agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Bitkiler ve Sağlığımız
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 2 Gönderen pria
  • 2 Gönderen pria
  • 1 Gönderen pria

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-12-2010, 19:04   #1
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Zeytin yaprağı

ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI




Zeytin yaprağı, doğal bitkisel antibiyotik ve antioksidan olması nedeniyle hastalıklardan
korunma ve hastalıkların tedavisinde etkin rol oynayabilir. Zeytin yaprağında bulunan
"oleuropein" ve "eleonik" asit aktif bileşiklerinin antimikrobiyal ajan olarak görev yaptığı bilimsel araştırmalarca kaydedilmiştir. Bu maddelere bağlı olarak zeytin yaprağı çayı, ile vücuda giren mikropları, vücudun doğal bağışıklık sistemi tepki gösterinceye dek yavaşlatır

Zeytin yaprağı, etkileri sarımsak ve soğana da benzeyen doğal bir antibiyotik ve antioksidan-dır.

Düzenli olarak hastalıklardan korunma amaçlı tüketilebileceği gibi doğrudan hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir.

Zeytin ağacının tamamında bulunan ve acı-buruk bir tadı olan oleuropein, zeytinin işlenmesi sırasında uzaklaştırılır. Oysa ki zeytin ağacının hastalık ve zararlılara karşı direncini sağlayan en önemli savaşçının oleuropein olduğu düşünülmektedir. Oleuropein' in içeriğinde bulu-nan "elenolik asit" ve oleuropein türevi olan "kalsiyum elenolat" çok çeşitli mikroorganizma gruplarını uzak tutma özelliğine sahiptir.

Bugün çok az insan, zeytin yaprağının çok faydalı kullanımı kolay tıbbi bir bitki olduğunu bilir. Zeytin yaprağı kullanımı daha çok Akdeniz ülkeleri insanları tarafından kullanılmakla beraber son yıllarda birçok ülke tarafından da bitkisel ilaç olarak kullanılması bu konudaki araştırmalara hız vermiştir.



ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYININ YARARLI ETKİLERİ

ANTİMİKROBİYAL ETKİ

Zeytin yaprağı çay olarak tüketildiğinde vücuda alınan oleuropein iki enzim tarafından elenolik aside dönüştürülür. Elenolik asit daha öncede belirttiğimiz gibi yüksek antimikrobiyal etkiye sahiptir. Bakterilerin hücre duvarını etkiler ve böylece doğal yolla bağı-şıklık sistemi güçlenmiş olur. Böylece birçok antibiyotiğe direnç kazanan mikro organizma ve dolayısıyla bunların neden olduğu birçok hastalık doğal yollarla ortadan kaldırılmış olmaktadır.

ANTİOKSİDAN ETKİ

Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olur. Demirin paslanması ve balığın sudan çıktıktan sonra ölmesi, oksijenin zararlı etkilerine örnektir. Antioksidanlar, vücudumuzda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışardan sigara, alkol, kirli hava v.s. ile alınan zararlı maddelerin (serbest radikallerin) nötralize edilmesini sağlar.
Antioksidanların yardımı ile hastalıkların oluşumu önlenebilir, hormonal denge korunabilir, yaşlanma süreci geciktirilebilir. Zeytin yaprağı ekstraktı yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Bu etki oleuropein bileşiğiyle beraber tabloda verilen diğer fenolik bileşiklerin sinerjik etkileri sonucu meydana gelir. Vitamin C ve E nin gösterdiği antioksidan aktivitenin yaklaşık 2,5 katı kadar daha yüksek bir antioksidant aktiviteye sahiptir.

KORONER DAMARLAR ÜZERİNE ETKİSİ

İn-vivo şartlarda yapılan birçok çalışma oleuropein' in vasodilator (damar genişletici) etki yaptığını, tansiyonu düşürdüğünü ve anti-aritmik özellik gösterdiğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda LDL kolesterol seviyesinde düşmeye neden olduğu sonucuna varılmıştır. Kalp rahatsızlıklarında zeytin yaprağı çayı ile iyi sonuçlar elde edilmektedir. Laboratuar ve klinik çalışmaların sonucu olarak, zeytin yaprağı çayı kalp yetmezlikleri, damar tıkanıklıkları üzerinde de etkili bulunmuştur.

HYPOGLİSEMİK ETKİSİ
( KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ DÜZENLEME )

Yine yapılan in-vivo (canlı vücudunda) çalışmalarda, zeytin yaprağının etken maddesi oleuropein, hipoglisemik etki göstermiş ve yüksek kan şekeri seviyesinde düşme gözlenmiştir.

