agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   ceviz yeşil kabuk soyma makinası (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/38318.htm)

Aşır Sarıyıldız 12-11-2015 15:09

ceviz yeşil kabuk soyma makinası
 
değerli ceviz dostları 20 dönüm ceviz bahçem var bu yıl verime başladı yeşil kabuk soyma makinası almak istiyorum ne önerirsiniz.

BERGAMOT-4 12-11-2015 16:46

Biz de cevizleri ellerimizle soyuyoruz, böyle bir makine varsa biz de almak isteriz.

İsmail Kuzucu 12-11-2015 17:01

Ceviz makinalarında Kadıoğlu ilk sırada yer alıyor bence. Küçük toplama makinası, sarma ile hasat makinası, soyma makinası..

https://www.kadmec.com adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Aşır Sarıyıldız 13-11-2015 09:47

teşekkür ederim ben bu firmaları inceledim illaki kalite farki, fiyat farkı var şu an üç firma ile görüşme yaptım ayrıca formdan Nail bey (Lillium)
ile de görüşme yapacağım

alperalper 13-11-2015 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aşır Sarıyıldız (Mesaj 1420144)
teşekkür ederim ben bu firmaları inceledim illaki kalite farki, fiyat farkı var şu an üç firma ile görüşme yaptım ayrıca formdan Nail bey (Lillium)
ile de görüşme yapacağım

hiç kuru sistem çalışan bir makineye denk geldiniz mi?
suyla kavlanan cevizlerde aflotoksin oluşumu varmış.

Lilium 15-11-2015 01:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aşır Sarıyıldız (Mesaj 1419956)
değerli ceviz dostları 20 dönüm ceviz bahçem var bu yıl verime başladı yeşil kabuk soyma makinası almak istiyorum ne önerirsiniz.

Bundan daha iyi ve kalitelisini bulursanız alınız.

http://www.agaclar.net/forum/1413911-post1428.htm

Lilium 15-11-2015 01:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperalper (Mesaj 1420154)
hiç kuru sistem çalışan bir makineye denk geldiniz mi?
suyla kavlanan cevizlerde aflotoksin oluşumu varmış.

Kuru sistem şu anlık yok, olması da şu an zor görülüyor,

Suyla kavlanan cevizlerde Aflotoksin oluşumu var diyenler makinaya ulaşamayanlar,

Peki, suyla kavlanmayan cevizlerde Aflotoksin olmuyormuymuş söyleselerde bizlerde öğrensek.

Arkadaşlar aflotoksin olayı suyla soymanın ya da susuz olmasının ilgisi yok, ceviz yeşil kabuğundan ayrıldıktan sonra uygun şartlarda en kısa sürede %8 nem değerlerine getirilmesi gerekir,

Susuz soyduğunuzu var sayalım, hava ısısı düşükse yağışlı nemli bir havalara denk gelmişseniz normal sürede kurutmanız imkansız Dolayısıyla kurutma süresi uzamışsa aflotoksin olayıda başlar, geçmiş olsun.

labtek 16-11-2015 20:06

ne olacak o zaman herkes kurutma makınası mı alacak. uygun saya altında gölgede hava sürkilasyonu olan yerde gayet güzel kurutma oluyor.sulu sistemde doğru söylüyorlar ceviz daha cok ıslanıyor. bı güzel kurumuş cevizi sırılsıklam ıslatıyoruz. en güzel kurutma cevizi ağacında geç toplama.kalite olarakta daha iyi olduğunu düşünüyorum.bu sene böyle yaptım 300 kg cevizi çok güzel kuruttum.kurutma makınaları lezzetınde mutlaka matlık oluşturuyor.

Lilium 16-11-2015 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi labtek (Mesaj 1420897)
Alıntı:

ne olacak o zaman herkes kurutma makınası mı alacak.
Asla böyle bir mecburiyetiniz yok, ben ihtiyaç duydum yaptım, inşallah ihtiyaç duyacağınız bir yıla denk gelmezsiniz de benim kulaklarımı cınlatmazsınız.

Alıntı:

uygun saya altında gölgede hava sürkilasyonu olan yerde gayet güzel kurutma oluyor.
Tabi ki, olur aksini söyleyen mi var? Söylediğim yanlış mı algılanıyor?

