agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Beğeni Düzeni205Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-06-2007, 15:51   #1
Ağaçsever
 
bottistar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Kinoa (Quinoa)

Herkese merhaba. Quinoa hakkında bilgisi olan veya yetiştirmeyi deneyen var mı? 6000 yıldan beri Latin Amerika'da üretiliyormuş. İnkaların kutsal ekiniymiş. Çok besleyici ve kolay yetişen arsız bir bitkiymiş.

Top Quinoa Producers - 2005
(thousand metric ton)
Peru 27.0
Bolivia 23.5
Ecuador 0.7
World Total 58.4
Source:
UN Food & Agriculture Organisation (FAO)Actual figures from FAO

http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa

bottistar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2007, 20:49   #2
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
Quinoa - Kinoa (ve gluten intoleransı)

Herkese merhaba!

Bugün gluten intoleransı (veya buğday allerjisi) hakkında araştırma yaparken glutensiz tahıllar –ki sayıları fazla değil- arasında başa güreşen bir bitki ile karşılaştım: Quinoa (Kinoa)!

Bir de Türkçe kaynaklara bakayım dediğimde ağaçlar.nette açılmış bu başlığı gördüm ve öğrendiklerimi sizlerle de paylaşmak boynumun borcu oldu. Bottistar’a teşekkür edeyim bu arada, başlığı açtığı ve bu paylaşıma vesile olduğu için.

Kinoa Güney Amerika Andlarında yetişen bir otsu bitki. Etli, besleyici yaprakları var, salkım salkım bol çiçek açıyor ve bu çiçekler zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşüyorlar. Tohumlar da kurutularak tahıl olarak tüketiliyor.

Kinoa Dünya Sağlık Örgütü tarafından komple protein bitki olarak adlandırılmış zira BÜTÜN **TEMEL** AMİNOASİTLERİ İÇERİYOR! (Aminoasitler proteinlerin yapıtaşlarıdır ve temel aminoasitler, beslenmenin vazgeçilmez unusurlarından olup, sağlıklı yaşamamız için ŞART olan aminoasit demektir. Çünkü temel aminoasitlerin eksikliğinde çeşitli hastalıklar başgösterir)


Bir ziraat ürünü olarak Kinoa:

Kinoa da buğday gibi bitkiler sülalesinin çiçek açan bitkiler bölümünde sınıflandırılmış, ancak benzerlikleri burada bitiyor. Susam bitkisiyle aynı sınıftan ama farklı bir 'dizi' den geliyor. Kinoa esasen kaktüsler-sukkulentler bölümünün alt bölümlerinden birinde yer alıyor.

Anladığım kadarıyla kinoa tropik, subtropik ve ılıman iklimlerde yetişebiliyor ancak toprağının suyu iyi süzdüren nitelikte olması gerekiyor. Çok yüksek irtifada, dağ yamaçlarında yetişebilmesi ise ziraati bakımından en önemli avantajı. Ancak diğer tahıl bitkilerine nazaran olgunlaşmak için nispeten uzun bir süreye ihtiyaç duyuyor. Güney Amerika dışında Kuzey Amerika topraklarının güneyinde de yetiştirilmeye başlamış.

Ekimi ilkbaharda, Ekim-Kasım aylarında (Güney yarıküreden bahsediyoruz) yapılıyor. Mor renkli tohumları hasat zamanı tarlaları mora boyuyor.

Kinoa tanelerinin kabukları nohut renginde olabildiği gibi, kırmızımsı, mordan fuşyaya dek değişen renklerde, veya kızılımsı ya da grimsi olabiliyor. Yaz sonunda kuruyan saplar köklenip demetleniyorlar.


Tanelerin işlenmesi:

Hasadı yapılan saplardan ayrılan taneler arka arkaya sıcak ve soğuk sularla yıkanıp kurutularak işlemden geçiriliyor. Bu işlemden sonra ayrıca kabuklarından da ayrılırlarsa, yani 'cilalanırlarsa' kuskusa benzer bir görünüm kazanıyorlar.

Kinoanın Güney Amerika dağlarında nasıl yetiştirildiğini birkaç resimlik bir dizide görmek isteyenler şu linki ziyaret edebilirler: http://www.newfarm.org/international...squinoa1.shtml


Bir besin olarak kinoa (işte şimdi en heyecanlı yerindeyiz):

Kinoa taneleri yüksek oranda demir, kalsiyum, protein, magnezyum, çinko içerir.

