agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Şömine Yapımı (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/18033.htm)

MeyveliTepe 10-03-2010 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ustunizci (Mesaj 594501)
Sayın MeyveliTepe,

Dubleks bir binada, salondaki şöminenin Isı odasından, zemin katta, binanın diğer ucundaki mutfağa ve 1. kattaki odalara sıcak hava nakletmeyi düşünüyorum. İşi bilmemekle beraber, kafamdaki düşünce, yarım parmak veya 3 çeyreklik Galvaniz borularla havayı nakletmeyi düşünüyorum. Böyle yaparsam ısı odasının işlevini neden yitireceğini açıklayabilirmisiniz.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Üstün İZCİ

Isı odasından başka yerlere yapılacak boru bağlantısında, ısı odasında biriken sıcak hava öncelikle bu borulardan gider, ısı odasının menfezinden çıkan sıcak havanın debisi önemli ölçüde düşer, buna mukabil şöminenin alt bölümünden ısı odasına çekilen hava miktarı aynı şekilde devam eder. Bu da oda içindeki basıncın dengelenmesi için ev içinde kontrolsüz bir sirkülasyona sebep olur.

ustunizci 10-03-2010 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 594577)

Bizim evde bir yer kaynaklı ısı pompası sistemi ve güneş enerjisi sistemi birlikte çalışıyorlar. Tabandan ısıtmalı kalorifer sisteminde esas görev ısı pompasında. Sıcak su sağlanmasının baş aktörü de güneş enerjisi sistemi. Bununla birlikte, kışın gerçekleşen ışıma sonunda elde edilen sıcak su ev ısıtmasına yardım ediyor. Güneş olmadığı zaman da ısı pompası aynı zamanda kullanma sıcak suyunu da ısıtıyor. Nisan ayından itibaren sıcak su elde edilmesinde ısı pompasına gerek kalmıyor. Genelde her daim kaynar su oluyor. Bu Kasım ortasına kadar devam ediyor.

Sayın Teyveli Tepe,
verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ediyorum.
evinizdeki, yer kaynaklı ısı pompası veya ısı pompası dediğiniz şey nedir?
Birde yerden sulu sistem ısıtmada, alman malı rehau markasının, iyi olduğu söyleniyor. Bu bilgi doğrumudur?
Saygılarımla,
Üstün İZCİ

Zeytinci 11-03-2010 13:56

Ev ve şömine yapımında şunlar dikkate alınmalı:

Şömine:
-Şömine'nin yanma havası bina dışından alınırsa bina içindeki oksijeni tüketmemiş oluruz.
-Şömine ısı odasından kanallarla (spiral aluminyum borular olabilir. Çap 120mm.) istenilen odaya ısı tranferi yapılır. Bu kanallar kartonpiye alçı ile kamufle edilir. Uzun mesafeler de fan kullanımı mümkün.

Yalıtım:
Isı sıcaktan kaynak'dan soğuk kaynağa akar. Kaybolan ısı miktarı sıcaklık farkı ne kadar büyükse ve yalıtım ne kadar kötü ise o oranda fazla olur.

Kış mevsiminde ısı kaybı bina içinden, sıcaklığı daha düşük olan ortama ( hava, yer) olur.

Nereye (dış havaya mı yoksa zemine mi?) daha fazla ısı kaybı olur sorusunun cevabı ise;
1- evin içi ile ısının gideceği yer/hava arasındaki yalıtımın kötü oluşuna,
2- evin iç sıcaklığı ile ısının gideceği ortamın sıcaklık derecesi farkının büyüklüğüne (fark çok ise kayıp çok ve fark az ise kayıp o oranda az),
bağlıdır.

Örneğin;
Duvarlar, çatı ve temel izolasyonlarını teorik olarak eşit olacak şekilde yaptık diyelim.
Bu durumda temelin temas ettiği zemin veya dış hava hangisi daha soğukluk derecesine sahip ise, oraya daha çok ısı kaybederiz.

MSaygin 26-06-2010 13:36

merhaba,

Bizim 9 yıldır hemen hemen hiç kullanamadığımız bir şöminemiz var, çekmiyor ne yazık ki.Şimdi kapalı hazne yaptırmayı düşünüyoruz.
İthal döküm hazneler var ancak fiyatları yüksek.Adana'da bir firma alternatif olarak kendi ürettikleri hazneyi önerdi.
Döküm hazne yerine çelik bir hazne yapıp içini ateş tuğlası ile örüyorlarmış.Öndeki ateşe dayanıklı cam ve fitil ithalmiş.5 yıl garanti veriyorlar.