"Arkadaşlar aflotoksin olayı suyla soymanın ya da susuz olmasının ilgisi yok, ceviz yeşil kabuğundan ayrıldıktan sonra uygun şartlarda en kısa sürede %8 nem değerlerine getirilmesi gerekir.
Susuz soyduğunuzu var sayalım, hava ısısı düşükse yağışlı nemli bir havalara denk gelmişseniz normal sürede kurutmanız imkansız Dolayısıyla kurutma süresi uzamışsa aflotoksin olayıda başlar, geçmiş olsun."


Burada illaki kurutmada kurutacaksın diye bir cümle var mı? Siz bunu saya altında, serada, çardak altında, en kısa sürede sağlıklı bir şekilde kurutun da nerede kurutursanız kurutun.

Alıntı:

sulu sistemde doğru söylüyorlar ceviz daha cok ıslanıyor. bı güzel kurumuş cevizi sırılsıklam ıslatıyoruz.
Söylüyorlar! kim söylüyor siz mi? başkası mı? Kim söylüyor o yazsın cevap vereyim.

Alıntı:

en güzel kurutma cevizi ağacında geç toplama.kalite olarakta daha iyi olduğunu düşünüyorum.
Katılmıyorum ama görüşünüze saygı duyarım.

Alıntı:

kurutma makınaları lezzetınde mutlaka matlık oluşturuyor.

Yahu inanılır gibi değil, kurutma makinasında kuruttunuz lezzetinde matlık gördünüz (lezzetinde matlık nasıl bir şeyse) ve bu kanaate vardınız pes yahu, görelim şu kuruttuğunuz makinayı.

Sayın labtek derdiniz ne? kuş kovucu ilacın förmülünü gördermedim diye mi ?

alperalper 17-11-2015 10:15

sn. lilium,
forumda biraz vakit geçiren herkes mutlaka sizden bir şeyler öğrenmiştir. ben kendi adıma sizin paylaşımlarınızdan oldukça faydalandım.

siz bir ceviz soyma makinesi yapmış olabilirsiniz. hatta en iyisini de yapmış olabilirsiniz. ancak burası bir fikir paylaşım ortamı diye düşünüyorum. dolayısı ile insanların daha iyisini arayışlarını kişiselleştirmenizi yadırgadığımı belirtmek isterim. umarım ki ben yanlış anlamışımdır ve siz kişiselleştirmemişsinizdir.

ıslak sistemle soyulan cevizlerin çok daha fazla neme maruz kaldığı, güneşin her sabah doğudan doğduğu gibi ispata ihtiyaç duymayan bir olgudur.
üstüne üstlük soyma sırasından kullanılan suyun kalitesinden tutun da cevizin odunsu kabuğuna etkilerine kadar bir sürü handikapı vardır.
aflotoksin küfse, küf de nemden kaynaklanıyorsa soyulurken içi vıcık vıcık suyla doldurulan cevizlerin daha fazla neme maruz kalacağı bir gerçektir. ha illa bunu kim söylüyor derseniz, buyrun ben söylüyorum.
diğer taraftan kuru sistem soyma makinesine yönelik çalışmalar var. bunlardan bir tanesi ismini izni olmadan belirtmek istemediğim bir makine mühendisinin yüksek lisans tezi. ticari üretime geçildi mi bilmiyorum. ama eğer üniversitede kuru yöntem soyma makinesine yönelik araştırmalar varsa, piyasada böyle bir ürüne yönelik talep varsa, daha da ötesinde böyle bir ihtiyaç hasıl olmuşsa emin olun ki üreticiler bu konuya duyarsız kalmayacaklar ve iyi - kötü bir ürünle bu talebi karşılayacaklardır diye düşünüyorum.

bu arada kuş kovucu ilacın formulünü paylaşın gitsin yaw. bilgi paylaştıkça çoğalırmış.

ykaya194 17-11-2015 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperalper (Mesaj 1420970)
sn.
ıslak sistemle soyulan cevizlerin çok daha fazla neme maruz kaldığı, güneşin her sabah doğudan doğduğu gibi ispata ihtiyaç duymayan bir olgudur.
üstüne üstlük soyma sırasından kullanılan suyun kalitesinden tutun da cevizin odunsu kabuğuna etkilerine kadar bir sürü handikapı vardır.
aflotoksin küfse, küf de nemden kaynaklanıyorsa soyulurken içi vıcık vıcık suyla doldurulan cevizlerin daha fazla neme maruz kalacağı bir gerçektir. ha illa bunu kim söylüyor derseniz, buyrun ben söylüyorum.

