Carissa macrocarpa - Natal Plum
Natal Plum denen yasemine benzeyen bir bitkim var artık. Hakkında çok fazla Türkçe kaynak bulamadığım için yabancı kaynaklardan araştırdım. Bitki ile ilgili derlediğim şeyleri burada da sizlerle paylaşmak istedim. Hep hazıra konmak olmaz değil mi :D
|
Natal Plum
Bilimsel ismi: Carissa macrocarpa ya da carissa grandiflora Ailesi: Apocynaceae Genel bilgiler: Natal Plum, dikenli bir Güney Afrika çalısıdır, çit olarak veya kendi başına kullanılabilir. Değişik formda dalları ve parlak koyu yeşil yaprakları vardır, beyaz ve pembe çiçeklerle bezenir. Hızlı büyür ve çok geniş çapta ışık şartlarına dayanıklılık gösterir, iyi bariyerler, çitler yapar, manzarayı ve dipteki bitkileri az engeller. Kuraklığa ve rüzgara , tuza ve daha bir çok kötü koşullara (dondurucu soğuk hariç) dayanıklıdır, kökleri çok yayılmacı bir gelişim göstermez. Ancak optimum koşullarda, yüksek sıcaklık ve nemlilik gibi yaşarlarsa büyümesi son derece hızlı olur ve çeliklerin köklenmesi neredeyse tamamında başarıya ulaşır. Saksıda da yetiştirilmesi mümkündür. Orijini: Güney Afrika - Amatumgulu (Zulu) Sıcaklık: Kışları ılık iklim ister. İç ortamlarda da başarıyla yetiştirilebilir ancak mantar enfeksiyonunun engellenmesi açısından hava akımının olduğu yerlere konulması tavsiye edilir. Dona Toleransı / Dayanıklılığı: Özellikle genç bitkilerin korunması gerekir: -2C de yapraklar hasar görür, -4Cde ciddi hasarlar meydana gelir. Zone 9b: to -3.8 °C Zone 10a: to -1.1 °C Zone 10b: to 1.7 °C Zone 11: 4.5 °C’nin üzeri Güneş isteği: Tam güneş (en az dört saat direkt gün ışığı) istese de hafif gölge koşullarında da olabilir. Toprak isteği: (pH Gereksinimi) Kumlu ve iyi drenajlı toprakları tercih etse de toprak konusunda çok huysuz değildir. Kolayca uyum sağlayabilir. 6.1 to 6.5 (hafif asidik) 6.6 to 7.5 (nötr) 7.6 to 7.8 (hafif alkali) Su ihtiyacı: Orta. Yazları düzenli az su ihtiyacı vardır, kuraklığa ve biraz da tuza dayanıklıdır. Toprağın drenajı iyi olduğu sürece bol yağış aldığı durumlara da aldırış etmez. Eğer iç ortamlarda yetiştiriliyorsa zaman zaman spreylenerek ihtiyaç duyduğu nem sağlanmalıdır. Gübre: Büyüme esnasında her iki haftada bir Miracid uygulayın. Kış zamanında gübrelemeyi ayda bire azaltın. Budama :İlkbaharın ortaları ya da sonlarında, çiçeklenmenin ardından derin budama yapın. Bütün yeşil yapraklı dalları budamayın, bu dalların ölmesine neden olabilir. Bunun dışında budanan yerler daha canlı olarak çıkacaktır. Büyüme sırasında gerek olduğunda budamaya devam edin. Carissa hızlı büyür, özellikle de sıcak iklimlerde bu nedenle budama sık olabilir. Büyüme alışkanlıkları: Herdem yeşil çalı, gevşek bir küme görünümünde, 0.6 – 2.5 m yüksekliğe, 60-90 cm ile 2-3 m yaygınlığa ulaşabilir. Yükseklik çeşidine göre değişebilir, gövdeleri genellikle çatal biçiminde ve iğne gibi dikenlere sahip, sütlü özsuyu olan, kalın, oval, parlak koyu yeşil yapraklarla kaplıdır. Dikenleri iğne gibi, 1.5-2 cm büyüklüğüne ulaşabilir ancak yoğun yaprak tabakası altında görünmeyebilir. Dikenli yapısı ve çalı formu nedeni ile iyi bir çit vazifesi görür. Dikensiz varyeteleri de geliştirilmiştir. Düzenli budama ile şekli sabit ve düzgün tutulabilir. Hızlı büyüyüp yayılma yaptığı için sıkça budanmalıdır. Aynı zamanda güzel bir bonzai türü de olabilir. Bonzaiye en uygun türler: • Carissa grandiflora: Natal plum. • Carissa macrocarpa: Natal