Yine de tam emin olamıyorum, bu tarz bir şömine sıkıntı çıkartır mı ileride diye düşünüyorum.

Ne dersiniz?

Zeytinci 28-06-2010 17:46

Alevi görünen döküm sobalar da var. Boru kısmı kamufle edilirse alternatif olabilir.

hosseda 04-10-2010 13:48

5 Eklenti(ler)
Isınma konusunda ne yapacağıma karar verme noktası yaklaştıkça sıkıntım artmakta.

Salon tavanında beton sırasında iki delik bırakıldı. Bir tanesi ön tarafta 25x25 ebatlarında şömine için, diğeri arkada açık mutfak olarak düşünülen kısmın üzerinde 13x13 lük bir delik.

Kapalı hazne şöminede karar kesinleşse sorun kalmayacak, büyük deliğin olduğu köşe yere şömine tertibatı yerleşecek, arka delikde mutfak için örülecek bacaya ait kalacak.

Kapalı şömine olacaksa neden kuzine veya güzel bir soba olmuyor diye düşününce aklım karmakarışık oluveriyor. Aşağıya fotoğraflarını ekleyeceğim kuzine ve sobaların dışında, kıyıda bir sobacıda gördüğüm 2 ayrı soba var ki anlatılamaz güzellikleri. Bu iki boy soba tamamı ile döküm ve sanırım 200 kg dan ağırlar. Çok büyük salonlarda( lokanta, kahve gibi yerlerde) kullanılmak üzere imal edilmişler. Fiatlarıda çok pahalı ama onları öyle seyretmek bile keyf veriyor. Onu şömine olacak yere koyabilirsem ev halkını ikna edip, şöminenin yarı fiatına ısınma sorununu çözebileceğim.

Resimlerdeki saç olan 2 kuzinenin yana doğru uzun olanına Samsun tipi, iki katlı olanına ise Rize tipi kuzine demekte imalatçısı. Fiatlarıda makul, diğer resimlerdeki döküm kuzine ve sobaların 1/4 fiatındalar.

hosseda 04-10-2010 14:04

Kapalı hazne şöminelerde oksijen kontrolunun elimizde olduğu, açık haznede ise bunun mümkün olamayacağı ve boşa çok odun yanacağı savı için denecek bir şey yok. Ancak bir sobanın veya kuzineninde bu konuda kapalı hazne şömineden farkı olmadığı tartışmasız. O zaman iki gurup arasındaki fark ısı odası meselesi.

Bir satıcı yeni nesil döküm sobalarda bu farkın da ortadan kalktığını, ısı odasından alınan yararlanmanın bu sobaların içine konan bir alev siperi sonrası, sobanın kendisinin ısı odası görevini görür hale geldiğini, yani kısacası ısı odası meselesinin mühümsenmemesi gerektiğini söyledi. Hatta daha ileri gitti, sondan ikinci fotoğraftaki bir soba ile kapalı hazne bir şömine arasında ısı verimliliği yönünden fark sıfıra yakındır inanın dedi.

MeyveliTepe 04-10-2010 14:10

Doğrudur. Isınmak için tek kaynak şömine türü bir şey olacaksa, ki bu durumda sürekli odun vb. yakıt ile beslemeniz gerekir, fonksiyonel bir döküm kuzine şömineden daha verimli olacaktır. Odanın içindeki havanın tamamı ısı odası görevi görür. İyi bir yere yerleştirdiğiniz takdirde sıcak-soğuk hava sirkülasyonunu iyi yaptırabilir, borunun yayacağı ısıdan da yararlanırsınız. Kuzine aynı zamanda fırını, üzerinin kullanılması vb. özellikleriyle de fazladan katma değer sağlar.

hosseda 04-10-2010 15:57

Isınmak için tek kaynak şömine türü bir şeymi olmalıyı sorgulamaya başladım.

Aylar önce daha duvarlar başlamadan, su basman sırasında yerden ısınma ile alakalı araştırma yapmış, ancak daha sonra ona vaktin çok olduğunu anlayınca konuyu kenara kaldırmışdım. O günden bu güne evin kabasının bitmesinin dışında yapılan şey, taban grobetonu atılmadan evvel tesisatın ( kalorifer boruları dahil) döşenmesi ve sonrada üzerine taban betonunun atılması oldu. Yerden ısınmadan vazgeçtim ama elektrikli kalorifer sistemini araştırmam gerekiyor. Nasılsa banyo ve mutfak için sıcak su gereksinimi olacak ve buna en azından bir şohben alınacak, bu konudaki bütçeyi daha arttırıp, bir kaç panel radyatör ve elektrikli bir kombi ile hem ısınmayı hemde sıcak su ihtiyacımızı karşılamak da akıllıca olacak diye düşünmekteyim. Evin tesisatının yapımında ileride güneş enerjisi kurduracak olursam eve girişler için gerekli uçlar yapıldı ve taş duvarın dışında kör tapa ile beklemede. Evin konumu bu enerji kaynağı için anlatılamayacak ölçüde uygun. Bir gün olur belkide o seçenekden de yararlanma imkanım olabilir.

