agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Bayat Ekmek (Değerlendirme yolları) (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/8396.htm)

ağaçsever2 08-04-2008 20:52

Bayat Ekmek (Değerlendirme yolları)
 
İşte çoğu kişi tarafından önemsenmeyen ve geçiştirilen bir başka konu :(.Hadi fikirlerimizi paylaşalım. ben bayatlamış ekmekten tost yapıyorum .Birde yalancı mantı tabi. Hoş oluyor.
Ama yinede çoğu yerde ne yapacağını bilmeyenler bayatlamış ekmeklerini çöpe atıyor.Çok üzücü ama maalesef gerçek.
Bence bu başlık altında fikirlerimizi paylaşırsak biraz faydalı oluruz ne dersiniz? Akıl akıldan üstündür sonuçta . Bence çok yaratıcı fikirler ortaya çıkacak;)

Harun Parlak 08-04-2008 20:59

Teşekkürler Sayın ağaçsever2 böyle bir konuya değindiğiniz için TÜRKİYE de ki bu müsrüflük malisef bir AFRİKA yı besleyebilir diye düşünüyorum.
Ben asla ziyan etmem mutlak yenmeyecek durumda olanları bile toplar hayvanlara veriyorum.
İnşaatlarda dolaşırken işcilerin yiyemediği ekmaklari inşaat alanında bırakanlar oluyor. Bazen haftalarca gözden kaçıyor. O durumlarda hepsini toplar çok kurumuş olanları ıslayıp kuşların bulabileceği alanlara götürüp bırakırım.

İklimsiz 08-04-2008 21:04

Bir adet soğanı rendeleyip, ayçiçek yağında kavuruyorum. Varsa azıcık da kıyma ve maydanoz kıyıyorum. Salça ilave edip, bir, iki karışıtırıyorum. Küçük parçalara böldüğüm bayatlamış ekmekleri ilave edip, kısık ateşte, tencerenin kapağı kapatarak kendi buharında yumuşatıyorum.

Tuz eklemeyi de ihmal etmiyorum :)

Buket Aknar 08-04-2008 21:14

Ben evde bayatlamış ekmek olursa küçük parçalara ayırarak kedi ve köpeklerimizin mamalarının içerisine katıyorum. Onlar bayıla bayıla yerler. Hatta kediler için süte veya yoğurda doğradığım bile oluyor.

Todor 08-04-2008 22:10

Tirit yapılabilir elbette. Fakat benim çözümüm çok basit, ekmeği derindondurucuda saklıyorum. Acıktığım zaman yarım ekmek çıkarıp çözdürüyorum. Her daim taze.

Bir çok arkadaşım bilir ama genede kayda geçmesi açısından yazayım. Fırıncılık mesleğinde çok basit bir hile vardır. Hamura mayasını fazla katarsanız hamur daha çok su tutar. Böylece gramaj olarak ağır çeker. Bu şekilde un parasına su satın almış olursunuz. Piştikten sonra ekmekteki gözeneklerin büyük ve çok olmasından ve çabuk bayatlamasından mayasının fazla katıldığını anlayabilirsiniz.

Ayrıca nohut mayası ile yapılan ekmekler çok daha geç bayatlar.

berduray 08-04-2008 22:21

Ben bayat ekmekten balık ekmek yaparım.Dilimlediğim bayat ekmekleri çırpılmış süt, yumurta, tuz, karabiber, pul biber karışımına batırır, sıvıyağda kızartırım.

şükran ünal 09-04-2008 09:48

Bizde bayat ekmek diye birşey olmaz. biraz sertleşen ekmekleri fırın tepsimde fırının içinde kurutur,frını yaktığımda hafifçe pembeleştirerek robottan çekip galete olarak harcarım. (fırınlamadan robotunuzda ekmeği çekerseniz bıçağını bir daha kullanılmaz hale getirirsiniz denenmiştir) size bayat ekmekle tadına doyamayacağınız ve çok çabuk yapabileceğiniz bir sufle tarifi vermek istiyorum.Deneyin ve sonucunu görün.

KOLAY EKMEK SUFLESİ
Bayat ekmeklerinizi lokmalar halinde bölün bir büyük kasede bir su bardağı sütü iki adet yumurtayı bir küçük kutu süt kremasını, biraz toz şekeri bir çay kaşığı vanilyayı ve azıcık yumuşamış tereyağını iyice çırpın ve ekmekleri bu karışımda olabildiğince yumuşayana kadar bekletin yani ekmekler sütü çeksinler.