.

Sulu sistem soyma makinesi üzerine doğru yorum yapabilmek için amacın ne olduğunu ve makinenin çalışma prensibini iyi tanımak gerekir.
Niçin su kullanma gereği vardır. Öğütülen yeşil kabuk parçalarını hızlı şekilde dişarıya atılarak ayrışması sağlanır ve ayrıca yeşil kabuğun ceviz yüzeyinde bıraktığ renkli sıvıda bu sayede yıkanmış oluyor. Dolayısıyla dış yüzeyde matlık oluşmasını önlemiş oluyoruz.
( El ile soyulan cevizlerde bile yeşil kabuktaki boya cevizin yüzeyine yapışıp kalıyor ve kuruduktan sonra yüzeyde mat bir görünüm oluşuyor, buda ticari değerini düşürüyor).

Su kullanılmadan kuru sistem yapılmış olsa bile yeşil kabuğun sıvısı soyma esnasında makinenin içinde yine nemli ortam oluşturacak. dolayısıyla küf oluşuyorsa bu sistemdede oluşur ayrıca yıkanmadığı içinde dış yüzeyde matlık kalacak.

Küf oluşmasını önlemek için hangi soyma ve kurutma yöntemi ve aracı kullanlırsa kullanılsın mutlaka çok kısa zamanda kurutmanın yapılması gerekir.

Lilium 17-11-2015 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperalper (Mesaj 1420970)
.


Sayın alperalper, "aflotoksin küfse, küf de nemden kaynaklanıyorsa"

Buraya kadarki cümlenize kimsenin itiraz edeceğini düşünmüyorum doğrudur,

"soyulurken içi vıcık vıcık suyla doldurulan cevizlerin daha fazla neme maruz kalacağı bir gerçektir. ha illa bunu kim söylüyor derseniz, buyrun ben söylüyorum."

Daha fazla neme maruz kaldığıda bir gerçek, Onuda açıklamaya çalışayım, cevizler su dolu kazan içinde kalmıyorlar (ki kalmış olsalar dahi) üsten hafif verilen su kabuğun aşağıya inmesini sağlıyor ve bu süre 5-10 dakiki sürüyor bu süre sarfında kabuğun ne kadar bir su emebileceğini de hesaplamış olmalısınız.

"İçi vıcık vıcık suyla doldurulan" cümlenizi işkembeden sallamışsınız,

Bilmiyorsanız onada açıklık getireyim, içine su alabilecek su girecek çeşit olarak şu ana kadar edindiğim tecrübeme göre bilecik çeşidi görülüyor o da şöyle ki, bilecik meyvası daha ağaç üzerindeyken tek tük kabukta aralanma görülüyor,böyle oluşumlarda değil su hava alması bile o meyvayı bozar uzun süre sağlıklı kalması mümkün değil, diğer türlerde bu olasılığı göremedim.

Cevizde suyun girebileceği bir aralık varsa vıcık vıcığı geçtim en ufak bir aralık varsa iki üç damla su girişini de geçtim hava alması dahi meyvanın bozulmasına bir nedendir, zehirdir o zehir.

Şimdi, vıcık vıcık olduğunu gördüğünüz söylediğiniz meyvayı nasıl tükettinizi kimlere satabildiğinizi de sizden dinleyelim.

"soyulurken içi vıcık vıcık suyla doldurulan cevizlerin daha fazla neme maruz kalacağı bir gerçektir. ha illa bunu kim söylüyor derseniz, buyrun ben söylüyorum."

Söylerken söylediğine de saygı duy,

"burası bir fikir paylaşım ortamı diye düşünüyorum."

Fikirden ziyade doğru bilgiyi paylaşım ortamı, vıcık vıcık suyla doldurulan cevizler derseniz bu bilgi paylaşımı olmaz işkembeden sallıyorlar ortamı olur.

