agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Beğeni Düzeni11Beğeniler
  • 2 Gönderen hakan7960
  • 2 Gönderen hakan7960
  • 2 Gönderen hakan7960
  • 2 Gönderen hakan7960
  • 2 Gönderen hakan7960
  • 1 Gönderen hakan7960

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-12-2011, 22:13   #1
Ağaç Dostu
 
hakan7960's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2007
Şehir: kütahya/Tavşanlı&istanbul/Beşiktaş
Mesajlar: 208
Tavşanlı zehirlenmek istemiyor

MESS enerji(metal sanayicileri) tarafından köyümüz Kütahya ili Tavşanlı ilçesine bağlı Çobanköye 16 ilin sanayi atıklarını işleme ve toprağa gömmek suretiyle depolama tesisi kurulmak istenmektedir.

Köyümüz Çobanköy,Devekayası ve Gümüş Gölcük köyleri üçgeninde bulunan eski kömür ocakları sahasına 670 dekarlık bölüme 16 ilden gelecek olan kimyasal zararlı atıkların kanunun öngördüğü maddeleri 1200 ila 1600 derecede yakılmak suretiyle küle çevrilecek yakılamayan kimyasal atıklar ve yakılan küller toprağa gömülmek suretiyle bertaraf edilme işlemi öngörülmektedir.

Köyümüzün haberi olmadan bu sahanın çevresi Tavşanlı belediyesi tarafından imara açılmış ve şirkete peşkeş çekilmek isteniyor.

Çobanköy ve çevre köyler olarak imarın iptali ve yürütmeyi durdurma davası açtık.

1 kasımda tavşanlı da 10 aralıkta da çobanköyde protesto mitingi yaptık.Devamlı olarakta ne yapabiliriz, bu konuda araştırma içindeyiz.

Sizlerden ricam bu konuda neler yapabiliriz sizlerden bilgi, döküman ve görüş bekliyorum. Çevremizi, toprağımızı, suyumuzu ve havamızı kurtarmak için her türlü mücadeleye hazırız.

Sizlerin de bu konuda yardımınızı bekliyorum...

Eklenen Resimler
     
hakan7960 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2011, 19:59   #2
Ağaç Dostu
 
hakan7960's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2007
Şehir: kütahya/Tavşanlı&istanbul/Beşiktaş
Mesajlar: 208
çobanköy nerededir ve nasıl bir yerdir?

