agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler
  • 3 Gönderen siflera12
  • 3 Gönderen siflera12
  • 3 Gönderen siflera12
  • 3 Gönderen siflera12
  • 1 Gönderen siflera12

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-08-2018, 12:22   #1
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Malabar Kestanesi ( Pachira Aquatica )

Yeni aldığım egzotik meyvemi sizlerle paylaşmak istedim daha sonra bakımı hakkında bilgi de vereceğim Alttakiler benim malabar kestanelerim

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2018, 12:30   #2
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Para ağacı, Refah çiçeği (Pachira aquatica)
Hem dekoratif bir salon unsuru hem de susuzluğa, ihmallere müthiş dayanıklı bir bitkidir. Uğurlu olduğuna inanılır. Feng Shui felsefesinde önemli yeri vardır. Para ağacı Malvaceae (Ebegümecigiller) familyasından bir bataklık bitkisidir. 77 türü olan Pachira cinsinin P. aquatica türüdür (bulunduğu yerler sulu olduğu için “aquatica” demişler.). Ana vatanında ve diğer ülkelerde verilen bazı yöresel adları şunlar: Para ağacı, refah çiçeği, Guyana cevizi, Saba fıstığı, Malabar kestanesi, su kestanesi..
Genel özellikleri
15 metre kadar büyüyebilen para ağacı Pachira aquatica ana vatanının vahşi doğal ortamının dışında o kadar büyüyemez. Bütün yıl yapraklıdır. Birkaç parçadan oluşan büyük yaprakları parlak ve oldukça iridir. Gösterişli ilginç çiçeklerini geceleri açar ve güzel kokuludur. Doğal yaşam alanı genelde bataklıklar olmasına rağmen susuzluğa gayet iyi dayanıklılık gösterir. Zehirli değildir. Kışın -5C dereceye kadar soğuğa belirli şartlar altında dayanabilse de çok dikkatli olmak gerekir. Aşağıda bakım bilgileri arasında bu konunun detaylarını okuyabilirsiniz.
Habitat
Para ağacının ana vatanı Amerika kıtalarının orta-geçiş yeri ve Güney Amerika kıtasının kuzey kesimleridir. Tropikal iklim kuşağına aittir. Daha çok temiz sulu bataklıklarda, ayrıca nehir kenarlarında ve nehirlerin denizle birleştiği haliç ve koy benzeri alanlarda yetişir.
Neden para ağacı deniyor?
Uğurlu olduğuna, bulunduğu ev halkına çok para kazandırdığına, sahibini zengin ettiğine inanılıyor. Pachira aquatica (para ağacı) Feng Shui felsefecilerinin değer verdiği bitkilerdendir.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2018, 12:32   #3
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Kullanım
1- Salon-ofis: İri parlak canlı yeşil renkte yapraklarıyla ve kalın ilginç gövdesiyle para ağacı hem dekoratif hem oldukça kibar olduğu için salonlarda ve ofislerde süs bitkisi olarak kullanılır.
2- Bonzai için uygundur.
3- Bahçe: İklimi uygun yerlerde bahçe dekorasyonunda para ağacı tropikal – yağmur ormanı konsepti amacıyla kullanılır.
4- Gıda: Doğal olarak yetiştiği memleketlerde meyvesi yenir. Sırf çekirdekleri için yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Yenilebilir çekirdeklerinin lezzeti çiğken yer fıstığına, kavrulunca kestaneye benzetiliyor. Çekirdekleri çiğ veya kavrulmuş olarak yenildiği gibi öğütülüp unundan ekmek yapılabilir. Para ağacının çiçekleri ve yaprakları sebze gibi pişirilerek yenebilir.
Süs bitkisi olarak kullanımının tarihçesi
1986’da Japonya’da içmekân süs bitkisi olarak yaygınlaşıp uğurluluğuyla meşhur olduktan sonra para ağacı Pachira aquatica tüm Doğu Asya’da popüler olmuş. Tayvan orkidecilikte olduğu gibi para ağacı ihracatından da bir hayli gelir elde etmektedir.
Satış şekilleri
Bilinen süs bitkisi satışlarında olduğu gibi Pachira da saksıda yapraklı olarak ve ayrıca kökleri ve yaprakları yok edilmiş kuru ana gövde-dal olarak da satılır. Bu kuru parçalar güneşli sıcak bir yerde nemli toprakta hızla köklenir ve yapraklanır. Kuru satış daha çok ticari amaçla yetiştiricilik yapanlara yöneliktir.
Para ağacının yetiştirilmesi ve bakımı
