agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Börtü Böcek
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen mügem

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-08-2012, 18:28   #1
Yeni Üye
 
cihangiryariz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 9
Galeri: 5
Kelebek Gözlemciliği ve Fotoğrafçılığı

Ben de 2 yıldır doğa gözlemciliği içinde Kelebek gözlemciliği ve fotoğrafçılığı yapıyorum. Arkadaşların söyledikleri gibi pek kolay bir branş değil. Güzel kelebek fotoğrafları için uygun teçhizat ve gün boyunca dağ bayır dolaşacak azim ve güç gerek. Özellikle emeklilere öneririm. Temiz dağ havasında yürüyüp eğilip, doğrulup dolaşmak sağlığımız için çok yararlı oluyor. Tabi kene ve diğer zararlılara karşı gereken önlemleri almak kaydıyla..
Kelebek Gözlemciliğinin ve fotoğraf tekniklerinin ne olduğu burada hemen anlatılabilecek kadar kısa ve basit değil. İzninizle bu konuda bir hazırlık yapıp ilerdeki günlerde burada anlatayım. Sevgi ve selamlarımla..

cihangiryariz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 21:56   #2
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Çok memnun oluruz. Konuya ulaşılması açısında ayrı bir konu başlığı olarak yayınlayabiliriz.

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 22:23   #3
Ağaç Dostu
 
sertacturhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-11-2011
Şehir: Adıyaman
Mesajlar: 110
Galeri: 5
Özgür Bey alanla ilgili bilgi depolarını vermiş. Çok güzel. Türkiyede bulunan kelebeklerimizin dağılımları sitelerde çok güzel bir şekilde yeralıyor zaten. Kelebekleri bol çiçekli su kenarlarıları olmakla birlikte hiç ummadığınız yerlerdebilebulabilirsiniz.

İşin içine girdikçe nerelerde bulunabileceğini anlıyorsunuz zamanla ama yardımcı olmak için söylemek gerekirse bahar alarındanitibarentürler uçmaya coşmaya başlar. Yeşil alanlarda sabah saatlerinde ve akşam saatlerinde gezmeniz sizi onlarla daha da yakınlaştıracaktır.

Bu işi yani kelebek gozlemlerini yaklaşıkiki senedir yapıyorum.İlkbirseneyaygın türlerveardından bugüne kadar endemiklerle ilgilenmeye devam ediyorum. Endemiklerinzorolduğunu itiraf etmeliyim. Sadece çekmesi bulması değil bir de sonrasında tanımlama süreci var... Kimi zaman buldum diye sevinip sonradan aslında bulduğumun bulmak istediğim olmadığını görünce üzüntümü anlatamam.

2 ajandam var, araziye çıktığımda sadece fotoğraf çekmenin yanında düzenli bir şekilde listeler tutmak ve onları eve gelincegüzel birdinlenme molasının arasından incelemek ve temize çekmenin keyfini anlatamam. Sadece karelerle değilde biyolojik açıdanda onları incelemek oldukça keyifli.

Çekim tekniklerine gelecekolursak,(1)öncelikle üstünüzdeki kıyafetlerden vazgeçin.. Arazi çalışmalarında kimi zaman yerlerdesüründüğümü kimi zamansa sırf kelebeği çekeceğim diye su içine düşüp sadecekamerayı kurtarma pahasına sırılsıklam olduğumu hatırlarım. (2) İlla ki dslr kameraya ihtiyç yoktur,ta.bikidededslrile çekim tekniklerini geliştirmek ve dah iyi kareler yüklemekmümkün. Kamera ayarlarına gelecek olursak. Açıkçası sürekli değişken bir şeydir bu. Bildiğiniz üzere fotografçılıkta şu ayarı kullanın mükemmel çıkar diye bir şart yok.

5 sene önce doğa gözlemlerine başladığımda 1 sene boyunca teknikleri izlediğim aradığım oldu, işe yaramadı değil ama o bir sene içinde çektiğim karelerden daha çok şey öğrendiğimi söylemeliyim.

GEnellikleAVmodda yani diyafram öncelikli modda kullanıyorum kamerayı, kelebeğin konumuna, kameraya karşı aldığı hale göre f açıklığını ışık elverdiğince açarım. Küçük kelebeklerdegenellikle 5.6 veya 6.3 kullanıyorum f açıklığını. Helebir de kelebek bana poz vermeye alışırsa deymeyin keyfime..

Kelebekler ayrı bir dünyadır. Bunların yanında sürüngenlerde favorilerimdir.

Elimden geldiğince paylaşmaya çalıştım sizlerle bildiklerim dahilinde..

Her ne zaman, her ne şekilde olursa olsun eğer ki bir sorunuz olursa aklınızdabirşeylervarsa sormanızı rica ediyorum. Bualanda bildiğim kadarıyla her zaman yardımcı olmak isterim. Gerek forum üzerinden gerek maille.

Mail adresim: sertacturhan@gmail.com


Düzenleyen sertacturhan : 04-08-2012 saat 16:41
sertacturhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2013, 10:04   #4
Ağaç Dostu
 
mügem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2012
Şehir: Bergama Kozak
Mesajlar: 861
Galeri: 39
Merhabalar.Fotoğraflarımı doğada sürünüp kirlenmeden,yorulmadan çektim.Ne yapayım,kelebek ayağıma geldi.Umarım doğru yerdeyimdir.
Name:  DSCN3622.jpg
Views: 467
Size:  30.1 KB
Name:  DSCN3629.jpg
Views: 746
Size:  27.8 KB
Name:  DSCN3631.jpg
Views: 773
Size:  26.1 KB

ilksenozturk ve Muda beğendi.
mügem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024