![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
İochroma
Takım : Solanales Familya : Solanaceae Cins : İochroma Anavatanı Güney Amerika olan çalı, ağaçcık türü bir bitkidir. Boyu 3-4 metreyi bulabilir. Yaklaşık 5cm boyunda, gruplar halinde açan, trompet tarzı, aşağıya sarkan çiçekleri için yetiştirilir. Çiçek renkleri mavi, mor, kırmızı, beyaz, sarı ve bunların tonlarında olabilir. Çiçeklenme zamanı yaz-(erken) sonbahar arasıdır. Kokulu değildirler, ya da kokuları çok hafiftir. Brugmansia ve datura ile akrabadır. Aşağıya sarkan ve nispeten küçük çiçekleri nedeniyle "Küçük (mini) Brugmansia" olarak da bilinir. Her iki akrabası gibi bitki zehirlidir. Cinsin, 24 kadar türü, bir o kadar da kültür ortamında yetiştirilmiş çeşidi vardır. Soğuğa dayanıklılık olarak, bölge 9-11 arası idealdir. Daha soğuk bölgelerde saksıda yetiştirelebilir. Zengin içerikli ve geçirgen toprağı sever. Güneşli veya yarı gölge ortam, düzenli sulama ister. Ayda bir dengeli bir gübrelenmeden faydalanır. Üretimi çelik ve tohum iledir. ![]() İochroma australe (netten alıntıdır) ![]() İochroma fuchsioides (netten alıntıdır) ![]() İochorma 'Plum Paradise' (netten alıntıdır) ![]() Bazı İochroma türleri ve çoğrafi dağılımları (netten alıntıdır) Kaynaklar : *Iochroma - Wikipedia, the free encyclopedia *Iochroma-ibrugs *Family: Solanaceae, Genus: Iochroma-Dave's Garden *Iochroma australis* -- (formerly Acnistus australis) *Tropicos | Name - !Iochroma Benth. *http://digitalcommons.unl.edu/cgi/vi...t=bioscifacpub *What Is Iochroma? *http://www.logees.com/ftg/Iochroma.pdf *Violet Tubeflowers: an Easy to Understand Guide to Growing Violet Tubeflower Plants |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Cinsin taxanomisi tam oturmamış görünüyor. Önceleri Acnistus australis, sonraları Iochroma australe, bugünler de ise Eriolarynx australe olarak adlandırılan türün tohumlarından edindim. Bakalım ne olacak? ![]() Soldaki brugmansia, sağdaki iochroma tohumu Düzenleyen drhegeli : 25-11-2012 saat 11:31 Neden: Ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Gerçektende çok güzeller. Tohumlardan ses seda çıkmadığına göre çimlendirmede başarı sağlayamamış arkadaş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Sayende gecenin bu saatinde benim de aklıma düştü Sevgili Jezebel! Al bir tane daha rüyalık güzel... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevinmeyin sn hira, tohumları çimlendirdim. ![]() Lakin iochroma (ve fotoğraftaki brugmansia) tohumları, datura tohumu çıktı. Kimisi bu yaz çiçek açtılar. Bazısı da halen kapsül büyütüyor. Bu dolandırılıcılık tabii ki beni yıldırmadı. Güvenilir (ve haliyle pahalı) bir siteden tekrar I.ausrtale tohum aldım. Gördüm ki iochroma tohumlarının ebatları çok küçük; bir susam tanesinin yarısı kadar... Fotoğraftaki mercimek büyüklüğünde olanlar ile alakaları yok. İkinci parti tohumları, ağustos ayı sonunda elime ulaşır ulaşmaz ektim. Ne yazık ki bunlar da çimlendi sn hira. ![]() Not : Fotoğraf makinemdeki sorunu çözersem fotoğraflarını yüklerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Ne yazık ki diyorsunuzda, ben tohumları çimlendiremediğinizi düşünüp sevincimi dile getirmemiştim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
How To Propagate Iochroma - YouTube Çelik köklendirme yöntemini tarif etmişler, 3 haftada olur gibi bir anlam çıkardım ben ![]() Odunsu olan çelik olmazmış, tek odunsu çeliği su içinde köklendirmeyi deniyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Heyecan verici... Koordinatları alalım. Bir de bahçede bekçi var mı? ![]() Tohumdan çimlendirdiğim I.australe'ler. 5 adedi (şimdilik) yaşama tutundu. ![]() ![]() Düzenleyen drhegeli : 28-11-2013 saat 12:31 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Acnistus australis (Iochroma australis) tohumlarım geldi - 10 adet, toz zerrecikleri misali, ufak. Maviye ilgimi anlayan satıcı 20 tohum da Nicandra physalodes eklemiş. Şubat'ın sonunu sabırsızlıkla bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Kışı atlantan iki adet İ.australis... ![]() Arkada, eşzamanlı ekilen brugmansialar görülüyor. Beyaz sinekler her ikisini de seviyor. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Açtı. Çiçekleri çok çok ufak. En azından o olduğuna sevindim. Resmen tütüne benzer yaprak yapı ve dokusu beni şüphelendiedi. ![]() Aranan mavi bulundu. Üç koca bitki oldu. Şevke geldim yarın keçi gübresi alayım bunlara ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Jezebel, 23.03.14'te ektiğiniz tohumların neticesi mi bu? Adım adım paylaşmışsınız, çok teşekkürler. Bu sayede bitkinin gelişimiyle ilgili fikir sahibi olmuş oldum ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Jezebel ve drhegeli, Başlığı açtığınız için ve tohumdan yetiştirmeyi başardığınız için sizleri kutluyorum. Sevgili Jezebel, açık renk olanı da koyu renk olan kadar güzel ve naif. Neden ölmüş olabilir sence? Soğuktan sadece uç dalları zarar görmüş olabilir diye düşünüyorum. Gözüm iyice korktu, ben buna neler yapayım, kundaklara mı sarayım bilemedim ![]() ![]() Yaprakları cansız gibi sanki, yeni ortama alıştığında saksısını biraz büyütüp Azot vereyim mi birkaç hafta, ne dersiniz ustalar.? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|