agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Beğeni Düzeni19Beğeniler
  • 4 Gönderen Nergis
  • 4 Gönderen pria
  • 4 Gönderen ayazkentli
  • 3 Gönderen ayazkentli
  • 2 Gönderen akgul1a
  • 1 Gönderen ayazkentli
  • 1 Gönderen Oğuz Karsan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-01-2011, 00:21   #1
Temiz Besin
 
Nergis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 143
Galeri: 15
Köy Enistitülerinden, Permakültür Eğitimlerine..

KÖY ENİSTİTÜLERİ

1940-1946 arasında köy enstitülerinde 15,000 dönüm tarla tarıma elverişli hale getirilmiş ve üretim yapılmıştı. Aynı dönemde 750,000 yeni fidan dikilmişti. Oluşturulan bağların miktarı ise 1,200 dönümdü. Ayrıca 150 büyük inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 12 elektrik santralı, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 3 balıkhane, 100 km. Yol yapılmıştı. Sulama kanalları oluşturularak enstitü öğrencilerinin uygulmalı eğitim gördüğü çiftliklere sulama suyu öğrenciler tarafından getirilmişti
Kapatıldığı 1954 yılına kadar Köy enstitülerinde 1308 bayan ve 15,943 erkek toplam 17,341 köy öğretmeni yetişmişti.[8] Fakir Baykurt, Ümit Kaftancıoğlu, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Mehmet Başaran, Pakize Türkoğlu, Hatun Birsen Başaran, Ali Dündar, Mehmet Uslu ve Dursun Akçam gibi önde gelen yazarlar ve düşünürler bu okullarda yetişmişlerdir.


http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6...Genel_bilgiler

Okullar tarıma elverişli arazisi olan köylerin yakınlarında kuruldu. Amaçlarından biri de köylülerin alternatif tarım tekniklerini öğretmekti. Arıcılık bilinmeyen köylerde arıcılık, bağcılık bilinmeyen köyde bağcılık öğretiliyordu. Enstitüye atanan öğretmen gittiği köyde okul binasını köylülerin yardımıyla yapabilecek kadar inşaat bilgisi de öğreniyordu. Köy enstitüsünü bitiren bir öğretmen sadece bir ilkokul öğretmeni olmuyor aynı zamanda ziraatçilik, sağlıkçılık, duvarcılık, demircilik, terzilik, balıkçılık, arıcılık, bağcılık ve marangozluk konularını da uygulamalı olarak öğreniyordu. Enstitülerin hepsinin kendisine ait tarım arazileri, atelyeleri vardı. Bu sayede öğretmenler kendi okullarını gittiği köyde köylülerin işbirliği ile inşa ediyor ve devletin okul yapmasına gerek kalmıyordu.[10][11] Hasanoğlan Köy Enstitüsü, diğer köy enstitülerini kuran köy enstitüsü öğrencileri tarafından inşa edilmişti.[12] Köy enstitülerinden mezun olan öğretmenlere yetiştirildikleri branşa ve gönderilecekleri köye göre 150 parçaya varan alet ve edevat veriliyordu. Öğretmenler bu alet ve edevat ile köylülerin de yardımıyla köy okulunu inşa ediyor ve köylülere hem modern tarım tekniklerini hem de okuma yazmayı ve hatta müzik aletleri çalmayı öğretiyordu.[6]

Hasan Ali Yücel Milli Eğitim Bakanlığı döneminde dünya klasiklerini Türkçe'ye tercüme ettirmişti. Köy enstitüleri öğrencileri her sene 25 tane klasik romanı okumakla yükümlüydü. Bu sayede zeki köy çocuklarından engin entellektüel birikimleri olan aydınlar oluşuyordu. Bu aydın köy öğretmenleri en az bir tane müzik aletini çalmasını da öğreniyordu. Aşık Veysel köy enstitülerinde müzik derslerinde öğrencilere bağlama çalmasını gösteriyordu.[13]

Sabahın erken saatlerinde uyanan öğrenciler kızlı ve erkekli zeybek ve halk oyunları oynayarak sabah sporlarını da yapmış oluyorlardı. Daha sonra kahvaltı ardından zorunlu okuma saati vardı. Kahvaltıyı kendilerinden önce kalkıp fırında ekmek pişiren öğrenci arkadaşları hazırlıyordu.[13]

Bu bakımlardan köy enstitüleri yaparak öğrenim konusunda dünyada benzeri görülmemiş bir örnek oluşturmuş ve birçok akademik inceleme ve araştırmaya örnek olmuştur.

