agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri > Et Yemekleri
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-03-2007, 21:37   #1
Ağaçsever
 
cupressus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2007
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 69
Arabaşı (Yozgat)

ARABAŞI-YOZGAT

Malzemesi

Hamur İçin Çorba İçin
Bir ölçü Un Tavuk veya Hindi
6 Ölçü Su Bir Kaşık Yağ
Tuz Bir Kaşık Salça,Tuz,karabiber,Kırmızı Biber,Bir Miktar Un

Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip,sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır. Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır. Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur.
Çorbaya, isteğe göre biber atılır.

 

Düzenleyen cupressus : 01-04-2007 saat 22:05
cupressus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2007, 19:08   #2
Ağaçsever
 
Menekşe sevdalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 56
Arabaşı (Yozgat)

Sayın cupressus aklımdan geçmedi değil hani arabaşından bahsetmek.Ama sizin bahsetmiş olduğunuzu görünce çok şaşırdım.Çünkü çok yaygın olarak bilinmeyen bir yemek.O zaman ki siz Balıkesir'de yaşıyor olmanıza rağmen Yozgat'lısınız. Ama arabaşı bir bilenle beraber içilmeli bence.Çünkü özelliği hamurunun çorbası ile beraber çiğnenmeden yutulmasındadır.Maharet ister yani.Çorbası özellikle çok lezizdir.Denemek isteyenlere afiyet olsun.

Menekşe sevdalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2007, 19:52   #3
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Uff arabaşı yapılmış yettim yetiştim mi ?
cupressus ve Menekşe sevdalısı arkadaşım, çorbasına da kurutulmuş acı biber katmayacak mısınız ? Zira malzemeler de var bir kırmızı biber Bende çok severim çokk. Kar yağdığında ilk aklımıza düşen arabaşı olurdu.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2007, 22:18   #4
Ağaçsever
 
cupressus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2007
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 69
Sn. Menekşe sevdalısına...Evet , memleket tahmininiz doğru. İlk defa içenler genellikle çorbasını beğeniyor, hamuruna bir anlam veremiyor. Eskiler iki parça hamuru üst üste koyup öyle çorbaya daldırırlarmış. Hamuru çorbaya ilk düşürürse bir daha ki arabaşını o yaptırırmış.
Sn. Habibe'ye...Siz de yetiştiniz arabaşına. Üyemiz kalabalık diye kazanla yaptık arabaşını. Sıcak ikram edelim diye bir tarafta çorbayı sürekli kaynatıyoruz. Uyarınızı dikkate alıp biberden de bahsettim.
Şimdilik üç kişi içiyoruz ama boş tabağımız var. İsteyen buyursun arkadaşlar....

cupressus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2007, 23:00   #5
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Unhappy

Teşekkür ederim çok hora geçer inanın. Yozgat yöresinde de yendiğini bilmiyordum. Sadece Afyonkarahisar'a ait sanıyordum Annem bu arapaşı ile ilgili bir şey söylemişti. Rivayete göre ... Bir gün arap aşı yapar getirirler sofraya. Arap misafir hamuru alır koyar kaşığa. Çorbaya uzanır, hamuru zaptedemez Kasenin içinde arar durur .. bir daha bir daha dener lakin, yutamaz çiğner ve der ki
"yok arap aşı... vallah bu türk aşı" )

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2008, 02:12   #6
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Yettim, açılınn, ben yutacağım hepsini.)

Evet arabaşının anavatanına Konya'da aday, bende sadece Konya ve Kayseride yapılır sanıyordum.

Kurutulmuş acı bibersiz, bol limonsuz olmaz ve her arabaşı hamuru yutulmaz, kıvamlı olmalı, tabak büyüklüğünde parça bir ucundan tutularak ele alındı mı kopmamalı..

İyi yaptığımı söylerler, hava biraz daha soğusun yapar, fotoğraflı tarif eklerim.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2009, 20:33   #7
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Hava yeterince soğudu artık tarifi ekleyebilirsiniz ve mümkünse fotoğraflar mısınız?

