yapılabilir. Kokoreçe alternatif olarak tüketebilirsiniz. Ketçapla daha bir güzel gidiyor.
|
Alıntı:
Şöyle ki; kesim işleminden sonra işkembe hayvandan ayrılır ayrılmaz hiç içini boşaltmadan olduğu gibi bırakıp üzerine nemli bir bez ya da poşet sarıp ertesi güne kadar bekletiyoruz.. Yarın içini boşaltıp bir bıçakla sıyırınca, o çok zorlandığınız temizleme işleminin tereyağından kıl çeker gibi basitçe yapıldığını göreceksiniz.. |
Alıntı:
ben de şöyle duymuştum; işkembe içi dolu olarak güneşte bırakılır 2-3 saat sonra içi boşaltılır böylelikle kolayca içi temizlenir, tabi yaza denk kelip de güneş olursa |
Alıntı:
|
Alıntı:
Hazıra konarsınız. |
Alıntı:
|
Anladığım kadarı ile sizin işkembe, işkenceye dönüyor.
Sabun yeşil mi...beyaz mı? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben sevmiyorum bu şekilde tabi. İşkembe bu kokacak tabi. |
Sizin ki gene iyimiş, halis muhlis zeytin yağlı sabun. Valla ben çamaşır suyu ile yıkayanını bile duydum :))
|
enteresan temizleme tarifleri ile karşılaşıyoruz, sabun, çamaşır suyu... yok mu artıran kostik felan... :)
|
Bizde işkembe tazeyken içi boşaltılır hiç bekletilmez( eğer beklerse koku siner çıkmaz der anneannem ) tüpte sürekli su kaynatılır kaynayan suya batırılıp kazınır iyice önlü arkalı bembeyaz olana kadar, sonra bir leğende bol iri tuzla ovularak yıkanılır ve durulanır doldurulup yenmeye hazır :D
|
İçi boşaltılmadan 1 gün bekletilirse bakteri mikrop bayram etmez mi
|
EM-A ile temizleyin...demedi demeyin.
Su ile temizlediğiniz işkembeyi 1/ 200 oranında EM-A su içerisinde 2 saat bekletin. Sonra bol su ile durulayın. |
Oldu olacak hiç uğraşmayın çamaşır makinesine atın:p
|
Hee yumuşatıcı koymayı unutmayın:D:D
|
İlahi Sayın Kaptan güldürdünüz beni. Çamaşır ipleri işkembe dolar artık. Temizlendikten sonra daha beyaz görünmesi için karbonatlı suda bekletenler de var. Kireçli suda bir gün bekletip temizliyor yanılmıyorsam ikembe çorbası yapılan yerlerde.
|
Alıntı:
ama gerek yok diye düşünüyorum çünkü küçük baş için kaynamış suda biraz bekletmek _ çok bekletilirse temizlemek zorlaşıyor_ yeterli kalıyor... Kireçli su ile temizleme biraz tadını azaltıyor gibi...;) |
Kireçli su, başka bir yöntem..
Hattâ tavuğun tüylerini yolmadan kireçte bekletirseniz de hemen yolunuyor.. |
Annem hayvan kesilip işkembesi kenara ayrılınıca içini hiç patlatmadan, deri yüzer gibi eliyle çekip soyuyor. Fazla uğraşmaya da gerek kalmıyor.
|
Alıntı:
|
geçen yıl işkembenin kaba temizliği yapıldıktan sonra duyduğum bir yönteme göre karbonatlı suya yatırın deniliyordu, denedim daha zor oldu nerdeyse hiç temizlenmedi, bir yanlışlık mı yaptık bilmiyorum
|
Bayramda kısa bir video çekip tescillemek farz oldu..
Mideniz kaldırırsa tabii :( |
Alıntı:
|
eski kurban resimlerine baktım ama işkembe bölümü hep atlanmış resim yok malesef:(
|
kireç kaymağı ile temizleyenleri duydum bu konuda bilgisi olan var mı?
|
İşkembenin en kolay yolla temizlenmesi kirece yatırılarak oluyor.İç tarafa gelen havlu gibi olan kısmı sönmemiş kireci alıp üstüne dökerseniz 15 dakika sonra yıkayın tertemiz olur.Bıçakla saatlerce kazınarak çıkan kısımın elinizle bile temizlendiğini göreceksiniz.Bıçakla daha da kolay olacaktır.Daha sonra temizlemek için de sirke kullanabilirsiniz bembeyaz olur hem de sirke antiseptiktik dir bildiğimiz gibi...Üstüne de limonlu suyla da yıkadınız mı tertemiz olur kokusu da gider.Bir defasında kardeşimle bu şekilde yıkamızştık bu havluları niye böyle k ıslattınız dedi beyaz havlu zannetmişti.Yine mumbar dolması da yapacaksanız içini dışına çevirip sirkeyle ıslatıp tuzla yıkarsanız temiz ve beyaz olur....Saygılar afiyet olsun....
|
Kolay İşkembe Temizlemenin Püf Noktası
İşkembeyi öyle kirli haliyle iyice tuzlayın katlayın.
