Mısır Ekmeği
1,5 su bardağı un
2 su bardağı mısır unu 1 su bardağı sıvı yağ veya margarin( erimiş) 1 su bardağı yoğurt 3 yumurta 1 paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı mahlep 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı şeker Un ve kabartma tozu dışındaki malzemeyi karıştırıp daha sonra un ve kabartma tozunu ilave edin yağlanmış tepsiye döküp 150 derecede 20-25 dakika üzeri pembeleşene kadar pişirin . Tam pazar kahvaltısına uygun bir ekmek oluyor afiyet olsun. |
ben mısır ekmeğini ekmek makinasında yapmayı denedim ama çok kötü oldu
o kadar sert oldu ki atmak zorunda kaldım :( halbuki çok severim mısır ekmeğini nasıl yapsam da yapsam |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ben ekmek makinesinde ekmek yaparken ne zaman mısır ununu diğer unlara ilave etsem bir türlü kabarmak bilmez bu yüzden artık vazgeçtim. Aşağıdaki tarifi hiç denemedim ama görünüşü çok güzel. Siz bir deneyin isterseniz:) Alıntı:
|
Mısır ekmeği farklı bir lezzettir, yoğurt içine ufalanıp yense bile çok yemekten güzel gelir bana. 3 nolu fotografta yuvarlak şekilli ekmeğin pişmesi biraz zor gibi, denemek lazım yinede. Annemin tarifini alıp yazarım kısa sürede ama pişirme usülümüz biraz farklı.
Hamur yoğurulunca daha önceden yakılmış ekmek fırınının közlerine adını tam hatırlamadığım yuvarlak tepsi ( toprak yapımı, güveç gb.) koyulur ve ısıtılır. Hamur içine koyulduktan sonra tepsiyi kapsayacak şekilde yayılır (fazla kalın olmaması tercihtir) tepsi üstüne kapak/ saç koyulur ve harı sönmüş közlerin içine çukur açılır içine tepsi koyulur, kapağın üstünede közlerden koyularak pişmeye bırakılır. Yavaş yavaş pişen ekmek çıkarılınca önce örtüye sonra hava geçirmez bir çanta içine sarılır. Dinlenen ve çeken ekmek kırılarak yenir. Yoğurtlu mısır ekmeği sade yoğutla yenebildiği gibi, az sarımsaklı yoğurt ve ekmek karıştırılır, üstüne toz biberli tereyağı eklenerek yenilebilir. Saatte 12.00 olmuş sanırım ben acıktım, en kısa sürede yaptırmak ve fotograflamak lazım.:p |
Ekmek Sanatındaki Mısır Ekmeği
Yukarıda görülen http://www.ekmeksanati.com'daki mısır ekmeği ve kesidini vereyim ki, tereddüt eden arkadaşlarıma yardımcı olsun.
http://i43.tinypic.com/9vb9sj.jpg Yakından bakınca tüten dumanları görebilirsiniz http://i41.tinypic.com/97ikr6.jpg Bu da kesidi |
bende sizlere çok basit bir tarif vereyim acemi olanlar bile yapabilir,
bir kabın içine göz kararı diyelim 3 su bardagı özellikle iyi cins mısır unu konur tuz ve 2 çay kaşıgı karbonat eklenir azar azar muhallebi kıvamına gelene kadar ılık su eklenir fazla degil 5 veya 1o dk yogrulur yaglanmış tepsiye borcam olmasın 1parmak kalınlıgında bastırılır mini fırında 250 derecede 1saat pişer afiyet olsun, suluca bir muhallebi kıvamı olacak çok katı olmasın |
Mısır ekmeğini ve genelde mısırı seviyorum ama GDO' lu ürünlerin başında mısırın geldiğini öğrendiğimden beri çekinerek yiyorum ya da yemiyorum. Yerli mısır türlerimizden elde edilmiş mısır ununu güvenle alabileceğimiz yerler mevcut mudur?
Kahrolsun GDO( genetiği değiştirilmiş organizmalar) diye de sabah sabah slogan atasım geldi yine:( |
Ben kendi yetiştirdiğimiz mısırdan elde ettiğimiz undan yapıyorum tadına doyum olmuyor. Helede pırasalı olursa. Mısır çorbasıda bir başka.. Canım çekti ikisinide yahu :D
|
Çok fazla ekebilsem tüm siteye dağıtmak isterdim ama çok ekemiyorum.
Yalnız köyde ekenler var satıyorlar isteyen olursa getiririm veya kendi ektiğim mısırların tohumundan verebilirim. Köy mısırıda bir başka oluyor gerçekten. Burda yediğimiz amerikan mısırları gibi değil bo sütlü tazecik. |
Herkese merhaba. Mısır ekmeği bizim yöresel lezzetlerimizden biridir. Ben ananemden öğrendim. Yukarıda okuduğum tariflerden bazıları, biraz mısır unu keki edasında. Kendi bildiğimi sizlerle paylaşmak istedim.
5 bardak kadar elenmiş mısır ununa 1 bardak kadar buğday unu katılır. Mısır ununun yapışma özelliği olmadığı için buğday unu bağlayıcı olarak kullanılıyor. 1 tatlı kaşığı kadar yaş hamur mayası (toz maya **** hamur kabartma tozu değil.) suyla eritilip eklenir. Tuz da eklenerek ılık su ile muhallebi kıvamında yoğurulur. Ilık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalandıktan sonra 1 çay kasığı karbonat 2 yemek kaşığı suda eritilerek hamura katılır güzelce yedirildikten sonra yağlı tepsiye 2 parmak kalınlığında yayılır. Orta ısıdaki fırında ağır ağır üzeri katılaşıp kızarana kadar pişer. Denemek isteyenlere :) afiyet olsun |
Fırınlanan mısırın unundan yapılan ekmekler de, diğer yemekler de çok daha lezzetli ve kıvamlı oluyor. Kavrulmayan mısırın unu ise çoğu insana kötü kokuyor. Kavrulmuş, fırınlanmış mısırın ununu deneyiniz.
Yabancılar ünlü '' polenta '' adlı garnitürü bu undan yapıyorlar. |
Ekmek sanatı'nda geçen mısır ekmeğini yaptım hafta sonu bayıldık bayıldık hala baygınız
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Siz siz olun, mısır ekmeği hamurunu pişirmeden saatler öncesinde hazırlamayın! kabarmıyor, pişmiyor ve üzeri pudralı gibi bembeyaz oluyor.
|
Mısır ekmeği kabarmaz ki, İçine diğer malzemeler katılırsa o kek olur zaten.
|
+1 Haklısınız
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024