agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Mısır Ekmeği (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/19348.htm)

Hhatice 21-02-2010 11:38

Mısır Ekmeği
 
1,5 su bardağı un
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı sıvı yağ veya margarin( erimiş)
1 su bardağı yoğurt
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Un ve kabartma tozu dışındaki malzemeyi karıştırıp daha sonra un ve kabartma tozunu ilave edin yağlanmış tepsiye döküp 150 derecede 20-25 dakika üzeri pembeleşene kadar pişirin .


Tam pazar kahvaltısına uygun bir ekmek oluyor afiyet olsun.

backyard 14-03-2010 11:53

ben mısır ekmeğini ekmek makinasında yapmayı denedim ama çok kötü oldu
o kadar sert oldu ki atmak zorunda kaldım :(
halbuki çok severim mısır ekmeğini
nasıl yapsam da yapsam

nevsune 15-03-2010 10:00

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi backyard (Mesaj 596538)
halbuki çok severim mısır ekmeğini
nasıl yapsam da yapsam

Ekmek Makinesinde Mısır Ekmeği

Ben ekmek makinesinde ekmek yaparken ne zaman mısır ununu diğer unlara ilave etsem bir türlü kabarmak bilmez bu yüzden artık vazgeçtim. Aşağıdaki tarifi hiç denemedim ama görünüşü çok güzel. Siz bir deneyin isterseniz:)


Alıntı:

Mısır ekmeği, yöresel lezzetlerden olup, maya ile yapılmayan nadir ekmeklerdendir. Yapımı dolayısıyla gevrek bir yapıya sahiptir ve besleyiciliği ile dikkat çekmektedir. Tarif, Essenso BM1309 EYM'den alınmış ve yuvarlak ekmek kazanında uygulanmıştır.

Eklenti 130419

Tariften 1 adet yakl. 825 gr.lık Mısır Ekmeği çıkmaktadır.

Malzemeler:

120 ml. tam yağlı pastorize süt.

350 gr. (2 tam 1/2 Cup + 2 TBSP/Büyükölçek) Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un (Bim Efsane un kullanıldı).

140 gr. (1 Cup +2 TBSP/büyükölçek) Mısır Unu (Kent marka mısır unu kullanıldı).

1/4 Cup Şeker.

3 adet büyük boy çırpılmış yumurta.

1/3 Cup eritilmiş tereyağ.

1 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) Deniz Tuzu/Tuz.

5 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) Kabartma Tozu.

Not: Hamur karışımı esnasında hamur cıvık olduğu için 1 yemekkaşığı (tablespoon/büyük ölçek) mısır unu ilave edildi.

Teknik: EYM Ekmeği tekniği uygulanacaktır.

Yapılışı:

Temel tekniklerde EYM Ekmeği yapımında anlatıldığı aynı sıra aynen takip edilir. Buna göre:

Uyarı: Malzemelerin Oda sıcaklığında olması gerekmektedir.

Uyarı: Malzemeler konulmadan EYM hamur kazanı içinde karıştırma bıçağının yerleştirilmiş olduğundan emin olunuz.

EYM'nın hamur kazanına sırasıyla süt, benmari usulü eritilmiş tereyağı, çırpılmış yumurta, şeker, tuz ve üzerine unun tamamı dökülür, en üste de kabartma tozu serpilir.

Uyarı: İçindeki hassas katkı malzemeleri sebebiyle geciktirmeli program için kesinlikle uygun değildir.

Uyarı: Süt, benmari usulü eritilmiş tereyağı, çırpılmış yumurta, şeker ve tuz mikserde çırpılarak EYM'nin hamur kazanına konursa kabarmaya yardımcı olunabilir.

EYM'nın hamur kazanı makine içinde yerine yerleştirilir.

Hızlı ekmek programı, 1 Kg. için orta ekmek kabuğu (zevkinize uygun olarak) rengi seçilir, start tuşuna basılarak program başlatılır.