plum, Christ's thorn. Çiçeklenme alışkanlıkları: Beyaz, güzel kokulu, yıldız biçimli çiçekleri vardır, büyüme dönemlerinde baştan başa 2.5 – 5cm i bulur. Renkleri Beyaz / Beyaza yakın. Bütün yıl çiçeklenir. Kokusu yasemine benzer. Meyve Alışkanlıkları: Yaz aylarında ve sonbaharda, bitki 5cm büyüklüğünde, yumurta şeklinde kırmızı meyveler verir, beyaz bir lastik görünümde ve tamamen olgunlaşmamışken tadı buruktur. Meyve olgunlaştığı zaman rengi kırmızıya döner, bu olgunlaştığı zamanda yenilebilir. Aynı zamanda reçeli vs yapılabilir. Meyvenin tadı cranberry’e benzer. Taze olarak tatlılarda, dondurmalarda, yoğurt, kek ve soslarda kullanılabilir. Aynı zamanda jöle ve/veya turşu şeklinde kavanozlarda korunabilir, derin dondurucuda dondurulabilir, kurutulabilir veya şişelenebilir. Çoğaltma Yöntemleri: Otsu gövde çeliklerinden Odunsu gövde çeliklerinden Yumuşak odunsu çeliklerinden Yarı-yumuşak odunsu çeliklerinden Özellikle odunumsu çelikleri çok kolay tutar. Bir bardak suda köklenme gerçekleşebilir. Saksı / Yer Değiştirme: Genellikle sadece sonbaharda ve kışın saksı değişimi önerilir ancak kimi zaman ilkhabar ortasından yaz ortasına kadar da dikilebildiği durumlar vardır. Kök budamayı minimum tutun. Drenajı iyi bir toprak kullanın. Kök çürümesi riskine karşı sulamayı az ve dengeli yapmak gerekir. Zararlılar ve hastalıklar: Mantar enfeksiyonuna karşı hassasdır. Örümcek mitleri ve kabuklular genel problemleridir. Bunun dışında genellikle çok güçlü bir bitkidir. N/A: Bilgi yok (Bitki tohum üretmez, çiçekler sterildir veya bitkiler tohumdan meydana gelmez vs..) Diğer: Kuşlar için çekicidir. Yuvalama konusunda formları nedeni ile tercih ederler. Tehlikeleri: Bitkinin bazı parçaları yenildiği zaman zehirli olabilir Bitkinin dikenleri ve keskin uçları vardır, taşırken ve tutarken ekstra dikkat gösterilmeli |
Natal Eriğine değişik bir bakış daha: :D
Güney Florida Tropikalleri: Carissa (Natal Plum) Amy Simonne, Linda B. Bobroff, Anne Cooper, Sandra Poirier, Mildred Murphy, Mary Jo Oswald, and Chris Procise.2 Geçmişi: Carissa (Natal Plum) Güney Afrika’nın yerlisi bir bitkidir ve esasen yenilebilen üzümsü-benzeri meyveleri nedeniyle yetiştirilir. Botanikteki ismi Carissa grandiflora’dır. Carissa aynı zamanda Amerika’nın güney bölgelerinin yarısında süs çalısı veya çit bitkisi olarak yoğun olarak dikilir. Uygunluk Bitki en çok ilkbahar başlarında çiçeklenir ancak az da olsa çiçeklenme yıl boyunca devam eder. Çiçekler dalların ucunda tek tek veya dalların uçlarında küçük kümeler halinde açarlar. Çiçekleri yıldız şeklinde, kokulu, beyaz ve yaklaşık 5 cm genişliğindedir. Meyveler yaklaşık 60 günde olgunlaşır, meyvenin veriminin en çok alındığı zamanlar yaz aylarıdır. Carrissa’ya genellikle marketlerde ticari meyveler olarak rastlanmaz. Genellikle Güney Florida’da yetiştirilir. Seçim Carissa’nın meyveleri (Carissa grandiflora) oval veya yuvarlaktır ve büyüklük olarak çeşitlilik gösterir. Tipik bir meyve yaklaşık 2.5 cm çapında ve 3.5 cm uzunluğundadır. Tamamen olgunlaşmış bir meyvenin kabuğu parlak vişne renkli damarları olan koyu kırmızı renklidir, kabuk incedir ve kolaylıkla zedelenir. Eti koyu kırmızı veya vişne renklidir ve beyaz beneklidir. Merkezinde yaklaşık 12 tane kahverengi düz tohumlar bulunur. Taze meyvenin hafif, acımsı bir tadı, hafif pürüzlü bir dokusu vardır ve birazcık buruktur. Zedelendiğinde, koparıldığında