06-01-2010, 14:17 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 380
|
Durian
Bitki bilimde Durio zibethinus olarak adlandırılan durian ağacı, Güneybatı Asya; Malezya, Tayland ve Vietnam kökenli. 40 metreyi aşan boyuyla çok uzun bir ağaç olan durian, ormanda yaşıyor. 5 - 10 yaşları arasına meyve vermeye başlıyor. Kabuğuyla birlikte her bir meyvesi, 2 - 3 kg, bazen de 3 kg'ın üstünde. Bu meyveye, pek çok kişi "durian" diyor; ama farklı adlarla da anılıyor; örneğin Endonezya'da "duren", Tayland'da da "thurian". Ancak farklı adlarla anılsa da , kültüre alındığı ülkelerde "meyvelerin kralı" olarak niteleniyor. Gerçekten de alışılmamış bir meyve türü. Dış görünüşüne baktığınızda "böyle bir şeye para ödenir mi?" dersiniz; ama insanlar onu çok yüksek fiyatlardan satın alabiliyorlar. Duriana, "cennet - cehennem" de deniyor. Cehennem denmesinin nedeni, dikenlerle dolu kabuğunun pis kokması. Uzakdoğu'da, örneğin Endonezya'da bu meyvenin otellere sokulması yasak. Elinizde durian varken Singapur'da, otobüse ya da metroya binemiyorsunuz. Ama Singapur'da, ülkenin sembolü sayılan opera binası durianın biçiminde yapılmış. Ona böyle önem verilmesinin nedeni, durianın "cennet" kısmıyla ilgili olsa gerek. Çünkü o dikenli kabuğu sıyırıp açtığınızda ortaya çıkan meyve, bazı insanlara göre olağanüstü lezzetli. Kabuğun ardında mayhoş bir tatla karşılaşıveriyorsunuz. Kabuğun içinde 6 bölmeli, sulu, etli bir yapı var. Bu etli kısım, yeşil, gri - sarı, krem - sarı renklerde olabiliyor. Bölmelerin içindeyse, kahverengi - sarı 6 tohum saklı. Bu tohumlar yenildiğinde, soluk alıp verme güçlüğüne neden olabiliyor. Durian, çok yağlı bir meyve. Taylandlılar, bu meyvenin özellikle alkollü içeceklerle tüketildiğinde çok kilo aldırdığını söylüyorlar. Besin içeriğine baktığımızda da, 100 gr durianın 153 kalori enerji verdiğini görüyoruz. Durian, tek parça ya da açılıp bölmeleri ayrılmış halde satışa sunuluyor. Çiğ olark tüketilecekse, soğutulduktan sonra yenmesi öneriliyor. Tıpkı bizim yaptığımız hoşaflar gibi , şekerle kaynatılarak da tüketiliyor. Şimdilerde, dondurmaya lezzet vermek için de kullanılıyor. Sumatra'nın bir kenti olan Palembang'da, durian'ın etli kısmı, topraktan yapılmış kaplarda mayalanıp tüketiliyor. Durianın, konservesi de yapılıyor. Bu meyvenin farklı kullanım alanları da var. Örneğin kabuk kısmı, ipeğin beyazlatılmasında kullanılıyor. Bilimsel sınıflandırma Üst âlem: Eukarya Âlem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Malvales Familya: Malvaceae (Bombacaceae) Cins: Durio Tür: Durio zibethinus Arkadaşlar bu meyvenin ülkemizde'de yetişmesini çok istiyorum,gerçekten güze bir meyve yetiştiren arkadaşları burada görmek istediğimden bu sayfayı açtım. |
06-01-2010, 15:11 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Tayland'dan getirttiğimiz 4 çekirdek denemesi olumlu olmayınca ben de fidan temin ettim. 2 m boyunda fidanımız şu anda sera içinde ortama uyum sağlamaya çalışıyor. Bakalım kaç senede meyve görebileceğiz. Meyvenin kokusuna gelince tıpkı pırasa-soğan karışımı gibi. Meyveyei yemek için burnunuzu kesinlikle tıkamanız gerekli. Dokuya dayanabilirseniz böyle kötü kokan bir meyvede bu tat nasıl olur diye şaşırıp kalırsınız. |
06-01-2010, 17:55 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 380
|
Syn Yeşilseven acaba getirtiğiniz firmada daha varmı bende çok istiyorum çok değişik bir meyve. :d |
07-01-2010, 12:20 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Kalmadı zannedersem. |
07-01-2010, 13:47 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 380