Uyarı: Tüm tariflerin kullanılan malzeme, sıcaklık, mevsim, yükseklik gibi dış etkenler nedeniyle kontrolü gerektiğinden EYM Ekmeği tekniğinde detaylı anlatıldığı gibi ilk yoğurma anında hamur kıvam kontrolu yapılarak kuru ise 1'er Yemekkaşığı süt, cıvık ise kuru ise 1'er Yemekkaşığı un ilavesi ile kulak memesi kıvamı yakalanır. Aşırı un ilavesi yapılıp hacim büyür ise taşmaması için EYM durdurulup fazla hamur alınır, EYM çalışmaya devam edilir veya program baştan başlatılır. Alınan kısım atılmayarak buzdolabına konur ve bir sonraki hamura ilave edilir.

Program bittikten sonra EYM'ndan çıkarılmadan 10 dk. beklenir, dikkatlice çıkarılarak hava alabilmesi için ızgara üzerinde pamuklu beze sarılarak dinlendirilir.

Afiyet olsun.
Kaynak

aer 15-03-2010 11:05

Mısır ekmeği farklı bir lezzettir, yoğurt içine ufalanıp yense bile çok yemekten güzel gelir bana. 3 nolu fotografta yuvarlak şekilli ekmeğin pişmesi biraz zor gibi, denemek lazım yinede. Annemin tarifini alıp yazarım kısa sürede ama pişirme usülümüz biraz farklı.

Hamur yoğurulunca daha önceden yakılmış ekmek fırınının közlerine adını tam hatırlamadığım yuvarlak tepsi ( toprak yapımı, güveç gb.) koyulur ve ısıtılır. Hamur içine koyulduktan sonra tepsiyi kapsayacak şekilde yayılır (fazla kalın olmaması tercihtir)

tepsi üstüne kapak/ saç koyulur ve harı sönmüş közlerin içine çukur açılır içine tepsi koyulur, kapağın üstünede közlerden koyularak pişmeye bırakılır. Yavaş yavaş pişen ekmek çıkarılınca önce örtüye sonra hava geçirmez bir çanta içine sarılır. Dinlenen ve çeken ekmek kırılarak yenir.

Yoğurtlu mısır ekmeği sade yoğutla yenebildiği gibi, az sarımsaklı yoğurt ve ekmek karıştırılır, üstüne toz biberli tereyağı eklenerek yenilebilir.

Saatte 12.00 olmuş sanırım ben acıktım, en kısa sürede yaptırmak ve fotograflamak lazım.:p

soberman 20-03-2010 12:17

Ekmek Sanatındaki Mısır Ekmeği
 
Yukarıda görülen http://www.ekmeksanati.com'daki mısır ekmeği ve kesidini vereyim ki, tereddüt eden arkadaşlarıma yardımcı olsun.

http://i43.tinypic.com/9vb9sj.jpg
Yakından bakınca tüten dumanları görebilirsiniz

http://i41.tinypic.com/97ikr6.jpg
Bu da kesidi

Benol Hazaroğlu 23-04-2010 23:58

bende sizlere çok basit bir tarif vereyim acemi olanlar bile yapabilir,
bir kabın içine göz kararı diyelim 3 su bardagı özellikle iyi cins mısır unu konur tuz ve 2 çay kaşıgı karbonat eklenir azar azar muhallebi kıvamına gelene kadar ılık su eklenir fazla degil 5 veya 1o dk yogrulur yaglanmış tepsiye borcam olmasın 1parmak kalınlıgında bastırılır mini fırında 250 derecede 1saat pişer afiyet olsun,
suluca bir muhallebi kıvamı olacak çok katı olmasın

Kedi Tırnağı 18-05-2010 04:40

Mısır ekmeğini ve genelde mısırı seviyorum ama GDO' lu ürünlerin başında mısırın geldiğini öğrendiğimden beri çekinerek yiyorum ya da yemiyorum. Yerli mısır türlerimizden elde edilmiş mısır ununu güvenle alabileceğimiz yerler mevcut mudur?