veya kesildiğinde, meyve ve dallar beyaz bir lateks salgılar. Bu madde zararsızdır ancak gözle temas ettiğinde rahatsız edici, kaşındırıcı olabilir. Kullanım Alanları Carissa taze yenebilir ancak pişirildiğinde daha çok hoşa gider. Suyunu ve meyvenin etini pişirmek, hoş olmayan bir kırmızı-sütlümsü renkte görünüm meydana getirir ancak şekerle beraber pişirmek çekici parlak kırmızı renkli bir görünüm elde ettirir. Jölenin lezzetli ve çok hoş bir kırmızı rengi vardır ve tadının karakteristiği ahududuyu anımsatır. Sos, ağır ateşte, şekerle pişirilmiş meyvenin süzülmesi veya elekten geçirilmesi ile yapılır, ve bazıları tarafından cranberry jölesine tercih edilir. Meyvenin içindeki beyaz lateks, carissanın pişirildiği tencere boyunca lastiğimsi ve yapışkan bir tabaka bırakır. Bunu çıkartmak için, bir parça kuru havlu kağıt ile veya sıvı yağa batırılmış bir parça bez ile ovulur. Metal ovalayıcılar veya çözücü tozlar kullanmayın, bunlar maddeyi daha yapışkan ve çıkarılması daha zor hale getirirler. Meyve konserve veya dondurulmuş olarak saklanabileceği gibi, jöle veya reçel olarak da muhafaza edilip, salatalarda, şerbetlerde ve soslarda veya punçlar için meyve suyu olarak kullanılabilir. Besin Değerleri Carissa çok miktarda şeker ve iyi bir jöle yapabilmek için yeterli derecede asit ve pektin içerir. Harika bir C vitamini kaynağıdır, ve bir bakıma ortalama bir portakaldan daha fazla miktarda C Vitamini içerir. Bununla birlikte, araştırılan diğer vitaminler açısından fakir bir kaynaktır. Carissanın çeşitli mineraller içerip içermediğine dair bir analiz yapılmamıştır. Bir bardak carissa aşağıdaki miktarları içerir: 84% su 90 kalori 0.8 gram protein 2 gram yağ 20 gram karbohidrat 60 milligram C vitamini Kaynak: USDA NDB No: 09061 Hazırlama Esnasında Gıda Güvenliği • Aşağıdaki adımları izlemek sizlerin gıdalardan geçebilecek hastalık risklerini azaltmanızda yardımcı olur. • Aşağıdakiler ile temasınızdan öncesinde ve sonrasında ellerinizi sıcak sabunlu suyla yıkayınız. -Taze ürüne dokunmak - Çiğ et, kümes hayvanı veya deniz ürününe dokunmak - Banyo / tuvaletleri kullanmak - Çocuk bezi değiştirmek - Hayvanlara dokunmak • Hazırlamadan veya yemeden hemen önce taze carissa’yı soğuk musluk suyu ile yıkayın. Sabun veya deterjan kullanmayın • Zarar görmüş veya zedelenmiş alanları hazırlamadan veya yemeden önce kesip atın. • Kesme tahtalarını, tabakları, aletleri ve tezgah üstlerini sık sık yıkayın. Sabunlu sıcak su kullanın ve iyice durulayın. Taze ürünlerle, veya çiğ et, kümes hayvanı veya deniz ürünü ile temastan sonra tekrar sterilize edin. Tablo 1 Sterilize Etmek için • Bir çay kaşığı kokusuz klorlu çamaşır suyunu bir litre suyla karıştırın. • Karışımı yüzeye dökün ve bir dakika kadar bekletin. • Akan sıcak su ile iyice durulayın. • Kontamine etmeyin. Taze ürün için temiz tahta ve alet kullanın. Yapabilirseniz tahtayı çiğ et, kümes hayvanı ve deniz ürünleri için bölümlere ayırın. • Taze ürünlerle veya diğer çiğ ürünlerle temas etmiş buzları tüketmeyin, kullanmayın. • Dışarıda bozulabilecek yiyecekleri götürürken, buz veya jel paketlerdeki soğutucularu kullanın. Buna kesilmiş taze meyveler ve sebzeler de dahildir. Carissa’ları Dondurmak için• Yıkayın, arzu ederseniz soyun ve boylamasına ikiye kesin veya olduğu gibi bırakın. • Hava almayan kaplara paketleyin • Etiketlenir ve – 18C’de depolanır. Carissa’ların Kullanımı