Bu durumda şömine yapılırsa sadece çok soğuklarda destek için ve de tabii keyfen yakılacaktır.

qokhanyilmaz 04-10-2010 16:13

Resimlerini vermiş olduğunuz şömineleri bir Sodex fuarında görmüştüm.Ama fiyatları çok pahalı gelmişti bana. Döküm olduğundan dolayı pahalı olduğunu firma yetkilisinden öğrenmiştim. Ama bu kadar uğraş verilen güzel bir projeyi taçlandıracak bir uğraş olur bence...

hosseda 04-10-2010 17:24

Sayın meyvelitepe,

Beni uyardınız, herşey değişiverdi.
Elektrik tesisatı trifaze. Kombiye uygun yani. Konuştuğum bir uygulamacı 10 kw size rahatlıkla yetecektir dedi. Karta uzun taksitli ödemeler de söz konusu bu alanda görüldüğü üzere.

Bu durumda ısınmayı elektrikle halledeceğiz, sömine yedek kuvvet olarak vazife görecek. Yaptırılacak kalın saçtan bir dablumbaz ve çelik boru ile ocağı halletmek, ısı odasını unutarak ustaya da taş kaplamayı yaptırmak en ucuz ve doğru çözüm haline gelmekte.

Çok teşekkürler.

MeyveliTepe 04-10-2010 18:25

Sn.Hosseda, izin verirseniz bir konuda daha uyarayım. Elektrik ısıtmada kullanılabilir tabii, ancak ısıtmanın şekli çok önemli. Resistans ile ısıtma enerjinin en verimsiz kullanımıdır. Bunu dikkate almalısınız. Yani bir birim enerji harcayıp 0,85 birim enerji elde edersiniz. Verimliliği yükseltmek için başka seçenekler de var tabii. Yatırım, evin durumu, arzu ettiğiniz konfora göre yapılabilir pek çok şey var. Söz gelimi, panel radyatör yerine döşemede karbon film olabilir. Sanırım normal resistanstan daha verimli. Bütçenize göre havadan havaya ısı pompası (Daiken vb. gibi iyi cins klimalar 3.2 civarında verim sağlar), ya da havadan suya ısı ısı pompası (3.8 civarında verime ulaşılabilir) gibi seçenekler var.

hosseda 04-10-2010 21:56

Konuyu ( havadan suya ısı pompasını) netten araştırdım kısa zamanda. Ancak ilk tesis masrafları çok yüksek. Sanırım benim için uygun yol elektrikli kombi ( galiba sizin rezistanslı ısıtma dediğiniz guruba girmekte) ile başlamak, ilk fırsatta sisteme güneş enerjisi ile ısınmayı ilave etmek. Güneş enerjisi desteği ile sarf edeceğim elektriğin bedelleri cep yakan tutarlar olmaktan çıkar umudundayım.

Klima ile ısımakta başka bir seçenek belkide, ancak sıcak hava üfleyen cihazları mecbur kalmadıkça kullanmamaktayım.

fsuzen 04-10-2010 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 664411)
merhaba,

Bizim 9 yıldır hemen hemen hiç kullanamadığımız bir şöminemiz var, çekmiyor ne yazık ki.Şimdi kapalı hazne yaptırmayı düşünüyoruz.
İthal döküm hazneler var ancak fiyatları yüksek.Adana'da bir firma alternatif olarak kendi ürettikleri hazneyi önerdi.
Döküm hazne yerine çelik bir hazne yapıp içini ateş tuğlası ile örüyorlarmış.Öndeki ateşe dayanıklı cam ve fitil ithalmiş.5 yıl garanti veriyorlar.

Yine de tam emin olamıyorum, bu tarz bir şömine sıkıntı çıkartır mı ileride diye düşünüyorum.

Ne dersiniz?

Sayın MSaygın

Çelik saçtan yapılan hazneleri tavsiye etmem.Saç malzeme ısındıkca dalgalanma şeklinde deforme olurlar(Ayrıca kaynak yerlerinden çatlarlar).Bu deformasyon sonucu örülen tuğlalar dökülür.Bu işin esası döküm haznelerdir.İthal olmayan hazneler çok maliyetli değil.Ancak cam ve fitili konusunda dikkatli olmak gerekiyor.Normalde ön cam "bakırlı cam"denilen Fransadan ithal pahalı camdır.700 C sıcaklıkta üzerine su dökülse çatlamaz.(yeşilimsi bej rengindedir.) Ucuz versiyonu ise terperlenmiş camdır. Sıcaklık 150 C'yi aştığımda patlayarak tahrip olur.Fitillerin ise ucuzu kanserojen maddeler içermekte.