http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6...BCleri#Dersler


PERMAKÜLTÜR

Permakültür tasarımının temel amacı; bitki, hayvan ve insanları üretim amaçlı bir araya getirerek, bakımı kolay, istikrarlı, kendi kendine yeten bir düzeni “mümkün olan en küçük alanda” oluşturmaktır. Kaynak kullanımına bağlı olarak çevremiz ile ilgili daha kapsamlı düşünmeyi ve buna yönelik uygulamaları içerir. Bunları yaparken de doğadaki örneklerden ilham alır. Permakültürün ana teması ürün yetiştirilen ekolojik alanlar tasarlamaktır.
kaynak:wikipedia




1940 lı yıllarda Permakültür, Köy Enistitülerinde fazlasıyla yapılmış diye düşünüyorum.

Nergis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2013, 21:40   #2
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Bugünün eğitim çıkmazlarının temellerini, o gün o kurumları kapatan zihniyet atmıştır.
Bugün eğitime getirilen ve bilimi de, çağdaşlığı da karartan, tasfiye eden, yok sayan gericiliğin, dünya klasiklerini müstehcen bulan bağnazlığın temelleri, o gün o adımla atılmıştır. O nedenle o gün, Köy Enstitüleri’nin kapatılmasını öneren ABD’nin ve onun himayesinde, güdümünde gelişip, “Bir örümcek sabrıyla sistemin kılcal damarlarında dolaşacaksınız” diyenlerin gelinen noktada payı büyüktür.

Köy Enstitüleri?nden Bugüne - Gerçek Gündem

“Köy Enstitüleri, Cumhuriyet’in kesilmiş şahdamarıdır. Kaybedilen sadece bir eğitim sistemi değildir. Kaybedilen, dik durmasını öğrenmiş Anadolu insanıdır”

“40 bin köye 40 bin okul
Savaş bitmiş halkım yoksul
Anam kalmış yetimle dul
Yürü Kızılçullum yürü

Harçlar kardık kürek çektik
Akça binalar yükselttik
Yüz binlerce fidan diktik
Yürü Pazarören yürü

Bu yerlerde güller biter
Göz ağrım gözümde tüter
Kula kulluk artık yeter
Yürü Cilavuzum yürü

Arap at, tiftik keçimiz,
Dersliğimiz çiftliğimiz
Ruhi Su’yla, Veysel’imiz
Yürü Hasanoğlan yürü

Boz giysiler kazma kürek
Karlı toprak devirerek
Karanlığa tükürerek
Yürü Kepirtepem yürü

Savaş açlık kıtlık demek
Günde 70 gram ekmek
Karanlığa ışık gerek
Yürü Savaştepem yürü

Bu Yazıyı Yutkunarak Yazdım - Gerçek Gündem

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 15:17   #3
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
KÖY ENSTİTÜLERİNİN 73. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ BERGAMA'da KUTLANDI:



Bergama’da yaşayan Köy Enstitüsü mezunları ve gönülleri Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 73. yılı nedeniyle Bergama Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikte bir araya geldi.
“Köy Enstitüleri sistemi dünyaya örnek bir eğitim ve öğretim sistemiydi” diye konuşan Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Köy enstitüleri o dönemde okuma yazma bileni olmayan köylerin aydınlanması ve kalkınması için kurulmuştu. Eğitimin yanında ziraat, resim, müzik, spor eğitiminin de verildiği enstitülerden mezun öğrenciler, yetiştirdikleri öğrencilerin yanında köylüleri de eğittiler” dedi.
Köy Enstitüleri 73. yaşında

Köy Enstitüleri unutulmadı

Bergama’da yaşayan Köy Enstitüsü mezunları ve gönülleri Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 73. yılı nedeniyle Bergama Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikte bir araya geldi.

Köy Enstitüleri’nin Türkiye’nin aydınlanmasında önemli roller üstlendiğinin belirtildiği toplantıda, mezunlar bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. Eski anıların canlandığı, yaşanan deneyimlerin paylaşıldığı toplantıda katılımcılar ‘Köy Enstitüleri’ belgeselini hep birlikte izledi. Toplantıda zaman zaman duygusal anlar da yaşandı.