Tropikal meyveler çeşitli doğal pektin, asit ve şeker içeriklerine sahip olabilirler, bunlar iklimin varyasyonlarına göre mevsimden mevsime değişkenlik gösterir. Carissa Meyve Çorbası* 1¾ bardak elma suyu veya sirkesi ¼ bardak şeker 2 çaykaşığı mısır nişastası 10 cm’lik bir tarçın çubuğu, ufalanmış 4 bütün karanfil Bütün bu malzemeleri küçük bir tencerede karıştır. Orta dereceli ateşte, kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişir. Ateşi kıs ve berrak görünene kadar karıştırmaya devam et. Ateşten al ve içne şunları ekle: ¾ bardak portakal dilimleri ¾ bardak greyfurt dilimleri ½ bardak çekirdeksiz üzüm 1 bardak çekirdekleri çıkarılmış, ikiye bölünmüş carissa Üstünü kapat ve bir gece boyunca dinlendir. Baharatları çıkar ve soğuk servis etmeden önce iyice karıştır. 6 kişilik servis et. Carissa Pie* ½ lt carissas (enine doğranmış ) 1 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı margarin ½ bardak şeker ½ bardak su pasta İyice olgunlaşmış carissaları, derin, yağlanmış bir pişirme kabına koy. Un ile şekeri karıştır ve meyvelerin üzerine serpiştir. Margarini ile hafif hafif üstüne dök. Karışımın üzerine suyu boşalt. Pastanın üzerine buharın çıkmasına izin vermek için delikler/kesikler aç ve 230°’de on dakika pişir ve daha sonra 220 derecede meyveler pişene ve pasta kızarana kadar pişirmeye devam et. Limon suyu veya vanilya ile tatlandırılmış Carissa sosu ile sıcak olarak servis et. Carissa Sos* Meyveyi yıka ve dörde böl. Meyvenin etli kısmına dokunmadan tohumları çıkar. Her bardak kesilmiş carissa için ½ bardak şeker veya şeker muadilini hazırla. Kısık ateşte carissa ve şekerleri (su eklemeden) pişir, bu işlemi meyveler yumuşayana dek yap. Cranberry sosu ile aynı şekilde bu sosu kullan. Jöleli sos için, her bardak carissa için 2 yemekkaşığı su ilave et. Meyve gevrekleşene kadar pişir. Meyve Suyunu jöle kabındam veya çift kat tülbentten geçirerek süz. Her ¾ bardak meyve suyuna ½ bardak şeker ekle. Katılaşana kadar pişir. Carissa Ekmeği** 2 bardak un 1½ çaykaşığı kabartma tozu 1 bardak şeker ½ çaykaşığı tuz ½ çay kaşığı karbonat 1 yumurta, iyice çırpılmış ½ bardak portakal suyu 2 yemek kaşığı eritilmiş yağ 2 yemek kaşığı sıcak su 1½ bardak carissa, çekirdekleri çıkarılmış, doğranmış 1 portakal kabuğu, rendelenmiş ½ bardak dövülmüş ceviz. Unu, kabartma tozunu, karbonatı, şekeri, tuzu elekten geçir. Yumurtayı, portakal suyunu, yağı ve sıcak suyu ekle. Sadece un nemlenene kadar karıştır. Carissaları, portakal kabuklarını ve cevizleri kat. Yağlanmış ve unlanmış kapta, 180C’de 45 dk pişir. Yaklaşık 20 servise böl. Carissa Hors D'oeuvres Taze, olgunlaşmış meyveleri yıka ve süz. Doğra, çekirdeklerini ayır ve servis etmeden kısa süre öncesine kadar buzun üzerine koy. Boşlukları az yağlı köy peyniri üzerinde veya light krem peynir ile doldur. Küçük küçük kesilmiş marul yatağının üzerine yerleştir. Jöleli Carissa Salatası* 1 yemek kaşığı tatsız jelatin ½ bardak soğuk su 1½ bardak kaynatılmış carissa suyu veya suyu ve meyvesi ½ bardak şeker ¼ çaykaşığı tuz 2 çaykaşığı limon suyu 1½ bardak doğranmış kereviz. Jelatini soğuk su üstüne serpiştir ve 5 dakika dinlendir. Suyu, tuzu ve yumuşamış jelatini kaynayan karissa suyunda çöz. Soğumasına izin ver ve limon suyunu ekle. Karışım katılaşmaya başladığında doğranmış kerevizi at. Bir kalıba dök ve dondur. Katılaştığı zaman kalıbı doğranmış marul yatağına ters çevir ve arzu edilirse light mayonez ile süsleyerek servis et Carissa Salatası*½ kg carissa 1 bardak su 1 bardak şeker 4 çaykaşığı jelatin ½ bardak soğuk su ½ bardak doğranmış kereviz ½ küp küp doğranmış elma ½ bardak pekan cevizi Carissa’lar 1 bardak suda, gevşeyene kadar pişir, süz ve şeker ekle. Jelatini soğuk suda nemlendir. Şekeri ve carissaları ekle. Tamamen çözülene kadar karıştır ve daha sonra kerevizleri, elmaları ve cevizleri at. Buzdolabında dondur ve marul üzerinde servis et. |