Sonra yağladığınız sufle kaplarına kaşıkla bu karışımdan doldurunuz ve arzu ederseniz içine parça çukulata, ceviz veya fındık kırıkları,çilek parçaları vs. katabilirsiniz ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşip kabarıncaya kadar 200 derece de pişiriniz çıkarttığınızda üzerine pudra şekeri eleyip sıcak servis yapınız. Afiyet olsun.

M.Sema 09-04-2008 10:53

Selamlar dostlar. Sıra bende;

*Ekmek önce dilimlenir sonra mutfak makasıyla (deneyin derim hem heryer ekmek ufağı olmuyor hem de düzgün şekililler kesiyorsunuz) ufak ufak küpler kesip fırında azıcık kuruttuktan sonra kavanoza koyup tüm çorbalardaözellikle mercimek ve domates çorbasında sunum sırasında kullanıyorum.

*Tıpkı Şükran Hanım gibi galeta tozu haline getirip derin dondurucuda saklıyorum. Ekmek içi gerekecek herşeyde köfte vs.için hemen elimin altında hazır oluyor.

*Muhammara dediğimiz (ki forumda tarifi var) tarifi yapacağımda kullanıyorum.

*Vişneli ekmek tatlısı yapıyorum. Yapımı çok kolay gene dilimlenmiş ve fırınlanmış ekmeklerin üzerine sıcak sıcak su yerine vişne suyu kullanılmış şerbet yapıp döküyorum. Derin dondurucuda kalmışsa vişne tanelerini de içine koyuyorum.

*Çorbaya kullanmak için kavanozda bekleyen küplerin üzerine ayrı bir yerde yağda hafifiçe pembeleştirilmiş ezilmiş sarmısak+kırmızı biber+kara biber+tuz azıcık su karışımını gezdiriyorum. İstenirse üzerine yoğurtda koyuyorum.

*Omletin bir yüzü piştikten sonra çevirmeden önce üzerine ekmek küplerini koyup öyle çevirip diğer tarafını da pişiriyorum. Oğlum omleti bu haliyle daha çok seviyor.

*Baktım olmadı tembelliğim tuttu evdede bayat ekmek depom doluysa işyerindeki minik serçelerime getiriyorum.

M.Sema 09-04-2008 11:03

1 Eklenti(ler)
İşte önce ağaçta bekleşip sonra cesaretlenerek yediklerinin resmidir.

M.Sema 09-04-2008 11:05

1 Eklenti(ler)
Afiyet olsun.

caretta 09-04-2008 11:53

Eskiden "Papara" yapardı aile büyüklerimiz :)

Kıyma soğanla kavrulur,içine karabiber ve kimyon (arzuya göre) konur.

Kıymanın rengi döndüğünde salça eklenir ve göz kararı su ( miktarı ekmekleri ıslatacak ama sulandırmayacak kıvamda olacaktır) konarak ateşte kaynatılır.

Bayat ekmekler mümkünse yayvan kalın kenarlı orta boy bir tepsiye küçük lokmalar halinde parçalanarak dağıtılır.Kıymalı karışım sıcak sıcak her bir lokmaya değecek ve ıslatacak şekilde eşit paylaştırılır..

Üstüne daha önce hazırlanan sarmısaklı yoğurt dökülür, en üste ise tereyağda kızdırılmış acı pul biber.Hafif ateşte tepsi 2-3 tıngırdatılır :)) ve sıcak sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun...

abk 09-04-2008 12:17

Bayat ekmekler dilimlenir. Büyük bir kasede (ekmek dililerini alacak büyüklükte) bir kaç yumurta, biraz tuz, biraz su çırpılır. Ekmekler bu karışıma batırılıp kızgın yağa atılıp kızartılır. Bizdeki adı, cici papa. Çocuklar da bu ismi seviyor.

abk 09-04-2008 12:22

M.sema'nın vişneli ekmek tatlısı, bana erik yemeğini hatırlattı. Eskiden erikle yapardı annem. Sonra her meyveyle yapmaya başladılar. Çok hafif bir tatlı aslında, ama yemek yerine yenirdi o zamanlar. Erikleri yağda hafif çevirip üzerine su ve şeker koyup kaynatırız. Biraz koyulaşıp erikler yumuşayınca ince dilimlenip bir tepsiye veya borcama dizilmiş bayat ekmek dilimleri üzerine dökeriz. Buzdolbında soğutup yeriz. :p Özellikle yaz sıcağında işten eve geldiğinizde çok işe yarıyor.