Protein oranı çok yüksektir; 100 gramında 13.10 gram protein bulunur. Bir karşılaştırma yapacak olursak; 1 çay fincanı kinoanın içerdiği protein bir orta boy hamburgerdekinden daha fazladır. Tahıllarla karşılaştırma yaparsak pirincin protein içeriği %7.5, darının %9.9, buğdayın % 14'dür. Bazı kinoa türlerinin protein içeriği %20'ye dek ulaşabilir.

Kinoanın protein özelliği sadece miktarı ile sınırlı kalmıyor. Bu proteinler az önce de bahsettiğim gibi, çok yüksek kalitede ve bütün temel aminoasitleri içeriyorlar. Insan beslenmesi bakımından ideale yakın bu protein içeriği sütünkine benziyor.

Yine, içerdiği kalsiyum da bir bardak süttekinden daha fazla. Üstelik B vitamini içeriği bakımından da son derecede zengin.

Yağ içeriği 100 gramda 5.80 gr; karbonhidrat içeriği de 100 gramda 69 gram.

Kinoa liften de zengin olup 100 gramında 6 gram lif var.

Kinoa gluten içermez ve bu onu önemli sayılacak bir hasta populasyonu için çok önemli bir alternatif besin yapar (yakında buraya gluten ve intoleransı hakkında birkaç not aktarabilirim).

İşte bu saydığım özelliklerinden ötürü; İnkaların "tahıl ana" dediği (belki ‘dane ana’ olarak çevirebiliriz) ve hıristiyanlık öncesi dini ritüellerde baştacı ettiği bu bitki NASA tarafından uzun uzay uçuşlarında, mürettebatın beslenmesi amacıyla uzay aracında yetiştirilecek tahıl olarak seçilmiş.


Bir lezzet olarak kinoa:

Okuduklarıma bakılırsa Kinoa hafif, lezzetli, ve sindirimi kolay bir tahıl. Diğer tahıllar gibi yapış-yapış değilmiş ve kendine özgü hoş bir tadı varmış.

Pişirilmesi: Kinoa kolay pişen bir tahıl, taneler 15 dakikada yenecek kıvama geliyorlar. Ancak tanelerin çeperinde bulunan buruk tadlı saponinlerin arıtılması için birkaç saat sıcak suda bekletilmesi ve ardından birkaç su durulanması gerekiyor. Gerçi işlenmiş kinoada bunlara gerek kalmıyor (bu saponinler tanelerin kuşlar tarafından yenmesini önleyen iyi bir koruyucu aslında).


Çeşitli kinoa yemekleri:

Andlarda yaz aylarında kinoanın körpe yaprakları ıspanak gibi pişirilerek tüketilir ancak mutfağa giren asıl ürün, kinoanın taneleri.

Kinoanın çorbası, bulamacı, pilavı yapılır, öğütülerek ekmeği yapılabiliyor.

Pilav için bir ölçü kinoaya iki ölçü su kullanılıyor. Kinoa taneleri 14-18 dakika kısık ateşte demlendikten sonra kinoa pilavı için ideal kıvam olan "al dente" denilen "dişe gelir" hale ulaşıyorlar (birisi pilavı yoğurt veya benzeri bir madde ile karıştırıp hoş, değişik bir tabak hazırlamış).

Kinoanın kuskusa benzer işlenmiş taneleri pişirilip öylece yenebildiği gibi, buğday ya da mısır unu ile karıştırılarak makarnası da yapılıyor. Batılı aşçılar bizim yaptığımız gibi dolmalarda da kullanmışlar kinoayı.

Bizim mercimek köftesi gibi köfteleri yapılıyor (yumurta, kaba pirinç, taze soğan, havuç ve çeşitli sebze rendeleri ve acı biber dahil çeşitli baharatlar ekliyorlar), bizim kısır gibi salatalarda kullanılıyor.

Son olarak; kahvaltı gevreği şekline getirilen işlenmiş kinoa sütle ve kuru yemişlerle karıştırılarak kahvaltıda da tüketilir.