Carissa grandiflora - Natal Plum
Apocynaceae Pek çok yarı-tropik meyve vardır bunlardan biri de Natal Eriği’dir. Bu bitki zone 9 dan 11’e kadar olan yerlerde dış ortamlarda yetiştirilebilir. Daha soğuk iklimlerde, bitki için iyi bir koruyucu yapılabilir, sera ve limonluklar için muhteşem bir seçimdir. Bu bitki aynı zamanda amantugula olarak da bilinir, Natal Erikleri aynı zamanda çok güzel peysaj bitkileridir. Tuzlu su serpintilerine dayanıklı olmaları onları kıyı alanlarında kullanılabilir yapar. Yoğun rüzgarlara aldırış etmezler. İyi yetişme koşulları içeirisinde, bu türler ağaç veya çalı olarak gelişebilir. Ulaşabilecekleri yükseklik toprağın verimliliğine ve kültürlerine bağlı olduğu kadar budama çalışmalarına da bağlıdır. Genellikle pek çoğu 2,4 m – 4,5 m arasındadır, bazı cüce kültürler ise sadece 60 cm yüksekliğindedir. Ben budamadan bıraktım ve Natal Eriği 3 metre kadar genişledi. Cüce kültürler, muhafazalı kültürler için bitki türlerine göre daha uygundurlar. “Fancy” buna bir örnektir. Saksılarda yetişmek için uygundur ve bu çalımsı kültür sadece 1,8 m yüksekliğe ulaşır. Natal erikleri tam güneşte ve hafif gölgede gayet iyi gelişirler. İç ortamlarda iseler, olabildiğince güneşe ihtiyaç duyarlar. Çok az ışık cılız büyümeye neden olabilir. Bu bitkiler iyi drenajı olan toprak isterler. Bu çekici tür, peysaj için harika bir eklenti olabilir. Cüce türleri yer bitkilerine de uygun olabilirken bütün türleri çit olarak kullanılabilir ya da meyve ağacı kafesleri şeklinde düzenlebilir.Alçak büyüyen türleri yerleri kaplamak için kullanılabilir. Natal erikleri aynı zamanda kendi kendilerine döllenebildikleri için numunelik bitkiler olarak da yetiştirilebilir. Bu güzel, bol dallı, herdem yeşiller, koyu renkli yuvarlak ve geniş yapraklara sahiptir. 2.5 cm büyüklüğünü aşabilen sivri dikenleri olan dalları vardır. Dalı kırdığınızda veya kestiğinizde, sütsü bir sıvı akar. Gayet güzel, mumlu beyaz, yıldız şeklinde çiçekleri vardır. 5 cm çapında ve yaklaşık altı taç yaprağı vardır. Yoğun nem koşullarında oldukça aromatiktirler. Yılın herhangi bir zamanında görülebilirler ancak genellikle ilkbahar ve yaz aylarını tercih ederler. Kalın, parlak, koyu yeşil yaprakları vardır. Buna zıt olarak dokusu kayış gibidir. Bu kayış gibi doku uzunluk olarak 7.5 cm yi bulabilir. Çiçekler için çok güzel bir arka plan oluştururlar. Çekici, küre şekilli kırmızı meyveleri, 2,5 – 5 cm büyüklüğü bulabilir. Bunlar üzümsü olarak sınıflandırılabilirler. İnce, kağıt gibi kabukları vardır. Meyvenin içinde birkaç tane küçük tohum bulunur. Normalde meyveler tam olgunluğa ulaşmadan önce toplanır bu nedenle hafif ekşimsi tatlarını muhafaza ederler. Natal erikleri çeşitli yollarla hazırlanabilir. Genellikle jöle, şurup, pie ve tart yapımında kullanılır. Aynı zamanda turşusu da yapılabilir. Sos olarak hazırlandıkları zaman, et yemekleri ile mükemmel uyum sağlarlar. Yarı-tropil