Saygılarımla:)

fsuzen 04-10-2010 23:05

Sayın hosseda

Bende döküm hazneli şömine,döküm kuzine ve kovalı kuzine var.Uzun süredir kullanıyor ve haftasonları gittiğimiz evin bulunduğu bölgede -17 C sıcaklığı gördük.

Döküm hazneli şömine kapalı konumunda 2-3 parça meşe odunu ile sabaha kadar yanıyor.Odun yakıtlılar içerisinde en tasarruflusu ama açık şömine gibi keyfli olmuyor.

Döküm kuzine şık ama sürekli odun beslemesi insanı bıktırıyor.

Isınmak için en ideali kovalı kuzine.( katı yakıtlı sistemlerde)

Ben soğuk havalarda şömine+kovalı kuzine yakıyorum.100 m2 ev -2C'den 18C'ye 3-4 saatte ısınıyor.Daha soğuk havalarda şöminede kömür yakıyorum.

Saygılarımla:)

hosseda 05-10-2010 10:14

Sayın fsuzen teşekkür ederim,
Yaşanmış ve yaşanmakta olanları öğrenmek karar vermede çok mühim yardımcı.

Sabah işe gelirken evimize yakın daikin klimaları ve diğer bazı sistemleri satan, kuran bir firmaya uğradım. Havadan suya hava pompası ve elektrikli kombiyi konuştum. İlk kuruluş maliyetine katlanabilsem hava pompası çok hesaplı bir ısınma şekli. Elektrikli kombi ile ise günlük ısınma giderinin 25,- TL. den aşağı olmayacağını anlaşılmakta ki soğuk dönemde bu miktar dahada yukarılara gidecektir. Emekli olupta sabit bir gelir ile yaşamaya çalışılacak dönemlerde katlanması zor rakamlar. Maddi yükü sebebi ile kullanılmayacak yatırımı yapmak akıl karı değil.

Orman köylerinde devlet köylüye senenin belli günlerinde yakacak odun yapma izni veriyor. O günlerde köylü çılgınca odun yapma telaşında oluyor ve başka hiç bir işe el dahi atmıyor. Sebebi ısınmanın bedeli. Köylünün mevcut gelir düzeyi ile bizim konuştuğumuz rakamlara ısınmayı düşünmesi söz konusu olamaz. Yani bu durumda geldiğim nokta şu olmakta; Eğer köyde devamlı yaşamaya karar verilecek ise ve de sınırsız bütçe yoksa yapılacak şey köylü gibi ısınmanın yolunu aramak ve yakacak yıllık odunu 10,- TL. gibi cüz'i bir bedel ile ama çılgınca çalışarak yapmak . Yok ben şehirdeki konforu isterim orada da diyorsak benim gibi bütçesi sınırlı olanlar için yapılacak şey ayağını sürüyünceye dek çalışmak, hafta sonları köye gitmek, bir hafta önceden zaman saati ile gelinecek güne ayarlanmış kombinin ısıttığı eve girmek, şömineyi tonu 250,- TL. den alınmış meşe odunları ile yakmak ve keyf yapmak denirse buna keyf yapmak.

MeyveliTepe 05-10-2010 10:25

Isımas Korhan beyle bir konuşun. Ucuza mal edilen bir havadan suya ısı pompasından söz ediyordu.

hosseda 05-10-2010 17:44

Teşekkür ederim tekrar sayın MeyveliTepe. Keseme uygun çözüm olmayacak inancındayım, fuzulen vakitlerini almak istemem ( netten dün akşam fiat araştırmıştım, en mütevazisi 5.000-6.000 euro mertebelerinde) .

Yeni bir öneri aldım ısınma hususunda. Aklı verende inşaatçı. Kat kaloriferi ile ısınırken yıllarca mazota verdiğim paraya yanıyorum dedi. Elektrikli panel radyatör kullanmış geçen yıl. Senin ölçülerindeki eve 2 tane radyatör kafi gelecektir, sıcak su içinde kaliteli bir şok ısıtıcı taktır banyona, sakın başka şeylerle uğraşma dedi. Hele salonda şöminede olursa ilave, kesin sorun yaşamazmışım ısınma konusunda, üstelik son derecede hesaplı bir çözümmüş.