Şimdi, diyorum ki birileri ülkemizde kinoa tarımını başlatsa iyi olur.

Sevgiler,

Nil

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2007, 20:53   #3
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sevgili Nil güzel bir yazı olmuş, emek verip bizim ile paylaştığın için teşekkür ederiz

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2007, 21:15   #4
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
Sevgili Sebahattin, rica ederim, güzel sözlerin için ben teşekkür ederim. Yazıyı beğendiğine sevindim.

Sevgiler,

Nil

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 17:09   #5
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
Sevgili Halit, gösterdiğin duyarlılık beni duygulandırdı. Kınamada bulunduğun için ayrıca teşekkür ederim.

Saygısızlık bir tarafa, çok tembelce bir davranış olmuş. O yazıya eni-konu çeki düzen verilmesi gerek bence.

Yazıyı kopyalayan kişi bari Ağaçlar.net'ten alındığını bildirseydi... Böylece, forum üyeleri için hazırlanmış olan ve biraz da sohbet havasında kaleme alınmış olan yazı yeni mekanında daha az sakil dururdu.

Neyse, bu bitkinin ülkemize tanıtılmasına biraz olsun katkıda bulundumsa ne mutlu bana.

Sevgiler

Nil

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 18:33   #6
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Sn.nil teşekkürler bilgilendirmeleriniz için,
Bu cinsten bazı bitkiler tarlalarda yabancı ot olarak yetişir. Adını "sirken" olarak biliriz. Biz çocukluğumuzda tarlada yatıp kalkarken, annem buna benzer bir otu bize yemek yapardı. Tadı nasıldı hatırlayamıyorum şimdi. Bu bilinçten değil tabii, var olanı değerlendirmek. Bizim tükettiğimizin adı C.album, internette epey tarif var. Sizin sözünü ettiğniz bitki bir tahıl değildir. Bu hatırlatma ama adına tahıl dendiği için mi öyle acaba.
Tekrar teşekkürler.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 18:51   #7
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Sirkerni ben de biliyorum İzzet Bey gözlemelere koyarım,tadı ıspanakımsı bir şeye benziyor.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 18:57   #8
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Bu başlıkta anlatılan bitki değil bizim yediğimiz ama bu bitki ile aynı cinsten. bizim yediğimiz sirkenin yaprakları normalde çok pis kokardı.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 10:08   #9
Ağaç Dostu
 
gambet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2010
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 355
quinao

geçenlerde bir gazete haberinde quinoa ilgili olarak çukurova üniversitesinde ıslah çalısması yapıldığı ülke şartlarına uyumu ile ilgili çalışma yapıldığı ile ilgili bir haber vardı .net yaptığım araştırmada bunun kurak yerlerde gelişimini rahatlıkla tamamlıyan bir ana tahıl olduğu abd özellikle beslenme rejimlerinin kullanıldığı yönündeydi evet dostlar bu konuda bilgilerimizi paylaşmaya ne dersiniz


Düzenleyen gambet : 14-02-2010 saat 01:38
gambet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2010, 00:49   #10
Ağaç Dostu
 
gambet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2010
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 355
son derece diyete uygun bir tahıl sanırım insanlar doymaya değil sağlıklı beslenme kavramlarını geliştirdikce tüketimi artacaktir.su anda abd 500gramlık quinoa unları 6.25dolardan satılmaktadır.taneler halindeki quinolar dahada yüksek fiyattan satılmaktadır.Tahılın bir özelliğide buğdaydaki glutenin quinoa bulunmamasıdır.

mrduran beğendi.

Düzenleyen gambet : 06-02-2010 saat 22:09
gambet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2011, 04:01   #11
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Hürriyet gazetesinde bugün bu bitki ile ilgili böyle bir haber çıkmış. Paylaşmak istedim.

Güney Amerika’da yetişen bir tahıl türü olan quinoa dünyadaki açlık sorununa çare olabilir.

DÜNYAYI AÇLIKTAN KURTARACAK BİTKİ

Quinoa tahıl benzeri, tohumları yenen bir bitki olmasına rağmen aslında pancar ve ıspanak gibi sebzelerle aynı aileden geliyor ve yaprakları da yenebiliyor.