ağaçsever2 09-04-2008 13:48

Çok güzel. Vallahi herkes sizler gibi değil işte. Birsürü işe yarar tarif çıktı. Çok hoşuma gitti.:pHepsini aldım lazım olunca kullanmak üzere.
Ama M. Sema hanım sizin önerileriniz daha kullanışlı gibi ...teşekkürler

Gülgün 11-04-2008 19:00

Ben de bayat ekmekleri dilimler,üzerlerine beyaz peynir,domates,kekik,zeytin yağı ve bunlara yakışacak her şeyi karıştırır sürerim.Fırında peynirler eriyip,hafif pembeleşinceye kadar tutarım.(ızgara da dikkatlice açılabilir) Kahvaltılarda harika olur...Afiyet olsun.

ağaçsever2 12-04-2008 11:43

Onu bende denemiştim ama ilkinde olmadı. tostun alternatifi ama güzel

malina 12-04-2008 12:27

Çocukken annem ekmek dolması yapardı...

Ama ekmeğin bayat olması gerektiği halde, bütün olmak zorunda...
Yuvarlak ekmeğiniz, hiç kesilmeden bayatladı ise yapabilirsiniz.

Ekmeğin altında, yuvarlak bir kapak açın. Ekmeğin içini dikkatlice boşaltın.
İçini, pilavla dolduracağız ama bu pilava tavuk parçaları, isterseniz bol soğan, domates biberle kavrulmuş kıyma ya da benzeri malzemeleri karıştırmalısınız. Etli yapmak istemeyenler, pilav miktarı kadar doğranmış ıspanak koyabilir. Marulun dışındaki sert yaprakları gibi malzemeleri değerlendirebilirsiniz. Yani seçenek çok :)

İşiniz bitince kapağı dikkatliye yerine yerleştirin ve ekmeği bir fırın kabına koyun. Üzerine ekmeği ıslatacak kadar et/tavuk suyu (isterseniz çok az salça ekleyebilirsiniz) dökün, fırınlayın. Arada, tepsi dibindeki suyu kaşıkla tekrar ekmeğin üzerine dökmeyi unutmayın. Sonuçta tepside hiç su kalmamalı... Miktarı baştan buna göre ayarlamalısınız.

20 dakika kadar sonra yenmeye hazır...

Ekmeğin içinden çıkardığımız kısımları kurutarak, köfte yapımında kullanabilirsiniz.

Buket Aknar 13-04-2008 10:05

Ekmek dolması, çok nefis olabileceğini hayal ettim. Peki sofradaki tabaklara dilimleyerek mi koyacağız yoksa bir ekmek bir porsiyon mu olacak. Ben şahsen bir taneyi yiyemem eğer dilimlersek de formu bozulur!

moso 15-04-2008 08:42

Bizim evdeki bayat ekmekleri tavuklarımız yiyorlar. Bayatlamış ekmekleri biraz ufaladıktan sonra azıcık da nemlendirince çok seviyorlar. Sağolsunlar bizi de yumurtasız bırakmıyorlar :) Pazar günleri köy yumurtasıyla yapılan omletin tadına da doyum olmuyor.

ezgili dünyam 16-04-2008 16:18

Bayatlanan **** masada kalan küçük ekmek parçalarını, hemen musluğun altna tutup bahçeye atıyorum. Balkona koymam çünkü güvercinler bir daha ayrılmıyor.:p Annem bayatlanan ekmekleri fırında kızartıp şerbet dökerek tatlı yapıyor.

narina 06-05-2008 23:26

Tavuğu haşlayın.

Bayat ekmeklerin içi,bolca sarımsak,çekilmiş kişniş,biber salçası ve bolca ceviz robotta iyice ezilir.

Bu işlem olurken arada azar azar haşladığımız tavuğun suyundan konur.Koyu bir boza kıvamına gelince içine parçaladığımız tavuklar eklenir.ve servis tabağına alıp maydonoz dalları ile süslenir.

İşte size mısır unu yerine bayat ekmekle yapılmış çerkez tavuğu tarifi.Afiyet olsun..

papillon22 09-06-2008 22:37

Sakarya Anadolu Otelcilik Meslek Lisesi’nden bir grup öğrenci bayatlayan ekmeklerin değerlendirilmesi için bir proje oluşturmuşlar. Bu proje ile 2007-2008 en iyi proje yarışmasında 1. olmuşlar. Web sitelerinde bayat ekmeklerin nasıl değerlendireleceğine dair 20 civarında tarif var ve yeni tarifler bekliyorlar.

www.birlokmaekmekicin.com :rolleyes:

Oğuz Karsan 11-06-2008 13:25

Bayat ekmekten yapılan bir yemek. "Simur"
 
Merhaba

Rahmetli Anneannem bize halk arasında Simur denilen bir yemek yapardı.