cranberry sosunu düşünün. İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi anavatanı Güney Afrika’dır. Akrabaları zakkumu ve diğer yaygın yetiştirilen sub-tropik bitkileri de kapsar, örneğin allamanda, mandevilla ve plumeria Natal erikleri çeşitli yollarla çoğaltılabilir. Bunların içinde, tohumdan, çelikten ve tomurcuklanma ile üreme dahildir. Genç bitkilerin olgunluğa erişmesini beklemektense pek çok bahçe meraklısı bir seradan büyük bitki şeklinde almayı tercih etmektedir. Tohumdan üretim düşünüldüğünde, bunun yetişip ürün vermesi zaman alacaktır. Bu nedenle genellikle çelikler kullanılır. Genellikle çelikler ilkbaharda alınır. Sadece rutin bir bakım yeterli olduğunda, pek çok peysaj alanı için kullanılabilirler. Düzenli bir aralıkla gübrelenirler ancak uzun zamanda salınım yapan gübreler de uygundur. Pek çok ağaç gibi, köklerden çimleri ve ayrıkotlarını uzak tuttuğunuzda daha iyi gelişir. Bir malç tabakası nemin korunmasında ve ayrıkotlarının minimize edilmesinde yardımcı olabilir. Natal erikleri için böcekler ciddi problem yaratmazlar. Bununla birlikte kabuklular (scales) sık sık bitkiye saldırırlar. Hastalıklarla alakalı olarak, eğer ıslak yerlere dikilirlerse kök çürümeleri meydana gelebilir. Zaman zaman, konteynerler içinde büyüyenlerin kök sistemleri çok kalabalıklaştığında saksı değişimleri gerekebilir. Çeşitli kültürler vardır. Alçak büyüyen tipler için “Boxwood Beauty” veya “Bonzai” yi seçebilirsiniz. Küme yapan kültürler yoğunlaştırışmıştır. Yer örtücüler için, alçak büyüyenlerden biri, yayılan gövdeler uygundur. Bunlar “Prostrata” ve “Horizontalis”i de içerirler. Ve bir başka özet Latince İsmi: Carissa macrocarpa Tipi: Çalı Anavatanı: Güney Afrika Meyve: Natal erikleri – kırmızı üzümsüler Büyüklük: Natal eriği çalıları 2 – 4 m uzunluğunda olabilir. Dayanıklılık: Zones 9-11. Zone 9’da kışları korunmalıdır. Eğer zone9’da donarsa, genellikle geri gelir. Çoğaltma: Çelik, tohum. Çelikler yılın herhangi bir zamanı alınabilir. Gövde çelikleri 7,5-10 cm uzunluğunda olmalıdır. Köklendirme hormonuyla beraber nemli kuma dikilir alttan ısı verilirse çok kolay köklenir. Kullanım: Natal eriği konservelerde ve jölelerde kullanılabilir. Kültür: Natal erikleri (carissa grandiflora) için en iyisi en az 4 saat direkt gün ışığı almasıdır, gece sıcaklıkları 10 - 18C ve gündüz sıcaklıklarının 20C ve daha üstü olan yerleri severler. Natal eriği için uygun kompost 2 ölçü zengin toprak 1 ölçü turba yosunu ve 1 ölçü kumdur. Nemli tutun ve her 3-4 ayda bir gübreleyin. Yılın herhangi bir zamanında budanabilir. Bonzai için harika bir bitkidir. |
Sn . kaktus ,
4 adet yari odunsu celigim var . Yazdiklarinizi okudum. Ozetle hormona batirip ,kuma dikip, alttan sulamam gerek. Siz celikten uretmeyi denediniz mi ? Saygilar . |
Sn. kaktüs,
Derlemelerinizi tamamen okudum, ben sadece meyve olarak yiyordum. Salatası ve çorbasının yapılabileceğinide sayenizde öğrentim. Çok teşekkür ederim. Sn. volare, Çeliklerini hormona batırmanıza gerek yok, nemli bir torf **** perlitte gölge bir ortamda kolayca köklendirebilirsiniz. Saygılar. |
Merhabalar,
Natal plum'in fidani nereden bulabilirim acaba? tessekurler john |
Sayin Mutlu Kutlu ,
perlite dikmistim , sulamayi ayarlayamadim galiba , hepsini kaybettim , curuduler ;( |
2 Eklenti(ler)
Bu kadar güzel bir bitkinin kendisini merak ettim . netten bulduğum resimleri ekliyorum.