Aslında Güney Amerika’da And Dağları çevresinde yaklaşık 4 bin yıldır yetiştiriliyor ancak son dönemde dünya genelinde yaşanan gıda sıkıntısı ve açlık sorunları alternatif çözüm arayışlarına neden olana kadar yöre halkı ve meraklıları dışında tanınmıyordu.

Bugün ise quinoanın dünyayı açlıktan kurtarabilecek bir mucize olduğuna inanılıyor.

Hem lisin hem de hem de amino asit açısından zengin olduğu için bitkilerden elde edilen gıdalar arasında en önemli protein kaynaklarından biri olarak görülen quiona lif, fosfor, magnezyum ve demir açılarından da çok güçlü.

Quinoa bu özellikleriyle NASA’nın araştırmacılarının da dikkatini çekti. NASA’da görevli beslenme uzmanları quinoa’nın yüksek besleyici değerine dikkat çekerek uzun süreli uzay uçuşlarında astronotlar için yeterli olabilecek, kapsamlı ve dengeli bir gıda ürünü olduğunu belirtti.

Bununla birlikte bölge ülkelerinde de quinoa üretimi de arttı.

Başta Bolivya olmak üzere Güney Amerika’da bulunan üreticileri çatısı altında toplayan Quinoa Üreticileri Birliği (ANAPQUI) Direktörü Epifanio Murana, yüksek besleyiciliğiyle bu tarım ürününün gelecekte önemli bir besin kaynağı olacağını ifade etti.


http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17092537.asp?gid=373

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2011, 04:39   #12
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Quinoa

Bu bitkinin tohumu satılıyor, ilgi duyan arkadaşlarımız bunu almayı ve yetiştirmeyi hiç düşünmediler galiba.
http://cgi.ebay.co.uk/Quinoa-seeds-w...item518e2229c1
Ucuz. Bana ilginç geldi
Özellikle vejetaryenlerin ilgisini çeken bir bitki, etin yerini tutabilecek kadar ciddi bir aminoasit kaynağı.

canannuman ve mrduran beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2011, 12:53   #13
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Açlığa çare olacak bitki: Quinoa

canannuman ve mrduran beğendi.
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2011, 13:17   #14
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Yetiştirme konusunda bir çaba var mı acaba?

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2011, 13:52   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Yetiştirme konusunda bir çaba var mı acaba?
Ç.Ü. Ziraat Fakültesi'nin Adana'da ekim ve adaptasyon denemelerini tamamladığını ve ürünün tarımının yapılması yönünde çalışmaları olduğunu okumuştum uzunca bir zaman önce. Ama yaygınlaştırma çabalarından ne sonuç aldılar bilmiyorum..

mrduran beğendi.
yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2011, 14:08   #16
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Bottistar' ın dediğine göre arsız bir bitkiymiş. Zor şartlarda yetişiyorsa eğer, toprak seçimi yapmıyorsa, tarımın yapılamadığı kıraç toprakların tarıma açılmasını sağlayabilir. Glutensiz olması çok önemli. Renkleri de güzel. Umarım yetiştirmeye kalkan çıkar. Olmadı ileride kendi çiftliğimi kurarsam onda belli bir alanı quinoa için değerlendiririm.

mrduran beğendi.
Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2011, 15:15   #17
Ağaçsever
 
Yılmazbaşkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2009
Şehir: uşak
Mesajlar: 30
Merhaba arkadaşlar;
bu bitki benim ilgimi çekti. Köyümüzde; böğürtlen, ahu dudu, pepino, kepçe-gülle-lif-yılan- boğumlu su kabaklarını, deveci armudunu ilk kez yetiştiren birisi olarak kinoa bitkisini de alternatif bir tahıl olarak yetiştirmek istiyorum.
Bu ürünün tohumlarını satın alabileceğimiz güvenilir bir esnaf tavsiye edebilir misiniz?

Yılmazbaşkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2011, 16:57   #18
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex Mesajı Göster
Ç.Ü. Ziraat Fakültesi'nin Adana'da ekim ve adaptasyon denemelerini tamamladığını ve ürünün tarımının yapılması yönünde çalışmaları olduğunu okumuştum uzunca bir zaman önce. Ama yaygınlaştırma çabalarından ne sonuç aldılar bilmiyorum..

