agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-12-2007, 11:43   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 27
Karadeniz ve İsrail

Son 5-6 yıldır doğup büyüdüğüm karadenizde doğa sporları ile uğraşıyorum. Faaliyetlerimizde özelliklede yaz aylarında gözüme çarpan israil vatandaşlarınının kolunu sallaya sallaya karadenizi dolaşmaları.
Dolaşmalarına söylenecek bişey yok ama genelde normal turistlerin yaptığı gibi davranmıyorlar. nerede biyolojik çeşitlilik var orada bir israil vatandaşı. dalından yaprağından bişeyler koparıp alıp gidiyolar. yol kenarlarındaki yeşillikler içerisnde böyle çok gördüm.
bunlara kanunlarımız hiç bir şey söylemiyor. antalyaya gelen turist diye hitap edemediğim israil vatandaşları kiraladıkları 4x4 araçlarla hiç bir türk yetkili ve sorumlu olmaksızın kendi avuçlarının içi gibi bildiği karadenize akın ediyorlar. yerli halk öyle bir şikayetçi ki bu insanlardan bölgeye gelen türk insanını bile israil vatandaşı sanar oldu.
Anladığın En net şey İsrailinin Uzman olduğu bir alan olan biyolojik çeşitliliği bizim biyolojik çeşitliliğimizi bir nebi çalarak zenginleştirmesi...

ihyetim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2007, 23:24   #2
Ağaç Dostu
 
petulya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 147
Ben bu durumu Arslan Bulut un yazdığı "Çift başlı yılan" başlıklı kitabında "İsrailli Turistler, Doğu Karadeniz Yaylalarında! adı başlığında okumuştum. Sadece bitkileri değil taşlarıda topluyorlarmış..Banada biraz garip gelmişti ama sadece bitki ve taşlarla ilgilenmediklerini de herkes biliyor.

petulya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2007, 09:33   #3
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Bundan 4 yıl önce Kaçkarlara çıktığımızda aynı olayı gözlemledik. Yani bu olay aslında 2000 li yıllarda sonra hareketlenmiş. Gerçekten dağ taş, yaşlı genç İsrail'li Doğasever (!!) doluydu. Bize o zaman söylenen İsrail vatandaşlarının İsrail Devletince desteklenerek buralara geldikleriydi. Doğasına, bitkisine, kurduna, kuşuna sahip çıkmayan insanların, bu değerlerine sahip çıkan birileri hep bulunuyor. Sonra da geriye birşey kalmıyor. Yine de misafir olarak, ülkemizi severek geldiklerini düşünmek istiyorum.

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 18:31   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 27
keşke düğündüğünüz gibi olsa... her yıl binlerce israilli ilini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor ülkemizi. inşallah bazı şeyler için geç olmaz

ihyetim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 18:54   #5
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Ülkemize her yıl milyonlarca tursit geliyor ve hepsi elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor.
Tursit gelmesinden ne tür bir kaygı sahibi oluyorsunuz?
Doğadan toplanıp, yurt dışına kaçırılan geyik böceği gibi bir olay mı oldu?

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 19:47   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
İsrail halkının inancında, Karadeniz toprakları, Allah'ın Cennet olarak İsrail halkına vaadettiği topraklar sınıfına giriyor. (Onların açıklaması.)

Bu inancın dayanağını kutsal kitaplarında da incelemek gerekir.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 13:30   #7
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Sn. Memet

Ben de aynı endişeleri yaşıyorum. Geyik Böceğinin nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum ama koruma altına alınmasına rağmen ve yurtdışına çıkarılması yasak olduğu halde meşhur Kangal köpeklerini siyaha boyamak suretiyle gümrükten geçirebildiklerini okumuştum.

İsrail, teknolojisi ve yetişmiş insan kalitesiyle bizden çok ileride olan bir ülke. Dolayısıyla kendi ülkesinde olmayan çeşit ve türleri henüz Doğa,Çevre,Flora,Fauna gibi kavramların ne kadar önemli olduğunu kavrayamamış bizim gibi ülkelerden karşılamak istemesi normaldir.
Bütün mesele, ülkemizin içinde bulunduğumuz veya ileride önem taşıyacak zenginliklerini koruyabilmektir.

Bu görevi de en iyi terine getirebilecek olanlar, siz ve sizin gibi bu siteye katkı sağlayan kişiler olabilirler.

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 13:42   #8
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Sayın ihyetim.

Çok düğru düşünmüşsünüz. Belki İsrail veya başka gelişmiş ülkelerin insanları, henüz bizim farkına varmadığımız zenginliklerimiz olduğunu anlamış ve bunun araştırmasını yapıyorlardır.

Belki de geç kalmış olabiliriz. Önemi gelecekte anlaşılacak, Ve yerine koyamayacağımız hiçbir alt veya üst zenginliğimizi şimdiden yabancılara kaptırmamalıyız.

Buna madenlerimiz,Floramız,Faunamız ve biyoçeşitliliğimiz dahil olmak üzere her tür ve çeşit değerimizden önce biz faydalanmalıyız.