ZEYTİN YAPRAĞI

Zeytin ağacı (Olea europaea) Oleaceae familyasına ait herdem yeşil bir bitkidir. Zeytin yaprakları binlerce yıl önce insanlar tarafından hastalıkların tedavisinde çare olarak kullanılmıştır. Son yıllarda dünyada, doğal organik bitkiler üzerindeki araştırmalar gittikçe önem kazanmaktadır. Özellikle Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü zeytin yaprağının 21. yüzyılın en önemli doğala antimikrobiyal, antiviral bir etkiye sahip çok önemli bir bitki olduğunu belirtmiştir.Bu konuda 69 kitap, 1800 den fazla makale, dergi ve çeşitli yayınlar yapılmıştır.

Zeytin ağaçları dünyadaki en dayanıklı ağaçlardandır. Uzun süreli yaşamlarını büyük ölçüde kendilerine hastalık ve zararlı-lara karşı direnç kazandıran "oleuropein" adlı bir madde üretmelerine borçludurlar.

40 yılı aşkın bir süredir kullandığımız antibiyotiklere karşı artık çoğu mikroorganizma direnç kazanmıştır. Geçmiş zamanlarda antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir çok hastalık, artık tedavi edilemez hale gelmiştir. Bakterilerin ve virüslerin bu ilaçlara daha dirençli hala gelmeleri antibiyotiklerin aşırı doz alımı ya da yanlış kullanılmasının bir sonucudur. İşte zeytin yapraklarında bulunan "oleuropein" maddesi ve hidrolizleri, antibiyotiklere direnç kazanmış mikroorganizmalar üzerinde etkili ve çok değerli bir bileşendir.
Bugüne kadar zeytin yaprağında 100'e yakın madde elde edilmiştir.(Bkz Tablo 1) Yaprakta bulunan bu maddeler zeytin çeşidini uygulanan kültürel tedbirlere, yetiştiği bölgeye ve hasat zamanına göre farklılıklar gösterir.Yaprakta bulunan fenolik ve flavonait
bileşikler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar.Yaprakta 60-90mg/gr oranında oleuropein bileşiği bulunmaktadır.


ZEYTİN YAPRAĞININ ETKİLİ OLDUĞU DİĞER RAHATSIZLIKLAR VE MİKROORGANİZMALAR

Kan Şekeri Seviyesini Düzenleme
LDL Kollestrol Seviyesini Düzenleme
Antioksidan Etki
Bronşit
Soğuk Algınlığı
Kulak Enfeksiyonları
Fibromalarya
Fungal (Mantar) Enfeksiyonları
Herpes Virüsü
Salmonella sp.
Kandidiyasis
Dizanteri
Streptococcus sp.
Kandidiyasis
Dizanteri
Streptococcus sp.
Hepatit A,B,C
Zatürre
Cilt Rahatsızlıkları
Zona
Romatizmal Hastalıklar


ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI KULLANIM ÖNERİSİ

Bir çay kaşığı kuru yaprak, bir bardak sıcak suya konur ve 2-3 dakika demlenmeye bırakılır.. Süzülür ve böylece zeytin yaprağı çayı hazırlanmış olur. Günde 2-3 bardak önerilen dozdur.


http://avaremu.blogcu.com/zeytin-yap...arlari/4400789

İlaç Sanayinde Kullanılan Zeytin Yaprağı Özü ve Zeytin Yaprağı Çayı, Balıkesir'in Edremit İlçesindeki Kale Grubu Tarafından Dünyaya İhraç Edilecek.

...Amaçlarının yaprakları en az zeytin ve zeytinyağı kadar yüksek bir değere dönüştürmek olduğunu söyleyen Esen, "Zeytin yapraklarının çok sayıda faydası bulunmaktadır. Bunlardan en belirgin olanları yüksek tansiyonu dengeleme, kan şekeri seviyesini dengeleme, HDL kolesterol seviyesini düşürme, bronşit, soğuk algınlığı, bağışıklık sistemini güçlendirme, yüksek antimikrobiyal etki, dizanteri, hepatit a, b, c, zatürree, cilt rahatsızlıkları, zona, romatizmal hastalıklar ve cilt üzerinde hücre yenileyici, canlandırıcı ve selüloit giderici olmasıdır. Normal çay gibi tüketilebilen bu çayın fazla tüketimi halinde hiçbir yan etkisinin de olmadığı testler sonucu onaylanmış ve günde 3-4 tane tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılmalıdır. Zeytin yaprağı çayını üreterek satışa başladığımızı öğrenen 25 civarında ülkeyle ihraç görüşmelerimiz sürüyor. Kısa zamanda bu çay hayatımızın bir parçası haline gelecektir. Dünya bu çay için büyük bir talep göstermektedir. İhracat için çok yoğun bir talep almaktayız" diye konuştu.

http://www.haberler.com/edremit-ten-...ve-ozu-haberi/

oobd ve Aysel Yavuz beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2010, 10:25   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 131
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. Gerçekten çok faydalı bir bitki Zeytin
yaprakları hakkında ben de şöyle bir hikaye duymuştum.
Bir aile bir koyun kesmek ister ve çobanın birinden satın alırlar. keserler ve yağsız denecek kadar az yağlı ama bir o kadar yumuşak koyun etini görünce (bilirsiniz koyun et yağlı olur) şaşırırlar. ve bunun hikmetini sormak için çobana giderler, hayvanları ne ile beslediğini sorarlar. Çoban her zamanki yemleriyle beslediğini ancak bu yıl zeytin tarlalarının ağaçlarından budanan dallarını yapraklarını verdiğini söyler.

bunu araştıran bir uzman ise zeytin yaprağının kaynatılıp içilmesi halinde yağ yakıcı özelleğini keşfeder.