|
Bende doğru yerden aldım galiba ama sanırım Mutlu abiden aldıklarımız jackfruit. Düzenleyen tropik : 07-01-2010 saat 15:31 Neden: . |
18-05-2010, 08:13 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Ylanıca meyvesi kokuyor, gövde ya da yapraklar değil. Koku çok fena, tohumu bile acaip kokuyor, dayanılır gibi değildi. Dışarda bırakılma durumu fidanın yaşına bağlı. Gövde odunsulaşmış mı bakmak lazım. Bence dışaıda hiç riske gerek yok. Benim Aydın'da bu sene serada bile soğuk fidanların bazılarını yaktı. Dışarısı bu tip yaprak dökmeyen ve biraz iri yapraklı bitkiler için uygun değil. |
28-05-2010, 20:23 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 380
|
Bendeki fidan her yerinden filiz veriyor. |
25-10-2010, 15:35 | #10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-10-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4
|
Ben de durianın tohumunu ektim ve gayet güzel büyüdü. Ama Türiye şartlarında ağacının meyve vermesi çok zor. Alanya taraflarında ağacına rastladım ama sahibi meyvelerin olgunlaşmadan döküldüğünü söyledi. Belki daha uygun bir tür dikilirse meyveleri sorunsuz büyüyebilir... |
18-03-2012, 13:43 | #11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
|
ben istanbulda yaşıyorum...geçen ramazan akşamı yerlere dökülmüş meyvelerine denk geldim. elime aldığımda meyvesini sulu bi şekildeydi...ozamandan beri araştırıyorum bence istanbuldada yetitşiyor. |
18-03-2012, 19:27 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 621
|
Hayatımda Durian meyvesi kadar kötü kokan başka hiç bir şeyle karşılaşmadım. Bence Türkiye'de yetiştirilmese de olur. |
18-03-2012, 21:16 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 108
|
İstanbul'da mı gördünüz durianı :S Ekmek ağacı olmasın O |
24-03-2019, 07:21 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
|
Durianın çok yenmemesi gerekiyor GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
24-03-2019, 18:43 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2018
Şehir: Alanya
Mesajlar: 116
|
Tayland'da toplu taşıma araçlarında taşımak yasaktır. Taksiler sizi kabul etmeyebilir. Kabin çantanızda ha durian taşımızsınız ha tabanca, uçağa almazlar. Öyle bir meyvedir. Yine de reklamın iyisi kötüsü olmuyor. Yiyen çok az olsa da epeyce meşhurdur. Düzenleyen Eomer07 : 06-10-2019 saat 21:12 Neden: Resimler eklendi. |
08-10-2019, 21:37 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2018
Şehir: Alanya
Mesajlar: 116
|
zEylül ayında, Kanada'da bir yolcu uçağının acil iniş yapmasına sebep olmuş. Uçak içindeki ağır kokudan rahatsız olan yolcuların şikayeti üzerine uçuş ekibi uçuş güvenliğinin tehdit altında olduğuna karar verip acil iniş yapmışlar. Uçakta yapılan aramalarda kokunun kaynağının kargo bölümündeki durian meyveleri olduğu anlaşılmış. Kabin içindeki sıradışı kokular teknik arıza ya da kimyasal, biyolojik saldırı gibi güvenlik ihlalleriyle ilişkilendirilebiliyor. Aman dikkat! Uçakla taşımak isterseniz sonrasında ciddi tazminat davalarıyla karşılaşabilirsiniz. https://www.google.com/amp/s/simplef...ge-durian/amp/ Düzenleyen Eomer07 : 17-10-2019 saat 22:24 Neden: Yazım yanlışı düzeltildi. |
17-10-2019, 21:17 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
|
Ülkemizde deneyen hiç yokmu GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
30-10-2019, 22:18 | #18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 17
|
Durian meyvesi mantarlı ayak ile acı soğan karışımı bir kokuya sahip ama tadı bence çok güzel. İlgilenenler için. https://www.facebook.com/efidan.efidan.5 |
|
|