“Köy Enstitüleri sistemi dünyaya örnek bir eğitim ve öğretim sistemiydi” diye konuşan Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Köy enstitüleri o dönemde okuma yazma bileni olmayan köylerin aydınlanması ve kalkınması için kurulmuştu. Eğitimin yanında ziraat, resim, müzik, spor eğitiminin de verildiği enstitülerden mezun öğrenciler, yetiştirdikleri öğrencilerin yanında köylüleri de eğittiler” dedi.

Köy enstitülerinin çok önemli bir eğitim ve aydınlanma hamlesi olduğunu vurgulayan Gönenç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Köy Enstitüleri’nin açılmasıyla birlikte uzun yıllar bağnaz ve karanlık düşüncelerin esiri olmuş Türk Halkı, çağdaş bir toplum olma yolunda büyük ilerleme kat etmiştir.

Büyük Atatürk ve arkadaşlarının, ülke nüfusunun büyük çoğunluğunun kırsal alanda yaşadığı ve aynı oranda da okuma yazma bilmeyen bir toplumu kısa zamanda okuryazar yaparak yeni rejimin ruhunu ve düşüncesini köylere de ulaştıracak bir devrim hareketini başlatmak en büyük hedeflerindendi.

73 yıl önce; eğitimin öncelikle köylerden başlaması gerektiğini düşünerek, kırsal alanı kalkındırmayı, köy insanını eğiterek bilinçli bir üretici durumuna getirmeyi amaçlayarak kurulan Köy Enstitüleri aynı zamanda doğaya, insana, yaşama duyarlı ve saygılı, üretimden yana, Anadolu aydınlanmasını günümüze taşıyan kuşakları yetiştirmeyi hedeflemiş bir Cumhuriyet projesi olarak hayata geçirilmiştir” .

Köy Enstitüleri’nin 73. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Başkan, aldığı eğitim ışığıyla çevresini de aydınlatan tüm eğitimcilere şükranlar sunduğunu belirtti, etkinliğe katılan öğretmenlere günün hatırası olarak kitap hediye etti.


Name:  Köy enstitüleri öğretmenleri.jpg
Views: 495
Size:  44.6 KB



(Yukarıda ki fotoğrafta en üstte ki siyah paltolu (açık kapının önünde ki) amcam olur ve benim hem siyasi yönden hem de doğa dostu olarak yetiştiren kişidir).


Bu köy enstitüsü öğretmenlerinin hepsi de, köyler'de köylüleri hem bilinçli çifçilik konusunda hem de genel kültür konusunda bilinçli ve aydın bir nesil yetiştirmek üzere eğitiyorlardı.


Kapitalist Emperyallerin bu köy enstitülerini kapattırmaları tesadüf değil'dir.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 15:27   #4
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Zeytinyağlı yiyemem aman,
Basma da fistan giyemem aman,
Senin gibi CAHİL'e EFENDİM diyemem aman.

şeklide ki türküyü bilmeyen yoktur.

Kapitalistler tarafından ÖZELLİKLE yazdırılan ve POPÜLER hale getirilen bu türküde ki,

SENİN GİBİ CAHİLE EFENDİM DİYEMEM AMAN derken;

Atatürk'ün, KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ'dir, şeklinde ki sözüne atıf yapılmıştır.

(Köylüler, halk arasında cahil olarak algılanır).

Kapitalistler, köylü-çiftçi sınıfının ilerlemesini asla istemez. Çünkü hem o ülkenin tarım yönünden kendilerine bağımlı kalmasını hem de insanların eğitimsiz kalması ile köleleştirmenin daha rahat yapılması amaçlarlar.


Düğünler'de bu türkü ile göbek atarken hep bunları düşünmek gerek. (!)


Kapitalistler hem türküler ile hem de siyaseten her türlü şekilde ülkemize müdahale etmişlerdir. Köy Enstitülerinin kapatılması tamamen Emperyal bir hamledir.

Adamlar boşuna kapattırmadılar bu Enstitüleri.

Oğuz Karsan, pria ve Fatoş beğendi.

Düzenleyen ayazkentli : 06-04-2014 saat 22:25 Neden: Harf hatası düzenleme. Diyemem "Giyemem" olarak düzeltildi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2013, 20:54   #5
Ağaç Dostu
 
akgul1a's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 304
[QUOTE=ayazkentli;1140978]Zeytinyağlı yiyemem aman,
Basma da fistan diyemem aman,
Senin gibi CAHİL'e EFENDİM diyemem aman.

şeklide ki türküyü bilmeyen yoktur.
o türkü ile o kan emici Kapitalistler;
Türk halkına zeytinyağ yerine GDO lu mısır yağı yedirmiş.