Bari tohumunu satsalar da yurtdışından getirtmek zorunda kalmasak.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 22:59   #19
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,914
Galeri: 14
İnka tahılı

İnka tahılı

Eklenen Resimler
 
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 23:02   #20
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,914
Galeri: 14
Şu anda ektim neticeyi bekliyorum.

İki yıldır uğraşıyorum bir türlü yetiştiremedim.Yetiştiren varsa banada söylesin .Şimdiden teşekkürler

Jezebel ve mrduran beğendi.

Düzenleyen hk50 : 21-03-2011 saat 00:47
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 01:08   #21
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Türkçe adını bile bilmediğimiz bitkileri, tanıyıp, öğrenmeden yok etme çabamız.

Bu bitkiyi ülkemiz topraklarında görenimiz yok mu?

Bakımsız tarlalarda bol miktarda yetişen, son derece arsız olan bu bitkinin (en azından aynı cinsin çok yakın türlerinin) topraklarımızda bol bol yetiştiğini düşünüyorum.

Hatta yurtdışından tohum getirtmek bir yana, bu bitkiyi ve daha bir kaç bitkiyi öldürebilmek adına yurtiçinden ve yurtdışından bir çok zehirli maddeyi, üstüne para verip, topraklarımıza atıyoruz.

Yaz, bahar aylarında gördüklerimi fotoğraflar, aynı bitki (ya da yakın akrabası) olup olmadığı konusunu kesin sonuca bağlarız. Siz de o gözle bakarsanız bolca göreceğinizi düşünüyorum.

Tabii ki sonuç almada hk50'nin bu konuya ekleyeceği çimlenmeden itibaren gelişim fotoğrafları bu süreci çok kısaltacaktır. Umarım hk50 mesajı almıştır. 8>)


gece
"gökte ararken yerde bulmak" atasözünün hiç de boş bir söz olmadığını düşünen forum kişisi

mrduran beğendi.
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 01:36   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen Mesajı Göster
Sn.nil teşekkürler bilgilendirmeleriniz için,
Bu cinsten bazı bitkiler tarlalarda yabancı ot olarak yetişir. Adını "sirken" olarak biliriz. Biz çocukluğumuzda tarlada yatıp kalkarken, annem buna benzer bir otu bize yemek yapardı. Tadı nasıldı hatırlayamıyorum şimdi. Bu bilinçten değil tabii, var olanı değerlendirmek. Bizim tükettiğimizin adı C.album, internette epey tarif var. Sizin sözünü ettiğniz bitki bir tahıl değildir. Bu hatırlatma ama adına tahıl dendiği için mi öyle acaba.
Tekrar teşekkürler.
Sirkenin tohumları haşhaş tohumlarından da ufak ve siyah renklidir.Bizim buralarda da bol bulunur ve baş belası bir ot olarak görülür genellikle. Bahsettiğiniz gibi çoçukluğumuzda bazen körpe yapraklarını pancar yaprakları ile karıştırarak böreklerde kullanırlardı. Sanıyorum sizin sirkeni benzettiğiniz bitki Amarant..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 21:43   #23
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,914
Galeri: 14
Bu bitki şekil olarak sumak bitkisine benzer.Renk olarak benzemez.Sirkenle hiç alakası yok.Sirken Şu anda yazın yine tarlalardan toplanarak Böreği Kavurması (Yogurtlu) yapılarak yeniyor.
Bitkinin tohumu Büber tohumu kadar.Tadı keten tohumunun tadına benziyor.Resmini bir kaç güne kadar siteye korum.

mrduran beğendi.

Düzenleyen hk50 : 02-03-2011 saat 21:48 Neden: Eksik yazılım
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 23:29   #24
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Bizim akdarıya benziyor bence.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2011, 00:24   #25
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
Herkese merhaba tekrar.