Tarifi okumama rağmen gözümde canlandıramadım ve çok merak ettim.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 18:18   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-01-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 213
Efendim çorbasını çok severim. Dokuz yıl Kayseri'de yedik, ama hamuruna alışamadık. Birgün Adana'daki arkadaşlara ikram etmek isterim. Gerçi soğuk havada iyi olur ama ne yapalım Adanalı'larda tadına bakmış olur. Evde hanım yaparsa fotğrafını eklerim. Ama gözünüzü seveyim limonsuz ve bibersiz yemeyin, güzelim yemeği mundar etmeyin.

katsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 18:39   #9
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,205
Galeri: 236
Arabaşı çorbasını ilk içtiğim seferde içinde tavşan eti vardı, bu çorbayı tavşan etiyle tanıdım. Çok lezzetliydi. Şimdi biz evde tavuk etiyle yapıyoruz, yine harika oluyor. Yalnız hamuruna alışamadığımız için hamur yapmıyoruz. Ben limon sıkmıyorum, acı biber de koymuyorum, tatlı tatlı içiyorum

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 18:47   #10
Yeni Üye
 
senay63's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2009
Şehir: mugla
Mesajlar: 7
Sayın cupressus elinize saglık.Beni çocukluguma götürdünüz.Rahmetli annem yapınca çok sevinirdik çünkü tepsiyle karın üzerine koyardı bizde o sayede kartopu oynardık.kayserinin karı meşhurdur.birde sıcak sıcak çorbalı arabaşı olsada yesek çok canım çekti valla yöresel yemeklere devam etmeli bence.Bir gün hep beraber mantı ve mantı çeşitleri yapmak umudu ile.

senay63 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 20:56   #11
Ağaçsever
 
pinusnigra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-02-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 36
ben karamanlıyım.karaman da da sık sık yapılır arabaşı.bence soğuk havaların vazgeçilmezi.ama antalya pek soğuk olmuyor
bizde aile yemeklerinde yapılır,arkasındanda pişmaniye çekilirdi çocukluğumuzda.
topluca içmenin zevki başkadır.çorbaya hamur düşürenin evinde içilir bidahaki sefere,böyle de bi espirisi vardır.

pinusnigra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 23:21   #12
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,043
Galeri: 4
Merhaba, ben Mersin-Anamurluyum. Bizde av eti ( kuş eti)ile yapılır. Tavuktan çok daha lezzetli olur. Geçenlerde markette bıldırcın buldum. Yaptım. Çok güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim. Bol acılı ve biraz da tereyağlı, bol limonlu. Harika.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 16:33   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 44
Teşekkürler.
Karaman,konya ereğli yöresinde'de yaygındır.
Karlı kış günlerinde öyün olarak değilde ev içinde yapılan ziyaretlerde yemekten sonra içilir.en iyide keklik etinden olur.bol limonda şart tabi.

salih parlar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2009, 01:21   #14
Ağaç Dostu
 
hatipali74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 233
Bu lezzeti tanıtmanız iyi olmuş.Bizde Fethiye'de arabaşı yaparız.Yalnız bizde rivayet odur ki en iyi cirrik kuşunun etiyle yapılan arabaşı makbuldür.Eğer varsa limon yerine ekşi(turunç) kullanırız. Hatta eskiden babam ve arkadaşları toplanıp yerler ve doydum diyeni karnının üstüne yatırırlar, ayakları göbeklerinin şişliğinden havaya kalkıyorsa tamam sen vazgeçebilirsin , derlermiş.

hatipali74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2010, 23:40   #15
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,205
Galeri: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Hava yeterince soğudu artık tarifi ekleyebilirsiniz ve mümkünse fotoğraflar mısınız?

Tarifi okumama rağmen gözümde canlandıramadım ve çok merak ettim.
Gece gece çok canım çekti ve geçen sene öğrenci yurdunda yaptığım çorbanın fotoğraflarını yüklüyorum. Ayrıca tepsideki hamuruyla beraber bir resmini çizdim paintte. (Son resimin kenarına iliştirdim)

Un,biraz biber salçası ve yağla kavruluyor:
Name:  DSC05934.jpg
Views: 1688
Size:  54.3 KB

Bu sırada önceden haşlanmış tavuk (ya da av eti) didikleniyor.
Name:  DSC05935.jpg
Views: 7336
Size:  50.6 KB

Haşlanmış tavuğun suyuna bu kavrulmuş un ve tavuklar eklenip kaynatılıyor.
(Ve paintteki resmi köşeye ekledim.İşte böyle gözüküyor sofraya hamuruyla geldiğinde. Hamur tepsiyi kaplıyor, kaselerin gireceği delikler açılıyor hamurda; sonra bir kaşık hamur bir kaşık çorba ya da ikisi beraber şeklinde afiyetle yeniyor.)
Name:  DSC05936.jpg
Views: 1949
Size:  36.0 KB

Olsa da yesem

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019