ÇOBANKÖY’ÜN PANOROMASI

Çobanköy, Kütahya Tavşanlı Yolu üzerinde Tavşanlı'ya 17 km uzaklıkta bir köy.
Yol ayrımından 2 km gidilince köye ulaşılır. Rakım 1070 m'dir. Adından da anlaşılacağı üzere hayvancılığın ana geçim kaynağı olduğu bir yer. Eskiden hemen her evde küçük ve büyükbaş hayvan bulunurken günümüzde daha çok büyükbaş hayvancılık yaygındır. İlçe Tarım Müdürlüğünün verilerine göre 1000 civarında büyükbaş hayvan ve 150 civarında da küçükbaş hayvan bulunmaktadır.
Büyükbaş hayvancılık süt ve süt ürünleri elde etmek amacıyla yapılmaktadır. Anti parantez köyümüzde nesli tükenmek üzere olan manda üretimi yapılmakta olup özellikle manda kaymağının tadını tatmadan anlamak mümkün değildir. Tarım Bakanlığı yavrulayan her mandaya yıllık manda başına 500 TL destek vermektedir. Her gün Tavşanlı'daki süt işletmeleri köyümüzden süt toplamaktadır.
Sığır ve mandalar için ortak olarak tutulan çobanlar, hayvanları boş alanlarda ve meralarda otlatmakta öğle vakti sığırlar eğrek diye bilinen alana getirilir. Mandalar ise öğle vakti yağmur sularıyla oluşan bir gölete gelir ve hayvanlar gölün içinde oyalanır.
Köyümüzde tarımsal üretim olarak buğday, arpa, yulaf, nohut, burçak ve hayvanlar için slaj mısırı, fiğ ve yonca ekilir.
Ticari değeri olmamakla beraber su yönünden zengin olan Gürlek Mevkiinde meyve ağaçları (elma, armut, vişne, kiraz, ayva, armut) ve sebze üretimi (domates, biber, patlıcan, bal ve sakız kabağı) üretilir.
Köyümüzde eskiden beri hayvancılık yapıldığı için hemen hemen bütün mevkilerde birkaç çeşme ve kaynarca mevcut olup su yönünden fakir sayılmaz. Ayrıca kömürü alınan sahalardaki çeşmeler kurusa bile kömür alınan alanlarda oluşan göletlerde balık mevcut olup balık meraklıları buralardan oltalarıyla balık tutmaktadır.
Tavşanlı-Kütahya yolunun 15. km de 'Geyik çıkabilir' tabelasını görebilirsiniz. Geyiğe çarpan araç devrildi, 3 kişi yaralandı 09.09.2009 -12:39 Türkiye
Kütahya'da bir otomobilin geyiğe çarpması sonucu 3 kişi yaralandı. Kütahya'dan Tavşanlı istikametine seyir halinde olan Veli Şahin (52) idaresindeki 43 VB 195 plakalı otomobil, dün gece saat 23.40 sularında Kütahya-Tavşanlı kara yolunun 14. kilometresinde, aniden yola çıkan sürüdeki yaban geyiklerinden birine çarparak direksiyon hakimiyetini kaybetti. Devrilen otomobilde sürücü Veli Şahin ile birlikte Kadriye Akarsu (23) ve Ayşe Akarsu (20) hafif şekilde yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Servis ekiplerince Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Otomobilin çarptığı geyiğin telef olduğu bildirildi.
Yukarıdaki haberde de görüldüğü gibi köyümüzde yaban geyiği, tavşan, tilki, bozayı, yaban domuzu vs. gibi av hayvanları mevcut olup izin verilen zamanlarda av meraklıları avlanmaktadır.
Köyümüz ilkbahar ve sonbaharda leylek ve angut gibi göçmen kuşların geçiş güzergahındadır. Özellikle göletin bulunduğu yerde bu kuşları görmek mümkündür.
Gerek Çobanköy'de gerekse İsaköy, Şenlik, ve (Sümüşgölcük'te arıcılık yapılmakta ve bal üretimi ekonomik değer ifade edecek miktardadır. 350-400 civarında kovanı olan ve yıllık 4,5 veya 5 ton bal üreten üreticiler var.
Gerek Çobanköy'de gerek civar köylerde endemik bitki türleri vardır. Örnek olarak Vakıf köyünde 'Mehmetçik Çamı' olarak da bilinen 'Piramidal Karaçam'ı verebiliriz. Bu çam dünyanın başka hiçbir yerinde yok. Buraya bir hastane kurulma ihtimali de var. Çobanköy ve civar köylerde bir envanter çalışması yapıldığında çok daha zengin bir doğal yapı olduğu anlaşılacaktır.

hakan7960 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2011, 20:01   #3
Ağaç Dostu
 
hakan7960's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2007
Şehir: kütahya/Tavşanlı&istanbul/Beşiktaş
Mesajlar: 208
Tavşanlı çobanköyü bekleyen tehlike

