agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-06-2006, 15:29   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Ormancılık İktisadi Sosyal Çalışma Grubu (ORMİS) KONGRE SONUÇ BİLDİRGESİ 2006

ORMİS’TEN KAMUOYUNA DUYURU

Ankara Üniversitesi Çankırı Orman Fakültesi Orman Ekonomisi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Ormancılıkta Sosyo-Ekonomik Sorunlar Kongresi” 26-28 Mayıs 2006 tarihlerinde Ilgaz Dağı’nda gerçekleştirilmiştir. Kongre, aynı zamanda, Ormancılık İktisadi Sosyal Çalışma Grubu (ORMİS) üyelerinin bir araya gelmesine ve bu grubun gelecekte izleyeceği yol hakkında görüş alışverişinde bulunarak, bazı kararlar alınmasına zemin hazırlamıştır. Aşağıda hem kongrenin sonuç bildirgesi hem de ORMİS’le ilgili alınan kararlar yer almaktadır.

KONGRE SONUÇ BİLDİRGESİ

Kongreye üniversiteler, araştırma kurumları, sivil toplum örgütleri ve ormancılık örgütünden katılımcı, konuk ve izleyici olarak yaklaşık 100 kişi katılmıştır. Orman fakültelerinden 51, diğer fakültelerden 7, ormancılık araştırma müdürlüklerinden 12, sivil toplum örgütlerinden 1 ve ormancılık örgütünden 2 katılımcı tarafından hazırlanan toplam 43 bildiri kongrede sunulmuştur. Bu bildiriler 7 oturumda tartışılmış, kongrede tartışılan konular içinde kalan aşağıdaki sonuçların kamuoyuna sunulmasına karar verilmiştir:
  • Ülkemizin sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik koşullarına uygun olması nedeniyle, Anayasa’da belirtildiği şekliyle, devlet ormanlarının devlet tarafından yönetilmesi ve işletilmesi ilkesinin sürdürülmesi,
  • Orman Bakanlığı’nın bağımsız olarak tekrar kurulması ve etkin ve verimli çalışmasının sağlanması; ormancılık örgüt yapısında gerçekleştirilecek değişikliklerin siyasal istekler yerine bilimsel ve mesleki gereklere göre şekillendirilmesi,
  • Ormancılık sorunlarının çözülebilmesi için orman işletmeciliğinin çağdaş gelişmeler ışığında reforma tabi tutulması,
  • Ormancılık eğitimi, öğretimi, araştırmaları ve uygulamalarında ormancılığın sosyoekonomik boyutuna daha fazla ağırlık verilmesi; ormancılık eğitimi ve içeriğinin bu doğrultuda gözden geçirilmesi,
  • Orman alanlarının ormancılık dışı kullanımlara tahsisinin “üstün kamu yararı” çerçevesinde sınırlandırılması,
  • Orman köylüsüne sunulan kırsal kalkınma projelerinde “geçim ekonomisi” yaklaşımından “zenginleşme ekonomisi” yaklaşımına geçilmesi; kırsal kalkınmayı desteklemek ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak üzere kırsal gelişimcilik proje merkezlerinin kurulması,
  • Kırsal kalkınma çalışmalarında başarıya ulaşabilmek açısından eğitim ve yayım etkinliklerine gereken önemin verilmesi,
  • Orman köylerinde yüzyıllardır yaşayan kültürlerin yok olmaması için önlemler alınması ve ormanların başarıyla yönetilmesi zorunluluğunun bulunduğu,
  • Orman işçiliğinin kendine özgü nitelikleri göz önüne alınarak, orman işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sosyal güvencelerinin ve iş güvencelerinin sağlanması,
  • Çevresel muhasebe yaklaşımının ormancılık sektörünün mikro ve makro iktisadi yapılarına yansıtılarak kaynakların işlevlere tahsisinde ve sürdürülebilir yönetiminde devreye sokulması,
  • Orman kaynaklarını planlama ve yönetim sürecinin her aşamasında, tüm ilgi gruplarının karar verme sürecine katılımının sağlanması ve katılımcı yaklaşımın bir strateji, planlama ve yönetim anlayışı olarak benimsenmesi,
  • Ülkemiz nüfusunun yarıdan fazlasının kentlerde yaşıyor olması ve bu kesimin de orman kaynaklarından değişik şekillerde taleplerinin bulunması, orman toplum ilişkilerinin kentsel ve kırsal halk ile orman köylülerinin ormanlarla ilişkisi biçiminde genişletilerek ele alınmasını gerektirdiği,
  • Endüstriyel ağaçlandırmaların özendirilmesi için ülkemizde yatırım projelerine fon akışı sağlayabilecek bir kaynak transfer mekanizmasının oluşturulması,
konularında görüş birliğine varılmış ve bu sonuç bildirgesinin kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir.


ORMİS’İN GELECEĞİ

Kongrenin son gününde katılımcıların büyük çoğunluğu bir yuvarlak masa toplantısı düzenlemiştir. Bu toplantıda ORMİS ile ilgili alınan kararlar şöyledir:

Grubun Amacı: Bu oluşumla “orman kaynakları” teriminin çağrıştırdığı işlev çeşitliliği ve “çok yönlü faydalanmanın” gerektirdiği yöntem çeşitliliği ortamında, henüz yeterli sayıya ulaşmamış olan sosyal bilimci ormancıların aralarında işbölümüne giderek, kendi alanlarında öncü olma, ülke ölçeğinde bütünleşme ve ortaklaşma güçlerini pekiştirmek amaçlanmıştır.