Güneşi çok sever. İyi güneş alırsa daha iyi gelişir. Yarı gölgeli yerlerde ve hiç güneş alamasa bile güçlü aydınlık pencere önlerinde sorun çıkarmaz. Sadece koyu gölge ve iyi aydınlık olmayan mekanlar para ağacı Pachira’ya uygun değildir. Ana vatanında bataklık bitkisidir diye fazla su sevdiğini düşünmeyin. Saksılarda aşırı sulama kökleri çürütebilir. Kökler temiz hava istiyor. Bunun için suyu süzdürebilirliği mükemmel herhangi bir toprak karışımı gerekiyor. Bir de fazla büyük saksı iyi değildir ki köklere hava ulaşımı zor olmasın.
Dış mekanlara veya kışın çok soğuk olan iç mekanlara uyumu
Kışın en fazla -5 derece soğuğa hiç rüzgar almayan kapalı yerlerde dayanabilir. Ya da eğer açıkta ise ‘kısa süreli’ olarak dayanabilir. Kuzeyli rüzgarlara açık yerlere para ağacı Pachira aquatica dikilmemeli yoksa 0C derecede soğukta bile, soğuğun uzun sürmesi ve rüzgarın sertliğine göre çok ciddi zarar görür hatta tamamıyla ölür. Soğukta bütün yapraklarını dökebilir. Akdeniz bölgesi kıyı kesimlerimizde para ağacını bahçe bitkisi olarak yetiştirebilirsiniz. Yalnız, yazın aşırı sıcak olan yerlerde rüzgar alan yerlere dikilmemeli. Sıcak ve kuru rüzgarlar biraz sert esince Pachira para ağacının yapraklarını kavurur. Kuytu yerler tercih edilmeli. İzmir, İstanbul, Samsun, Trabzon gibi kışları fazla soğuk geçmeyen yerlerde kuzeyli rüzgarlardan tam olarak korunmuş, güneyli yönlere bakan duvar diplerine dikebilirsiniz (buralarda kışın don olayı olacağı günlerde hasırla sarmanız gerekir). Yazın aşırı güneşe maruz kalmayacak yarı gölge yarı güneş bir yere dikin. Koyu gölgeyi sevmez.
Toprak ve gübre ihtiyacı
Havadar olması kaydıyla her türlü toprak para ağacına uygundur. Gövdesi uzun ve ağır olduğu için toprağı 1/4 oranında
ponza taşı ile karıştırılmalı. Yoksa saksı içinde toprak çok fena sıkışarak kökleri tamamen havasız bırakır. Aslında hazır süs bitkisi toprağını yarı yarıya ponza taşı ile karıştırırsanız para ağacı Pachira aquatica için en iyi toprağı sağlamış olursunuz. Toprağına gübre katmayın. Her üç sulamada bir (ya da ayda iki defa) genel amaçlı bitki besininden vermelisiniz (çiçekcoşturan vb markalardan ev süs bitkileri için hazırlanmış olan bitki besinleri). Kış boyunca sadece 35-40 günde bir verin (gelişim tamamıyla durmuşsa hiç vermeyin).
Saksı değiştirme
Her iki yılda bir toprak yenilemesi iyi olur. Kökler çok fazlalaşmamışlarsa yine aynı saksısına dikin. Saksı büyüklüğü daima köklerin zor sığacağı kadar olmalı. Gereğinden büyük saksıda fazla toprakta Pachira’nın kökleri çürür ya da çürümese bile gelişimi pek iyi olmaz.
Sulama
Susuzluğa dayanıklı olsa da yaz aylarında Pachira aquatica para ağacınızın toprağını uzun süre susuz bırakmayın. Susuzluk yapraklarının dökülmesine sebebiyet verebiliyor. Toprak çok hafifçe kurudukça vakit kaybetmeden tekrar sulayın. Serin mevsimlerde toprağı kaydadeğer bir kuruma gösterdikçe sulayın.
Hava nemliliği ihtiyacı
Pachira aquatica bitkisine ev ortamlarının hava nemliliği yeterli. Dış mekanlarda ise deniz etkisinde olan bölgelerde sorun yok. Yıkanmayı, ıslatılmayı sever. Sıcak günlerde sık sık yapraklarını yıkayın. Havası çok kuru olan memleketlerde (Mardin gibi) yaz sıcaklarında mutlaka
havayı nemlendirme yöntemlerine başvurun.
Budama
Dallarını istediğiniz kadar kısaltabilirsiniz. Kesin gerekli değil ama budanarak kısaltılmış bir dalda bir yaprak bulunsa iyi olur. Budarken dalı keseceğiniz yer bir filizlenme noktasının 2cm kadar yukarısı olmalı. Budama zamanı olarak ilkbahar başını tercih etmeniz tavsiye edilir. Eğer para ağacınızı yetiştirdiğiniz yer yaz – kış devamlı gelişmesine elverişli ise budamayı yılın herhangi bir zamanında yapabilirsiniz.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2018, 12:33   #4
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Pachira aquatica – para ağacı nasıl çoğaltılır?