Kahrolsun GDO( genetiği değiştirilmiş organizmalar) diye de sabah sabah slogan atasım geldi yine:(

inebolu 18-05-2010 09:42

Ben kendi yetiştirdiğimiz mısırdan elde ettiğimiz undan yapıyorum tadına doyum olmuyor. Helede pırasalı olursa. Mısır çorbasıda bir başka.. Canım çekti ikisinide yahu :D

inebolu 18-05-2010 16:59

Çok fazla ekebilsem tüm siteye dağıtmak isterdim ama çok ekemiyorum.
Yalnız köyde ekenler var satıyorlar isteyen olursa getiririm veya kendi ektiğim mısırların tohumundan verebilirim. Köy mısırıda bir başka oluyor gerçekten. Burda yediğimiz amerikan mısırları gibi değil bo sütlü tazecik.

Deniz_han 19-05-2010 15:55

Herkese merhaba. Mısır ekmeği bizim yöresel lezzetlerimizden biridir. Ben ananemden öğrendim. Yukarıda okuduğum tariflerden bazıları, biraz mısır unu keki edasında. Kendi bildiğimi sizlerle paylaşmak istedim.
5 bardak kadar elenmiş mısır ununa 1 bardak kadar buğday unu katılır. Mısır ununun yapışma özelliği olmadığı için buğday unu bağlayıcı olarak kullanılıyor. 1 tatlı kaşığı kadar yaş hamur mayası (toz maya **** hamur kabartma tozu değil.) suyla eritilip eklenir. Tuz da eklenerek ılık su ile muhallebi kıvamında yoğurulur. Ilık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalandıktan sonra 1 çay kasığı karbonat 2 yemek kaşığı suda eritilerek hamura katılır güzelce yedirildikten sonra yağlı tepsiye 2 parmak kalınlığında yayılır. Orta ısıdaki fırında ağır ağır üzeri katılaşıp kızarana kadar pişer. Denemek isteyenlere :) afiyet olsun

balbay 19-05-2010 16:18

Fırınlanan mısırın unundan yapılan ekmekler de, diğer yemekler de çok daha lezzetli ve kıvamlı oluyor. Kavrulmayan mısırın unu ise çoğu insana kötü kokuyor. Kavrulmuş, fırınlanmış mısırın ununu deneyiniz.

Yabancılar ünlü '' polenta '' adlı garnitürü bu undan yapıyorlar.

alperfect 20-02-2012 14:41

Ekmek sanatı'nda geçen mısır ekmeğini yaptım hafta sonu bayıldık bayıldık hala baygınız

soberman 09-05-2012 22:29

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi balbay (Mesaj 641519)
Fırınlanan mısırın unundan yapılan ekmekler de, diğer yemekler de çok daha lezzetli ve kıvamlı oluyor. Kavrulmayan mısırın unu ise çoğu insana kötü kokuyor. Kavrulmuş, fırınlanmış mısırın ununu deneyiniz.

Yabancılar ünlü '' polenta '' adlı garnitürü bu undan yapıyorlar.

Kavrulmuş mısır unundan: Mısır Ekmeği

hira 13-03-2015 23:04

Siz siz olun, mısır ekmeği hamurunu pişirmeden saatler öncesinde hazırlamayın! kabarmıyor, pişmiyor ve üzeri pudralı gibi bembeyaz oluyor.

Benol Hazaroğlu 14-03-2015 16:00

Mısır ekmeği kabarmaz ki, İçine diğer malzemeler katılırsa o kek olur zaten.

HalilAyar 21-03-2015 07:36

+1 Haklısınız

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 1363304)
Mısır ekmeği kabarmaz ki, İçine diğer malzemeler katılırsa o kek olur zaten.



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024