Bir poşete koyun ve ağzını sıkca bağlayın. Soğuk bir ortamda 3-4 gün bekletin. Ben kış olduğu için balkonda beklettim. Sonra açtığınızda kirli yüzeyin kendiliğinden sıyrıldığını görecekseniz. Daha sonra Karbonatlı ve sirkeli suda biraz kaynatın. Sonra kabuklu limon dilimleriyle ovun. Kötü kokusundan kurtulacaksınız. Sonra haşlayıp ince ince kıydıktan sonra işkembe çorbanızı hazırlayabilirsiniz. Kaynak: Kolay İşkembe Temizlemenin Püf Noktası - Yemek Tarifleri, Sağlık Bilgileri, Bebek Bakımı Sağlığı, Zayıflama, Kadın Sağlığı, Beslenme Diyet, Örgü , Elişi , Dantel Modelleri |
Alıntı:
gayet pratik ve kısa bir yol gibi görünüyor, fakat büyük şehirlerde sönmemiş kireç bulabilirmiyiz bilmiyorum, toz kireçle de olur mu acaba? |
Bu sene geçti; belki seneye lazım olur..
Kolay işkembe temizleme şekli.. - YouTube Kaynak: uzaymotor |
23 senedir bayramlarda bunları temizlemekten gına geldi . Kazı allah kazı sonu gelmez .En sonunda vejeteryan oldum kurtuldum . Şimdi kolaylıklarını görünce bir kat daha sinir oldum :)
|
İşkembe temzilerken mümkünse hiç bir kimyasal ( kireç , soda vs) kullanmayın . işkembenin şamrel lastik gibi olmasına neden olur :D
Tatsız olur, kendi öz tadını dokusunu bozar. Kesilen etin en az bir gün bekletilmesi gibi , içinde laktik asit ürüyor ve kendiliğinden doğal çürüme evresiyle ayrışıyor .Doğru olan videodaki gibi bir gün kapalı ve boşaltmadan bekletilmesi yöntemidir ... saygılar. |
sayın selis konuyu çok geç açtım tartışma yeni alevlenmeye başlamıştı ki kurban geldi, geçen sene işkembe konusunda ciddi bir zorluk yaşadım, balkonda uğraşacağım derken ortalığı bayağı berbat ettik, hanım ben ellemem ne yaparsan yap dedi iş başa düşünce de yöntem bilmememekten dolayı iş normalden daha zor hale geldi, işin açıkcası gözüm çiddi korktu, işkembe yemeyi çok severim ama temizleme zorluğundan böyle bir başlık açtım, sizin videoyu görünce bu kadar kolaymıydı demekten geri kalmadım, sönmemiş kireçle olan metod kafama yatmıştı , sönmemiş kireç aradım bulamadım onu deneyecektim, dolayısıyla bu senelik işkembe olayını seneye erteledik, ama buradaki bilgiler hepimizin işine yarıyacağına inanıyorum, herkese iyi bayramlar...:)
|
Konu geçmiş ama gelecek için belki detay olur diye yazmak istedim.Biz yıllardır her türlü işkembeyi temizlerken hiç sizin anlattığınız bu sıkıntıları yaşamadık, bilseydim önceden yazardım :)
Kurban kesildikten sonra işkembenin içini kabaca boşaltıp su ile temas ettirilmeden bi poşete koyun.Poşetin ağzını sıkıca hava almayacak şekilde bağlayın, kenarda kalsın. Siz kavurmaları yemeye başlayın.Kurban etleri paylanıp dağıtılsın, gezmelere başlayın, o günün akşamında el ayak çekilince, kokudan rahatsız olan kalmayınca aspiratörü çalıştırıp poşeti açın. Yukarıdaki videodaki gibi elinizle aldığınız pislikleri çöp torbasına atın, bolca su ile yıkayın.Bu temizlik işlemi 15-20 dk. sürüyor.Bu esnada mandal kullanın.O koku dayanılmaz oluyor.Güzelce yıkadığınız işkembe her türlü yemek ve çorba için hazır.Afiyet olsun. Mehmet |
ben size senelerdir yaptıgım kireçle temizleme yöntemini yazayım
Toz kireci ıslatın, tortusu dibine kadar çökmesi için birkaç saat bekleyin. Üstteki duru suyu alın. işkembenin içini boşaltın elde ettiğiniz kireçli suya* yatırın 4-5 saat sonra tırnagınızın ucu ile kazıyor gibi yapın çıkıyorsa bıçakla kazıyın çok bol suda yıkayın en kolay ve basit bir yöntem bembeyaz işkembeniz hazır * 1 çay bardağı sönmemiş kireç + 1.5 litre su |
Alıntı:
ben kurbanda 2 koyun 1 dana temizledim 1 saate kireçle |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ben bu sene işkembeyi, arkadaşların dediği gibi kireci suda çözdürüp dinlendirdikten sonra duru suyunu enjektör ile çekip işkembenin değişik yerlerinden deri altına enjeksiyon yöntemi ile verip 6 saat kadar sonra fırça ve bıçakla temizledim..
Oldukca kolay oldu.. Tavsiye ederim.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024