agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Kaktüste zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/2653.htm)

bottistar 13-12-2006 13:17

Kaktüste zararlılar
 
Merhabalar. Kaktüslerimde bir hastalık var, ve mantar olduğunu düşünmekle birlikte çok emin olduğumu söyleyemem. Bauhaus'a gittim ve ordaki görevli arkadaşa durumu anlattım. Bana "TOPAS 100 EC" isimli bir ilaç verdi ve "kesin çözer" dedi. Tabi fungisit bir ilaç, ama püskürtme yöntemiyle kullanılıyor. Pek etkisini gördüğüm söylenemez. Daha sonraları araştırdığım kadarıyla sistemik bir fungisit kullanmam daha etkili olacakmış. Herneyse, sadece bildiklerimi anlatmak istedim. Şimdi birkaç resim ekleyip konu hakkında bilgili olanlarınıza danışmak isterim.

Resimleri uygun boyut ve yükseklikte olmasına rağmen bir türlü yükleyemedim. Yeni bir mesajla birlikte tekrar yüklemeyi deneyeceğim. Şimdiden teşekkürler...

bottistar 13-12-2006 13:33

Bir türlü yükleyemiyorum resimleri. Sanırım hastalık konusundan önce resim yükleme konusunda bilgi edinmem gerekiyor :) Neyse, sonra tekrar deneyeceğim. Ama resimlerde göstermek istediğim şeyler küçük küçük beyaz topçuklar, ve silince temizleniyor. Sanırım bu topçukların içi biraz yapış yapış bir kıvamda. Bir tane kaktüsümü fena halde (özellikle yeni sürgün veren üst kısmını) sardığı için büyüyemiyor, üstelik bir kısmınında yanmasına neden olmuş aynı kaktüsün. Resim olmadan konuşmak pek mantıklı değil, biliyorum, ama tekrar deneyeceğim yollamayı. Teşekkürler...

Todor 13-12-2006 14:47

Hoş geldiniz bottistar;
Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... başlığında kendinizi bize tanıtır mısınız?
Üyeler için Kullanım Kılavuzu sayfasında forumu daha verimli kullnabilmeniz için ve sorularınıza yanıt alabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenleri bulabilirsiniz.
Siz bunları yaptıktan sonra, konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız size yardımcı olacaktır. Hoş geldiniz:)

bottistar 13-12-2006 20:27

Hoşbulduk Todor :) Kendimi bilgi hırsızı gibi hissetmemek için mesajını okumadan önce kendimle ilgili bir mesaj atmış bulundum :) Fakat ne yaptım ne ettimse de yükleyemedim şu resimleri. Resmin formatı, boyutu, yüksekliği vs gibi bütün sınırlamalara uyduğum halde(en azından ben öyle düşünüyorum) hata veriyor. Sanırım bağlantımla ilgili bir problem olsa gerek. En kısa zamanda yüklemek için elimden geleni yapacağım...

Todor 13-12-2006 20:33

Şu an için sitemizde geçici bir problem yaşanıyor. Eğer resim 70 k ve 600X400 boyutlarından küçük olduğu halde yüklenmiyorsa bu sorundan kaynaklanıyordur. Arkadaşlarımız bu sorunu düzeltmek için uğraşıyor.

Bitki zararlılarını tarif edebilmeniz için örnek fotoğraflar sayfasındaki resimlere bir bak istersen. Belki aynı zararlının resmini bulursun:)

bottistar 06-01-2007 23:33

3 Eklenti(ler)
Tekrar herkese merhaba! Resimleri yükledim ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Eklenti 6400
Eklenti 6401
Eklenti 6402

hehehe artık resim yükleyebiliyorum

uyar11 07-01-2007 02:23

Sevgili bottistar,
Kaktuslerindeki bir mantar hastaligi degil, unlu bit **** pamuklu bit denilen bir zararli.
Taze bitkilerin ozsuyunu emerek yasar ve ayni zamanda bitkide sekil bozukluklari olusturan bir virus bulastirir. Cok yakindan **** bir buyutec vasitasiyla bakarsan kaktuslerini bu hale getiren yaratiklari gorebilirsin.
Ayrica kaktuslerini saksilarindan cikarip topragini da kontrol etmelisin, Sanirim koklerinde de ayni turden bir zararliya rastlayacaksin. Zirai ilac satan bir yerden pamuklu bitler icin bir ilac alip kullanim sekline gore uygulamalisin. Ilaci hazirlarken icine birkac damla sivi deterjan katarsan daha cabuk etki ettigini goreceksin.
Ayrica;
http://www.agaclar.net/forum/showthr...hlight=pamuklu
bolumunde de evde hazirlayabilecegin bazi receteleri okuyup deneyebilirsin.
Kolay gelsin.

bottistar 07-01-2007 12:57

Teşekkürler uyar11. Peki bu pamuklu bitlerin kaktüslerde çıkmasının sulamada yapılan bir yanlışlıkla alakası olabilir mi? Veya niye çıkar ?

uyar11 07-01-2007 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bottistar (Mesaj 64715)
Teşekkürler uyar11. Peki bu pamuklu bitlerin kaktüslerde çıkmasının sulamada yapılan bir yanlışlıkla alakası olabilir mi? Veya niye çıkar ?