TAVŞANLI’NIN ÇEVRESEL FELAKET TEHLİKESİ

İşte size panoramasını sunmaya çalıştığım bu harikulade entegre doğal fabrikaya kıymak ve yok etmek için zehirli sanayi atıklarını yakıp curuflarını gömecek bir tesis kurulmak isteniyor. Çobanköy, Gümüşgölcük, Devekayası köylerine 2 km. Senlik, İsaköy, Örenköy ve Şahmelek köylerine 4-5 km. Tavşanlı'ya ise kuş uçuşu l0 km mesafede, yukarıda da bahset...miştim. Köyümüzde su kaynakları ve dereler 1070 m rakım olması ve Tavşanlı ile Çobanköy arasında 220 m kot farkı olması sebebiyle Tavşanlı'ya doğru akmaktadır. Dereler Tavşanlı'nın içme suyunun karşılandığı Adranos (Kocasu)a karışmakta ve baraja ulaşmaktadır. Ayrıca hava akımları ve hakim rüzgarlar Çobanköy'den Tavşanlı'ya doğru olduğu için Tesisten gerek havaya karışacak zehirli gazlar (furan, dioksit v.s.) gerekse ağırmetallerin olduğu partiküller hem köyleri hem de Tavşanlı ile bu hattaki bütün yerleşim yerlerini tehdit etmektedir. Havaya ve suya karışan bu kalıcı organik kirleticiler yağda eriyebildiği için hem insanların hem de hayvan ve bitkilerin içinde birikmekte ve besin zincirine dahil olduğu için insanlarda fizyolojik. psikolojik ve üreme problemlerine neden olmaktadır. Filtre olduğu söylense de filtreyi takmanın maliyetinden fazla çalıştırma maliyeti olduğu herkesin malumudur. Filtreler çalışsa dahi tesisi kurmak isteyen kişilerin iddia ettiği gibi 0 (sıfır) deşarj akla ve mantığa uymayan bir yaklaşımdır. Ayrıca toprağa gömülecek curuflar da toprağı kirletecek olması ayrı bir problem. Bu bölge 2. derece deprem bölgesi olup depremde tesisin ve atık depolanan ve gömülen yerlerin zarar görecek olması ihtimali çevresel kıyametin oluşmasına yol açacaktır. Anti parantez bu bölge halkında kanser hastalığı da çok yaygın olup kanserden ölenler çok fazladır. Bu tesis vahim durumu daha da kötüleştirecektir.
Sonuç olarak size arzettiğim durum işin vehametini ortaya koymaya yetecektir diye düşünüyorum. Bu köylerde yaşayan halkın ana geçim kaynağı hayvancılık olması ve hayvan otlacakları alanların daralması ve otlaklara giden yolların kapanması nedeniyle bu tesis hayvancığı bitirecek ve köylü en büyük geçim kaynağı olan hayvancığı yapamayacağı için burada yaşayamayacaktır. ÇED raporu % 100 olumlu çıksa dahi Köy halkı Meralara ulaşım yollarını kapatacağı ve 2.000.000 metre kare arazisini işgal edeceği için bu tesise karşıdır. Stockholm Konvansiyonu gereği Avrupa ülkeleri 2014 e kadar bu tesisleri kapatma kararı alırken hala bunların Türkiye'de kurulmaya çalışılması bu konvansiyona atılan imzayı inkar etmektir. Bu yanlışa düşülmeyeceğini, Hem köylerin hem de Tavşanlı'nın bu çevresel katliama kurban edilmeyeceğini, Bilim Çevrelerinin ve Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinin MESS firmasına DUR diyeceğini düşünüyorum.

hakan7960 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2011, 20:03   #4
Ağaç Dostu
 
hakan7960's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2007
Şehir: kütahya/Tavşanlı&istanbul/Beşiktaş
Mesajlar: 208
çevreci arkadaşların dikkatine lütfen

TAVŞANLI ÇEVRE FELAKETİNİN EŞİĞİNDE

TAVŞANLI BELEDİYESİ tarafından belediye bütçesine para bulmak için alınan kararla Marmara ve Ege bölgesindeki sanayi ve kimyasal atıklarla Avrupa ve dünyanın değişik bölgelerinden gelecek her türlü sanayi atıkları ve kimyasal maddeler Tavşanlı'nın Çobanköy'ünde depolanacak. Bu ise Tavşanlı için ciddi bir çevresel felaketi tetikleyebilir. Çünkü bu sayede:...
1. Zehirli ve radyoaktif özellikli atıklar yakılarak çıkan zehirli gazlar havaya bırakılacak, çıkan küller gömülerek ve suya bırakılarak ortadan kaldırılacak ve yandığı zaman çıkan gazlar rüzgarın etkisiyle Tavşanlı'ya ve diğer köy ve şehirlere ulaşacaktır.
2. Yeraltı su kaynakları ile taşınan kimyasal atık ve zehirlerin zamanla Tavşanlı'nın tüm su kaynaklarını geri dönüştürülemez şekilde kirletmesi söz konusu. Bu takdirde neler olabileceğini kestirmek çok zor. Ama en ufak bir sızmada Tavşanlı için çevresel felaket olacağı kesin.
Kısaca Tavşanlı için tehlike büyük. Kimyasal atık ve zehirlerle bölgede tarım arazileri, yer altı su kaynakları, içme suları vb. kirlenmesi durumunda Tavşanlı'da oturanlar başka bir yere zorla nakledilecektir.
MESS firması bu fabrikayı Daha önce Bursa Yenişehir'de kurmak istemiş fakat Yenişehir halkı 7 ay boyunca Sivil Toplum Örgütlerinin tepki gösterip izin vermediği bu atık depolama tesisi şimdi her nedense Tavşanlı'nın Çobanköy'ünde kurulacak. Ama zararı sadece Çobanköy'e değil tüm Tavşanlı'ya ve çevresine olacaktır. Tavşanlı'da zaten fazla olan kanserli hasta sayısı daha da artacak ve sonunda şehirdeki tüm insanları başka bir yere nakletmekten başka çare kalmayacaktır. Geç kalmadan bu felakete dur diyelim. Yarın çok geç olabilir.