Bayat ekmekleri hafif ıslatıp bir tencereye ufaladıktan sonra üzerine Trabzon yağında kırılmış yumurtaları döküp karıştırırdı. Kendisi bazen üzerine seker de dökerek yerdi.

Sanırım bu yemeği yıllarca Trabzon Maçka da beraber yaşadığı Rumlardan öğrenmişti.

Saygılar

sakagun 11-06-2008 14:10

Ödemiş'te de ekmek dolması yapılır ama malzemeleri daha farklı.

Malzemeler:

Yuvarlak ekmek, kıyma, soğan, tereyağı, maydanoz, salça, tuz, karabiber
Ekmeğin üzeri kesilerek kapak çıkarılır. İçi oyularak bir kaba ufalanır. Soğan, tuz, kıyma kavrulur. Salça ve karabiber, maydanoz eklenir.

Hazırlanan kıymalı harca ufalanmış ekmek eklenir, karıştırılır. Sonra ekmeğin oyuk olan içine bu karışım doldurulur. Ekmeğin kapağı kapatılıp üzerine tereyağ sürülür. Ekmeği içine alacak büyüklükte bir tencereye ekmek yerleştirilir. Biraz su konup pişirilir.

Bu arada ben de Todor gibi kalan ekmekleri hemen buzluğa atıyorum. Lazım olunca mikrodalgada çözüyorum. Yumuşacık kalıyorlar.

Arzu Kırlangıç 13-06-2008 14:46

Bence en güzeli taş fırın ekmek . Kolay kolay bayatlamıyorda . Çavdar ekmeğinide çok severim . Ben bayatlayan ekmek dilimlerini kanepe yapıyorum . Ekmek dolmasınında yapılışını tv izlemiştim . O yuvarlak ekmeğin içine buradaki bir restaurant çorba kasesi olarak kullanıyor .Tirittende birkaç kez tatmıştım . Çokta lezizdi .

Nihal 13-06-2008 20:39

Bir tane öneri de benden;).

Bayatlamış ekmekler dilimlenerek bir fırın tepsisine dizilir.

Başka bir kapta tereyağ eritilir ve içine beyaz peynir ezilir.

Daha sonrada içine yumurta kırılır.İyice karıştırdıktan sonra tepsiye dizdiğimiz ekmeklerin üzerine sürülür ve fırında kızartılır.

Veee sabah kahvaltısında afiyetle yenir:):)Hele pazar sabahları aile bir aradaysa daha güzel olur:)

tener 13-06-2008 22:58

Bende bayat ekmekleri ,galeta unu yapıp kullanmak üzere buzluğa koyuyorum.
Biraz fazla oldukları zaman da sütçü'ye onun büyük baş hayvanları için veriyorum.:p

Arzu Kırlangıç 13-06-2008 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nihal (Mesaj 248370)
Bir tane öneri de benden;).Bayatlamış ekmekler dilimlenerek bir fırın tepsisine dizilir.Başka bir kapta tereyağ eritilir ve içine beyaz peynir ezilir.Daha sonrada içine yumurta kırılır.İyice karıştırdıktan sonra tepsiye dizdiğimiz ekmeklerin üzerine sürülür ve fırında kızartılır.Veee sabah kahvaltısında afiyetle yenir:):)Hele pazar sabahları aile bir aradaysa daha güzel olur:)

Sevgili Nihal ; Domates ve biberde küçük küçük doğranıp ilave edilince dahada güzel oluyor . Biraz kırmızı ve karabiber . Ben iki türlüde denedim . Gerçekten tepside kırıntı bile kalmıyor .

Nihal 14-06-2008 08:32

Evet aslında o da iyi fikir.Ama bizim evde sadece yumurtalı ve peynirli olunca bile çok yeniyor.O kadar güzel oluyor yani:)Bir daha ki sefere domatesli ve biberli deneyeceğim.

çilek_2 15-06-2008 20:31

Merhaba
Bayat ekmekleri değerlendirmek için annemin yaptığı bir yemeği de ben yazmak istedim.
Adı: tirit
Bayat ekmek dilimleri tepsiye dizilir. Üzerine haşlanmış kuru fasulyenin suyu(sıcak olmalı) ve az mitarda tanelerinden konur. Zeytin yağı , karabiber, acı kırmızı pulbiber, nane, tuz eklenir.
Afiyet olsun.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024