|
Bir yıl önce aldığım carissia üzerinde 5 meyvesi vardı . Bu yıl bir çiçek açtı meyve oluşmadı bitki gelişimi gayet yerinde.Meyve tutması için özel bir işlem mi gerekli acaba .Şimdiden bilgi veren arkadaşlara teşekkürler.
|
Sürünen yasemin
1 Eklenti(ler)
Ben de "Natal eriği" denilen bu bitkiden satın aldım, bana serada bu bitkinin adı için "Sürünen yasemin" olduğu söylendi. Bu şekilde araştırdım internette bulamadım. Forumda tesadüfen resmine rastladım.
Şimdi ekeceğim, umarım yerini sever, serpilir, güzel yetişir. saygılar |
Carissa
Dün Ünal kaktüs çiftliğinden bu bitkiden aldım .
Galiba talibi pek yok , yaklaşık 200 bitki yanyana dizilmiş , yıllardır birbirine kaynaşmışlar - sera çalışanı istediğim bitkiyi zor söktü aralarından . O kadar çok meyve vardı ki tatmadan geçemedik . Aldığım bitkinin üzerinde de halen 3 meyve var kırmızı ve olgunlaşmamış henüz . Tadını çok sevdim . Gövde yapısı çok ilginç , öncelikle bonsai düşündüm , ancak tadına bakınca bahçeye diktim ;) Havai köklendirme yapmayı planlıyorum , bonsai olarak da düşünmekten vaz geçemedim çünkü . |
Sevgili Jezebel,
Hayırlı olsun.Ne kadar ücret ödediniz.Rica etsem resim yükler misiniz..? |
4 Eklenti(ler)
Resimler cep telefonu ile çekildi , o yüzden pek kaliteli değil .
;) Eklenti 174757 , Eklenti 174758 , Eklenti 174759 , Eklenti 174760 Boyu 70-80 cm var , dikenleri de 3-4 cm ;) |
Maşallah.Formu baya güzel.:)
|
3 Eklenti(ler)
natal eriğinde köklenme belirtisi yok ama uçlarından yeni sürgün veriyor.
|
1 Eklenti(ler)
Kışın bile meyve veriyor, inaılmaz bir bitki.
Eklenti 194381 Biraz daha büyüsün, kışın bile natal erik yiyeceğiz. |
1 Eklenti(ler)
Bugün çiçekçimde tanıştığım Natal Eriği. Meyveleri nefis.
|
2 Eklenti(ler)
suda ki natal eriği köklenmeye başladı.
|
Acaba aramızda bu guzel cıcekden paylasım yapıcak olan var mı
|
2 Eklenti(ler)
Kış boyu meyve veren Carissam şimdi yine çiçek açtı.
Dikenleri olmasa bu eşsiz bir bitki olurdu. Yine de eşsiz;) Eklenti 224122 meyve ve çiçeği aynı kareye sığdırmak istedim;) Eklenti 221143 . |
1 Eklenti(ler)
Natal eriğimin son hali
|
Merhabalar. Natal erikleriniz ne durumda acaba. Bu çalıdan ne zaman çelik alınır.:confused:
Teşekkürler |
1 Eklenti(ler)
Natal eriği kışı dışarıda geçirince soğuklardan etkilenmiş.
|
Benim natal eriklerim de soğuktan öldüler. Kış nedeniyle kaybım sadece onlar da değil, dahası da var. Bu kışın faturası biraz ağır oldu. Üç yaşındaki narlarım, cennet hurmalarım, defnem, at kestanesi, kolonya çiçeğim,tespih ağaci fidelerim hatta bir de geçen bahar diktiğim çam fidem bile ölenlerden..
|
Sayın yarenimex ; merhaba, Bu kış gerçekten çok soğuk geçti benimde çok zararım oldu.