Bilemiyorum ama henüz vaktim var, düşünmeye ve araştırmaya devam edeceğim.

Zeytinci 05-10-2010 19:05

Sn Hoşseda,

Kovalı tip kuzine sobayı tavsiye ederim. Hem kömür hem de odun yakabilirsiniz. Borulamayı da uzun tutarsanız kuzine sobanın geniş üst yüzeyi ile evinizi ısıtır hem de fırınından ve üstünden pişirme de ve su ısıtmada istifade edersiniz.

Ayrıca split sistem (ısı pompası) klima da alın yerli ve ucuzundan. Çok soğuk olmayan (10C altı) havalarda klima işe yarıyor ve ekonomik. Elektriğe 1 ödersin 3 mislini alırsın. Fakat çok soğuk havalarda verimi düşer. Böyle havalarda kuzine sobayı devreye sokarsınız.

Yukarıdaki iki çözümde de alevi göremezsin çünkü amacınız ısınmadır:)

üzüm 05-10-2010 19:19

Uzun zamandır şehir dışında yaşıyorum. Ana ısınma aracı olarak içi döküm dışı saç olan kuzineyi ve meşe odununu kullanıyorum. Kuzine kış dönemi boyunca sürekli yanar, bu dönemde sadece 1 veya 2 defa söndürürüm. Tamamı döküm kuzinelerde (ya hazneleri ya da odun koyulan ağzın kapakları ufak oluyor) meşe kütüğü kullanamıyorum. Benim kullandığım kuzine türünde büyüklüğüne bağlı olarak 1-2 meşe kütüğü atınca bütün geceyi çok rahat geçirip; sabah korun üzerine tekrar odun atarak ısınmayı çok rahat sağlayabiliyorum. Fırınında pişen ekmeği, üzerinde pişen yemeği tatmak gerek. Bir kere tadınca ocakta pişirdiğiniz kuru fasulye, nohut yavan geliyor.

Açık şömineleri ilk heves kullanıyorsunuz, sonra temizliği, rüzgar estikçe kurumu, vs.. zor geliyor. Ancak bir misafir geldiğinde yakıyorsunuz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 701784)
...
Orman köylerinde devlet köylüye senenin belli günlerinde yakacak odun yapma izni veriyor. O günlerde köylü çılgınca odun yapma telaşında oluyor ve başka hiç bir işe el dahi atmıyor. Sebebi ısınmanın bedeli. Köylünün mevcut gelir düzeyi ile bizim konuştuğumuz rakamlara ısınmayı düşünmesi söz konusu olamaz. Yani bu durumda geldiğim nokta şu olmakta; Eğer köyde devamlı yaşamaya karar verilecek ise ve de sınırsız bütçe yoksa yapılacak şey köylü gibi ısınmanın yolunu aramak ve yakacak yıllık odunu 10,- TL. gibi cüz'i bir bedel ile ama çılgınca çalışarak yapmak . Yok ben şehirdeki konforu isterim orada da diyorsak benim gibi bütçesi sınırlı olanlar için yapılacak şey ayağını sürüyünceye dek çalışmak, hafta sonları köye gitmek, bir hafta önceden zaman saati ile gelinecek güne ayarlanmış kombinin ısıttığı eve girmek, şömineyi tonu 250,- TL. den alınmış meşe odunları ile yakmak ve keyf yapmak denirse buna keyf yapmak.

Orman köylüsünün bir kış yaktığı yaktığı odun ile normal ısı yalıtımlı bir ev herhalde 3 yıl rahatça ısıtılabilir. Şehirli birisi için (köyün yerlisi değilseniz) odun için ormana çıkmak akıl karı değil; yapamazsınız. Zaten odun izinleride verilmemeye başlandı.

Orman köyünde ikamet ediyorsanız Orman idaresinden makul fiyata odun alabiliyorsunuz. Buralarda geçen sene meşenin steri 60 TL idi. (Kuru ster yaklaşık 0.4 ton galiba)

hosseda 05-10-2010 21:58

Sayın Zeytinci,
Sıfır alevli ısınma çözüm değil ne yazıkki. Ev halkı isyan eder, bende mutlu olamam. Genede teşekkürler önerilerinize.

Sayın üzüm,
Kuzineyle ısınan alanın büyüklüğü ne kadar. Evin her tarafı ısınabilirmi. Bizim evimizde net alan yaklaşık 50 m2.
Çok kuzine inceledim şu bir haftada ancak içi döküm dışı saç olanını bilmiyorum. Üst tabla döküm gövde saç olanlardan mı acaba. Üzerinde üretici bilgisi varsa yazarmısınız.