Cogunlukla, susuz gecen uzun donemlerden sonra bu zararli gorulur. bitkiler surekli kontrol altinda olmali ve saksi topragi da kontrol edilmeli.
Zamaninda onlem alinmazsa, sizin kaktuslerinizde oldugu gibi giderilemeyen hasarlar verebilirler

Mine Pakkaner 07-01-2007 20:39

Bottistar, eğer mümkünse zararlıyı daha net göreceğimiz bir makro resim de alsak iyi olur.

bottistar 08-01-2007 23:30

2 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba.
Kaktüslere kışın sıcaklık düştüğü zaman su verilmemesi gerektiğini öğrenmiştim ve balkondaki kaktüslerime su vermiyorum kışın. Zaten onlarda hiçbir problem yok. Bu pamukbitine yakalanan kaktüslerim ise salonda balkonun sürgülü kapı ile kapandığı geniş bir camekanın iç kısmında. Yani salonun içinde. Tabi ki dışarısı kadar souk olmasa da yine de serin olduğunu düşünüyorum ortamın. Fakat dengesi bozulmuş mevsimlerin güneşini de alıyorlar. Bu durumda benim bu kaktüsleri hiç sulamamakla normal sulamak arasında bi kıvamdamı sulamam gerekiyor? Bu yüzden sormuştum sulamayla bir alakası olup olmadığını bu pamukbitlerinin. Ben en son su vereli sanırım 2 aya yakın bir zaman oldu.
Sanırım bu pamukbiti durumu ilerleme katetmiş durumda. Ev yapımı ilaçlardan denemeyi düşünüyorum ilk önce. Arapsabunlu karışımı veya kekikli karışımı deneyebilirim elimdeki malzemelerle. Hangisini tavsiye edersiniz, bir fark var mıdır? Hiç olmadı kimyevi ilaç alacağım. Alırsam hangisini almalıyım ?
Son olarak, makro resimler... Numune bir parça kestim ve çekebildiğim en yakın resmi çektim.
Eklenti 6439
Eklenti 6440
Şimdiden teşekkürler.

uyar11 09-01-2007 18:15

Sanirim pamuklu bitleri artik gorebilmisindir. Bir toplu igne ucuyla alip beyaz bir kagidin icinde ezersen, o un gibi bembeyaz hareketsiz seylerin icinden kahverengi bir sivinin ciktigini gorursun, bu da onlarin yasadigini gosterir.
Ben kendim onlardan kurtulmak icin Turkiye den getirdigim Basudin adli bir insektisit kullaniyorum, oldukca etkili. Ayrica Admire (Bayer) adli insektisit de sistemik olarak kullanildiginda, bu ilaci emen bitkileri yemeye kalkisan zararlilar uzerinde etkili. Turkiye de satisi varmi bilmiyorum ama oldukca pahali bir ilac.
Yapabilecegin baska birsey de istila edilmis ve zarara ugramis bolumleri mumkunse kesip yok etmek **** mekanik olarak uzaklastirmak, bunun icin, kaktusunu saksisindan cikarip fazla zedelemeden butun topragini ve kurumus olan kokleri yok etmek, fazla sert olmayan bir firca ile (eski bir dis fircasi **** yagli boya fircasi gibi) gordugun butun zararlilari uzaklastirmak, hatta bunu su icinde bile yapabilirsin ve daha sonra da bir gazete kagidi uzerinde oda sicakliginda bir hafta kadar kurumaya birakabilirsin, en son olarak yeni bir saksiya yeni bir toprakla dikebilirsin, topragin islak olmamasi gerekiyor. Baharla birlikte canlilik gorunmeye baslayinca normal uygulamaya baslayabilirsin.
Umarim yardimci olabilmisimdir.
Saygilarimla,
uyar11.

bottistar 09-01-2007 19:49

Evet evet incelemeye kalkıştığım zaman ellerime bahsettiğin açık kahverengi yapış yapış sıvı bulaşıyordu. Açıklamaların için çok teşekkürler uyar11. Kesinlikle yardımcı oldun. Sanırım finallerim bitene kadar kaktüslerimi bu zararlılardan kurtaracak prosedürü uygulayamayacağım. Bunun için üzgünüm.
Ama yinede her fikri ve bilgiyi kapmak isterim. Düzenli olarak başlığı takip etmeye devam edeceğim. Tekrar teşekkürler.