hakan7960 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2011, 20:58   #5
Ağaç Dostu
 
hakan7960's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2007
Şehir: kütahya/Tavşanlı&istanbul/Beşiktaş
Mesajlar: 208
imza kampanyasına sende katıl

ZEHİRLİ ATIK TESİSİNE HAYIR ! ! !
Değerli Tavşanlı’lı hemşehrilerimiz, üzerinde doğduğumuz ve yıllardır yaşadığımız Tavşanlı’nın havasını, suyunu toprağını kirletip bizi kanser hastalığına mahkum etmek isteyen MESS’e beraberce<<D U R >> diyelim.
ÇİMENTO FABRİKASINA NEDEN KARŞI ÇIKTINIZ? ŞİMDİ BU ZEHİR TESİSİ DE NE?
Tavşanlı Belediyesi çimento fabrikasına karşı çıktığında biz onları desteklemiştik. Acaba şimdi ne oldu da Belediye bu zehir saçan canavarı buraya getirdi? Tavşanlı’ya yatırım yapıyoruz, işsizliğe çare olacağız gibi masum görüntülerle bizi kandırmaya çalışanlar, bu zehir canavarında Türkiye’deki 1000 (bin) tane fabrikanın zehirli -kanser hastalığı yapan- atık ve çamurlarını hemen yanı başımızda yakarak havamızı, suyumuzu ve çıkan külleri gömerek toprağımızı zehirleyecek.
BİR TON ZEHİRLİ ATIK 120 € AVRO.
YA SİZİN HAYATINIZ . . . ?
Sadece Türkiye’den de değil. Avrupa’dan ve Amerika’dan da gelecek zehirli atıklar burada yakılacak. Çünkü Avrupa’daki bütün atık yakma te-sisleri 2014 yılında kapatılacak.Bir ton zehirli atık 120 avroya yakılacak. Tesisten çıkan zehirli gazlar rüzgarla Tavşanlı’ya gelecek, suya karışan
zehirler içme suyunun sağlandığı baraja gelecek ve bizim hayatımızı mah-vedecek. Demek ki zehirli atık kadar değerimiz yok. . .
DİKKAT :TAVŞANLI’DA HAYAT SON BULACAK! !
Bu arada Tavşanlı’da üretilen tahılları, et, süt, leblebi gibi gıda maddelerini zehirli kanserojen gazlarla(furan, dioksit) ve ağır metallerle kirlendiği için kimse almayacak. Ekonomik olarak da bizi çökertecek.
Eğer şimdi harekete geçip bu CANAVARA << D U R >> demezsek bunun acı ve feci faturasını biz kanser hastalığıyla ödeyeceğiz. Gelecek nesiller de bizden devraldıkları kirlenmiş hava,su ve toprakta ızdırap ile yaşayıp bize beddua edecekler, lanet edecekler.
Bu kötü akıbete uğramamak için Tüm Tavşanlı halkını
‘MESSe ve ZEHİRe HAYIR’ imza kampanyasına katılmaya davet ediyoruz.
TAVŞANLI ÇEVRE PLATFORMU

hakan7960 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2012, 11:47   #6
Ağaç Dostu
 
hakan7960's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2007
Şehir: kütahya/Tavşanlı&istanbul/Beşiktaş
Mesajlar: 208
Arkadaşlar,zehirli atık tesisine karşı mücadelemiz tüm hızıyla devam ediyor.Henüz bir karşı gelişme yok.Henüz ÇED raporunu bile alamadılar.Her türlü mücadeleye devam ediyoruz.

hakan7960 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024