Meşe odununun fiatı ( 250,- TL.) geçen yıl odun satıcılarındaki rakamdı. Sizin yazdığınız yaklaşık 150,- TL./ton orman idaresinin fiatı ise köylünün o rakamada odun alıp yakması zor.
Destek bilgileriniz için teşekkür ediyorum.

üzüm 05-10-2010 23:31

Sayın hosseda, kuzine doğru yerdeyse 50 m2'yi ısıtabilirsiniz. (Isıttıgım alan sizinkinden biraz fazla ve eğimli çatı olduğu için kimi yerde yükseklik 3.5m.)

Üstü, iç haznesi döküm, haznenin yan duvarlarıda döküm plakalardan oluşan Eşçelik marka kuzine kullanıyorum.
Model değişikliği olmuş galiba site'de benimkinden göremedim ama ağırlık olarak, görüntü olarak bu model benimkine yakın.

Zeytinci 07-10-2010 19:11

Sn. Hosseda,

www.prity-tr.com 'a bir bakınız. Urla yolunda bayii var. İstedi,ğinizi bulabilirsiniz.

hosseda 07-10-2010 19:53

Teşekkürler sayın Zeytinci.

Zeytinci 12-10-2010 17:18

Sn. Hoşseda,

Urla yolunda show room'a uğradım. Beğendiğim model vardı. Yalnız bu sobalar sac imalatı, döküm değil. Fiyatları da döküm modellere göre %50 ucuz (1132 TL beğendiğim şömine tipi kuru soba).

Sonradan internetde gördüğüm Aarrow marka döküm olan ithal çok güzel. Fiyatlar ikiye katlanıyor, tabi.

hosseda 13-10-2010 16:23

Sayın Zeytinci,
Tekrar teşekkür ediyorum. Ancak kuzine seçeneğinden galiba vazgeçiyorum. Geçen yıl kuzine kullanmış bir yakınım, tütme ve dolayısıyla is sebebi ile düşünmesen iyi olur dedi. Benim duvarlar içeride de taş. Eğer onları ve derzlerini is yaparsam kötü olur.

Isınmayı ve sıcak suyu elektrikli kombi ile ( güneş enerjisi ile desteklenecek ileride) halletmek, imkan olduğunda kapalı hazne şömineyi ayrılan yerine kurmak, tütmeyecek havalarda şömine yakmak diye planlamaktayım. Tütme ve taş duvarları is yapmak meselesinden korkmasam banyoya ocağı dökümden odunlu termosifon koyacakdım ama o fikride silmekteyim aklımdan.

hosseda 12-02-2011 20:02

Bu hafta içinde salonun bir köşesine montajı yapılan şömineyi ancak bu gün görebildim ve yaktım tabii.

İddiasız ama işlevinden hiç şikayetin olmayacak bir şöminen olacak abi demişti yapan arkadaş, galiba dediği gibi olacak. Tüm evi bu şömine ile ısıtabileceğimi de ısrarla söylemekte ancak doğramalar takılmadan bunu test etmek mümkün değil. Ama test edebildiğim kadarı ile tütme, iyi yanmama gibi sorunlar yaşamayacağım belli oldu. Bu gün hava lodostan esmekteydi ancak şömine öndeki cam kapak kapalı veya açık farketmeden gayet iyi yandı tüm öğleden sonra ve sarfiyatta 4 orta boy meşe odunu oldu.

Şöminenin ısı odası gaz beton kullanılarak yapılmış, krom boru ile baca bağlantısı sağlanmış. Altta bir fan var. Bu fan şömineye alttan gelen soğuk havanın daha hızla sisteme girmesini sağlayacakmış, henüz evin içine elektrik bağlantısı yapılmadığından test edemedim. Ben fanın sıcak hava üfüreceğini sanmaktaydım ama öyle değilmiş. Alttan fan ile alınan hava yukarıya yollandıkça, ısı odasında mevcut sıcak havanın ev içine dağılımı çabuklaşmaktaymış.

Şömineyi soba veya kuzine gibi kullanabileceğimi sanıyorum. Bunun için döküm haznenin içine özel bir sacayak tasarlamak lazım.

Sonul 13-02-2011 20:57

Sayın Hoşseda,
İnternete bakın Anatolya marka her tarafı döküm kuzineler var. Fiyatı 800 TL idi. Ben de almayı düşünüyorum.

hosseda 14-02-2011 19:19

1 Eklenti(ler)
Sayın sonul,
Şimdilik şömine ile yetineceğim. Teşekkür ederim.

Kaplanılmayı bekleyen şöminemiz.

hosseda 28-02-2011 09:10

1 Eklenti(ler)
Şömine kaplamasını da taş ile yapacaktık. Ama bahçede mevcut taşlarla olmaz dedi usta, kaplamaya uygun taş bulmamız gerekecekti. Kayrak kaplasak kolay ama mecbur kalmazsam yer dışında kullanmaktan kaçındım hep kayrak taşı.