bottistar 10-01-2007 19:59

uyar11 sana bir sorum daha olacak. Dayanamadım ve bir Basudin alıp geldim. Şişenin arkasında hangi bitki için ne kadar kullanılması gerektiği yazıyor ve genelde 65,70 ve 75ml/100 lt diyor. Tabi bunların arasında kaktüs için olanı yok. Sence ben ne kadar kullanmalıyım bundan 0,75ml/1lt uygun mudur? yoksa daha da fazla kullanabilir miyim ? İlacı aldığım yerdeki görevlinin bilgisine güvenemedim. Israrla püskürtme yoluyla kullanılması gerektiğini söyledi. Oysa sistemik ilaç sulama suyuna karıştırılmaz mı ?

bottistar 10-01-2007 20:16

Mesajı attıktan sonra bir de internette bakınayım dedim. Cevaplarıyla birlikte Uludağ Ünv. Pestisitler ara sınavını buldum.
"Diazinon: Basudin, Diasitol, Neocidol ve Nucidol ticari adlarıyla piyasa sunulmuş
olan bu preperat, sistemik olmayan bir insektisit olup, biraz akarisit özelliğine sahiptir." diyordu.
Sanırım görevli şahıs püskürtülmesi gerektiğini söylemekte haklıydı ama niye o zaman sistemik olduğunu söyledi :)

Mine Pakkaner 10-01-2007 20:34

Basudin sistemik değildir. Burada bir hata var.

Bitki koruma uzmanı Sayın Fmt79 bize pamuklu bit mücadelesiile ilgili çok güzel bilgiler verdi. Onları da lütfen okuyunuz. http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1535&page=15

başlığını baştan itibaren bir kontrol edin lütfen.

bottistar 11-01-2007 13:35

Teşekkürler Mine Hanım

cureker 26-01-2007 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bottistar (Mesaj 65598)
uyar11 sana bir sorum daha olacak. Dayanamadım ve bir Basudin alıp geldim. Şişenin arkasında hangi bitki için ne kadar kullanılması gerektiği yazıyor ve genelde 65,70 ve 75ml/100 lt diyor. Tabi bunların arasında kaktüs için olanı yok. Sence ben ne kadar kullanmalıyım bundan 0,75ml/1lt uygun mudur? yoksa daha da fazla kullanabilir miyim ? İlacı aldığım yerdeki görevlinin bilgisine güvenemedim. Israrla püskürtme yoluyla kullanılması gerektiğini söyledi. Oysa sistemik ilaç sulama suyuna karıştırılmaz mı ?

arkadaşım ben peyzaj mimarıyım basudin unlu bit yani pamuklu bit için en ideal ilaç(Planococcus (= Pseudococcus ) citri Risso)boş camsil kabı bul hemen hemen 1 lt dir zaten 1ml içine atabilirsin.çok ince attığı için daha iyidri,bilgilerinize

fmt79 26-01-2007 18:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cureker (Mesaj 70107)
arkadaşım ben peyzaj mimarıyım basudin unlu bit yani pamuklu bit için en ideal ilaç(Planococcus (= Pseudococcus ) citri Risso)boş camsil kabı bul hemen hemen 1 lt dir zaten 1ml içine atabilirsin.çok ince attığı için daha iyidri,bilgilerinize

Kurallar gereği Yeni Gelen Arkadaşlar sayfasında kendinizi tanıtmalısınız. Künyenizi orada yazarsanız daha fazla kişi sizi tanımış olur...

zeonka 22-05-2008 12:47

Bende yeni aldığım suculetimde unlu bit çıktığını farkettim. Aldığımda bayağı susuz kaldığı belliydi demekki çok susuz kaldığı için unlu bit meydana geldi. Saksısını değiştirdikten 1-2 hafta sonra farkettim ve hemen Didifos markalı insektisitle ilaçladım. Acaba şimdi saksısından çıkarıp toprağınıda kontrol etmelimiyim? Unlu bitler yukarıdaki gibi çok ilerlemiş değil bir ikitane vardı.

zeonka 22-05-2008 12:54

Birde onun yanında duran biriki kaktüsüm daha vardı onlarıda dikatlice inceledim unlu bite dair herhangi bir belirti yoktu. Acaba onlarıda önlem olsun diye ilaçlamalımıyım. İlaçladığım suculentimi diğer bitkiler için hala bir sakınca teşkil edermi diye merak ediyorum.

