Arabaşı (Yozgat)
ARABAŞI-YOZGAT
Malzemesi Hamur İçin Çorba İçin Bir ölçü Un Tavuk veya Hindi 6 Ölçü Su Bir Kaşık Yağ Tuz Bir Kaşık Salça,Tuz,karabiber,Kırmızı Biber,Bir Miktar Un Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip,sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır. Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır. Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur. Çorbaya, isteğe göre biber atılır. |
Arabaşı (Yozgat)
Sayın cupressus aklımdan geçmedi değil hani arabaşından bahsetmek.Ama sizin bahsetmiş olduğunuzu görünce çok şaşırdım.Çünkü çok yaygın olarak bilinmeyen bir yemek.O zaman ki siz Balıkesir'de yaşıyor olmanıza rağmen Yozgat'lısınız. Ama arabaşı bir bilenle beraber içilmeli bence.Çünkü özelliği hamurunun çorbası ile beraber çiğnenmeden yutulmasındadır.Maharet ister yani.Çorbası özellikle çok lezizdir.Denemek isteyenlere afiyet olsun.
|
Uff arabaşı yapılmış yettim yetiştim mi ?
cupressus ve Menekşe sevdalısı arkadaşım, çorbasına da kurutulmuş acı biber katmayacak mısınız ? Zira malzemeler de var bir kırmızı biber :) Bende çok severim çokk. Kar yağdığında ilk aklımıza düşen arabaşı olurdu. |
Sn. Menekşe sevdalısına...Evet , memleket tahmininiz doğru. İlk defa içenler genellikle çorbasını beğeniyor, hamuruna bir anlam veremiyor. Eskiler iki parça hamuru üst üste koyup öyle çorbaya daldırırlarmış. Hamuru çorbaya ilk düşürürse bir daha ki arabaşını o yaptırırmış.
Sn. Habibe'ye...Siz de yetiştiniz arabaşına. Üyemiz kalabalık diye kazanla yaptık arabaşını. Sıcak ikram edelim diye bir tarafta çorbayı sürekli kaynatıyoruz. Uyarınızı dikkate alıp biberden de bahsettim. Şimdilik üç kişi içiyoruz ama boş tabağımız var. İsteyen buyursun arkadaşlar.... |
Teşekkür ederim çok hora geçer inanın. Yozgat yöresinde de yendiğini bilmiyordum. Sadece Afyonkarahisar'a ait sanıyordum :) Annem bu arapaşı ile ilgili bir şey söylemişti. Rivayete göre ... Bir gün arap aşı yapar getirirler sofraya. Arap misafir hamuru alır koyar kaşığa. Çorbaya uzanır, hamuru zaptedemez :) Kasenin içinde arar durur .. bir daha bir daha dener lakin, yutamaz çiğner ve der ki
"yok arap aşı... vallah bu türk aşı" :)) |
Yettim, açılınn, ben yutacağım hepsini.:))
Evet arabaşının anavatanına Konya'da aday, bende sadece Konya ve Kayseride yapılır sanıyordum.:) Kurutulmuş acı bibersiz, bol limonsuz olmaz ve her arabaşı hamuru yutulmaz, kıvamlı olmalı, tabak büyüklüğünde parça bir ucundan tutularak ele alındı mı kopmamalı.. İyi yaptığımı söylerler, hava biraz daha soğusun yapar, fotoğraflı tarif eklerim.:) |
Hava yeterince soğudu artık tarifi ekleyebilirsiniz ve mümkünse fotoğraflar mısınız?
Tarifi okumama rağmen gözümde canlandıramadım ve çok merak ettim. |
Efendim çorbasını çok severim. Dokuz yıl Kayseri'de yedik, ama hamuruna alışamadık. Birgün Adana'daki arkadaşlara ikram etmek isterim. Gerçi soğuk havada iyi olur ama ne yapalım Adanalı'larda tadına bakmış olur. Evde hanım yaparsa fotğrafını eklerim. Ama gözünüzü seveyim limonsuz ve bibersiz yemeyin, güzelim yemeği mundar etmeyin. :D
|
Arabaşı çorbasını ilk içtiğim seferde içinde tavşan eti vardı, bu çorbayı tavşan etiyle tanıdım. Çok lezzetliydi. Şimdi biz evde tavuk etiyle yapıyoruz, yine harika oluyor. Yalnız hamuruna alışamadığımız için hamur yapmıyoruz. Ben limon sıkmıyorum, acı biber de koymuyorum, tatlı tatlı içiyorum ;)
|
Sayın cupressus elinize saglık.Beni çocukluguma götürdünüz.Rahmetli annem yapınca çok sevinirdik çünkü tepsiyle karın üzerine koyardı bizde o sayede kartopu oynardık.kayserinin karı meşhurdur.birde sıcak sıcak çorbalı arabaşı olsada yesek çok canım çekti valla yöresel yemeklere devam etmeli bence.Bir gün hep beraber mantı ve mantı çeşitleri yapmak umudu ile.
|
ben karamanlıyım.karaman da da sık sık yapılır arabaşı.bence soğuk havaların vazgeçilmezi.ama antalya pek soğuk olmuyor:(
bizde aile yemeklerinde yapılır,arkasındanda pişmaniye çekilirdi çocukluğumuzda. topluca içmenin zevki başkadır.çorbaya hamur düşürenin evinde içilir bidahaki sefere,böyle de bi espirisi vardır. |
Merhaba, ben Mersin-Anamurluyum. Bizde av eti ( kuş eti)ile yapılır. Tavuktan çok daha lezzetli olur. Geçenlerde markette bıldırcın buldum. Yaptım. Çok güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim. Bol acılı ve biraz da tereyağlı, bol limonlu. Harika.
|
Teşekkürler.
Karaman,konya ereğli yöresinde'de yaygındır. Karlı kış günlerinde öyün olarak değilde ev içinde yapılan ziyaretlerde yemekten sonra içilir.en iyide keklik etinden olur.bol limonda şart tabi. |
Bu lezzeti tanıtmanız iyi olmuş.Bizde Fethiye'de arabaşı yaparız.Yalnız bizde rivayet odur ki en iyi cirrik kuşunun etiyle yapılan arabaşı makbuldür.Eğer varsa limon yerine ekşi(turunç) kullanırız. Hatta eskiden babam ve arkadaşları toplanıp yerler ve doydum diyeni karnının üstüne yatırırlar, ayakları göbeklerinin şişliğinden havaya kalkıyorsa tamam sen vazgeçebilirsin , derlermiş.
|
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Un,biraz biber salçası ve yağla kavruluyor: Eklenti 159916 Bu sırada önceden haşlanmış tavuk (ya da av eti) didikleniyor. Eklenti 159917 Haşlanmış tavuğun suyuna bu kavrulmuş un ve tavuklar eklenip kaynatılıyor. (Ve paintteki resmi köşeye ekledim.İşte böyle gözüküyor sofraya hamuruyla geldiğinde. Hamur tepsiyi kaplıyor, kaselerin gireceği delikler açılıyor hamurda; sonra bir kaşık hamur bir kaşık çorba ya da ikisi beraber şeklinde afiyetle yeniyor.) Eklenti 159918 Olsa da yesem:( |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024