Geçende oturmuş şömine fotoğrafına bakarken aklıma ilk yola çıktığımda ki planlarım geldi. Evi taş yapacaktım ama içeriyi sıvayıp beyaz badana olacaktı iç duvarlar. Ama öyle olmadı her tarafta taş bıraktık. O zaman hiç değilse şömine sıvanıp beyaz boyanamazmıydı. Bunu hemen ustayla konuştum, tamam kolay yol eldeki işler bitsin yaparım deyince üzerimden bir yük kalktı sanki.

Usta şömineyi ele alıncaya kadar ne olur bilemiyorum ama mala ile köy sıvası yapılmış ve beyaza badana edilmiş bu şömine kötü olmayacak diye umut ediyorum.

hosseda 07-03-2011 22:12

1 Eklenti(ler)
Şöminenin son hali :

hosseda 12-03-2011 22:07

1 Eklenti(ler)
Tavan boyanırken şöminede nasibini aldı boyadan.

MeyveliTepe 12-03-2011 22:41

Sn.Hosseda, güle güle kullanın. Çok güzel olmuş. Elektrikli fana muhtemelen hiç ihtiyacınız olmayacak. Çünkü, ısı odasında ısınan hava üstteki menfezden çıkarken alttaki menfezden nisbeten soğuk havayı doğal sirkülasyon ile zaten çekecektir.

hosseda 13-03-2011 00:15

Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe beğenmenize sevindim. Önce beyaz tavan boyası ile bir kat boyandı ancak pek güzel görünmedi. Bej plastik boya da vardı hazırda bir miktar, risk aldım ve duvarlarla uyumlu olacağına inanarak bu rengi vurdurdum ve evdende beğendiler, sorun olmadı.

Eve elektrik bağlandı ancak fanın fişine henüz sıra gelmediğinden test etme imkanı bulamadım. Havalarda bahara dönüyor belki de seneye kalacak test etmek.

MeyveliTepe 13-03-2011 00:55

Fan olmadan denemenizi tavsiye ederim. Aynı sistem çalışan iki şöminem oldu. ısı odasındaki havanın ısı derecesine bağlı olarak doğal sirkülasyon değişen hızlarda çalışır. ısınmanın hızlanmasıyla sirkülasyon da hızlanır, yavaş ısındığında da olması gerektiği gibi sirkülasyon yavaşlar. Bir de fan için elektrik yakmamış olursunuz :)

Saygılar

hosseda 21-03-2011 09:10

Sayın MeyveliTepe,
Dün şömineyi yaktım, cam kapağı devamlı kapalı tuttum. Yağmurda dolaşıp üşüdükçe karşısına geçtiğimde gayet güzel ısındım. Kapılar henüz olmadığından salonun ısınmasını test edemedim ancak üst menfezde el tutulamayacak derecede sıcak hava çıkışı vardı, bu beni bayağı sevindirdi.
Yazdığınız gibi fana ihtiyaç duyulmayacak sanırım.
Hoşçakalın.

Remedios 07-11-2012 10:27

Merhaba,

Sulu Şömine/Kat Kaloriferli Soba ile ilgili tecrübeleriniz var mı? Dubleks 2x60m2=120 m2 bir ev için randıman alınabilir mi?

Saygılarımla,

hosseda 07-11-2012 15:55

Katı yakıtlı kalorifer diye bende çok araştırdım.
Banyoya sobası döküm, kazanı çelik bir termosifon koymuştum. Hem odun hem de elektrikle ısınıyordu su. Bir ara onu kalorifer tesisatının ısı kaynağı yapıp mevcut tesisatla evi kaloriferli hale getirmeyide planladım ancak geçen haftalarda su damlatmaya başladı. Kendim söküp kaynağa götüreyim dedim ama kazanı sobanın üzerinden alınca gördüm ki tamir mümkün değil, içindeki boru olarak bırakılan boşluk yok olmuş, çeperler birbirine yapışmış. İki yıl garanti vardı güya ama aşağıya inen birine verdim hurdaya atsın diye. İmalatçıya göre ( fotoğraf çekip yolladım) kazanın içindeki su donmuş ve o sebepten kazanı bozmuş.
Şimdi elektrikli termosifon alarak sıcak su işini çözmeye karar verdim. Ancak onda da aynı sıkıntı olmasın diye donmaya karşı emniyeti olanı alacağım.