şükran ünal 04-06-2008 15:28

Arkadaşlar hastalanan kaktüsümle ilgili bilgi bulamadım. Kaktüslerimden bir tanesinin boğumlarında pamuksu pamuksu bir şeyler oluştu. Sanki küflenmiş gibi ama rengi küf renginde değilde bembeyaz. Kıştan çıkınca bir türlü ilk canlılığına getiremedim. Beş parmak şeklinde olanın parmakları döküldü, diğeri pamuklandı (**** küflendi) bir diğeri ise ilk canlılığında değil. Resim koymaya da çalışacağım ama canım çok sıkılıyor onlara baktıkça. Bu konuda bilgi verecek arkadaş var mı?

Ferda Ülkümen 07-06-2008 21:30

Şükran hanım

Pamuklu bit ile ilgili fotoğraflar bu başlıkta var.

Kaktüsünüzdeki zararlı pamuklu bit ise, aşağıdaki linklerde faydalı bilgiler bulabilirsiniz

http://www.agaclar.net/forum/showpos...0&postcount=23

http://www.agaclar.net/forum/showpos...9&postcount=12

şükran ünal 09-06-2008 10:01

Ferda hanım, bu mesajı okuyunca inanın utandım, zira hemen üstte zaten benim çiçeğimdeki hastalığın aynısı ve tedavi şekli anlatılmış. Bazen bakar kör oluyoruz, nasıl görmemişim hayret ettim. Bir taraftan işle bir taraftan forumu takip edersem böyle olacağı belli. Teşekkür ederim.

smily 11-02-2009 11:17

1 Eklenti(ler)
Kaktüsümde kabuk gibi açık kahverengi bölgeler oluştu bunlar nedir. Ayrıca kabuklu bitler çoğaldıkça onları bir kürdanla temizliyorum bir süre sonra yeniden çıkıyorlar Bu iki problemin kalıcı çareleri nedir.

perili 28-06-2013 19:19

Merhaba arkadaşlar, çok sağlıklı büyümekte olan bir kaktüsümde siyah lekeler oluştu...( saksı değişiminden sonra) Önce siyah bir sıvı akıyor, sonra siyah bir leke oluşuyor, ve kabuk gibi sertleşiyor bölge. Çok acil yardıma ihtiyacım var.

efekentli 01-08-2013 20:50

Merhaba arkadaşlar;
Ben de benzer bir problem ile karşı karşıyayım. Kaktüslerimin toprağında kırkayak isimli sürüngenin olduğunu gördüm.
Kırkayak ile ilgili diğer konubaşlıklarını da gözden geçirdim. Normal şartlarda kırkayakların pek de zararlı olmadıkları yazıyor. Ancak kırkayak ile çiyanın birbirine çok benzediklerinden bahsediliyor. Her ne kadar kırkayaklar pek zararlı olmasalar da çiyanlar özellikle insan sağlığı ve hatta canı için oldukça tehlikeli canlılar. Ve bu böceklerin yok edilmesi için bir kaç kimyasal ilaçtan bahsediliyor. Hatta forumlarda incelediklerimde bu ilaçların salon bitkilerinden veya saksılardaki bitkilerden ziyade açık alanlar için olduğu belirtiliyor. Bu ilaçları kullansam, kaktüslerimin toprağındaki kırkayaklardan kurtulayım derken kaktüslerimi öldürür müyüm endişesini taşıyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar cevap yazarlarsa kendilerine müteşekkir olacağım.
Saygılarımla...

meldayorum 12-11-2015 10:43

Merhabalar... Kaktüslerimde bir zararlı türedi. Kök ya da toprakta değil, direkt yapraklarda iplik gibi, şeffaf ve vakum ağızlı canlılar... Resmen kaktüslerimi yiyorlar. Bir kaç tanesi yaklaşık 2 cm kadardı. Bu sabah gördüğüm ise yaklaşık 3 cm kadar. Resmini çekmek isterdim ama paniklediğim için toplayıp ezdim. Sitede ve internette çok araştırdım ama bulamadım. Bu canlılar ne ola ki... Bunlarla nasıl savaşabilirim?

ankaramk 09-03-2016 19:23

http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...42b1e88353.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...8ae5dba060.jpg


Merhabalar. Galiba unlu bit var. Kış boyu bu köşede durdular. Şimdi ne yapmalıyım. Topraklarını degistircem hepsinin. Ilacladiktan sonra mi degistirsem . Yoksa ilaclamadan oncemi. Komple yikayip tum kaktuslerimi saksilarini hic toprak birakmamayi dusunuyorum. Sonra yeni topraklar ve yaza super bir sekilde giris yapmak istiyorum[emoji1] . Ve en onemliside sizden profesyonel destek istiyorum. Teşekkürler

KaktüsveBonsai 15-08-2018 09:49

Kaktüs
 
Kaktüsümde sararma var ve ne oldugunu bilmedigim lekeler acaba bit olabilirmi bide fotograf yuklemeye calisiyorum ama fail oluyo nasil yukleyebilirim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024