Aşılı keçi boynuzu , ağaç kavunu , pasiflora edülüs , gilaburu ,meleklerin boruları , rize mandalinaları , natal eriği , orkide ağaçları , sinameke fidanlarımı kaybettim . Birde tropikal fidanlarım vardı onları da kaybettim. guavalar , liçiler , mangolar , papayalar, karamboller , keçi boynuzu , tamarind fidelerimi aslında bunların hepsi alt kattaki dairedeydi ama genede dışarısı -12 leri görünce evin içinde de etkilenmişler. Elimde sağlam kalan tropikal fidanlarım 1 adet tamarind 1 adet liçi ,ve 1 adet inka fıstığı . |
Alıntı:
|
[QUOTE=yarenimex;952488]Bu durumu yaşamamak için prensip olarak genelde hep soğuğa dayanıklı bitkileri seçiyordum, ilk defa prensibimin dışına çıktım, o da son elli yılın en soğuk kışına denk geldi. -27/28 leri gördük bu kış. Ama İnka fıstığınızın kurtulmasına çok sevindim. O bitki gerçekten çok değerli. Yeri gelmişken sorayım, geçen meyve çiçek bir şey gördünüz mü üstünde ?[/QUOT
Daha üstünde çiçek **** meyve görmedim ama bu sene meyve verir demişlerdi. |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bende geçen sene tohumdan natal plum dikmiştim. şu andaki durumu aşağıda ki resimde ki gibi. Acaba tohumdan yetiştirip de meyve alan varmı? Veya tohumdan yetiştirdikten kaç sene sonra meyve alınabiliyor?
|
3 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
Sn. jezebel bu çalı meyve veriyorya onun çekirdeginden çimlendirme oluyor mu acaba.
|
1 Eklenti(ler)
Carissa macrocarpa
Sevgili agozce, senin bitkin bende. Göndermemi istediğin zaman haber ver. Bu arada olgunlaşar erikleri yerim ;) ona göre. Eklenti 320640 . |
Benim anlamadığım benim natal eriklerimin çiçeği böyle değil yakaşık 1,5 ay önce bir fidan alıp ekmiştim bahçeye 7-8 çiçek açtı ama çiçekleri çok küçük ve bu şekilde değil acaba bana yanlış bitki mi yolladılar?
|
Anladım ki natal eriğim de sorun yokmuş satın aldığım yerde dibinde biten bir ot öyle iyi sarılmış ki ben onu natalın çicekleri sanmışım boşuna sevinmişim demek :)
|
Natal' ın çiçeği tozlanıp meyve bağlaması için başka bir Natal türüne ihtiyaç duyuyor mu acaba? Bendeki 3 yaşında ve 2 yıldır bir sürü çiçek açıp döküyor ama meyve tutumu yok. El ile tozlamayı deneyeceğim ama çiçeğin dişi ve erkek organları dışarıdan görünmüyor. Bu şekilde başarılı olunabilir mi bilmiyorum.
Yoksa fidanım daha meyve verme yaşında değil mi? |
Bende sizin gibi düşünmeye başladım, ilk aldığımda üzeri meyve dolu olan bitkim çiçek aça döke hiç meyve vermez oldu.
İlk meyveler sanırım serada tozlaşmış olan çiçeklerden mahsuldü. Sonra hiç meyveye durmadı. Galiba 2 ci bir bitki almak zorunda kalınacak. Şimdilerde çelikten üretmeye çalışıyorum. Ünal kaktüste halen var, bilginize. |
Çelikten ben de denedim ama maalesef köklendiremedim. Son 5 çelik daha var perlit içerisinde. Sonuç alamazsam dediğiniz gibi Urla'ya doğru açılmak en mantıklısı. En azından bitkiyi görüp, seçerek alabilirim.
|
internette 7-8-9 liraya fidanları var ben ikisini de bir internet sitesinden ayrı zamanda aldım gayet sağlıklılar henüz çicek göremedim ama olsun :) Çelikle vs. pek uğraşmaya gerek yok bence.
|
Tat olarak nasıl tanımlanabilir?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024