Isınma için salonda şömine yeterli oluyordu ancak arka odalara faydası hiç olmadı. Evin sokak kapısı direkt salona açıldığından salonda da ısıyı muhafaza etmek kolay değildi. Bu yıl evin önüne demir doğrama ve camlı bir limonluk yaptırdık. Henüz soğuklar başlamadı ancak çok büyük yararını göreceğiz gibi geliyor. Eve sadece hafta sonu gidiyoruz, arka oda kışın anlatılamayacak kadar soğuk oluyor. Sadece orada kullanmak üzere 2000 lik bir elektrikli panel radyatör aldım. Aletin donma modu var, onu devrede tutarsam bulunduğu ortamın ısısını 6 derecenin altına düşürmüyormuş. M2 başına 100 w. hesabı ile alın diye öneri var bu aletlerde, 16 m2 lik odaya fazla fazla yetecektir umudundayım. Yaktığı elektrikte pek bir şey olmayacakmış inanana.

Isınma işi çok mühim. Eğer evde devamlı yaşanmıyorsa iyice zorlaşıyor kışın mesele. Ama bir gün şömineyi güzelce yakınca ertesi gün iş değişiyor. Yani evde devamlı otursak bu kadar sıkıntılı olmayacak ısınma işi.

Şu anda imkanım olsa başa dönsemde sulu şömine veya sobalı kalorifer denen sistemleri yapmazdım ancak katı yakıtla çalışan kat kaloriferini kurardım. Sadece hafta sonu gittiğimiz için çok masraf olmadan odun yakabiliyoruz. Yaz sonu 1,5 ton meşe ve zeytin odunu aldık, kışı rahatlıkla çıkarırız kanaatindeyim.
Odun yakmanın çok yükü olmuyor ama kömürün külü bile başa dert.

Tabii bulunulan yöre ve evde yaşanan süre, ısınmada alınacak kararlarda çok etkili. Köyden bir komşu her göze soba koymadınmı kışın ısınmak zordur buralarda demişti.

Evin önündeki ilaveye ve ilave radyatöre rağmen gene ısınamazsak yapılacak şey katı yakıtlı kalorifere müracaat etmek olacak en kısa zamanda.
Ancak şunu da biliyorum ki bizim gibi sadece hafta sonu gelen bir komşuda kömürlü kat kaloriferi var ama evleri büyük ve tecrit yönünden biraz zayıf, onlarda zor ısındılar geçen kış.

Safranlı 07-11-2012 16:03

Şu anda imkanım olsa başa dönsemde sulu şömine veya sobalı kalorifer denen sistemleri yapmazdım ancak katı yakıtla çalışan kat kaloriferini kurardım.

PRIT marka kaloriferli kuzineli katı yakıt sobayı alamyı düşünüyorum
bu konuda ne dersiniz....???

Remedios 07-11-2012 16:53

Sayın Hoşseda,

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.

Kat Kaloriferli Şömineleri ben de internetten epey araştırdım. Aşağıdaki markaları buldum. Bütün odaların radyatörler ile ısıtılması, yakıt olarak odun kullanılması, kapalı bir sistem olması, termostat ile ısı kontrolü sağlanması, kurulduğu odada estetik bir görüntü vermesi açılarından sulu şömineler cazip geldi.

Kat Kaloriferli Şömine ile Katı Yakıtlı Kaloriferler arasında verim farkı mı var? Bu yüzden mi tercihinizi Katı Yakıtlı Kaloriferlerden yana kullanıyorsunuz?

Stratford Kat Kalorferli Şömine: Kalorifer Sobaları | Kat Kaloriferli Soba | Soba Kalorifer | Döküm Soba | Katı Yakıt Kaloriferi

Prity Kat Kalorferli Şömine: Soba - Şömine | Prity ®

Daiwa Kat Kaloriferli Soba: Kalorifer sobas imalat | ARAL MAKNA - DAIWA - TEBA | Kat Kalorifer Kazan malat-Kat Kalorifer Sobas-Aluminyum Panel Radyatr imalat Kayseri

İzmir Şömine: Sulu mine Hazne eitleri

Aydın Şömine: Sulu Şömine - Şömine - Soba Şömine - Kalorifer Şömine - Sulu Şömine - Şömineler - Klasik Şömineler

Alyaz Şömine: fyl kaloriferli soba, sulu soba, mine sobalar, kuzine

Karia Şömine: KARİA ŞÖMİNE KALORİFER ISITMA SİSTEMLERİ - AnaSayfa

Yakar Kat Kaloriferli Soba: Yakar Kaloriferli Soba

Aytaş Şömine: Sulu Sistem Hazneler

Saygılarımla,


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024