Grubun Vizyonu: Kaynak yönetimi kapsamlı bilgi ve beceri eksikliği görüntüsü veyahut esasen mevcut olan bu boyutun yeterince tanıtılamaması, dolayısıyla mesleğin biyofizik kapsamlı bir uğraş alanı gibi görülmesi; işletmecilik, kırsal kalkınma, proje değerlendirme vb. alanlarda bu mesleğin öteki mesleklerle yer değiştirmesi gerektiği şeklinde haksız izlenim verebilmektedir. Bu nedenle, söz konusu eksikliği gidermek veyahut sahip olunan sosyoekonomik bilgi birikimini tanıtmak üzere, öğretim ve uygulamada kaynak yönetimi boyutunun güçlendirilmesi zorunluluk arz etmektedir.

Özellikle son yirmi yılda, ülkenin ormancılık sorunlarının, asıl olarak, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda derinlik ve genişlik kazandığı gözden kaçmamaktadır. Bundan sonra da bu yoğunlaşma sürecektir. Zira ormanların sahip olduğu öğeler biyofizik açıdan, doğal olarak, daha az hareketlidir. Oysa, yerküre ölçeğinde, ulusal ve yerel bağlamda pek çok ve hızlı seyreden sosyoekonomik gelişme yaşanmakta, bilimsel ve pratik boşluklar ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da, bu akademisyen ve araştırıcı grubun işbölümü ve ortaklaşma temelinde büyük çaba harcaması gerekmektedir.

Oluşturulan grup, ormancılık ekonomisinin diğer sektörlere ilişkin ekonomilerden değer yargısı farklılıklarının bulunduğu gerçeğini ve özetle kamusal yararın önceliğini bilinç haline getirmek durumundadır.

Sosyal bilimci ormancılar tekrarları önlemek, projeli, ortak ve yüksek nitelikli araştırma yapmak, üretilen bilgileri uygulayıcılara, halka ve sivil toplum kuruluşlarına yaymak ve iletişim olanaklarını geliştirmek durumundadırlar.

Öte yandan bu grubun, ülkenin ormancılık politikasının biçimlenmesinde, ama aynı şekilde öğretim ve eğitim politikasının oluşturulmasında çözüm önerileri üretmek üzere gayret göstermesi gerekmektedir.

Şu halde, bu çalışma grubu ülkenin gelişmesinde rol oynayacak bilgileri üretmek ve ormancılığı sahip olması gereken kimliğe tam olarak yükseltmek üzere düşünülmüş ve hayata geçirilmiştir.

2000 yılında İstanbul’da kurulan ancak çeşitli nedenlerle etkin olarak çalışamayan Ormancılık İktisadi Sosyal Çalışma Grubu’nun aynı adla çalışmalarına devam etmesine; Grubun yönetim yerinin İstanbul olmasına; Yönetim Kurulu’nun, Prof. Dr. Uçkun GERAY (Başkan), Yard. Doç. Dr. Sezgin ÖZDEN, Yard. Doç. Dr. Ahmet TOLUNAY, Yard. Doç. Dr. Cihan ERDÖNMEZ, Dr. Sacit KOÇER ve Dr. Bekir KAYACAN’dan oluşmasına karar verilmiştir.

Gruba üye olabilecek kişileri belirlemek için 2000 yılında alınan kararlar gözden geçirilmiştir. Buna göre, Orman Fakültelerinin Ormancılık Ekonomisi, Ormancılık Politikası ve Yönetimi, Ormancılık Hukuku Anabilim Dallarında yer alan öğretim elemanları yanında orman fakülteleri dışındaki fakültelerde çalışan ve ormancılığın sosyal, ekonomik, politik, hukuksal ve kültürel yönlerinde araştırmalar yapan öğretim elemanları ve ormancılık araştırma müdürlükleri ile Bakanlığın birimlerinde bu konularda süreklilik içerisinde çalışanlar Grubun kapsamına girmektedir. Bu kapsam dışında kalanlar için yönetim kuruluna yetki verilmesine karar verilmiştir.

Yukarıdaki kapsam içine girenler potansiyel üye niteliğindedir ve bu üyelerin grubun web sitesi sorumlusuna (Yard. Doç. Dr. Sezgin ÖZDEN) özgeçmişlerini göndermeleri üyelik başvurusu anlamındadır.

Üyeler her ay 5 YTL (yıllık 60 YTL)’yi grubun hesabı olan ve Sezgin ÖZDEN adına İş Bankası Çankırı Şubesinde açılan 5100 0720109 numaralı hesaba otomatik virman talimatı vererek yatırmalıdır. Yüksek Lisans öğrencisi olup herhangi bir yerde çalışmayan üyelerden aidat alınıp alınmamasına yönetim kurulunun karar vermesi kabul edilmiştir.

Üyeler özgeçmişlerinin yanı sıra önemli gördükleri yayınlarının tam metinlerini, diğer yayınlarının da özet veyahut abstractlarını web sitesi yöneticisine göndermeli ve sayfanın güncelleşmesini sağlamalıdırlar.

Bundan sonraki bilimsel toplantıları her 3 yılda bir Orman Fakülteleri ve ORMİS birlikte düzenleyecektir. İlk toplantının 2009 yılında yapılması kararlaştırılmıştır.

Yönetim Kurulu Grubun amacı ve vizyonunda belirtilen konularla ilgili basın açıklamaları, basın toplantıları vb. gibi etkinlikleri yapmaya yetkilidir.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024