Sizleri seviyorum sevgiyle kalın.

alperalper 17-11-2015 14:22

lilium

bir önceki mesajımı kimseyi kırmamak adına bir - iki defa yazıp sildim. en sonunda yeterince kibar olduğunu düşündüğüm bir şekilde görüşlerimi ifade ettim.

ancak görüyorum ki bu inceliği hak edecek bir karakter değilmişsiniz.

bu nedenle ben de sizin üslubunuzla size cevap vereyim.

işkembeden sallamak benim işim olamaz, işkembeden sallamak sindirim sistemi sizin gibi çalışan canlılar için söz konusudur.

bu söylediklerimi sindirip gelin. sonra merak ettiğiniz soruları bilahare sorarsınız.

İsmail Kuzucu 17-11-2015 19:24

Makine ile soyma olayını izlediniz mi bilmiyorum? Ceviz üreticisi değilim, sadece arkadaşıma yardım ettiğim için iyi bir tecrübem oldu.

Sn Lilium 5-10 dakika süreyi bile fazla yazmış. Çünkü bu süre içinde yeşil kabuğun soyulma zamanıda var. Yeşil kabuk tam soyulduktan sonra ceviz 1 dakika bile su içinde kalmıyor. Akan suda zaten hemen alt kısımlardan geri dökülüyor.

Cevizin kabuğu yere kabuk birleşim yerleri pamuk değilse nereden girecek bu sular sormam gerekli?

Lilium 17-11-2015 22:16

alperalper

Ne oldu? hani bilgilerimden yararlanmıştınız. Şimdi tu kaka mı oldu?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperalper (Mesaj 1420970)
sn. lilium,
forumda biraz vakit geçiren herkes mutlaka sizden bir şeyler öğrenmiştir. ben kendi adıma sizin paylaşımlarınızdan oldukça faydalandım.

Aslı olmayan şeylere açıklık getirincemi kibar olamadım karekter olamadık ya da siz cevap veremeyince mi?

"işkembeden sallamak benim işim olamaz,"

O halde, bana değil forumdaki arkadaşlara şu vıcık vıcığı anlat onları ikna et.

"işkembeden sallamak sindirim sistemi sizin gibi çalışan canlılar için söz konusudur".

İşkembeden salladığım cümleyi ya da cümleleri gösterirmisin? Şimdiye kadar bilgiydiler de şimdi sallamamı oldu? :)

Benim sindirim sistemimin nasıl çalıştığı beli de sizinki vıcık vıcığı nası hazmediyor bilemiyorum. :) Yoksa sinirim zorluğumu çekiyorsun alperalper bey.

labtek 18-11-2015 13:22

Eee nail bey reklamlara zeval geliyor galiba.birkaç kişinin doğru konuşması.belden aşağı vurmaya başladınız.(biz senin cız cıpla na bişe dedik mi).sizin bu sene yaptınız kurutma işlemini ben 2 sene önce yaptım.tadı hoşuma gitmediğinden(matlık tan dolayı)tecrube ile söylenmiştir.(işkenbeden atılmamıştır.)ha sizin yaptığınız sistem çok güzeldir ve daha faydalıdır gerçekten tebrik ederim.(tabi patentini almadığınız için açıklama yapamıyorsunuzdur.ondan dolayı bizde bilmiyoruz).sizin bu sene paneline katıldığınız prof.mehmet şen y.y.ünv.1994-1996 hocamız idi.halen diplomamızda imzası vardır.(8x8 i savunan öğrencisiyiz merak ettiyseniz.).ha kuşlara gelince biz onu hallettik.kuşları eğitim-öğretim proğramına aldık .artık akıllandılar.(patent e gerek kalmadı.) sizden kişilere karşı uslubunuzu gözden geçirmenizi öneririm.(bir küçüğünüz olarak!)

mert65 09-03-2020 10:42

Benim kullanmadığım makina kalmadı. Hepsi ya kırıyor ya da 8 - 9 soyumdan sonra çok yavaş soymaya başlıyor.

Arkadaşım bence bu makinanın piri intes ceviz soyma makinası.
araştırın interneti bulursunuz.

Ozturkduran 21-09-2020 17:53

Bana da acil bir öneri lütfen!!
 
Ben de çok araştırdım ve daha çok kadıoğlu ile karşılaştım, 8-9 makinanın içinde kadıoğlu varmıydı? İntest ide araştırdım iyi

vosvos17 01-10-2020 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mert65 (Mesaj 1583349)
Benim kullanmadığım makina kalmadı. Hepsi ya kırıyor ya da 8 - 9 soyumdan sonra çok yavaş soymaya başlıyor.