Basma, fistan yertine kot satmıştır.

YÜCE atatürk' ün kurduğu Sümerbank' ı kapattırmışlardı.

Bende bu vesile ile Köy Enstitülerinin kuruluş yıl dönümünü kutlar,sevgili Nergis,pria ve ayazkentli' ye teşekkür eder saygılarımı sunarım.

ayazkentli ve pria beğendi.
akgul1a Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2013, 14:34   #6
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
KÖY ENSTİTÜLERİNİN KALDIRILMASI MECLİSTE TARTIŞILIRKEN;


KALDIRILMASIN DİYEN KONUŞMACI; "Efendiler, bu okullara ve çocuklara kıymayalım. Bu okullar, önce öğrencilerin, sonra ailelerin, yakınlarının ve geldikleri köylülerin uyanmasına neden oluyorlar" der.


KALDIRILMASINI İSTEYEN KONUŞMACI; Arkadaş çok doğru söylüyor.
Çok yerinde bir saptama yapıyor. Bunlar kendilerinden başka çevrelerini de uyandırıyorlar. AMA BEN BİNDİĞİM EŞEKLERİN BENDEN DAHA AKILLI OLMASINI İSTEMİYORUM. BU NEDENLE KALDIRILMALIDIR, der ve alkışlarla KALDIRILIR.


Dünya görüşü bu düzeyde olanların iktidarda olduğu dönemlerde; Halkın akıllanması, bilinçlenmesi ve düşünmesi istenmez. Bu nedenle düşünme yollarını açan FELSEFE ve MANTIK dersleri kaldırılır. Kitaplar okul meydanlarında yaktırılır.

Basılmamışlar ...BOMBA kabul edilip toplatılır.

Kitap okuyan; düşünür, sorar ve sorgular.
Bu toplumu üzerine binilecek eşek gören zihniyettekileri rahatsız eder.

ZİRAAT MARŞI:

Sürer, eker biçeriz güvenip ötesine
Milletin her kazancı milletin kesesine
Toplandık baş çiftçinin Atatürk'ün sesine
Toprakla savaş için ziraat cephesine.

Biz ulusal varlığın temeliyiz köküyüz
Bu yurdun öz sahibi, efendisi köylüyüz.
İnsanı insan eden ilkin bu soy, bu toprak
En yeni aletlerle en içten çalışarak

Türk için yine yakın dünyaya örnek olmak
Kafa dinç, el nasırlı, gönül rahat, alın ak
Biz ulusal varlığın temeliyiz köküyüz
Biz yurdun öz sahibi, efendisi köylüyüz.

Kuracağız öz yurtta dirliği, düzenliği
Yıkıyor engelleri ulus egemenliği
Görsün köyler bolluğu, rahatlığı, şenliği
Bizimdir o yenilmek bilmeyen Türk benliği

Biz ulusal varlığın temeliyiz köküyüz
Biz yurdun öz sahibi, efendisi köylüyüz.

(1940).



Not: Yukarıda ki fotoğrafta en üstte ki 4 kişiden biri olan ve kapalı kapının önünde, duvar kenarında duran, köy enstitüsü öğretmenlerinden biri olan Cevat Turan isimli öğretmenimizden alıntı'dır.

pria beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 12:19   #7
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,


Alıntı:
Bu köy enstitüsü öğretmenlerinin hepsi de, köyler'de köylüleri hem bilinçli çifçilik konusunda hem de genel kültür konusunda bilinçli ve aydın bir nesil yetiştirmek üzere eğitiyorlardı.


Kapitalist Emperyallerin bu köy enstitülerini kapattırmaları tesadüf değil'dir.
Sn. ayazkentli,

Ben de sizin gibi düşünüyorum. Ülkemizi kalkındıracak insanları yetiştirecek öğretmenlerin engellenmesi ile zoraki geri bırakıldık. Köylüler uzun süre ilkel tarım yapmak zorunda bırakıldılar.

Sadece tarım değil, Her konudan geri kaldık. İlk Uçak ve araba fabrikalarının da kapatılmasını düşünün. Ve bu ufku olmayan birkaç yöneticinin talihsiz kararı veya tesadüf değildi. Hakiki olarak dış mihrakların yurt içindeki hain ve fırsatçıları kullanarak yönettikleri çok başarılı bir oyundu.

Saygılar.

ayazkentli beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024