Kendimiz faydalanamıyorsak bile gelecek nesillerimizin faydalanması için bu zenginliklerin lazım olanını kullanıp, geri kalanını itina ile korumalıyız. Diye düşünüyorum.

Saygılar.


Düzenleyen Oğuz Karsan : 15-10-2008 saat 18:06
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 14:55   #9
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Oğuz karsan, benim bu konuya karşı bakışım,
"Bu görevi de en iyi terine getirebilecek olanlar, siz ve sizin gibi bu siteye katkı sağlayan kişiler olabilirler." bu cümlede kitleniyor.
Bu cümlede Biz ve bizim gibiler yazmadığı sürece, İsrail üzerine komplo teorileri yapmaya ne hakkımız var, ne de yüzümüz var.
Türkiye florası'na ilgi gösteren tek ülke de olduğunu da sanmıyorum.
Herkes kendi hesabına çevresine sahip çıkmadıkça, başkalarına söz söyleme şansımız azalıyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 08:50   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 27
syn memet...
israil hakkında komplo teorilerinden bahsetmişsiniz.
benim buraya aktardığım endişelerin akademik olarakta gerçekçiliği var. Bazı üniversitelerin öğretim görevlilerinin bölgemizdeki çeşitlilik üzerine araştırma ve tez çalışmalarında bile bu endişelerime şahit oldum.

ihyetim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 20:47   #11
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Sayın memet,

Cumhuriyetimiz neredeyse kurulduğu günden beri tehlike altında. Varolma savaşı verirken ikinci planda önem arzeden işlere pek sıra gelmemiş.

Ayrıca ne yazık ki belimizi de bir türlü doğrultamamışız. Ne zaman biraz toparlanıyor gibi olduysak o zaman ya siyasi krizler çıkmış ya da kendimizi onlarca yıl süren ekonomik sıkıntıların içinde bulmuşuz.

Dolayısıyla ülkemizin toprak üstü ve toprak altı zenginliklerinin dökümünü yaparak elimizdekileri nasıl koruyacağımıza ve nerelerde kullanacağımıza asla karar verememişiz.

Bu durumda ya petrol kuyularımızı ve diğer madenlerimizi çok uluslu şirketler işletmiş, ya da medyadan izlediğimiz bazı programlarda anlatıldığı gibi yabancı şirketler tarafından arama ve işletme ruhsatı alınmak suretiyle kendileri çıkarıp işletmeseler bile en azından 20-30 yıl bizim bu zenginliklerden bizim yararlanmamızı engellemişlerdir.

Hatta bu güçler daha da ileri giderek ülkemize çağın gerektirdiğ atılımları yaptıracak, lokomotif vazifesi görecek aydınlarımızı, bilim adamlarımızı ve yetişmiş insanımızı bile, ya ülkemizden kendi ülkelerine transfer etmiş ,transfer edemediklerini ise faydalanmamızı engellemek için yok etme yolunu seçmiştir.

Bu anlattıklarım yüksek siyaset veya gizli bilgiler değildir. Üniversite hocalarımız, zaman ,zaman medyada bu tür olaylardan bahsetmektedirler.

Zamanında eskiçağlardan kalma tapınakları bile sökerek kendi ülkelerine götürme becerisi içinde bulunmuş bu gibi zihniyetlerin, günümüzde daha da gelişmiş teknoloji ve taktiklerle bütün AB Ülkelerinde bulunan endemik bitkilerin üç katı kadar fazlasını elinde bulunduran ülkemizin Florası,Faunası ve biyolojik çeşitliliği karşısında çok daha fazla hevesli olacakları kuşkusuzdur.

İşte bu yüzden çok uyanık ve dikkatli olmamız gerektiğine inanıyorum.

Saygılarımla

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2008, 13:32   #12
Ağaçsever
 
French's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 49
Galeri: 8
Benim de İsrailli bir müşterim vardı. O da her yaz 4x4'üyle Karadeniz'e gelip, bütün kıyıları gezer, "safari yapıyorum" derdi. Dediklerinize kesinlikle katılıyorum, mutlaka oradan bir çıkarları vardır. Botanik, doğal zenginliklerimizle ilgili olduğunu düşünüyorum, zira çöldeki bir ülkeyi, yemyeşil yapmışlardır.
Annesi musevi olup, orada yaşayan bir arkadaşımın anlattıklarına göre, bütün ülkenin tek bir sulama kanalından, bir düğmeyle suluyorlarmış. O da su ürünleri çiftliklerinde gönüllü olarak çalışmış.
Ancak, kutsal kitaplarına göre "kenan topraklar" dedikleri, o kavuşmayı arzuladıklarıkutsal topraklar Karadeniz'i kapsamıyor direk. Sadece Fırat'a kadar (!), ama zamanla yukarı çıktılarsa bilemem...

French Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 22:43   #13
Ağaçsever
 
zodabas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2008
Şehir: K.Maraş
Mesajlar: 40
Galeri: 12
Almanya'daki bir üniversitede görevli olduğum dönemlerde, İsrail'den gelen konuk bir Profesörden aşağıda linkini verdiğim web sayfanın varlığından haber oldum.
http://www.botanic.co.il/a/indexe.htm
Belki sizlerinde ilgisini çeker...

zodabas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024