Arkadaşım bence bu makinanın piri intes ceviz soyma makinası.
araştırın interneti bulursunuz.

Arkadaşlar bende de İntes marka devir ayarsız soyma makinesi var.
Ağzına kadar doldurunca bile 7/8 dakikada soyuyor.
Güneş yanığı,içi boş cevizleri kırıyor.
Sadece Pedro ırkını biraz fazla kırıyor.
Pedro diğer ırklardan çok daha ince kabuklu olduğu için.
Chadler,hovard,fernette Kaman 1 gibi çesitlerde son derece başarılı.
%95 gibi bir oranla soyuyor.
% 5 gibi de kırma toleransı veriyorum.
Bu da bence çok iyi bir rakam.
Özellikle bu sene pedro daki fazla kırılmayı kıyaslamak için diğer çeşitleri ayrı ayrı soydum.
Sonuç çok başarılı.
Makinayı 2 yem cuvalı cevizi ağzına kadar doluyken bile çalıştırabiliyorum.
Yani yüklüyken direk start ediyorum.
Sıfırdan kalkıyor sorunsuz.
Halbuki ilk önce makinayı döndürüp sonra cevizleri dökmek gerekiyor.
Makina zorlanmasın diye.
Hiç çatlamamış cevizler bile 8 dk dayanabiliyor.

Demem o ki İntes makina bence çok başarılı.Tavsiye ederim.

Ozturkduran 15-10-2020 18:30

İntes 170 LT. Sabit devir aldık ama 3 de 1 KIRDI
 
2 Eklenti(ler)
Yorumlara istinaden intes aldık ama 3 de 1 oranında kırdı, bahçeden toplayıp geldiğimiz chadler cinsi cevizleri talimatlara uyarak uyguladık ama 3-4 dakikadan sonra parçalamaya başladı. Bir çözüm önerisi olan varsa yazabilirmi lütfen, çözüm bulamazsam iade etcem çünkü...

murat-16 20-10-2020 13:56

Selam 20 yılık pedro agaçlarım var soyma makinasını 8 yıldır kullanıyorum sıkıntılı cevizler harici diğer cevizlerde içine su alma gibi bir sorun yaşamadım Eğer kabukta sıkıntı varda su alır ve ceviz bozulur. Pedro kabuğu ince bir çesit ama belli bir üretim yapıyorsanız bu iş soyma makinası olmadan olmaz

vosvos17 04-11-2020 20:31

Arkadaşlar kendimde İntes marka makina kullanıyorum.
Güneş yanığı cevizlerde genelde bu makina Pedro ırkını kırabiliyor.
Daha önce bir kaç çesit cevizi dijital kumpasla ölçmüştüm.
Ve pedro çeşidinin kabuk kalınlığı 0.8 mm gibiydi.
Chadler ve diğer ırklar 1.0/1.2mm gibiydiler.
Güneş yanığı olan ,içi boş olan pedroları makine kırabiliyor.
Ancak bu oran 1/3 olarak asla değil.
Ben denemek için 1 çuval yeşil kabuklu cevizi hiç çatlamamış olarak seçip makinaya koydum.
Soyulduktan sonra 15 ile 20 arası bir ceviz saydım kırılmış.
Bir çuval 60kg yeşil kabuklu cevizden 30 kg kabuğu soyulmuş ceviz çıkar.
Bunun 20 tane kırık olanı da 600g gelir.
600/30000 = % 2 sini kırmış.
Hadi ben yanılayım % 5 olsun.
Dahada kötümser olayım % 10 kırsın.
Bu sene chadler ve başka ırkları da denedim.
Ayrı ayrı olarak.
Chadler ve diger ırklarda bu oran pedro nun yarısı kadar bile olmadı.
1/3 oranda bu makina cevizi kıramaz.
İmkanı yok.
Ben bu markanın üreticisi ,satıcısı veya avantacısı da değilim.
Ancak oranları çok abartmışsınız.
En kötü % 90 randımanlı çalışıyor diyelim.
Hiç çatlamamışlar 7/8 dk
Çatlamış olanlar 5 dk da soyuluyor.
Soyma makinesinde fireler illaki olur.
Kazandığınız zamana tutacaksınız.
Kimse size hiç kırmıyor diyebileceğiniz bir makina var diye garanti vermez.
Bir kullanıcı olarak bu bilgiyi vermek istedim....


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024