Bugün Kinoa hakkında biraz daha araştırma yaparken bulduklarımı burada da paylaşayım dedim. Şimdi aşağıdaki yazıyı okuyunca siz de anlayacaksınız Adana'dan neden ses çıkmadığını

İtalyan ziraatçiler Güney İtalyada, Napolinin 30 km kuzeybatısında deniz kıyısından 30 km içeride bir şehir olan Vitulazio'da bir tarım çiftliğinde (enlem-boylam: 14° 13' 0" Doğu; 41° 10' 0" Kuzey) Kinoa yetiştirmeye çalışmışlar. 2006-2007 yıllarında KVLQ520Y (KV) and Regalona Baer (RB) adındaki iki değişik tür kinoa tohumunu denemişler. Yağmur ile besleme şeklinde gübrelemişler. Ve görmüşler ki en iyi verim için kinoayı NİSAN ayında ekmek gerek. RB tipi yüksek sıcaklık ve buna bağlı susuzlukluk stresi gibi iklimden kaynaklanan değişikliklere daha iyi uyum göstermiş. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...87C78A4.d03t02

Genel bilgilere baktığımızda; kinoanın kısa günler ve serin hatta soğuk sayılabilecek bir iklim istediğini görüyoruz. Bitkinin iyi gelişmesi için sıcaklıkların düşük olması şartmış. Sıcaklık 35'in üzerine çıkınca kinoa uyku-uyuşukluk haline geçermiş ve polenler de kısır olurmuş. Yani anlaşılan sıcakta döllenme gelişmiyor, bitki meyve vermiyor. Kanada sınırındaki Amerikan eyaleti Minnesotada bile bu yüzden seneler boyu denemelerine rağmen iyi verim alamamışlar.

Kinoa bitkileri 0 ve -1 derecelerdeki hafif dona bile dayanıklı imiş. Bitki çiçeklenme dönemindeyse sıcaklık -2'nin altına düştüğünde ölebilirmiş ama tohumlar olgunlaşmaya başladıktan sonraki soğuklar aynı etkiyi yapmıyor, bitki -6 dereceye kadar soğuğa dayanıyormuş.

Kinoa günlerin kısa olduğu yerlerde daha çabuk çiçekleniyormuş.

Bu bitkinin sıcaklık farklarına uyum kabiliyeti düşük olduğundan çiftçilerin önceden küçük alanlarda deneme yapmaları öneriliyor.

Ayrıca kinoanın iyi gelişebilmesi için 2000-3000 metre rakım gerekirmiş.

Sevgiler,

Nil


Düzenleyen nil : 21-03-2011 saat 16:14 Neden: polenler steril olur demiştim, doğru anlaşılması için steril sözcüğünü kısır sözcüğü ile değiştirdim.
nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2011, 00:44   #26
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,914
Galeri: 14
inka tahılı

İnka tahılının olgunlaşmış hali

Eklenen Resimler
 
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2011, 08:54   #27
Ağaç Dostu
 
gambet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2010
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 355
quinoa yenesak bir tahıl olarak değerlendirmeyin.bunun çok çeşitleri olup bu renklenmeler olgunlaşma dönemlerindeki geçişlerdir.

gambet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 19:37   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
Bu gün posta gazetesinin pazar ekinde oldukça geniş yer verilmiş bu bitkiye.Bir yıldır bu başlığa yazılmamış. Sayın hk50 quinoa çalışmalarınızda bir gelişme varmı?Özellikle çölyak hastaları için alternatif bir ürün ayrıca anemi içinde çok faydalıymış.Tohumunu bulabileceğimiz birileri varmı acaba sitede denemek istiyorum...

hk50 ve mrduran beğendi.
Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 20:15   #29
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
Kinoa anemiye neden iyi gelir? Kinoa batı dünyasında buğdaya alternatif olarak tüketildiği için onu yiyen kişi o sırada buğday yememektedir, ondan. Çünkü: buğday alerjisi olanların, mesela çölyak hastalarının buğday yememesi onları anemiden korumaya yeterlidir. Yoksa kinoa anemi ilacı gibi etki yapan bir besin değildir. Sadece bilgilendirmek istedim.
Ayrıca, artık vazgeçin Türkiyede kinoa yetiştirme fikrinden, işe yaramaz. Zaten ithalatı yapılmakta ve metro marketlerde bulunmakta.

mrduran beğendi.
nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 22:07   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
Sayın Nil kinoa yetiştirme fikri vazgeçin cümlesini tam anlayamadım kinoa nın işe yaramaz bir bitki olduğunumu düşünüyorsunuz?veya denediniz olmadığı içinmi?Güzel yurdumun bu kadar bol toprağı varken ve yetiştirilebilecekken ithalat niye?

hk50, no_lina ve mrduran beğendi.
Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
quinoa

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024