![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Mantarla Tanışma Toplantıları Hakkında
Jilber Barutçiyan'ı Kanal D de Okan Bayülgen'in Pazartesi Gecesi programında tanıdım. Sabahın 3,30 una kadar izledikten sonra, internette araştırdım ve mantarın başlıbaşına bir bilim olduğunu öğrendim. Bu güne kadar mantar ile ilgisi, marketten aldığı kültür mantarından öteye gitmeyen ben, yeni bir deryaya giriyorum artık. ![]() Jilber Barutçiyan ile ilgili aşağıdaki bilgileri topladım öncelikle.. Jilber Barutçiyan; Mantar Uzmanı. Türkiye'de arkeoloji eğitimi aldıktan sonra 1984 yılında İsviçre'ye gitti. İsviçre'de amatör olarak mantarcılığa başlayan Barutçiyan, bugün İsviçre Sağlık Bakanlığı'nın onayından geçmiş bir mantar uzmanı. Kişilerin topladığı mantarları kontrol etme, her türlü mantar ticaretinde sertifika yazma ve kurs verme yetkisi veren bu sertifika dünyada sadece İsviçre Sağlık Bakanlığı tarafından verilebiliyor. 24 yıldır mantarlarla uğraşan Barutçiyan, mantarlar hakkındaki bilgilerini amatör olarak mantar toplamak isteyenlerle de paylaşıyor. Mantar meraklıları için Fransızca ve Türkçe olarak kurs veriyor. Kurs, yaklaşık 5 saatlik teori ve bir günlük arazi çalışmasını içeriyor. Kursun amacı katılanlara mantar hakkında genel bilgiler vermek, zehirlenme risklerini ortadan kaldırmak ve en azından 5-10 çeşit leziz ve kıymetli mantarı tanımalarını sağlamak ve doğa sevgisini paylaşmak. Kaynak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hürriyet |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Bütün bu bilgileri okuduktan sonra, mail adresini bulup, Jilber'e mail atarak, ağaçlar net de, beraber çalışıp çalışamayacağımızı sordum. Teklife sıcak baktı ama, bu tür bir konuyu karşılıklı konuşmanın her iki taraf için de daha faydalı olabileceğini söyledi. Ve bir gün buluştuk Jilber Barutçuyan ile. Ağaçlar net için neler yapabilirizi konuştuk kendisiyle. Ağaçlar net'i takip eden ve başarılı bulan birisi Jilber ve siteye bakışı şöyle; Siz olmazsanız ben olamam, ağaçlar olmazsa mantar olmaz.. Yapabileceklerimizi aşağıdaki gibi sıraladık; Jilber Barutçiyan= 1- Salon ayarlarsanız mantar ile ilgili eğitim veririm. 2- Bu eğitimlere mantarları ve fotoğrafları getirir, anlattıklarımı görsel olarak desteklerim. Sevilay= 1- Bana vereceğiniz tüm bilgileri ve fotoğrafları sizin adınıza açacağım bir başlıkta yayınlarım. 2- Size gelen tüm soruları denetler, toplu halde size yollar, yine sizden gelen cevapları sitede yayınlarım. ( Tabii bu durumda soruların bana özel mesaj yoluyla gelmesi lazım ki, forumda sadece cevabı verilen sorular ve cevapları bulunsun ) Sonuç; Dünyanın en iyi mantar uzmanlarından biri ağaçlar netde ve artık bir mantar veritabanımız bile olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Ancak, forumdaki yazışmalarda, aşağıdaki gibi bir önemli notu var; Önemli not:
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Önümüzdeki günlerde, mantar ile tanışmak isteyenler ve tanışıp da bilgilerini artırmak isteyenler için, bir toplantı yapmayı da programına aldı Jilber Barutçiyan. Bu eğitim toplantısına "Mantarla tanışma toplantısı" diyebiliriz ve mantar sezonu bitmeden "kaynağından" bilgilenip, mantar toplamak isteyen üyelere yönelik teorik ve pratik çalışma yapabiliriz. Sürecin sonunda, ekosistemin bu çok önemli canlısı hakkında kitabî bilginin ötesinde de bilgi sahibi olabiliriz. ![]() Toplantya katılmak isteyenlerin isimlerini yazmaları rica olunur... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2007
|
Merhabalar! Bir tarih yer ve saat belirlesenizde hepimiz proğramımızı ona göre ayarlasak diyorum Sevilay hanım. İlginç bir konu. Proğramıma uyarsa neden olmasın. Mutlu olurum. Ah Cemal fazla heveslenme ya uymazsa. Saygıyla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-12-2008
|
Merhaba sevilay hanım, Mantar toplntısına katılmak isterim. Bilgilerinize, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
http://www.uzmantv.com/hangi-mantar-...inlikle-yenmez Toplantılara katılamayacak, İstanbul dışındaki üyeler uzman tv ye göz atabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-11-2007
|
Merhaba Sevilay hanım, Hafta sonu olmak kaydı ile muhakkak katılırım. Saygılarımla, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sevilay Mantar,çocukluğumun muhteşem tatlarından biriydi.Mantar konusun da bilgi sahibi olmak,güzel bir düş gibi,acaba gerçekleştirebilirmiyiz? İstanbul a,140 km mesafede (benim yaşadığım bölge)bir mantar işleme tesisi var(Türk ve Bulgar ortak kuruluşu),bu aralar hayli yoğun çalışıyorlar,çünkü bu bölgede çok zengin orman dokusu,dolayısı ile bol mantar üretimi var . Köylüler her yağmurdan sonra bol bol mantar topluyorlarmış,sanırım mantar bilgileri de bir hayli gelişmiştir,belki uygulama alanı olarak bu bölgeden faydalanabiliriz. Böyle bir etkinliği,çok yaratıcı buldum tüm içtenliğimle sizi kutluyorum,tesekkür ediyorum. Benim de yapabileceğim herhangi birşey olursa,büyük bir keyifle destek olurum. Kurslara mutlaka katılmak istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Bitkisever
Giriş Tarihi: 01-07-2007
|
Sayın Sevilay, Bu organizasyon için size, Jilber Barutçiyan'a ve katkısı bulunan herkese teşekkür ederim. Bazı mantarların uzun vadede iç organlarda tahribat yapıp öldürebilecek güçte olduğunu bilmiyordum, benim gibi birçok insan da bilmiyor tahminime göre. Daha öğreneceğimiz çok şey var ve ufkumuzu açacak olan bu organizasyon için çok heyecan duyuyorum. Emeğinize sağlık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
/
Giriş Tarihi: 16-10-2009
|
Sevilay Hanım ne güzel düşünmüşsünüz ![]() Ben de toplantıya katılmak isterim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-09-2009
|
Sevgili Sevilay Hanım, tanıştığımıza memnun oldum.Mantarları gördüm.Benim arkadaşımın eşi veteriner mantar zehirlenmesinden zor kurtuldu.Mantarın ısıtılmadığını ben bilmiyordum.Çağrınızı yeni gördüm.Teşekkür ederim.Ben yeni üyeyim. İyi akşamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|