Yeni bir dalını kesip doğrudan toprağa dikeceksiniz. Yan bir dal veya tepe çeliği, 15-20cm uzunluğunda ve sadece bir veya iki yapraklı olacak. Çelikle para ağacı çoğaltmanın en iyi zaman bahar ortası – yaz başı arası dönemdir. Saksıyı günde beş saat gibi iyi güneş alan bir yerde tutmalısınız. Güneşin ısıtıcılığı ve kuvvetli ışık sayesinde çabuk köklenir. Yaz ortasında güneş ve sıcak hava bir araya gelince iyi olmaz: bu durumda güneşin pencere tülü gibi şeylerle filtrelenmesi gerekir. Diktiğiniz Pachira para ağacı dalı yapraklansa bile köklenmiş olduğundan emin olmayın. Güçlü bir gelişim olunca yeterince güçlü köklenme olmuş demektir.
Tohumlarından çoğaltmak da mümkün. Sadece para ağacı tohumlarını bulmak zor. Bulabilirseniz tohumlar gayet kolay çimlenip mini fidanları hızlıca büyür.
Olası problemleri
Bit , parazit, hastalıklanma gibi problemler görülmese de yanlış toprak ve havasız ışıksız yerlerde tutmak para ağacında birçok sağlık problemlerine yol açacaktır.
Uzun süre sevmediği yerde durması, kışın fazla üşümesi gibi sorunlarda para ağıcı Pachira aquatica bütün yapraklarını döker. Şartlar düzeldiğinde yeniden yeşerir. Uzun süre gelişim göstermeyip yaprakları güzelliğini kaybetmişse yaprakları saplarının dibinden kesin. Bu sayede yeni yapraklar çıkarır. Ama elbette ortamın şartları pachira para ağacının gelişim göstermesine uygun ise.
Yapraklarda sararma ve bozulmalar
Yapraklarda sararmalar hızlı gelişim olmadığı zamanlar sulamayı gereksiz yere sık sık yapmaktan ve bitki besinini de bilinçsizce bol bol vermekten kaynaklanır. Para ağacı özellikle pek havadar olmayan yerlerde çok nazlıdır. Her şeyin ölçüsüne dikkat etmek zorundasınız. En eski yapraklarının sararıp dökülmesi ise normaldir bunun bir problem olduğunu düşünmeyin.
Eğer para ağacınızın yapraklarının en uç, kenar yerlerinde kuruma oluyorsa ya az sulamadan ya da çok sıcak veya çok soğuk günlerde ev içi hava cereyanından olmuştur. Yaprakların genelinde bozulma, kahverengi noktalar veya sararma oluyorsa aşırı sulamanız yüzündendir ve ayrıca köklerde sıkıntı olduğunu gösterir. Toprağı değiştirmelisiniz: Ponza taşı ile karıştırılmış yeni toprağa dikin. Yapraklardaki problemlere topraktaki element, mineral eksikliği de yol açar. Bitki besini yukarda açıklandığı gibi mutlaka verilmeli. Azot ağırlıklı (yani yaprak amaçlı) bitki besini kesinlikle tavsiye edilmez. Genel amaçlı bitki besini ister. Orkide özel besini de uygundur.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2019, 05:47   #5
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Malabar kestanelerimin çoğusu dondan ağır zarar gördü 2 tanesi zarar görmeden atlattı sanırım 1 tanesi öldü çok soğuğa gelmediklerini iyice öğrendik aslında -5 dereceye kadar dayanıklı olduğu yazıyordu ama -1/-2 derecelerde bile bu hale geliyorsa -5 derecelerde dışarıda yetişme ihtimali azalıyor , havalar ısınmaya başladı ( arasıra soğuyor ) yaza herşey belli olucak bakalım kaç tanesi sağ olarak çıkacak

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

chuckybebek79 beğendi.
siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2019, 16:23   #6
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Malabar kestanelerimden sadece 1 tanesi hayatta kalabildi , maalesef ki dona dayanıklı bir bitki değil ve suyu çok sevmesine rağmen ( bataklık bitkisi ) kışın suda çürüyor

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2020, 12:38   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2019
Şehir: Göteborg /İsveç
Mesajlar: 22
Merhaba,

Arkadsimin balkonunda Pachira Aquatica vardi. Isvec soguguna dayanamayip butun yapraklarini dökmustu. Belki toparlar deyip salonuma koydum. Bitki canlandi yeni yapraklar verdi. Hala da yeni yaprak cikarmaya devam ediyor. Eski buyuk yapraklari cok kötu durumda. Yeni cikan yaprak ise simdilik normal gözukuyor. Tahminim salonda az isik aldigi yönunde. Sizce bir sey yapmama gerek var mi yoksa bitkiyi kendi haline mi birakayim? Cok tesekkurler.

Ingilizce klavyenin kusuruna bakmayin lutfen.

Eklenen Resimler
  
ilkingokce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024