Sonuç olarak Zeytin Ağacı Yaprağı Çayı tüm bu aktardığınız faydalarının yanı sıra zayıflatıcı etkiye de sahiptir.

NazMurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 08:52   #3
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Zeytin yaprağını mutlaka çay olarak kullanmak isteyeceklere öneriler:

Kullanılacak yaprakların tarım ilacı ile hiç bir zaman temas etmemiş ağaçlardan toplanması gereklidir;
Yapraklar güneş doğmadan toplanmalıdır, çünkü güneş gören yaprakların stomaları (gözenekler), kapanır ve çay yaparken içindeki özü dışarı bırakmaz;
Taze toplanmış yapraklar içinde 80 dereceye kadar ısıtılmış su olan çelik bir kap içinde 12 saat tutulur;
Sürenin sonunda su süzülür ve soluk yeşil renkli sıvı (çay) içilmeye hazırdır.

Bir tutam zeytin yaprağını 100 derecede 5-10 dakika kaynatarak, sadece, yararlı maddelerini denatüre edebiliriz; çok yanlış bir yöntemdir!

SONUÇ: çay yaparken zeytin yaprakları hiçbir zaman haşlanmamalıdır.
Zeytinistasyonu - Kullanılışı

MD Cem ve CilekFidesi beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 19:49   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 86
Zeytin Yaprağı Ekstresi nasıl hazırlanır

Sevgili dostlar, zeytin yaprağı ekstresini evde elde edebileceğimiz bir yöntem var mı?

meeteine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2014, 23:49   #5
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Zeytin tanesi ve yaprağındaki oleuropein maddesinin, kanser hücrelerindeki anti-tümör etkisinin belirlenmesi üzerine araştırma: (pdf formatında)

http://www.nobel.gen.tr/Makaleler/B%...5286397889.pdf

A_NOMAD beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2014, 17:08   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-11-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 4
saf metanolde toz zeytin yaprağını 24 saat çalkalayacak bir düzenek ile o metanolü uçuracak evoporatör gibi bir düzenek varsa evde ekstre hazırlanabilir

seniz.u Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2019, 10:19   #7
Ağaçsever
 
CilekFidesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2019
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 82
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Zeytin yaprağını mutlaka çay olarak kullanmak isteyeceklere öneriler:

Kullanılacak yaprakların tarım ilacı ile hiç bir zaman temas etmemiş ağaçlardan toplanması gereklidir;
Yapraklar güneş doğmadan toplanmalıdır, çünkü güneş gören yaprakların stomaları (gözenekler), kapanır ve çay yaparken içindeki özü dışarı bırakmaz;
Taze toplanmış yapraklar içinde 80 dereceye kadar ısıtılmış su olan çelik bir kap içinde 12 saat tutulur;
Sürenin sonunda su süzülür ve soluk yeşil renkli sıvı (çay) içilmeye hazırdır.

Bir tutam zeytin yaprağını 100 derecede 5-10 dakika kaynatarak, sadece, yararlı maddelerini denatüre edebiliriz; çok yanlış bir yöntemdir!

SONUÇ: çay yaparken zeytin yaprakları hiçbir zaman haşlanmamalıdır.
Zeytinistasyonu - Kullanılışı
Merhaba sayın pria. Zeytinyaprağı çayı araştırınca internette pek de doyurucu bilgi bulamadım. Gördüğüm kadarıyla en bilgilendirici konu bu. Burada da hiç bilmediğimiz bir yöntemden bahsediyorsunuz. Biz herşeyi fokur fokur kaynatıp içmeye alışmışız.
Sormak istediğim birkaç soru var, umarın yardımcı olabilirsiniz.

1. "Taze toplanmış yapraklar" demişsiniz. Toplandıktan sonra birkaç gün geçen yaş yapraklar iyi muhafaza edilirse sağlık değerini korur mu? Yaş yaprakları birkaç hafta veya birkaç ay sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek mümkün mü?

2. Kurutulmuş yapraklar da fayda ve içerik bakımından yaş yaprakla aynı değerde olur mu?

3. Zeytinyaprağı aroması pek de hoş değil. Bunu kekik, nane, tarçın, adaçağı, fesleğen vs ile rasgele karıştırıp denemeler yapsak sakıncası olur mu? İçeriğindeki faydalı madde diğer bitkilerden dolayı zarar görür veya sağlığa zararlı bir forma dönüşür mü?

Şimdiden teşekkür ederim.

CilekFidesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024